Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

(Ενοποιημένο) ΚΚ Συρίας: “Αφοσίωση στην εξάλειψη της τρομοκρατίας”



Πραγματοποιήθηκε το 12ο συνέδριο του ΚΚ Συρίας, με βασικό του ζώτημα την «υπεράσπιση της πατρίδας και καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Στο συνέδριο του (Ενοποιημένου) ΚΚ Συρίας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο διήμερο στην Δαμασκό, συζητήθηκαν ακόμη πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, ενώ έγινε και η εκλογή της ηγεσίας του Κόμματος.

Σύμφωνα με το Συριακό Αραβικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο ΓΓ του κόμματος Hannin Nimr δήλωσε πως «ο συριακός λαός, ο οποίος πήρε το έμβλημα της πολιτικής λύσης στο ένα χέρι και το έμβλημα της αντίστασης στο άλλο, θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και αποκατάσταση της ασφάλειας της Συρίας σε όλους τους τομείς»

Ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε επίσης ότι το κύριο καθήκον τους είναι τώρα «να υπερασπίσουν την πατρίδα και να συνεχίσουν την εξάλειψη της τρομοκρατίας."
Πηγή: international communist press

86 σχόλια:

  1. Παρακολουθώ τον αγωνα τους με συμπαθεια

    ...όμως, μονο εμενα ενοχλεί το πορτραιτο του Ασαντ διπλα στους Κλασσικους;

    Βασιλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Βασιλης:
      Όχι, ενοχλεί και εμένα. Και λοιπόν;

      Διαγραφή
    2. TRASH. Είναι ομως τεραστιο προβλημα. Κατι δειχνει στις Συνειδησεις η έχω λαθος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Νομίζω πως το τεράστιο πρόβλημα για τον Συριακό λαό είναι η ιμπεριαλιστική επέμβαση και οι κτηνωδίες του ISIS. Όχι τα πορτραίτα του Άσαντ.

      Διαγραφή
    4. TRASH. Κατσε ενα λεπτο. Ο Ασαντ αναμεσα στον Μαρξ και τον Λενιν ειναι φυσιολογικο για Κομμουνιστες. Δεν το βλεπεις να ειναι παραξενο. Εκτος αν νομιζουνε οτι χτιζει Σοσιαλισμο. Τοτε πασο. Για αυτους μιλαω οχι για εσενα το τονιζω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Απάντησα από επάνω.
      Είναι κάτι που προσωπικά εμένα με ενοχλεί. Και λοιπόν;
      Έχοντας και την ελάχιστη αίσθηση του τι ακριβώς συμβαίνει εκεί κάτω, είναι το τελευταίο με το οποίο θα ασχοληθώ.

      Διαγραφή
  2. Πώς φαίνεται τώρα η διαφορά στις στρατηγικές των ΚΚ . Η υπεράσπιση της πατρίδας και η εξάλειψη της τρομοκρατίας ....

    Τίποτα για αστική τάξη δεν έχει..

    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γιάννης:
      Ή πως φαίνεται η διαφορά των συνθηκών μέσα στις οποίες δρουν τα διάφορα ΚΚ ανά τον κόσμο θα μπορούσα να πω εγώ.

      Την υπεράσπιση της πατρίδας και την εξάλειψη της τρομοκρατίας, δεν τις βάζουν ως στρατηγικό στόχο πάντως.
      Ως άμεσα καθήκοντα τις βάζουν.

      Διαγραφή
    2. Παπουτσωμενος Γατος2 Νοεμβρίου 2015 στις 6:02 μ.μ.

      Συχνα τα αμεσα καθηκοντα χρησιμοποιουνται ως αφορμη για να διωξουν τον στρατηγικο στοχο σε ενα μακρινο μελλον.
      Δεν ειμαι σε θεση να γνωριζω το συνολο των θεσεων και αποφασεων του συριακου κκ,αλλα το οτι η ''υπερασπιση της πατριδας'' μπαινει σαν αμεσο καθηκον ''απλως'',δεν ειναι καθολου καθησυχαστικο.
      Και μονο η επιλογη των λεξεων δεν παραπεμπει σε κατι καλο.

