Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Οι πιονέροι επανακάμπτουν

Στο τέλος του Οκτωβρίου ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε Διάταγμα για τη δημιουργία του πανεθνικού «Ρωσικού κινήματος μαθητών», μιας οργάνωσης που πολλοί τη συγκρίνουν με το υφιστάμενο επί Σοβιετικής Ένωσης κίνημα των πιονέρων.

Σύμφωνα με το Διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος της Ρωσίας στις 29 Οκτωβρίου, στη χώρα θα δημιουργηθεί η κοινωνική δημόσια οργάνωση παιδιών και νεολαίας «Ρωσικό κίνημα μαθητών» (ΡΚΜ). Σκοπός του κινήματος θα είναι «η συνδρομή στη διαμόρφωση της προσωπικότητας επί τη βάσει του έμφυτου στη ρωσική κοινωνία συστήματος αξιών». Δεν είναι ακόμα σαφές με ποιο τρόπο θα λειτουργεί το κίνημα, και εάν η κατάταξη σ’ αυτό είναι υποχρεωτική για τους μαθητές ή εθελοντική. Εμπνευστές της δημιουργίας της οργάνωσης είναι βουλευτές της Κάτω Βουλής. Όπως γράφει η ιστοσελίδα Gazeta.ru, ο βασικός «σκελετός» του κινήματος αναμένεται να συσταθεί ήδη στις αρχές του 2016.

Τα ΜΜΕ έσπευσαν αμέσως να συγκρίνουν τη νέα οργάνωση με το κίνημα των πιονέρων (πρωτοπόρων) που υπήρχε στην ΕΣΣΔ και συνένωνε ένα μεγάλο αριθμό παιδιών και εφήβων. Κατά τα άλλα, η αντίδραση στην πρωτοβουλία ήταν διφορούμενη, ενώ οι γονείς για την ώρα δεν καταλαβαίνουν καλά τι να περιμένουν από αυτή. Εκπρόσωποι της κοινωνικής οργάνωσης «Σύλλογος γονέων των μαθητών» είναι προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους. Η επιμελήτρια του Συλλόγου, Σβετλάνα Σακάεβα, αναφέρει ότι «οι έφηβοι νιώθουν την ανάγκη ν’ ακολουθήσουν μια κοινή ιδεολογία, να αισθανθούν μια ενότητα με τους συνομηλίκους τους, να συμμετάσχουν σε οργανωμένες εκδηλώσεις. Αν αυτή η ανάγκη οδηγηθεί προς μια θετική κατεύθυνση, τότε μπορεί να γίνει λόγος για σημαντικό ρόλο του συγκεκριμένου προγράμματος στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του ατόμου».

Μια άλλη εκπρόσωπος του «Συλλόγου γονέων των μαθητών», η Σβετλάνα Τετέρινα, εκφράζει φόβους ότι οι «νέοι πιονέροι» θ’ αποτελέσουν ιδεολογικό εργαλείο. Όπως αναφέρει στην RBTH, «αν το ΡΚΜ καταφέρει να ενσταλάξει έναν υγιή πατριωτισμό, τότε αυτό θα είναι καλό. Αν όμως κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει την παιδική οργάνωση ως προπαρασκευαστική ομάδα νέων μελών κάποιου κόμματος, τότε είμαι κατηγορηματικά εναντίον και δεν κρίνω σκόπιμο ο γιος μου να συμμετάσχει σε μια τέτοια οργάνωση».

