Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Κράτος Λεβιάθαν γεννιέται στη Γαλλία: Απαγόρευση διαδηλώσεων, κράτηση χωρίς δίκη, κατ’οίκον έλεγχοι χωρίς ένταλμα

Τρεις μήνες «στον γύψο» θα περάσει η Γαλλία, η χώρα - σύμβολο των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στον απόηχο της πολλαπλής αιματηρής επίθεσης στο Παρίσι στις 13/11.

Το γαλλικό κοινοβούλιο αποφάσισε χθες την παράταση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης για τρεις ακόμη μήνες, δίνοντας στην αστυνομία τεράστιες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να θέτει άτομα υπό κατοίκον περιορισμό χωρίς δίκη και να «ρίχνει» ιστοσελίδες του διαδικτύου.

Αν και τα μέτρα τυπικά αφορούν την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην πραγματικότητα θίγουν βαθιά τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των Γάλλων πολιτών, θέτοντας επί της ουσίας εκτός νόμου τα κοινωνικά κινήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι την Τετάρτη η Γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου, παραμονή της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, αλλά και πορεία που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Δεκεμβρίου, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Ομάδες υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης ενδέχεται να μονιμοποιηθεί, μεταβάλλοντας δια παντώς την καθημερινή ζωή των Γάλλων με τις υπερεξουσίες που παρέχονται στις κρατικές αρχές. Ωστόσο η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μια απαραίτητη απόφαση.

Απαγόρευση διαδηλώσεων, κράτηση χωρίς δίκη, κατ’οίκον έλεγχοι χωρίς ένταλμα: Τα μέτρα που περιλαμβάνει το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης

Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης δίνει στην αστυνομία υπερεξουσίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να θέτει άτομα υπό κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς δίκη, να διεξάγει κατ’ οίκον έρευνες χωρίς Εισαγγελέα και να «κατεβάζει» οποιοδήποτε site θεωρεί ότι αποτελεί πιθανή απειλή.
Από τις κατ’ οίκον έρευνες εξαιρούνται βουλευτές, δημοσιογράφοι και δικηγόροι.

Επιπλέον, οποιοσδήποτε θεωρείται πιθανή απειλή για την ασφάλεια μπορεί να υποχρεωθεί σε 12ωρο κατ’ οίκον περιορισμό ημερησίως. Ακόμα και αν αρθεί το παραπάνω μέτρο στους ύποπτους μπορεί να απαγορευτεί να συναντούν άλλα άτομα.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύονται ενώ το κράτος μπορεί να διαλύσει κάθε συλλογικότητα που ενδέχεται να θεωρηθεί ως πιθανή απειλή για τη δημόσια τάξη.

Την ανησυχία της για τις υπερεξουσίες που παρέχονται στις δυνάμεις καταστολής εκφράζει μεταξύ άλλων και η Διεθνής Αμνηστία.

«Έχουμε δει και στο παρελθόν έκτακτα μέτρα να παρατείνονται μέχρι που ενσωματώνονται στην νομοθεσία, πλήττοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Ασία.
Πηγή: Το Ποντίκι

20 σχόλια:

  1. Καλη η κριτικη εκ του "προοδευτικοτερου" αλλα εδω δεν ειναι ωρα για παιχνιδια. Οι συνθηκες ειναι ηδη πολυπλοκες. Δεν βρισκεται σε πολεμο η Γαλλια με ενα αλλο κρατος για να κυρηξει στρατιωτικο νομο ή εστω να συνειδητοποιησουν απο μονοι τους οι πολιτες της χωρας τους κινδυνους. Αντιθετα, βρισκεται αντιμετωπη με εντος των τοιχων εχθρους που μπορουν να σκορπισουν τον θανατο ανα πασα στιγμη αποκλειστικα απλο λαο και πολιτες που πινει τον καφε του. Οποτε τι πρεπει να γινει; Ουτε η κυβερνηση, ουτε η αγορα αν το παρεις και οικονομικα, δεν την συμφερουν τετοια μετρα. Συμφωνουμε οτι ειναι αναγκαια; Απο την αλλη, υπαρχει η λυση που εμμεσως προτεινει το αρθρο: δεν κανεις τιποτα, δεν παιρνεις κανενα μετρο και το παιζεις πασιφιστης. Και στην πρωτη βομβα που σκασει, ποια κυβερνηση θα επαιρνε την ευθυνη, ποιος πολιτικος αρχηγος θα μπορουσε να σταθει απεναντι στο λαο;

    Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γ.Κ.:
      Όχι, δεν συμφωνούμε πως τέτοια μέτρα είναι αναγκαία. Αναγκαίο είναι να ξεκουμπιστεί ο Γαλλικός στρατός από τις τέσσερεις γωνιές της γης που επειχειρεί χωρίς να τον σπέρνει κανείς και ο γαλλικός λαός να μπορεί να πίνει ανενόχλητος τον καφέ του, όπως και ο Συριακός, ο Λιβυκός, ο Ιρακινός, ο Αφγανικός, ο Μαλινέζικος, ο Κνεντροαφρικανικός, και όλοι οι υπόλοιποι λαοί που μακελεύει αδιαλείπτως το γαλλικό κράτος, χωρίς κανένα όφελος για τον γαλλικό λαό (αυτός μόνο το κόστος αίματος πληρώνει-όπως όλοι οι λαοί) που γίνεται κάθε χρόνο και φτωχότερος.
      Δεν τρελλάθηκαν ένα πρωί κάποιοι και άρχισαν να πυροβολάνε. Υπάρχει ολόκληρο ιστορικό από πίσω.
      Πόσο μάλλον που σε αυτό το ιστορικό περιλαμβάνεται και η ποικιλότροπη στήριξη του γαλλικού κράτους στην δημιουργία των ομάδων αυτών που σήμερα στρέφονται κατά του γαλλικού λαού.
      Πολύ βολική σύμπτωση, δεν νομίζεις;

      Διαγραφή
    2. Το "χωρίς κανένα όφελος για τον γαλλικό λαό" ίσως αξ'ιζει να το ξαναδούμε. Η μεγάλη εσωτερική αγορά της Ευρώπης με τους υψηλούς μισθούς οφείλεται στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις και οι λευκοί Γάλλοι το ξέρουν, όπως οι Έλληνες ξέρουν ότι το ελληνικό καπιταλιστικό θαύμα οφείλεται στην εξωτερική εκμετάλλευση των βαλκανίων και στην εσωτερική εκμετάλευση των Αλβανών. Κάτι τέτοιο είχε καταλάβει και ο Χο Τσι Μινχ όταν ήταν στη Γαλλία. gorf

      Διαγραφή
    3. @gorf:
      Εδώ και αρκετά χρόνια το βιοτικό επίπεδο και του Γαλλικού λαού πέφτει με ταχύτατους ρυθμούς. Και μιλάμε για μια χάρα που εάν με τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους που διαθέτει ήταν σοσιαλιστική, θα ήταν από τις πιο ευημερούσες στον κόσμο.
      Ποιό λοιπόν είναι το πραγματικό όφελος του γαλλικού λαού (και του κάθε λαού) από τον γαλλικό ιμπεριαλισμό;

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ με την απάντηση σου, πως το πραγματικό όφελος είναι η καταστροφή. Απλά μέρος του γαλλικού λαού είναι και οι μικρο- και μέσο-αστοί οι οποίοι βλέπουν όφελος από την γαλλκή ιμπεριαλιστική επικράτηση και σήμερα, εάν όχι άμεσα, τότε στο εγγύς μέλλον. Μη ξεχνάμε ότι βλέπουν την κοινωνία τους-τουλάχιστον πριν τους επιβληθούν οι απαγορεύσεις-ως μια κοινωνία προχωρημένη και τους υπόλοιπους σαν βάρβαρους και απολίτιστους. Φυσικά η αστική τάξη της Γαλλίας έχει φροντίσει για την ανάπτυξη τέτοιας διάθεσης με την προβολή τόσα χρόνια των αντίστοιχων εικόνων. Έχει σημασία δηλαδή όχι μόνο ότι εξαγοράστηκε μέρος της γαλλικής κοινωνίας με μια σειρά άμεσα πλεονεκτήμα στη ζωής της, αλλά και ότι απουσία κομμουνιστών δεν βλέπουν που θα μπορούσαν να είναι αν είχαν σοσιαλισμό, με αποτέλεσμα να ταυτίζουν το βελτιωμένο βιοτικό τους επίπεδο με την επικράτηση του ΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού. gorf

      Διαγραφή
    5. @gorf:
      Εδώ το ταυτίζουν οι Έλληνες, τι να λέμε τώρα;

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο “διεθνιστική” είναι άραγε μια άποψη που προσπαθεί να εξηγήσει το ισλαμ υπό το πρίσμα του δυτικού ορθολογισμού; Μπορείς να αναλύσεις και να ψυχογραφήσεις έναν πολιτισμό με την ιδιότητα ενός άλλου πολιτισμού; Κάθε πολιτισμός έχει την αυτοτέλεια του και μόνο εσωτερικά μπορεί να κριθεί. Μην απαιτείς ένας δυτικός να σκεφτεί όπως ένας άραβας και το αντίστροφο.

    Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον στα βασικά, αποτελούν οι εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως το Isis, η Boko Haram απειλή για τους δυτικούς όσο και για τους ομοθρήσκους μουσουλμάνους, ναι ή όχι ; Αν πιστεύετε ειλικρινά ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ, νατο και Ρωσίας είναι το πρόβλημα, τότε με το να αποχωρήσουν χθες από την περιοχή, το θέμα λύνεται και η βαρβαρότητα των φανατικών ισλαμιστών σταματά, σωστά; Βάζουμε τη θρησκοληψία του Ισλάμ κάτω από το χάλι και μένουμε θεατές στον σύγχρονο θρησκευτικό φασισμό, που σκοτώνει κυρίως μουσουλμάνους όπως κάποτε οι ναζιστές της “λευκής φυλής” αφάνιζαν κυρίως λευκούς.

    Αυτό λοιπόν δεν έχουμε την πολυτέλεια να το αρνούμαστε: το ριζοσπαστικό Ισλάμ είναι μια υπαρκτή απειλή, μια υπαρκτή και συγκεκριμένη απειλή με όνομα και πρόσωπο. Αυτό δεν μπορούμε να το αγνοούμε επειδή θα θέλαμε να μην ήταν έτσι.

    Ένα μεγάλο κομμάτι του Ισλαμικού κόσμου ασπάζεται ή έστω συμπαθεί αυτές τις ιδέες. Αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε να εξηγηθεί πλέον με σχήματα ανάλυσης του 20ού αι. περί καταπιεστών Ευρωπαίων και καταπιεζομένων ισλαμικών λαών. Αυτά είναι το λιγότερο αφελή και παρωχημένα, εκτός του ότι προβάλλουν εργαλεία της δυτικής σκέψης σε κάτι μη δυτικό. Όχι, το Ισλάμ έχει μέσα του τον επεκτατισμό, τον βίαιο επεκτατισμό και την μισαλλοδοξία. Όσο κατευναστική και να είναι η πολιτική της Δύσης, αυτό ποτέ δεν θα αλλάξει. To θεμα ειναι το δεχομαστε και το αντιμετωπίζουμε ή κλείνουμε τα μάτια;

    Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γ.Κ.
      Συγνώμη για την έκφραση, αλλά καλό θα είναι να μην μιλάμε για πράγματα που δεν γνωρίζουμε, και πολύ περισσότερο να μην μιλάμε αυθαίρετα.
      Ας πούμε για τα περί "δυτικού ορθολογισμού" και τα υπόλοιπα αποικιοκρατικά στερεότυπα που πολύ κακώς φτάσαμε να τα ξανασυζητάμε.
      -Πόσο "μη-ορθολογικός" λοιπόν μπορεί να είναι ο πολιτισμός που ανακάλυψε την Άλγεβρα; Γιατί όλα μας τα μαθηματικά (ο ορθολογισμός του ορθολογισμού δηλαδή) βασίζονται στους Άραβες;
      -Από που προκύπτει πως η μοναδική μονοθεϊστική θρησκεία που στα ιερά της κείμενα υπάρχει πρόνεια για τον σεβασμό των άλλων δύο (χριστιανισμός-Ιουδαϊσμός, ενώ οι Φατιμίδες προέκτιναν την πρόβλεψη αυτή και για τους Ζωροάστρες) είναι "φύση" κιόλας "επεκτατική"; Όταν οι εβραίοι διώκονταν από τους χριστιανούς έβρισκαν καταφύγιο στο ανεκτικό Ισλάμ. Μην λέμε λοιπόν ότι μας κατέβει στο κεφάλι.
      -Παρακάτω τώρα, γιατί εκτός από την παλιότερη, πολλά έχει να μας πει και η πρόσφατη ιστορία.
      -Πως προέκυψε το πολιτικό Ισλάμ; Πριμοδοτήθηκε και ενισχύθηκε ποικιλοτρόπως από την δύση ως αντίβαρο στα καθόλα κοσμικά μεν -αντιιμπεριαλιστικά δε, κινήματα της περιοχής, με πρώτο και καλύτερο το Μπάαθ;
      -Είναι τυχαίο πως το "ριζοσπαστικό Ισλάμ" εμφανίζεται από το πουθενά και ξαφνικά σε όσες χώρες μπαίνουν στο δυτικό στόχαστρο; Ή μήπως είχες ακούσει για το ISIS πριν οι δυτικοί αποφασίσουν να ρίξουν την κυβέρνηση Άσαντ; Μήπως είχες ακούσει για τζιχαντιστές στην Λιβύη επί Καντάφι, στο Ιράκ επί Σαντάμ, στο Ιράν πριν την ανατροπή του Μοσάντεκ ή ακόμη και στο Αφγανιστάν πριν βάλει το χεράκι της η CIA;
      Όσο για την "θρησοληψία του Ισλάμ", εγώ ο τελευταίος ηγέτης χώρας που άκουσα να ισχυρίζεται πως "συνομιλεί με τον θεό", δεν ήταν μουσουλμάνος αλλά προτεστάντης. Στον Μπους τον Β' αναφέρομαι.