      Διαγραφή
    3. @Παπουτσωμενος Γατος:
      Προσωπικά δεν έχω καμμία παρόρμηση να κάνω δίκες προθέσεων σε συντρόφους που τις όποιες αποφάσεις τους είναι υποχρεωμένοι να τις στηρίξουν άμεσα με κόστος αίματος.
      Πάντως εάν δεν κάνω λάθος (που δεν κάνω), ακόμη και το ΚΚΕ δεν έχει πάρει κάποια απόφαση που να το απαλλάσει από το "καθήκον υπεράσπισης της πατρίδας" σε οποιαδήποτε περίπτωση πολέμου και κάτω από όλες τις περιστάσεις.

      Διαγραφή
    4. TRASH. Χωρις να σου κανω μαθημα η θεση του ΚΚΕ λεει. Σε περιπτωση Ιμπεριαλιστικου πολεμου το ΚΚΕ θα ηγηθει της Εργατικης Ταξης και του λαου για την αντιμετωπιση Ξενης και ντοπιας Αστικης Ταξης σαν Εισβολεα για εξοδο απο τον πολεμο χωρις προσαρτησεις εδαφων με νικη της Εργατικης Λαικης Εξουσιας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. @Παπουτσωμενος Γατος:
      Υ.Γ.
      Επίσης θα μου φαίνονταν πάρα πολύ παράξενο το ΚΚ μιας χώρας που δέχεται ιμπεριαλιστική επίθεση (και η ίδια δεν είναι ιμπεριαλιστική) να ΜΗΝ βάλει ως άμεσο στόχο την υπεράσπιση της πατρίδας.
      Στα παγκόσμια χρονικά, μόνο το ΚΚ Ιράκ κατά την αμερικάνικη εισβολή είχε κρατήσει τέτοια στάση.

      Διαγραφή
    6. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Καλά κάνεις και επαναλαμβάνεις την επίσημη θέση του ΚΚΕ. Για αυτήν μίλαγα και εγώ, και δεν βλέπω που ακριβώς αποποιείται το καθήκον υπεράσπισης της πατρίδας.
      Επίσης δεν βλέπω κάποια διατύπωση που να βάζει καθήκον του χτυπήματος των μετώπισθεν του Ελληνικού αστικού στρατού, όπως ζητάμε ούτε λίγο-ούτε πολύ να κάνουν οι Σύροι, που στο κάτω-κάτω η χώρα τους δεν είναι και ιμπεριαλιστική για να έχουν τέτοια καθήκοντα.

      Διαγραφή
    7. TRASH. Χαιρομαι που συμφωνούμε Συντροφε οτι αυτη ειναι η θεση του ΚΚΕ. Σε αυτο που με ρωτας σου εχω απαντηση πολλες φορες. Ας πουνε και αλλοι την γνωμη τους. Δεν σε αποφευγω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    8. Εγώ νομίζω ότι απλά έχουμε αρκετά λίγα πράγματα στα χέρια μας, ώστε να μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το αν το ΚΚΣ εγκατέλειψε την πάλη για τον σοσιαλισμό, και ότι έγινε ένα απλό κόμμα αντίστασης. Κακά τα ψέματα, αυτό θα μπορέσουμε να το μάθουμε μόνο μόλις, και άμα με το καλό τελειώσει ο πόλεμος με ανεξάρτητη Συρία σαν αποτέλεσμα.
      Ένα καλό βήμα είναι ότι ενοποιήθηκαν, πάει να πει ότι τα πράγματα τα έχουν πάρει πολύ σοβαρά όπως και θα έπρεπε.