Η ιστορία των πιονέρων

Η οργάνωση των πιονέρων ιδρύθηκε στην ΕΣΣΔ στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν την κρατική ηγεσία απασχόλησε η ανάγκη εργασίας με τα παιδιά και τους εφήβους για τη διαπαιδαγώγησή τους με βάση τα κομμουνιστικά ιδανικά. Οι δημιουργοί των πιονέρων χρησιμοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία των εμφανισθέντων στη Δύση στις αρχές του 20ου αιώνα νεανικών προσκοπικών κινημάτων. Η οργάνωση θα έπρεπε να γίνει «προσκοπική ως προς τη μορφή της και κομμουνιστική στο περιεχόμενο». Το κίνημα γρήγορα απέκτησε μαζικό χαρακτήρα και ήταν ιδεολογικό εργαλείο στη διαπαιδαγώγηση. Οι πιονέροι ήταν μαθητές του γυμνασίου ηλικίας 10-14 ετών και στη συνέχεια εντάσσονταν κατά κανόνα στην Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας, την Κομσομόλ.

Στόχος του κινήματος των πιονέρων στην ΕΣΣΔ ήταν επίσης η οργάνωση του ελεύθερου χρόνου. Ασχολούταν με την οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και κάθε λογής κοινωνικών πρωτοβουλιών, μέχρι και η συγκέντρωση μεταλλικών απορριμμάτων ή άχρηστου χαρτιού. Οι εντυπώσεις των Ρώσων για την εμπειρία του κινήματος των πιονέρων διαφέρουν αισθητά. Ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό βοηθούσε τα παιδιά να βρουν τη θέση τους στη ζωή, να κοινωνικοποιηθούν, άλλοι το επικρίνουν ότι "επέβαλε ιδεολογία και καλλιεργούσε τη μισαλλοδοξία προς εκείνους που δεν εντάσσονταν στο σύστημα."

Οι πιονέροι σήμερα  

Στη σύγχρονη Ρωσία υπάρχουν «διάδοχα» κινήματα των σοβιετικών πιονέρων. Ορισμένα από αυτά συνδέονται στενά με το Κομμουνιστικό κόμμα και έχουν πολύ στενό χαρακτήρα, αλλά υπάρχουν και πιο γενικού τύπου, όπως η «Ένωση οργανώσεων πιονέρων – Ομοσπονδία παιδικών οργανώσεων», μια μη εμπορική ένωση που περιλαμβάνει οργανώσεις παιδιών και πιονέρων απ’ όλη τη Ρωσία και θεωρείται φυσικός διάδοχος του Πανενωσιακού Οργανισμού Πιονέρων.

Η αντιπρόεδρος της Ένωσης, Ιρίνα Φρίσμαν, τόνισε ότι το κράτος πρέπει να εξετάσει το θέμα της συνένωσης των νέων, αλλά να επιλέξει προσεκτικά τη μορφή που θα έχει. Όπως ανέφερε, «είναι ακόμα απόλυτα ασαφές το πώς θα λειτουργεί αυτή η οργάνωση. Ελπίζω πως κατά τη δημιουργία της θα ληφθεί υπόψη όχι μόνο η γνώμη των ειδικών, αλλά και των ίδιων των παιδιών, διαφορετικά απλώς θα την αγνοήσουν ή θα συμμετάσχουν τυπικά και μόνο».
Πηγή: Σύγχρονη Ρωσία
Η είδηση νομίζω πως προσφέρεται για πολλαπλούς προβληματισμούς. Τόσο για το αυτονόητο, το κράτημα δηλαδή της μορφής των οργανώσεων των "νέων πρωτοπόρων" για να γεμίσει αυτή με άλλο περιεχόμενο, όσο και για κάτι σημαντικότερο για εμένα. Την αδυναμία της Ρωσικής κοινωνίας να σταματήσει να αποσυντίθενται εντός των καπιταλιστικών πλαισίων και να ψάχνει εναγωνίως τρόπους επιστροφής στους σοσιαλιστικούς θεσμούς και τις παραδόσεις της. Με ενδιαφέρει κυρίως το 2ο. Ίσως να είναι πολύ σημαντικότερο από ότι φαντάζει σε πρώτη ανάγνωση, καθώς ο σοσιαλισμός δεν είχε λύσει μόνο υλικά ζητήματα, αλλά και ηθικά, πνευματικά, κλπ...