      Και μια και ρωτάς ευθέως λοιπόν, η απάντηση στο βασικό σου ερώτημα είναι εύκολη και ορθολογικότατη.
      Εφόσον το πρόβλημα το έχει δημιουργήσει η ανάμειξη του δυτικού ιμπεριαλισμού, η λύση του προβλήματος είναι να ξεκουμπιστούν οι δυτικοί από την περιοχή και να σταματήσουν να ανακατεύονται.

      Και οι τζιχαντιστές δεν είναι κάτι ανεξάρτητο από το πρόβλημα. Είναι αποδεδειγμένα εργαλεία του δυτικού ιμπεριαλισμού. Οπότε δεν είναι "πρόβλημα για τους δυτικούς" όπως λες, αλλά αντίθετα είναι (αποδεδειγμενα) πολυεργαλείο στα χέρια των δυτικών.
      Υ.Γ.
      Την αστειότητα να εγκαλεί για "μη ορθολογισμό" τον πολιτισμό που ανακάλυψε την Άλγεβρα, ο εκπρόσωπος του πολιτισμού που έφτιαξε το Άουσβιτς, νομίζω πως την καταλαβαίνεις...

      Διαγραφή
    2. Υ.Γ.2
      Ένα σχήμα είναι "παροχημένο" όταν πάψει να υφίσταται και όχι όταν το ξορκίζεις εσύ. Ε λοιπόν και στον 21ο αιώνα, και ιμπεριαλισμό έχουμε, και καταπιεσμένα έθνη έχουμε, και όλα τα καλούδια που μας κληροδότησε το τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού που δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει.
      Αν ψάχνεις για παροχημένες ιδέες, ψάξε στον αποικιακό ιδεαλισμό που επικαλείσαι και που μιλάει "καλούς και κακούς", "ανώτερους και κατώτερους", πολιτισμούς και θρησκείες.
      Εγώ δεν θα πάρω. Για τους δυτικούς εξάλλου, βαλκανικά ζώα είμαστε και οι δύο μας.

      Διαγραφή
    3. @Trash

      Μπορεί να "σφαχτήκαμε" διαδικτυακά προ κάποιων εβδομάδων, αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι είχα άδικο για κάποιες εκφράσεις μου για σένα, ειδικά για τα περί "ατζέντας".
      Συγχαρητήρια: για τις ορθότατες απαντήσεις στον "φίλο" που τον έπιασε ο πόνος για τις δυτικές "αξίες" (ΟΑΚΚΕ alarm), μη χέσω, αλλά και για τις ενδιαφέρουσες αναδημοσιεύσεις.
      ΒΧ

      Διαγραφή
    4. @ΒΧ:
      Μπα δεν μου φαίνεται για ΟΑΚΚΕ ο Γ.Κ. Μάλλον προς φιλελέ τον κόβω, αλλά από την άλλη άντε να τους ξεχωρίσεις κιόλας...

      Διαγραφή
  4. έχω κάνει σαφές νομιζω ότι δεν είναι δόκιμο να γίνεται οποιαδήποτε σύγκριση πολιτισμών. Δεν υπάρχει καλός και κακός πολιτισμός από την στιγμή που κάθε πολιτισμός είναι ένα κλειστό κύκλωμα αξιών και βασίζεται αποκλειστικά πάνω στις δικες του ηθικές, κοινωνικές, θρησκευτικές,παραδοσιακες βάσεις. Πχ η κλειτοριδεκτομή στην παράδοση των αφρικανικών χορών είναι τόσο “βάρβαρο” έθιμο όσο “πολιτισμένο” έθιμο είναι η περιτομή στην παράδοση του πολιτισμένου Ισραήλ.

    Από κει και πέρα όμως μπορούμε να ξεχωρίσουμε την πολιτισμική αξία του ισλαμ από την θρησκόληπτη έκφανση του;

    Όπως ο πολιτισμός της δύσης και οι αξίες της στους αιώνες δεν κρίνεται αποκλειστικά μόνο από την δημιουργία της ιερά εξέτασης ή των στρατοπέδων συγκέντρωσης των ναζί (που εν τέλει καταπολεμήθηκαν από τον ίδιο τον πολιτισμό που έδρασαν, σαν μια εκτρωματική απόφυση ) έτσι και το ισλαμ δεν μπορεί να κριθεί αποκλειστικά από τους εξτρεμιστές φανατικούς, οι οποίοι όμως είναι μια πραγματικότητα, είτε υπήρχε η Δύση, είτε όχι (έκτος και ισχυριζομαστε ότι θρησκόληπτος θεοκρατικός μεσαίωνας που σκέπασε κάποτε με το σκοτάδι του για αιώνες την Ευρώπη ήταν έργο ...ισλαμιστών ιμπεριαλιστών. Αν είναι έτσι, πάω πάσο, δεν υπάρχει λόγος για παραπάνω αντιπαράθεση).