      Κώστας

      Διαγραφή
    9. Για ποιους ακριβως ειναι καλο οτι ενοποιηθηκανε οι Κομμουνιστες με τους Οπορτουνιστες. Γιατί εγω ξέρω οτι αυτο παντα βγαινει σε καταστροφη για τους Κομμουνιστες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    10. Αυτό πάντα εξαρτάτε από τους συσχετισμούς και από πολλά άλλα.

      Κώστας

      Διαγραφή
    11. Αυτο που γραφω ειναι Νομοτελεια. Οποιαδηποτε τετοια Συνεργασια αναβιωνει τις Ψευτοθεωριες περι αριστεράς και δηθεν συγγενων χωρων διαλλύοντας καθε δυνατοτητα αμυνας των Κομμουνιστων στις Δυναμεις της Ενσωματωσης στον Καπιταλισμο Αντιθετο παραδειγμα δεν υπαρχει. υποδειγμα στην αντιμετωπιση του Οπορτουνιαμου ειναι το ΚΚΕ τα τελευταία 25 χρονια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    12. Δεν ξέρω πόσο οπορτουνιστές είναι, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την εισβολή, ενώθηκαν.
      Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι με άμεσο στόχο τον σοσιαλισμό, άμα μπλέκεις με οπορτούνες θα φας τα μούτρα σου.
      Απλά νομίζω ότι η κατάσταση εκεί, είναι διαφορετική και ο άμεσος στόχος όπως λένε και οι ίδιοι είναι άλλος.

      Αυτό δεν θα πρέπει να είναι δικαιολογία, αλλά θα μπορούσε να είναι συνθήκη. Π.χ.: μετά το τέλος του πολέμου ο καθένας πάλι τον δρόμο του. κλπ.
      Από την άλλη μπορεί όντως αυτό να είναι αποτέλεσμα πραγματικών ταυτίσεων, στις οποίες οι 2 πλευρές φτάσανε μέσο του πολέμου και των διδαγμάτων από αυτόν τον πόλεμο.

      Με λίγα λόγια θέλω να πω ότι δεν πιστεύω πως πρέπει να περιμένει κάποιος να είναι όλα τόσα απλά στην εξήγηση, και ότι μπορεί πολλά πράγματα να κρύβονται από πίσω, που δεν τα ξέρουμε ή δεν τα καταλαβαίνουμε.

      Κώστας

      Διαγραφή
    13. Αν ειναι ταυτισει αποψεων σημαινει οτι οι Κομμουνιστες μεταλαχθηκανε σε Οπορτουνιστες το αναποδο δεν εχει συμβει πουθενα μεσα απο τα συμπερασματα του πολεμου που εχουνε και αλλη οψη. Αν το εχουνε κανει λογο του παλεμου παλι οι Κομμουνιστες ειναι χαμενοι γιατι με την θεωρια των συγγενων χωρων θα υπερισχυσει παλι ο Οπορτουνισμος Ο Αμεσος στοχος για την αντιμετωπιση του Φασισμου χρησιμοποιηθηκε παντα απο τον οπορτουνισμο σαν Πολιορκητικος κριος για την Ενσωματωση των Επαναστατικων δυναμεων στο συστημα. Και ας ειχανε για Στρατηγικο στοχο τον Σοσιαλισμο. Μονο την ιστορια του ΚΚΕ να δεις μεχρι το 1991 ειναι τραγωδια. Αυτοτελης δραση των Κομμουνιστων σε ανοιχτη αντιπαραθεση με τον Οπορτουνισμο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    14. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Από ότι ξέρω, η Συρία έχει δύο ΚΚ (δεν μιλάμε δηλαδή για κάτι άλλο). Έχει δύο ΚΚ από τα τέλη της δεκαετίας του '80 νομίζω όταν και διαφώνησαν επάνω στην περεστρόικα.
      Εδώ και αρκετά χρόνια (αφού δεν υπάρχει πλέον Γκορμπατσοφικός κομμουνιστής ανά τον κόσμο), οι διαφορές τους έχουν σχεδόν εκλείψει.
      Δεν θα ήταν κάτι τραγικό λοιπόν να ενωθούν. Μάλλον για καλό θα ήταν.
      Εκτός εάν πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρχουν πολλά ΚΚ στην ίδια χώρα...