32 σχόλια:

  1. Ένα ωραίο δείγμα απ' τις τεράστιες αντιφάσεις της αστικής τάξης της Ρωσίας.Προσπάθεια damage control στο επικοδόμημα μέσω σοβιετικού παρελθόντος, με οτι αυτό συνεπάγεται.Περιμένω με ενδιαφέρον το πλαίσιο που θα κινηθεί η επαναφορά του θεσμού των πιονέρων.
    Η ανάλυση της Ρωσίας έχει πολύ ενδιαφέρον.

    Decadent7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Decadent7:
      Είχα δει προ καιρού στο "σύγχρονη Ρωσία" ένα ακόμη άρθρο για την ρωσική οικογένεια (δεν το κράτησα) που θεωρώ πως σχετίζεται άμεσα με αυτό. Έλεγε μέσες-άκρες πως οι Ρώσοι (και οι υπόλοιποι σοβιετικοί προφανώς) δεν ξέρουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους μόνοι τους, καθώς επί 70 περίπου χρόνια η ανατροφή των παιδιών γίνονταν σε μεγάλο μέρος της με την βοήθεια εξειδικευμένων παιδαγωγών, πράγμα που φυσικά έχει πλέον εκλείψει.

      Ο σοβιετικός κόσμος είναι τελικά πολύ άγνωστος, ακόμα και για εμάς τους κομμουνιστές.
      Και τελικά η "αποκομουνιστικοποίηση" της ρώσικης κοινωνίας, ίσως να είναι μια πολύ πιο δύσκολη υπόθεση από όσο πιστέψαμε.

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ με το σχόλιο σου.
    Η Ρωσία φαίνεται εδώ και αρκετό καιρό να μην μπορεί να αυτονομηθεί από το σοβιετικό παρελθόν.
    Αυτό είναι άκρως λογικό, στην βάση της κατάρρευσης της Ρωσικής κοινωνίας και των αξιών της που καλλιεργήθηκαν πριν την αντεπανάσταση, και αφού είναι αντικειμενική αλήθεια ότι πιο πέρα δεν μπορεί να σε πάει ο καπιταλισμός...
    Όταν έχεις φτάσει στο 10ο σκαλί, και μετά πέσεις στο πρώτο, όσους τεμενάδες και να κάνεις για το πόσο καλή είναι η θέση στο πρώτο σκαλί, ποτέ δεν θα καταφέρεις να ανέβεις ξανά εκεί που ήσουν.
    Η Ρώσικη αστική τάξη δεν έχει πουθενά να κοιτάξει πέραν του σοβιετικού παρελθόντος, ειδικά όσο η αστική Δύση που είναι και η μάνα του καπιταλισμού, των αξιών, και της κουλτούρας της αστικής κοινωνίας, αρνείται να την δεχτεί δίπλα της!

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ρωσικη αστικη ταξη προαπαθει να καπηλευτει το Σοβιετικο παρελθον φερνοντας το στα μετρα της. Ετσι ωστε να μπορεσει να βελτιωσει την θεση της παραπλανοντας τους λαους οτι εχει σχεση με την ΕΣΣΔ. Ολες οι καπιταλιστικες χωρες εχουνε διαφορες μεταξυ τους για το πως θα μοιρασουνε την λεια. Και η Γερμανια με τις ΗΠΑ διαφορες έχουνς
      ε. Οπως και ο πρωην Καγκελαριος Σρεντερ ειναι Αντιπροεδρος στην Γκασπρομ..........Μη τρελαθουμε τελειως...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Μόνος σου τρελλαίνεσαι και δεν σκοπεύω να σε ακολουθήσω καθόλου.
      Οι προβληματισμοί που έβαλα με βάση την είδηση, είναι πολύ λιγότερο προφανείς από το ότι η Ρωσία δεν είναι ...σοσιαλιστικη (λες και ισχυρίστηκε κανείς κάτι τέτοιο) και κανέναν δεν ενδιαφέρει να συζητήσει το αυτονόητο.