    Στην περίπτωση μας λοιπόν, στις σημερινές συνθήκες ποια είναι η στάση μας; Αφήνουμε στην τύχη της την μεσανατολή για να έχει “δικαίωμα” να ζήσει και αυτή τον δικό της κατάμαυρο μεσαίωνα;

    Αφήνουμε στην τύχη τους το Ιρακ, την Συρια, τους Κούρδους και περιμένουμε το ισλαμικό κράτος να γίνει πανίσχυρο για να ξεκινήσουμε να το πολεμήσουμε;

    Έκτος και εάν θεωρούμε ότι το Isis είναι αντί-ιμπεριαλιστική δύναμη και πρέπει και να χαιρετίσουμε τον “δίκαιο αγώνα” τους κατά των αποικιοκρατών. Αν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο ανάλυσης και large ηθικoλογιας στην δύση, τότε μας αξίζει να τιμωρηθούμε για την τόση αφέλεια και προοδευτικότητα μας από αυτούς, που και συγκεκριμένους στόχους έχουν και δεν εμποδίζονται από ηθικούς φραγμούς.

    Υγ. Η άλγεβρα, πραγματικά, που κολλαει στην συζήτηση; Ισλαμιστές την εφεύραν;;; δεν το ηξερα…

    Υγ2. “Από που προκύπτει πως η μοναδική μονοθεϊστική θρησκεία που στα ιερά της κείμενα υπάρχει πρόνεια για τον σεβασμό των άλλων δύο (χριστιανισμός-Ιουδαϊσμός, ενώ οι Φατιμίδες προέκτιναν την πρόβλεψη αυτή και για τους Ζωροάστρες) είναι "φύση" κιόλας "επεκτατική"; Όταν οι εβραίοι διώκονταν από τους χριστιανούς έβρισκαν καταφύγιο στο ανεκτικό Ισλάμ. Μην λέμε λοιπόν ότι μας κατέβει στο κεφάλι.”

    Εγώ και εσύ το γνωρίζουμε ότι εβραίοι και χριστιανοί θα έπρεπε να είχαν άλλη αντιμετώπιση από μουσουλμάνους. Οι ισλαμιστές και οι τζιχαντιστες το γνωρίζουν όμως αυτο; Σημασία έχει να δούμε τι γίνεται στην πραγματική κατάσταση και όχι τι έπρεπε ιδανικά να γίνεται. Αλλιως δεν θα μας μείνει ούτε το κεφάλι για να μας κατεβαίνει ότι θέλουμε.

    Υγ3. Εγώ πες είμαι ο “κακός” που βλέπω το Iσις σαν απειλη, σαν ένα σύγχρονο φασισμό για όλους τους λαούς, κυρίως τους μουσουλμάνους της περιοχής και υποστηρίζω την μάχη εναντίων του.
    Ο “καλός” που την λέει στην Δύση και μπαίνει στην λογική εξίσωσης εγκλημάτων, ποιον υποστηρίζει τελικά;

    Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γ.Κ.:
      Για να μην ξαναλέω τα ίδια και τα ίδια:
      Δεν υπάρχει καμμία "σύγκρουση πολιτισμών". Υπάρχουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που χρησιμοποιούν τα πιο καθυστερημένα κάθε λαού ως μοχλό κατύσχισης των συμφερόντων τους.
      Τα στοιχεία ως προς αυτό (που δεν αμφισβήτησες) τα ανάφερα παραπάνω.
      Βάση των ίδιων στοιχείων είναι εντελώς άτοπο να διαχωρίζεις τον ισλαμικό φονταμενταλισμό από τον δυτικό ιμπεριαλισμό που τον τροφοδοτεί και τον στηρίζει με κάθε τρόπο.
      -Το (κάθε) ISIS έγινε απειλή μόνο στον βαθμό που στηρίχθηκε και υποστηρίχθηκε με κάθε τροπο από την δύση για να γίνει το ανρίπαλο δέος σε καθαρά κοσμικά μεν-αντιμπεριαλιστικά δε- κινήματα που πήραν το πάνω χέρι σε συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες τις περασμένες δεκαετίες. Χωρίς την δυτική υποστήριξη, ο ισλαμικός φονταμενταλισμός θα εξαφανιστεί αύριο το πρωί.
      Πές μου κάτι που να καταρίπτει κάτι από όλα αυτά αν θες.
      Αλλιώς δεν έχει νόημα η συζήτηση...
      Υ.Γ.
      Ναι, γράφουμε με αραβικούς αριθμούς και η η άλγεβρα είναι αραβική ευέφρεση. Μπορείς να το τσεκάρεις από όπου θέλεις.
      Π.Χ.
      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BB%CE%B3%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%B1#.CE.99.CF.83.CF.84.CE.BF.CF.81.CE.AF.CE.B1