      Διαγραφή
    15. TRASH. Κατσε γιατι τωρα με τρελανες. Το Κ.Κ παντα ειναι ενα και πρεπει να ειναι Μπολσεβικικο. Απο εκει και περα ομως οταν ο Οπορτουνισμος δεν εκφραζεται Οργανωτικα εχεις τρομερο προβλημα ειναι μεσα σου. Τωρα στην περιπτωση της Συριας αφου ητανε ολοι μαζι και συμφωνουσανε με Χρουτσοφ Μπρεζνιεφ και τα χαλασανε στο τελειωμα θα Συμφωνησω.Υπαρχει μονο Οπορτουνιστικο και για Κομμουνιστικο βλεπουμε στο μελλον ΟΒΕΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    16. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Πολύ βολικά ξεχνάς εδώ πως και το ΚΚΕ συμφωνούσε με Χρουτσώφ, Μπρέζνιεφ και Γκορμπατσώφ μέχρι και την τελευταία στιγμή. Όχι δύο μέτρα και σταθμα...

      Διαγραφή
    17. TRASH. Ποτε δεν εχω δυο μετρα και σταθμα και εξηγω. ΟΙ Αποφασεις του 20ου Συνεδριου επιβληθηκανε στο ΚΚΕ με το ξηλωμα της ηγεσιας σε Συνθηκες Παρανομιας και Εγκόβισμου στην ΕΣΣΔ. Μεσα στην Χωρα ο Οπορτουνιστικος Χυλος της ΕΔΑ μεχρι το 1974 Ππου ξεκινησαμε ξανα χωρις Στελέχη και αναγκαστικα φτιαξαμε Οπορτουνιστες παλι και βεβαια δεν μπορουσε να γινει κατι αλλο. Αν τους εχει συμβει αυτο στην Συρια εχεις δικιο . Δεν εχει γινει ομως ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    18. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Μια και σε βλέπω πολύ ενημερωμένο για τις ακριβείς ιδεολογικές διεργασίες που έγιναν εντός του Συριακού κομμουνιστικού κινήματος την τελευταία 25ετία, θα μου πεις από που ακριβώς αντλείς τις πληροφορίες σου για να το ψάξω και εγώ;
      Ρωτάω γιατί αραβικά δεν ξέρω...

      Διαγραφή
  3. Νομίζω ότι ο πόλεμος λειτουργεί έτσι ώστε να επιταχύνονται οι διεργασίες στα πάντα.
    "Πόλεμος πάντων πατήρ εστί..." είχε πει ο πρώτος (μάλλον) διαλεκτικός φιλόσοφος Ηράκλειτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παπουτσωμενος Γατος4 Νοεμβρίου 2015 στις 5:46 μ.μ.

    @Trash

    Αν κρινω απο τη στηριξη που εχουν δωσει τα ΚΚ στον Ασαντ ολα αυτα τα χρονια,η ''υπερασπιση της πατριδας'' ειναι μακροπροθεσμος εκτος απο βραχυπροθεσμος στοχος.Οπου ''πατριδα''=τα συμφεροντα των συρων καπιταλιστων και του Ασαντ.

    Η λενινιστικη γραμμη ειναι ο διμετωπος αγωνας εναντιον του κατακτητη και των ντοπιων εκμεταλευτων.Το που θα πεσει το βαρος σε καθε περισταση (κατακτητη ή ντοπια ασ. ταξη) ειναι θεμα συγκεκριμενης αναλυσης,αλλα με βαση την ειδηση που εβαλες,δε γινεται καμια αναφορα στην επαναστατικη ανατροπη του καθ. Ασαντ,ουτε στη σοσιαλιστικη προοπτικη της Συριας.