      Άλλα είναι εδώ που οφείλουν να προβλήματίσουν, αλλά καμμία διάθεση δεν έχεις εσύ για αυτό. Θα σε παρακαλούσα λοιπόν την επιχειρηματολογία σου για το ότι η Ρωσία δεν είναι ΕΣΣΔ, να την κρατήσεις για κάποιον που θα ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Εδώ είναι εκτός θέματος.

      Διαγραφή
    3. Θα την κρατησω Συντροφε. Εγω δεν ειπα οτι ισχυριστηκες κατι τετοιο εσυ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. κάπως σχετικό έιναι και οι "παιδικοί σιδηρόδρομοι" στις πρώην χώρες του Σοσιαλισμού, πολλοί από αυτούς επιζούν ακόμη και σήμερα, με τα σύμβολα ξυσμένα. Προσωπικά έχω δει αυτόν της Βουδαπέστης πριν λίγους μήνες και διαολιζόμουνα σε όλη την διαδρομή και παρολίγο να πέσω στις γραμμές - στην πρωτεύουσα του αντικομμουνισμού.

    δες
    children's railway στην wikipedia, από αρμενία μέχρι κούβα.!

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μπορω να καταλαβω, τι αλλο τροπο θα μπορουσε να χρησημοποιησει η Ρωσικη αστικη ταξη για τη χειραγωγηση της Ρωσικης νεολαιας, απ αυτον των πιονιερων, ακριβως για τον λογο οτι ο θεσμος ακομπαει σε θετικα ανακλαστικα του λαου.

    Για τον ιδιο λογο δεν πρεπει να υπαρχει η παραμικρη αμφιβολια οτι οι πιονιεροι του Πουτιν, θα ειναι οι Αλκιμοι του Μεταξα και τιποτε αλλο.

    Φασιστικη νεολαια θα διαπαιδαγωγουν και τιποτε αλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Antonxxx:
      Ο φόβος σου είναι βάσιμος, αλλά λες:
      "Δεν μπορω να καταλαβω, τι αλλο τροπο θα μπορουσε να χρησημοποιησει η Ρωσικη αστικη ταξη για τη χειραγωγηση της Ρωσικης νεολαιας, απ αυτον των πιονιερων..."

      Το ερώτημα του 1.000.000$ είναι λοιπόν γιατί ειδικά η ρώσικη αστική τάξη αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει αυτόν ακριβώς τον τρόπο, ενώ η αμερικάνικη, η αγγλική, η γερμανική, η γαλλική κλπ, αρκούνται στον χλευασμό του;
      Και πόσο διαφοροποιεί αυτό την ρώσικη κοινωνία από τις προαναφερθήσες και γιατί;
      Εγώ, αυτό τον προβλήματισμό βάζω.

      Διαγραφή
    2. οι χώρες που ανάφερες (αγγλία, γαλλία, ηπα) έχουν τους προσκόπους.
      ΑΧΠ

      Διαγραφή
    3. @ΑΧΠ:
      Δεν είναι το ίδιο, ούτε σε περιεχόμενο, ούτε σε μαζικότητα, ούτε σε κοινωνική λειτουργία, μ ετους σοβιετικούς πιονιέρους.

      Διαγραφή
    4. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η ερώτηση είναι τόσο δύσκολο να απαντηθεί.

      Τα καπιταλιστικά κράτη της Δύσης δεν έχουν σοσιαλιστικό παρελθόν για να αναφερθούν σε αυτό (ως κράτη εννοώ, γιατί πλούσια ιστορία εργατικού και κομ. κινήματος έχουν όλα). Αν θέλουν να συσπειρώσουν τους πολίτες τους θα προτάξουν την υπεράσπιση των "δυτικών αξιών", δηλαδή του καπιταλιστικού, εμπορευματοποιημένου, υπερκαταναλωτικού τρόπου ζωής που είχαν μέχρι πριν 1-2 δεκαετίες και τώρα χάνουν από την καπιταλιστική κρίση ή "κινδυνεύουν να χάσουν από τις επιθέσεις των ισλαμιστών".