      Ο όρος άλγεβρα προέρχεται από τον Άραβα μαθηματικό Αλ Χουαρίζμι (Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi) ,ο οποίος τον χρησιμοποιούσε στο βιβλίο του al-Kitāb al-muḫtaṣar fī ḥisāb al-ğabr wa-l-muqābala , που σημαίνει "το συνοπτικό βιβλίο για υπολογισμούς με μεταφορά και απλοποίηση", το οποίο έγραψε περί το 820 μ.Χ. Η ίδια η λέξη "al-jabr" σημαίνει την μεταφορά ενός όρου από το ένα μέλος μιας σχέσης στο άλλο.
      [...]
      Ο Πέρσης μαθηματικός Omar Khayyam έθεσε τα θεμέλια της αλγεβρικής γεωμετρίας και βρήκε τη γεωμετρική λύση της κυβικής εξίσωσης (ax3+bx2+cx+d με α≠0). Ένας άλλος Πέρσης μαθηματικός, ο Sharaf al-Dīn al-Tūsī ασχολήθηκε επίσης με τις κυβικές εξισώσεις και ήταν ο πρώτος που εργάστηκε πάνω στις συναρτήσεις.
      [...]

      Διαγραφή
  5. “Χωρίς την δυτική υποστήριξη, ο ισλαμικός φονταμενταλισμός θα εξαφανιστεί αύριο το πρωί.”

    αυτή είναι ισως η ουσία της όλης διαφωνίας. Η κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη στη μεσανατολή, όσο και να θέλει δεν μπορεί να δημιουργήσει από το μηδέν ισλαμιστές φονταμενταλιστές.

    Πάντα υπήρχαν από την αυγή του ισλαμ και θα υπάρχουν όσο στην περιοχή, η θρησκεία, η θεοκρατία και ο κάθε ιμάμης θα είναι η ύψιστη εξουσία. Το ισλαμ περνάει τον μεσαίωνα του, όπως και ο χριστιανισμός κάποτε έγινε έρμαιο του δόγματος και της θρησκοληψίας, χωρίς την επέμβαση κάποιου εξωτερικού παράγοντα. Αυτό είναι δυστυχώς ένα σύμπτωμα που λίγο-πολύ όλες οι θρησκείες στην εξέλιξη τους το περνάνε.

    Το βλακώδες που έκαναν οι αμερικανοί είναι μέσα στην φούρια τους να αντιδράσουν κατά του ισλαμικού φονταμενταλισμού (σου θυμίζω πρώτα έγιναν οι επιθέσεις και έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι και μετά ακολούθησε η ολική επέμβαση των αμερικανών στο αφγανιστάν, στο ιράκ, στη λιβύη και όχι το αντίστροφο ), γκρέμισαν τα διδακτορικά καθεστώτα που με τον συχνά βίαιο και κατασταλτικό τρόπο τους έλεγχαν τον ισλαμικό πληθυσμό, απελευθερώνοντας εντελώς εξτρεμιστικά στοιχεία.

    Ουσιαστικά αναζωπυρώθηκε ένας ιδιόμορφος πόλεμος όπου οι δυτικοί πολεμούν για την υλη (πετρέλαιο) και οι μουσουλμάνοι για την ιδέα (θρησκεία, τιμή, αξίες, κατήχηση ). Μπορούμε να κάνουμε όσες κουβέντες θες για το ποσοστό που επηρέασε ο ιμπεριαλισμός στην επανεμφάνιση του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού, αρκεί να μην αγνοείται το θρησκευτικό και πολιτισμικό στοιχείο, μόνο και μόνο επειδή η δυτική κουλτούρα τα θεώρει ξεπερασμένα για εκείνη, σαν να μην υπάρχουν. Επαναλαμβάνω ότι ο δυτικός άνθρωπος δεν είναι ικανός να μπει ποτέ στη θέση και ψυχοσύνθεση του ανατολίτη και το αντίστροφο.