    Και ξαναλεω:ειμαι πολυ καχυποπτος γιατι αυτα τα 2 κομματα ειναι υποστηρικτες του κρατους της συριακης αστικης ταξης,και οχι κατι αντιστοιχο του ΚΚΕ επι κατοχης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Παπουτσωμενος Γατος:
      Αν θέλουμε να δούμε την μεγάλη εικόνα, δεν θα βγάλουμε απ'έξω το γεγονός της στήριξης του Μπάαθ από την ΕΣΣΔ, αλλά και το τι ακριβώς ήταν το Μπάαθ.
      Δεν είναι σωστό να καθαρίζουμε με αντιαποικιακά-εθνικοαπελευθερωτικά-αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, με ένα ξερό "αστοί", λες και καταργήθηκε ξαφνικά ο διαχωρισμός ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές και μη, χώρες.
      Τα (το μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80) ΚΚ της Συρίας δεν έκαναν κάτι διαφορετικό από το ΚΚΕ τόσα χρόνια. Την γραμμή της ΕΣΣΔ ακολουθούσαν.
      Καλό θα είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη, να μην κρίνουμε με τα δικά μας μέτρα και σταθμά, καταστάσεις που κουβαλάνε πίσω τους άλλη ιστορία και υπάρχουν μέσα σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες.
      Υ.Γ.
      Εάν αυτή την στιγμή τα ΚΚ της Συρίας ευθυγραμμίζονταν με την απαίτηση των ευρωατλαντιστών εισβολέων για την ανατροπή Άσαντ, θα έμπαινε πράγματι το ερώτημα κατά πόσο αξίζουν τον τίτλο του ΚΚ

      Διαγραφή
    2. Δεν νομιζω οτι ειναι το ιδιο πραγμα με το ΚΚΕ. Εκει ητανε μαζι και τα δυο και χωρισανε το 1985 με την Πρεστροικα. Εδω αντιθετα υπηρχε το Εσωτερικο απο το 1968 Ασχετα με τις ιδεολογικές παρρεκλίσεις που είχαμε. Απο το 12ο συνεδριο και μετα γιναμε ενα με το Εσωτερικο. Χωρις να θελω να ωραιοποιησω το ΚΚΕ μεχρι το 1991 δεν ειμαστεακριβως το ιδιο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Ναι αυτοί μοιάζουν πιο σοβαροί. Δεν είχαν "εσωτερικό" και η υποστήριξη στην περεστρόικα ήταν λόγος διάσπασης.

      Διαγραφή
  5. Κατσε τη εννοεις πιο σοβαροι για να καταλαβω ακριβως το νοημα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παπουτσωμενος Γατος5 Νοεμβρίου 2015 στις 3:10 μ.μ.

    ''Αν θέλουμε να δούμε την μεγάλη εικόνα, δεν θα βγάλουμε απ'έξω το γεγονός της στήριξης του Μπάαθ από την ΕΣΣΔ, αλλά και το τι ακριβώς ήταν το Μπάαθ.
    Δεν είναι σωστό να καθαρίζουμε με αντιαποικιακά-εθνικοαπελευθερωτικά-αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, με ένα ξερό "αστοί", λες και καταργήθηκε ξαφνικά ο διαχωρισμός ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές και μη, χώρες.
    Τα (το μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80) ΚΚ της Συρίας δεν έκαναν κάτι διαφορετικό από το ΚΚΕ τόσα χρόνια. Την γραμμή της ΕΣΣΔ ακολουθούσαν.
    Καλό θα είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη, να μην κρίνουμε με τα δικά μας μέτρα και σταθμά, καταστάσεις που κουβαλάνε πίσω τους άλλη ιστορία και υπάρχουν μέσα σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες.''

    Η Συρια ειναι ανεξαρτητο κρατος εδω και μισο αιωνα,που σημαινει οτι ο προοδευτικος ρολος του Μπααθ εχει εξαντληθει.