      Η καπιταλιστική Ρωσία από την άλλη δεν έχει να επιδείξει στους πολίτες κανένα καπιταλιστικό παρελθόν με ευμάρεια όπως οι δυτικοί. Αν δεν θέλει να αρχίσει να μιλάει για τον τσάρο, τους κουλάκους και τους μουζίκους (που μόνο καλή περίοδος δεν ήταν για το λαό), η μόνη περίοδος που ο ρωσικός λαός έζησε καλά και μάλιστα καλύτερα από τους δυτικούς λαούς, είναι η περίοδος της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι κατά τη γνώμη μου απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο το ότι το ρωσικό καπιταλιστικό κράτος αναφέρεται σε κάθε τι σοβιετικό - αφού πρώτα το απογυμνώσει από το ταξικό του νόημα και του δώσει νέο εθνικό - αντί να το πολεμάει.

      Ίσως η ερώτηση που θα έπρεπε να μας απασχολεί περισσότερο είναι γιατί τα υπόλοιπα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη του πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ, οι πρώην Λαϊκές Δημοκρατίες, δεν κάνουν το ίδιο, αντιθέτως πολλά εξ αυτών είναι πρώτα στον αντικομμουνισμό (βλ. βαλτικές χώρες, Πολωνία, Ουγγαρία). Μου έρχονται πολλές πιθανές εξηγήσεις στο μυαλό, αλλά θα πρέπει να αναφερθώ σε αυτές σε άλλο σχόλιο.

      prolet

      Διαγραφή
    5. @prolet:
      Και όμως, η τερατώδης αντίφαση μιας αστικής τάξης που να αξυμνεί το παρελθόν το οποίο θέλει να θάψει παραμένει. Όπως και οι διόλου επιθυμητές για μια στική τάξη, παρενέργειες μιας τέτοιας τακτικής.

      Διαγραφή
    6. @TRASH
      μα δεν είπα ότι οι πρόσκοποι είναι το ίδιο με τους Σοβιετικούς Πιονιέρους, ακριβώς το αντίθετο είναι. Στυλοβάτες της "τάξης" στον Καπιταλισμό, θαυμαστές και προστάτες της φύσης μα που υποκριτικά κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στα εγκλήματα που κάνει το σύστημα αυτό στην Φύση.

      ΑΧΠ

      Διαγραφή
    7. @ΑΧΠ:
      Δεν είναι μόνο ιδεολογικές οι διαφορές. Είναι και στις δομές αλλά και στην μαζικότητα. Κανένας καπιταλιστισκός προσκοπικός σύλλογος δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί καν, την μαζικότετα των σοβιετικών πιονιέρων.

      Διαγραφή
  5. Να σου πω την γνωμη μου. Η Αστικη ταξη της Ρωσιας εχοντας δουλεψει για την ανατροπη του Σοσιαλισμου μεσα απο το Κ.Κ σταδιακα μεταμφιεσμενη με την προβια του οπορτουνισμου μπορει να εκμεταλευτει καλυτερα τις Αναμνησεις του λαου απο τα θετικα του Σοσιαλισμου. ΔΕν ειναι τυχαιοοτι χρησιμοποιουνε την λεξη Συντροφος. Ουτε ειναι τυχαιο που πανε να παρουσιασουνε τον Στάλιν σαν εναν Αντιφασιστα σκετο. Ειναι μελετημενη υπουλη δουλεια Συντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Την άποψη σου πως κακώς οι Ρώσοι τιμούν την αντιφασιστική νίκη και τον αρχιστράτηγο της αντί να ταυτίζουν τον Στάλιν με τον Χίτλερ και την ΕΣΣΔ με την ναζιστική Γερμανία, όπως συμβαίνει σε όλες τις δυτικές ιμπεριαλιστικές -και μόχι μόνο- χώρες, την έχεις αναφέρει ξανά.
      Είναι άκρως αντιδραστική, εμφανώς αντικομμουνιστική και τρομερά επικύνδινη άποψη.