    Πολιτικά πάλι, πως έγινε εκατομμυριούχος ο Καντάφι και η (μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα της Αφρικής) η Λιβύη; Πουλώντας πετρέλαιο και ζητώντας αποκλειστικά να πληρώνεται σε… αντιμπεριαλιστικα δολάρια από Αφρικάνικες χώρες; Ο Σαντάμ πότε θυμήθηκε να γίνει αντιιμπεριαλιστής, πριν γίνει επίσημος πολίτης του Ντιτροιντ για τις δωρεές του ή μετά την συνεργασία του με τον Ντοναλντ Ραμσφελντ; Ο Ασάντ δεν πουλαει σε καλή τιμή πετρέλαιο στον Πουτιν και μάλιστα του άνοιξε και τα σύνορα για να τον βοηθήσει στις επιδρομές του ; Τέτοιοι αγνοί “αντιμπεριαλιστές εξ ανάγκης”, είναι ονειρικοί “εχθροί” για κάθε ιμπεριαλιστή. Και κοίτα να δεις που κανένας φανατισμένος μουσουλμάνος δεν φωνάζει “έξω ο ιμπεριαλισμός” αλλά ‘θάνατος στους άπιστους’ και “καταστρέψτε την Δύση” και στο αιματηρό σάρωμα του παίρνει σβάρνα και μερικά κεφάλια ομοθρήσκων μουσουλμάνων, που σίγουρα δεν μπορεί να τους μπέρδεψαν και αυτούς με ιμπεριαλιστές. Τέλος πάντων, επειδή το σαιτ έχει και ένα προσανατολισμό συγκεκριμένο να υποστηρίξει, δεν θα συνεχίσω. Προφανώς, όλα θα λυθούν μόνα τους στην περιοχή όταν φύγει και ο τελευταίος ιμπεριαλιστής.

    Υγ. Το σχόλιο για την άλγεβρα ήταν περιπαικτικό, φαντάζομαι όλοι ξέρουν από το σχολειο ότι οι ;Aραβες την εφεύραν. Εκείνο που αναρωτήθηκα ήταν τι σχέση έχει το Ισλάμ του 610μ.χ. με την άλγεβρα που χρησιμοποιούταν αιώνες πριν; Ότι σχέση έχουν οι τέχνες και φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων με την Ορθοδοξία να φανταστώ;

    Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γ.Κ.:
      Αρχίζοντας από το υστερόγραφο σου. Μίλησες για δυτικό "ορθολογιμό". Να λοιπόν που το Ισλάμ ήταν ορθογικό πολύ πριν την δύση, άρα δεν έχει καμμία από τις "εγγενείς" ιδιότητες που του προσάπτεις. Εφόσον λοιπόν γνωρίζεις το αυτονόητο, δεν θα έπρεπε να λες αυτά που λες. Και ναι, πράγματι η αρχαία ελληνική φιλοσοφία δεν έχει καμμία σχέση με τον χριστιανισμό, αλλά για τον απλό λόγο πως οι αρχαίοι έλληνες δεν ήταν χριστιανοί.

      Παρακάτω τώρα, κάνεις μια σειρά από δομικότατα λάθη.
      Οι αμερικάνοι λοιπόν δεν άρχισαν να επεμβαίνουν στο Αφγανιστάν μετά τις επίθεση στην Νέα Υόρκη, αλλά από την δεκαετία του '70 όταν εξόπλιζαν και χρηματοδοτούσαν τους μουτζαχεντίν του ...Οσάμα Μπιν Λάντεν για να πολεμήσουν τους σοβιετικούς.
      Οι Ρώσοι επίσης δεν αγοράζουν πετρέλαιο από καμμία Συρία, καθώς η Ρωσία είναι χώρα που εξάγει και δεν εισάγει πετρέλαιο. Όσο για το εάν η Λιβύη "πούλαγε" πετρέλαιο σε Αφρικανικές χώρες, ξανακοίτα το. Γιατί μέχρι και στην Ελλάδα δωρεάν το έδινε ο Μοαμάρ.
      Και ο Σαντάμ ήταν πράγματι άνθρωπος των αμερικάνων, αλλά ο Κάσεμ ο οποίος ανατράπηκε από τον Σαντάμ (πρώτος ηγέτης του Ιρακινού Μπάαθ) μόνο τέτοιος δεν ήταν. Θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά θα πρότινα χωρίς καμμία δόση ειρωνείας να διαβάσεις λίγο την ιστορία των αραβικών χωρών και του (κοσμικότατου) Μπααθικού κινήματος.
      Επαναλαμβάνω λοιπόν το ερώτημα μου:
      Γιατί δεν υπήρχαν τζιχαντιστές, ούτε στο Ιράκ, ούτε στην Λιβύη, ούτε στην Συρία, ούτε στο Αφγανιστάν, ούτε στην Αίγυπτο, ούτε καν στο ...Ιράν πριν αρχίσουν να ανακατεύονται οι δυτικοί στις χώρες αυτές;
      Την απάντηση την έδωσες ο ίδιος βέβαια. Γιατί οι τζιχαντιστές είναι ο ιδανικός "εχθρός" για τον δυτικό ιμπεριαλισμό. Ταυτόχρονα είναι βέβαια και ένας πολύ καλός σύμμαχος.

      Το σενάριο λοιπόν που βαρεθήκαμε να βλέπουμε να επαναλαμβάνεται, έχει ως εξής.