    Απο την αλλη,και η γραμμη υποστηριξης της ''εθνικης αστικης ταξης'' των πρωην αποκιων,ενω ειχε βραχυπροθεσμα γεωπολιτικα οφελη για τις ΕΣΣΔ,τελικα δεν ωφελησε τα εργατικα κινηματα του τριτου κοσμου,και παγκοσμιως.

    Δεν σημαινει οτι κακως υποστηριξε η ΕΣΣΔ τα ε/α κινηματα,αλλα απο τη στιγμη που εκπληρωνουν τους σκοπους τους,αντικειμενικα γινονται αντιδραστικα και πρεπει η εργατικη ταξη να διαχωριστει απο την αστικη,στο εσωτερικο αυτων των χωρων,και να διεκδικησει την δικη της εξουσια.

    ''Εάν αυτή την στιγμή τα ΚΚ της Συρίας ευθυγραμμίζονταν με την απαίτηση των ευρωατλαντιστών εισβολέων για την ανατροπή Άσαντ, θα έμπαινε πράγματι το ερώτημα κατά πόσο αξίζουν τον τίτλο του ΚΚ''

    Δεν ισχυριζομαι ουτε φυσικα επιθυμω να κανουν κατι τετοιο.Αυτο που θελω ειναι να σταματησουν να ειναι δεκανικια του Ασαντ και να ξεμπερδευουν με ολους τους εκμεταλευτες,ντοπιους και ξενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Παπουτσωμενος Γατος:
      Λες:
      "Η Συρια ειναι ανεξαρτητο κρατος εδω και μισο αιωνα,που σημαινει οτι ο προοδευτικος ρολος του Μπααθ εχει εξαντληθει."
      Έλα όμως που αυτό ακριβώς το κεκτημένο είναι που απειλείται σήμερα. Η ύπαρξη δηλαδή της Συρίας ως ανεξάρτητου κράτους και όχι ως αποικίας.
      Και για να μην πει κάποιος πως υπερβάλω εδώ, θυμίζω πως οι Γάλλοι συζητάνε ανοιχτά το ενδεχόμενο να ζητήσουν αποικιακή "εντολή" για την Συρία (http://fadomduck2.blogspot.gr/2015/11/2011.html), ενώ και ο Ραούλ Κάστρο πρόσφατα σε ομιλία του στον ΟΗΕ έκανε λόγο για "επαναποικιοποίηση" (recolonization)
      "However, as from that moment, there have constantly been wars of aggression, and interference in the internal affairs of the States; the ousting of sovereign governments by force, the so-called “soft coups” and the re-colonization of territories; "
      (http://www.cubaminrex.cu/en/raul-castro-stood-more-democratic-uno-and-without-unilateralisms-preserve-peace)
      Νομίζω λοιπόν πως η αντίληψη πως το αποικιακό ζήτημα έχει λήξει, μόνο ως δεδομένη δεν μπορεί να θεωρεί αφενός και δεν λαμβάνει υπόψην της το ιστορικό πισωγύρισμα που συνεχίζει να συντελείται αφεταίρου.
      Αυτό απαντάει και στο εάν μπορεί να θεωρηθεί από εμάς τελειωμένος ο προοδευτικός ρόλος των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων. Τέτοιος υπαινιγμός στα έργα των κλασσικών πάντως δεν υπάρχει. Τουναντίον...