      Διαγραφή
    2. Με συγχωρεις αλλα δεν ειπα αυτο. Λεω ξανα η Ρωσικη Αστικη ταξη τιμαει την 9η Μαη μερα της Νικης απεναντι στον Γερμανικο Φασισμο απονευρωμενο απο τα Ταξικα του χαραχτηριστικα προσπαθωντας να παρουσιασει τον Σταλιν σαν ενα Αντιφασιστα Αστο Πολιτικο. Και θεωρω οτι αυτη η υπουλη δουλεια κανει χειροτερη ζημια απο την Ταυτισει Σταλιν Χιτλερ. Που ειμαι Αντιδραστικος πες μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Αυτό είπες και το επιβεβαιώνεις με το σχόλιο σου. Προτιμάς λες να ταυτίζεται ο Στάλιν με τον Χίτλερ και η ΕΣΣΔ με την ναζιστική Γερμανία, από το να προβάλεται ο Στάλιν ως αρχιστράτηγος της αντιφασιστικής νίκης (λες και δεν ήταν).
      Όχι απλά αντιδραστικός λοιπόν, αλλά και αντικομμουνιστής και επικίνδυνος.

      Διαγραφή
  6. Οσο για τις κοινωνιες η γνωμη μου ειναι οτι στην δυση θα ειναι πιο ευκολο για τις ιδέες μας για τον εξης λογο. Στην ΕΣΣΔ απο το 1956 ο Σοσιαλισμος συκοφαντηθηκε στην πραξη εφαρμοζοντας νομους του Καπιταλισμου την στιγμή που κυματιζε η Κοκκινη Σημαια. Και αυτή η ζημια ειναι η χειροτερη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Ε λοιπόν Παναγιώτη αυτοί που έζησαν τον σοσιαλισμό έχουν πολύ καλύτερη άποψη για αυτόν από τις τερατολογίες που έχουν χυλώσει τα μυαλά του κόσμου στην δύση.
      Επιπλέον, υπάρχει και κάτι άλλο σημαντικότερο κατ'εμέ.
      Η σε σημείο απόλυτης σήψης και κοινωνικής αποσύνθεσης εξατομίκευση του δυτικού ανθρώπου, μοιάζει να βρίσκει πολύ περισσότερες αντιστάσεις από όσες πιστεύαμε στην σοβιετία. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο μεν μύνημα κατ'αρχήν, δεν προσφέρεται όμως για εύκολες γενικεύσεις και αφορισμούς.
      Χρειάζεται μελέτη. Εγώ εδώ προσπαθώ κατά καιρούς να ψηλαφήσω απλά ένα-δύο πράγματα, καθώς οι πληροφορίες για όλα αυτά έρχονται με το σταγονόμετρο.

      Διαγραφή
  7. Για παράρτημα της νεολαίας του κόμματος του Πούτιν μου μοιάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ανώνυμος24 Νοεμβρίου 2015 - 1:14 π.μ.:
      Όχι γιατί μιλάμε για την επανάκαμψη των πιονιέρων ως κρατικού θεσμού και η Ρωσία δεν είναι κάποιο μονοκομματικό κράτος για να μπορεί να γίνει αυτό που είπες.
      Το πρόβλημα τους (όπως αναφέρεται και στο κείμενο) είναι πως όταν σταμάτησε να υφίσταται ως κρατικός θεσμός, διατηρήθηκε από το ΚΚ. Αλλού λοιπόν πρφέπει να αναζητηθεί το κλειδί για την κατανόηση του ζητήματος.
      Υ.Γ.
      Ένα ψευδώνυμο την επόμενη φορά παρακαλώ. Ο ανώνυμος σχολιασμός δεν γίνεται δεκτός στο μπλοκ.

