Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Κλιμάκωση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην επέμβαση στη Μέση Ανατολή

Ενεργοποιείται η ενίσχυση της Τουρκίας με νέα στρατιωτικά μέσα


Στην ενίσχυση της Τουρκίας με περισσότερα στρατιωτικά μέσα προχωράει το ΝΑΤΟ, γεγονός που εμπλέκει ακόμα περισσότερο τη λυκοσυμμαχία στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή, όπου συγκεντρώνονται ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά και στη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου επίσης έχουν συγκεντρωθεί σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας. Πρόκειται ουσιαστικά για την ενεργοποίηση της απόφασης της λυκοσυμμαχίας στις 24 Νοέμβρη, που «αναγνώρισε» το «δίκιο» της Τουρκίας στην περίπτωση της κατάρριψης του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου που επιχειρούσε στη Συρία, με την αιτιολογία της παραβίασης του εναέριου χώρου της. Τότε, με τη συμφωνία και της ελληνικής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με πρόσχημα την κατάρριψη, είχε συμφωνηθεί η ενίσχυση με στρατιωτικά μέσα της Τουρκίας. Ετσι, ο γγ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, δήλωσε ότι η ενεργοποίηση της συμφωνίας προχωράει στη φάση της εφαρμογής της.
Με βάση δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ στο «Reuters», έχει συμφωνηθεί «ένα πακέτο μέτρων διασφάλισης για την Τουρκία ενόψει της ασταθούς κατάστασης στην περιοχή», που όπως ισχυρίζονται επιτελείς του ΝΑΤΟ, «θα μειώσει τον κίνδυνο επανάληψης ενός περιστατικού όμοιου με την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία». Μόνο που η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει ακριβώς το αντίθετο. Δεν είναι τυχαίο ότι η κίνηση αυτή συμπίπτει με μια περίοδο που η Τουρκία - όπως όλα δείχνουν - επιχειρεί μια προσέγγιση με το Ισραήλ μετά την επιδείνωση των σχέσεων των δυο χωρών, από την εισβολή Ισραηλινών κομάντος το Μάη του 2010 στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας με σκοπό το σπάσιμο του ισραηλινού αποκλεισμού.
Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή σχετίζεται και με τα σχέδια που αφορούν το σφοδρό ανταγωνισμό για την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τους αγωγούς μεταφοράς της. Η τουρκική αστική τάξη, ιδιαίτερα μετά την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία, επιχειρεί να εξασφαλίσει το ρόλο του λεγόμενου «ενεργειακού κόμβου» μέσω αγωγών από το Ισραήλ προς την Ευρώπη.

Ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις

Πολεμικά πλοία που προέρχονται από τη Γερμανία και τη Δανία, πραγματοποιούν ήδη ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σύμφωνα με το γγ του ΝΑΤΟ, θα καταφτάσουν και τα αεροσκάφη επιτήρησης AWACS, ώστε να υπάρχει «ενισχυμένη αεροπορική αστυνόμευση και αύξηση της ναυτικής παρουσίας, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας».

Ο επικεφαλής της λυκοσυμμαχίας δήλωσε, επίσης, ότι η συμφωνία αυτή «θα μας δώσει μια καλύτερη επίγνωση της κατάστασης... περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη προβλεψιμότητα και θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή και επίσης θα μειώσει τις εντάσεις». Συμπλήρωσε ότι θέλουν να εφαρμόσουν το ίδιο είδος αεροπορικής αστυνόμευσης που γίνεται στις χώρες της Βαλτικής «χωρίς συμβάντα και ατυχήματα».
Ταυτόχρονα δήλωσε οτι η ηγεσία του ΝΑΤΟ αναμένει και άλλες προσφορές από κράτη- μέλη. Το ζήτημα αυτό προκαλεί ερωτήματα για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης που στήριξε και αυτή την σχετική απόφαση.

Το «Reuters» μεταδίδει, πάντως, ότι η Ισπανία έχει συμφωνήσει να παρατείνει την παραμονή των συστημάτων patriot με πυραύλους εδάφους - αέρος κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας, που έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν πυραύλους που προέρχονται από το έδαφος της Συρίας, όπου επίσης η Ρωσία έχει αναπτύξει το υπερσύγχρονο σύστημα πυραύλων εδάφους - αέρος «S-400», που της δίνει τη δυνατότητα να πλήξει πυραύλους αλλά και αεροσκάφη μέχρι και 400 χιλιόμετρα και ουσιαστικά «κλειδώνει» το συριακό εναέριο χώρο.

Αλλωστε, σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει στη Συρία για την προστασία των δυνάμεών της και των συμμάχων της και αν χρειαστεί μπορεί να το κάνει.
 
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αντιπτέραρχος Σεργκέι Μπαϊνέτοφ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας Πτήσεων του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας, δήλωσε σχετικά με την ανάκτηση δεδομένων από το μαύρο κουτί του ρωσικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ότι «η ανάγνωση των στοιχείων της πτήσης αποδείχτηκε αδύνατη, εξαιτίας εσωτερικής ζημιάς. Τα 13 από τα 16 μικροτσίπ του μαύρου κουτιού έχουν καταστραφεί και τα υπόλοιπα έχουν υποστεί ζημιά». Αλλά συμπλήρωσε ότι «θα ζητηθεί η βοήθεια εξειδικευμένων ρωσικών ινστιτούτων που έχουν τα μέσα για να "διαβάσουν" τα δεδομένα, γεγονός που θα πάρει πολύ καιρό».
Πηγή: Ριζοσπάστης

1 σχόλιο:

  1. Κατά τα άλλα και ο Λίβανος φαίνεται να μπαίνει σιγά σιγά στο στόχαστρο, από το Ισραήλ.
    Και εμείς ασχολούμαστε με τα σύμφωνα συμβίωσης, και προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες...

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.