Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ιδεολογική πάλη ανάμεσα στο ΚΚΕ και τις τροτσκιστικές οργανώσεις το 1946

Ένα ενδιαφέρον βιβλίο για μια πτυχή της ιστορίας το ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος μάλλον άγνωστη στους περισσότερους. Πρόκειται για τις συζητήσεις που διοργανώθηκαν το φθινόπωρο του 1946, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, κατά τις οποίες τέθηκαν πολλά από τα ζητήματα τα οποία απασχολούσαν όχι μόνο το ελληνικό αλλά και το διεθνές κομμουνστικό κίνημα.

Θέματα των συζητήσεων:

1. Η εσωτερική κατάσταση της Ελλάδας και τα καθήκοντα της εργατικής τάξης.
2. Λαϊκή Δημοκρατία ή Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία στην Ελλάδα;
3. Ο χαρακτήρας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και τα καθήκοντα των κομμουνιστών.
4. Ελληνικός Τροτσκισμός, ΚΚΕ, και εργατική τάξη
5. Αρχειομαρξισμός, ΚΚΕ, και εργατική τάξη.

Εκτός από το ΚΚΕ συμμετείχαν οι οργανώσεις ΚΔΚΕ (Κομμουνιστικό Διεθνιστικό Κόμμα Ελλάδας), ΔΕΠ (Διεθνή Επαναστατική Πρωτοπορεία) και ΚΑΚΕ (Κομμουνιστικό Αρχειομαρξιστικό Κόμμα Ελλάδας).



Πηγή: Αντι-γειτονιές

4 σχόλια:

  1. Εξαιρετικά πραγματικα τα ζητηματα που εχεις ανοιξει. Χωρίς καμμια διαθεση να σε προβοκάρω θα συμπληρωσω τα εξής. Την περιοδο εκεινη ειχε γυρισει ο Ζαχαριαδης και το ΕΑΜ υπηρχε ακομα. Η Διόρθωση του Προγραμματος απο την θεωριτικοποίηση του Ελιγμού ξεκινησε στην 5η Ολομελεια 30 31 Γενάρη του 1949. Στην 3η Συνδιάσκεψη του 1950 με τον απολογισμο της Δεκαετιας στην εισηγηση του ο Ζαχαριαδης εξηγει σε τη κατασταση βρηκε το Κόμμα και γιατί πηγε σταδιακα στην διορθωση. Τα ιδια λενε και οι Συντροφοι στις ομιλιες τους. Η Προταση μου είναι η εξης χωρις να θελω να σου κανω μαθημα. Στην Επομενη αναρτηση να βαλεις την Ομιλια του ΖΑχαριαδη και του Καπεταν Γιωτη στην 3η Συνδιασκεψη. Πιστευω οτι θα ειναι πολυ ποιο καλή η πλήρης αντιληψη της καταστασης που βρηκε ο Ζαχαριαδης γυρνώντας στις 30 ΜΑΗ του 1945 ΧΑΙΡΕΤΩ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως μπορουμε να το κατεβασουμε στον υπολογιστη μας ρε παιδια;
    Δεν γινεται να εχουμε παντα και παντου internet?

    Παναης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Παναης:
      Ούτε εγώ βρήκα πως να το κατεβάσω.
      Δεν ρωτάς και στην πηγή που το βρήκα εγώ;

      http://antigeitoniesbooks.blogspot.gr/2014/08/1946.html

      Διαγραφή
    2. http://issuu.com/antigeitonies2/docs/141370063-____________________-____/3?e=0/11982194

      Παιδιά, κατεβαίνει κανονικά. Στο κάτω μέρος κλικ στο Share και μετά Download.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.