      Διαγραφή
  8. Η αστική τάξη της Ρωσσίας καταλαβαίνει τη θέση της με τον καιρό: Ότι δηλαδή αμεσο-στρατιωτικά είναι ισχυρή απέναντι στο ΝΑΤΟ, αλλά ο πόλεμος για να νικηθεί χρειάζεται και υπομονή, δηλαδή χρήμα και το χρήμα στον καπιταλισμό έρχεται πάντα μέσα από την μείωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Σε αυτό το κομμάτι, της χρηματοδότησης για καιρό ενός πολέμου, η αστική τάξη της Ρωσσίας αντιλήφθηκε με τον χρόνο ότι πάσχει ασυλλήπτα ως προς τον πυρήνα των χωρών του ΝΑΤΟ. Ο μόνος τρόπος για να μην τσινήσει ο λαός της είναι να αισθάνεται ενωμένος γύρω από αξίες βαθιά ριζωμένες σε αυτόν που ταυτόχρονα τον διαφοροποιούν από τον αντίπαλο. Για κακό της αστικής τάξης της Ρωσσίας αυτές οι αξίες του λαού της είναι ριζικά κομμουνιστικής προέλευσης, και όχι απλά να προέρχονται από το σοβιετικό παρελθόν. Συγκεκριμένα, νομίζω πως πέτυχες διάνα σε αυτό: έχουν μάθεί ότι τα παίδιά τα μεγαλώνει η κοινωνία (όχι το κράτος γενικά). Και αυτό το κομμάτι απλά δεν μπορεί να καλυφθεί σήμερα, γιατί είναι κομμουνιστική αρχή πλήρως αντίθετη προς το είναι του καπιταλισμού. Εδώ έρχονται και κολλάνε οι Πιονιέροι και κάθε λογής τέτοιο στοιχείο. Ουσιαστικά είναι βήμα πίσω από την αστική τάξη της Ρωσσίας για να το εκμεταλευθεί αργότερα ως στοιχεία λαϊκής συσπείρωσης, όταν θα περιέλθει σε αμυντική πολεμική κατάσταση. Ταυτόχρονα όμως λόγω της εν γένει κομμουνιστικής πολιτιστικής αξίας του στοιχείου των Πιονιέρων μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για άλλες πορείες, σε συνδυασμό πάντα με άλλα κοινωνικά στοιχεία. gorf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @gorf:
      Το πρόβλημα της Ρώσικης αστικής τάξης είναι πως κάθε υποχώρηση που κάνει απέναντι στο σοσιαλιστικό παρελθόν προκειμένου να συσπειρώσει ενάντια στον εξωτερικό αντίπαλο, είναι αναγκασμένη να το βρίσκει μπροστά της συνεχώς στο εσωτερικό μέτωπο. Μεγάλο ζόρι αυτό...

      Διαγραφή
    2. Οσο δεν υπαρχει ΚΚ και δεν υπαρχει οταν ο σοσιαλισμος για τα δυο υπαρχοντα, ειναι κατι στο βαθος των χιλιων σταδιων της σοσιαλδημοκρατικης απατης, δεν υπαρχει κανενα προβλημα για τη Ρωσικη αστικη ταξη.

      Διαγραφή
    3. @Antonxxx:
      Και ΚΚ υπάρχουν (όχι μόνο ένα) και ένας λαός από κάτω που έχει ζήσει τον σοσιαλισμό, όχι ως φαντασίωση όπως εμείς αλλά ως μια χειροπιαστή πραγματικότητα, την οποία όπως όλα δείχνουν αδυνατεί να ξεπεράσει ακόμη και 25 χρόνια μετά.
      Αυτό πρέπει να ειδωθεί σε συνδιασμό και όχι παράλληλα, με την δηλωμένη πρόθεση του δυτικού ιμπεριαλισμού για διάλυση της ρώσικης ομοσπονδίας.
      Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τους Ρώσους αστούς.