      Λες στο τέλος:
      "Δεν ισχυριζομαι ουτε φυσικα επιθυμω να κανουν κατι τετοιο.Αυτο που θελω ειναι να σταματησουν να ειναι δεκανικια του Ασαντ και να ξεμπερδευουν με ολους τους εκμεταλευτες,ντοπιους και ξενους."
      Μπορείς να μου εξηγήσεις πως αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί πρακτικά εκτός από απαίτηση από τους Σύρους κομμουνιστές να κυρήξουν ταυτόχρονα (κιόλας!!!) τον πόλεμο σε ΕΠΑ,ΝΑΤΟ,ΕΕ,ISIL-ISIS, Ρωσία, Ιράν, Χεσπολάχ, Ισραήλ και στον ίδιο τον Συριακό στρατό;
      Αν ναι, πόσο λογική θεωρείς μια τέτοια απαίτηση;

      Διαγραφή
    2. Δεν θα επρεπε να συμμετεχουνε σε αστικη κυβερνηση με τον Ασαντ και πολυ περισσοτερο θα επρεπε να ειναι χωρια απο τους οπορτουνιστες.Και βεβαια να μην εχουνε τον Ασαντ μαζι με τους Μαρξ και Λενιν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      -Ποιοί ακριβώς είναι οι "οπορτουνιστές" στην Συρία Παναγιώτη; Τι γνωρίζεις που αγνοούμε εμείς για το Συριακό κομμουνιστικό κίνημα και μας το κρατάς κρυφό;
      -Η ερώτηση δεν απευθήνονταν σε εσένα. Υπήρχε συγκεκριμένη διατύπωση από τον "Παπουτσωμενος Γατος" και ζήτησα διευκρίνηση από τον ίδιο επάνω σε αυτή.

      Διαγραφή
    4. Παπουτσωμενος Γατος6 Νοεμβρίου 2015 στις 7:59 π.μ.

      Τον ε/α αγώνα μπορεί κάλλιστα να τον αναλάβει η εργατική τάξη.Η Συρία, και γενικά οι χώρες της δικης της ισχύος,πάντα θα διατρέχουν τον κίνδυνο της αποικιοποιησης.Αυτο ισχύει διπλα για τις χώρες της Μέσης Ανατολής.Αυτο δε σημαίνει ότι πρέπει να αναβληθεί η ανατροπή του συριακού καπιταλισμού επ αοριστον.

      Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί ο κάθε αντιπαλος, είναι ζήτημα συγκεκριμένης ανάλυσης και συνθηκών.Σιγουρα οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί,όμως οι συσχετισμοί δεν καθορίζουν την στρατηγική αλλά την τακτική.Αν η πυξίδα ενός ΚΚ δε δείχνει προς το σοσιαλισμό,τότε δε θα φτάσει εκεί ανεξαρτήτως συσχετισμών.Βλεπε ΕΑΜ.

      Διαγραφή
    5. @Παπουτσωμενος Γατος:
      Θεωρητικά σωστά όλα αυτά σαν γενικές αρχές.
      Εγώ ρώτησα στο πως μεταφράζονται ως άμεσα καθήκοντα για τους Σύρους κομμουνιστές στην σημερινή πολύ συγκεκριμένη κατάσταση.
      Και επαναλαμβάνω το ερώτημα:
      -πως αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί πρακτικά εκτός από απαίτηση από τους Σύρους κομμουνιστές να κυρήξουν ταυτόχρονα (κιόλας!!!) τον πόλεμο σε ΕΠΑ,ΝΑΤΟ,ΕΕ,ISIL-ISIS, Ρωσία, Ιράν, Χεσπολάχ, Ισραήλ και στον ίδιο τον Συριακό στρατό;

      -Επίσης δεν νομίζω πως η πυξίδα του ΕΑΜ δεν έβλεπε στον σοσιαλισμό. Αυταπάτες πως θα μπορούσε να φτάσει εκεί χωρίς δεύτερο ένοπλο αγώνα, σαφώς και είχε το ΕΑΜ (και τις πλήρωσε και ακριβά). Αλλά όχι πως δεν έβλεπε και προς τα εκεί. Μην τα κάνουμε και όλα ίσιωμα...