      1)Πρώτα η δύση δημιουργεί, εξοπλίζει και χρηματοδοτεί ομάδες φανατικών ισλαμιστών για να τους χρησιμοποιήσει ενάντια στις κυβερνήσεις που δεν είναι αρκούντως υποταγμένες σε αυτην, και πολύ περισσότερο αν έχουν κάνει και το λάθος να εθνικοποιήσουν τίποτε πετρέλαια για φτιάξουν με τα έσοδα ένα στοιχειώδες κοινωνικό κράτος.

      2)Μετά εισβάλει στις χώρες στις οποίες η ίδια έφερε τους τζιχαντιστές στην εξουσία ή προ των πυλών αυτής, για να υπερασπιστεί την "πρόοδο" και τον "πολιτισμό".

      3)Έπειτα μπορεί μια χαρά να απομυζήσει τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους των χωρών αυτών, εκμετταλευόμενη το χάος που η ίδια δημιούργησε.

      Τι από όλα αυτά έχει σχέση με την "ισλαμική κουλτούρα";
      Ή μήπως είχαν άλλη κουλτούρα οι Ιρανοί επί Μοσάντεκ, οι Σύριοι επί Άσαντ, οι Ιρακινοί επί Σαντάμ και Κάσεμ, οι Λίβυοι επί Καντάφι, οι Αφγανοί επί Ταράκι, κλπ;

      Και για το τέλος, μια και επιμένεις πολύ σε αυτό.
      Σαν έλληνες λοιπόν είμαστε πολύ πιο κοντά στην κουλτούρα των Λιβανέζων από ότι των Γερμανών π.χ. Δεν υπάρχουν τίποτε αδιαπέραστα θρησκευτικά ή άλλα τείχη ανάμεσα σε γειτονικούς λαούς που επικοινωνούν επί αιώνες.
      Αυτά είναι στερεότυπα που δεν βασίζονται σε καμμία πραγματική ανάγνωση των γεγονότων.
      Ο "ισλαμιστής" Αραφάτ ας πούμε ήταν παντρεμένος με μία γυναίκα, και αυτή χριστιανή. Για τόση "μισαλοδοξία" μιλάμε...

      Συνοψίζοντας λοιπόν, και αυτή είναι και η βασική μας διαφορά, ο θρησκευτικός φανατισμός δεν είναι κάτι "εγγενές" στο Ισλάμ, αλλά δημιουργείται υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους. Και παντού υποστηρίχθηκε σε πρώτη (και σε δεύτερη πολλές φορές) φάση από την δύση.
      Αυτά είναι τα γεγονότα και είναι όλα στο φως της ημέρας για να κάνει κάποιος πως τα αγνοεί.

      Διαγραφή
    2. @Γ.Κ.:
      Η άλγεβρα δεν "χρησιμοποιούνταν αιώνες πριν" τον αραβικό πολιτισμό.
      Για το απλό λόγο πως τα ρωμαΐκό και ελληνικό συστήματα αρίθμησης, ήταν εντελώς ακατάλληλα για αυτή την δουλειά.

      Διαγραφή
    3. @Trash
      Μερικα επιτευγματα των Αραβων.

      Αραβικοι αριθμοι. Με το ρωμαϊκο αριθμητικο συστημα ua χρειζονταν ωρα για μια διαιρεση
      Αλ Τζεμπρ = Αλγεβρα
      Αλ Χεμ = Αλχημια, προγονος της Χημείας
      Παλατια μοναδικης αισθητικης στην Ισπανια

      Τον 11ο αιωνα οι "βαρβαροι" ηταν οι Ευρωπαιοι Γ.Κ.

      Νικ. -π

      Διαγραφή
    4. @Νικ. -π:
      Αυτό που αποκαλούμε "δυτικός πολιτισμός" ξεκινάει (καθόλου τυχαία κατ'εμέ) με την άνοδο της αστικής τάξης σε μια σειρά εμπορικές πόλεις ατην Ιταλία την περίοδο που ονομάζουμε "αναγέννηση" και κορυφώνεται με τον "διαφωτισμό" και την Γαλλική επανάσταση δύο αιώνες πριν.
      Είναι δηλαδή ένας πολιτισμός άρρηκτα δεμένος με την πορεία της αστικής τάξης της οποίας την παρακμή του ιστορικού ρόλου, ακολουθεί κατά βήμα από την εποχή που ο καπιταλισμός περνάει στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο.
      Ε, όσο σάπιος είναι ο ιμπεριαλισμός άλλο τόσο είναι και ο "πολιτισμός" τον οποίο πεσβεύει...

      Διαγραφή
  6. Και κάποια μαζεμένα στοιχεία για την σχέση των ΕΠΑ με τις κάθε λογής Ισλαμιστικές ομάδες εδώ:
    http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/353322,Kataskeyazontas-tromokrates--.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.