      Διαγραφή
    4. Από που και ως που ισχύουν τα χίλια στάδια της σοσιαλδημοκρατικής απάτης για το ΚΕΚΡ-ΕΚΚ. Καμιά ανάλυση του Τιούλκιν έχεις διαβάσει ή λέει ο καθένας ότι θέλει με βάση την ανωτερότητα του δυτικού πολιτισμού του? gorf

      Διαγραφή
    5. Ο Trash μιλαει για εσωτερικο μετωπο και αυτη τη στιγμη το ΚΕΡΚ ειναι σχεδον ανυπαρκτο.
      Κομμουνιστικη απειλη δεν υπαρχει γιατι το ΚΚΡΟ ειναι μια απατη.

      ....Επειδή τόσο στη Λευκορωσία ο Λουκασένκο όσο και στη Μολδαβία ο Βορόνιν έφτασαν στο αξίωμα του προέδρου της χώρας μέσα από εκλογικές διαδικασίες, έχουν αυξηθεί οι αυταπάτες στα ΚΚ για τη δυνατότητα επαναφοράς του σοσιαλισμού, μέσα από στάδια κοινοβουλευτικής εξέλιξης και εκλογικές νίκες. Για παράδειγμα, τρία στάδια προβλέπονται μέσα από τα Πρόγραμματα του ΚΚΡΟ και του ΚΚ Ουκρανίας.....

      http://www.komep.gr/2002-teyxos-5/shmeioseis-gia-to-kommoynistiko-kinhma-sto-xoro-ths-prohn-essd

      Διαγραφή
    6. @Antonxxx
      Μιλώντας για εσωτερικό μέτωπο δεν μιθλάω για το ΚΕΚΡ αλλά για την ρώσικη κοινωνία που δεν δείχνει να μπορεί να αποδεχτεί τον καπιταλισμό και τις "αξίες" του. Συνδίασε το με τις εξωτερικές πιέσεις στην Ρώσικη Α.Τ. και ένας κοομουνιστής την κατάλληλη στιγμή θα αρκέσει για να βάλει φωτιά. Για σοβιετικούς ανθρώπους μιλάμε, όχι για δυτικά κνώδαλα

      Διαγραφή
  9. Το αν ένα σοβαρό ΚΚ δεν έχει άμεσα μέρισμα στην κοινωνία μπορεί να μην λέει απολύτως τίποτα. Στην τελική κανένα ΚΚ δεν μπορεί να επισπεύσει τις επαναστατικές συνθήκες. Μπορεί μονάχα να έχει δείξει μέχρι τότε τι είναι και να προσπαθήσει να μπει επικεφαλής της ταξικής πάλης. Και στην Ελλάδα το ΚΚ έχει ένα μέρισμα 5-7% και είναι μπολιασμένο στην συνείδηση του κόσμου θετικά ή αρνητικά, χωρίς θεωρίες ενδιάμεσων σταδίων, αλλά δεν είδα καμιά επίσπευσh επαναστατικών διαδικασιών. Τα σοβιέτ ως πυρήνες λαϊκής εξουσίας δεν τα έφτιαξε ο Λένιν, ο λαός τα έφτιαξε και οι Μπολσεβίκοι τα αξιοποίησαν. gorf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνουμε οπως και με τον Trash, αυτο που προσπαθω να πω ειναι οτι τα πραγματα δυστηχως δεν ειναι τοσο μαυρα για τη Ρωσικη αστικη ταξη.

      Εγω βλεπω το ΚΚΡΟ σαν το ΚΚ Εσ.
      Οπως υπηρχε στην Ελλαδα η αναγκη ενος ΚΚ της ΚΥΠ, το ιδιο υπαρχει και στη Ρωσια για τους λογους που αναφερετε ο Trash κ εσυ.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.