      -Όταν μια χώρα διατρέχει τον κύνδινο αποικιοποίησης, άμεσο καθήκον των κομμουνιστών, και όχι μόνο των κομμουνιστών αυτής της χώρας αλλά και διεθνώς, είναι να την αποτρέψουν. Αυτό είναι ΑΒ.
      Όπως επίσης είναι καθήκον των κομμουνιστών να προσπαθήσουν να πάρουν την εξουσία εφόσον κρίνουν πως οι αντικειμενικές συνθήκες επιτρέπουν μια τέτοια προσπάθεια. Και δεν βλέπω πως οι συνθήκες σε μια χώρα υπό τον κίνδυνο επαναποικιοποίησης και με 8 ξένους στρατούς + 3-4 μισθοφορικούς άλλους εντός της επικράτειας της έχει καλύτερες αντικειμενικές συνθήκες από την Ελλάδα π.χ., που έναν ρημάδι δικό μας αστικό στρατό γνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε.

      Διαγραφή
    6. TRASH Και ολος ο λαος να μας πει καντε Σοσιαλισμο δεν γινεται. Πρεπει πρωτα να μεσολαβησει ενα Αστικοδημοκρατικο Σταδιο λυσης των Εσωτερικων ζητηματων και μετα με ομαλες δημοκρατικες Δαιαδικασιες να παμε στον Σοσιαλισμο.....Γ.Σιαντος 44η Συνδιασκεψη ΠΕΕΑ λιγο πριν την Καζερτα. ΟΙ Συμφωνιες του Λιβανου και της Καζερτας δεν ειναι λαθος ειναι μεσα στην πολιτικη μας της Εθνικης Ενοτητας. Το ιδιο ισχυει και για την Βαρκιζα. Γ.Σιαντος 7ο Συνεδριο Εισηγηση. Εκτιμας οτι με αυτα τα πραγματα που λεει βλεπανε Σοσιαλισμο...... Οσο για την Συρια απο χρονια εχουνε ενσωματωθει στο καθεστως Μπααθ. Η Φωτογραφια του Ασαντ τα λεει ολα. Αυτοτελης υπαρξη του Κ.Κ σε ολες της συνθηκες ποτε σε Αστικη κυβερνηση ωστε οταν ερθει η ωρα να μην εισαι εγκλοβισμενος. Οκαπιταλισμος παντα θα πεταει μπανανοφλουδες με τον Οπορτουνισμο να καραδοκει με την προβια του φιλου. Την καλημερα μου σε ολους ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Κατανοείς πως παραληρείς πιστεύω και πως δεν μπορεί να γίνει καμμία συζήτηση με αυτό τον τρόπο.
      Όσο για τον "οπορτουνισμό" καλύτερα να τον ψάξεις στην έμμεση πλην σαφή πολιτική υποστήριξη των επιχειρήσεων της CIA ανά τον κόσμο.
      Γιατί όταν βάζεις ως πρώτιστο πολιτικό σου μέλημα την αποδόμηση των δηλωμένων αντιπάλων της (και αυτό εσύ προσωπικά το κάνεις), τότε σαφώς παρέχεις στους Γιάνκηδες πολιτική υποστήριξη. Αντικειμενικά και υποκειμενικά.
      Όπως ξανάπα, εγώ σε αυτό το μονοπάτι δεν πρόκειται να ακολουθήσω κανέναν. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθήνες του.
      Υ.Γ.
      Όλη σου την επιχειρηματολογία την άκουσα χθες από δεξιό φιλοαμερικάνο. Και για τους "Ρώσους ιμπεριαλιστές", κ για τον "δικτάτορα Άσαντ", και για όλο το πακετάκι. Οι λέξεις άλλαζαν.

      Διαγραφή
    8. Συντροφε. Εβαλα ντοκουμεντα που δειχνουνε οτι δεν βλεπανε Σοσιαλισμο. Δεν μιλαω για προδοτες. Μιλαω για τον Ευρωκομμουνισμο. Εγινε η Αστικοδημοκρατικη Επαναστασηστην Συρια πριν απο χρονια. Εδω και δεκαετιες ενσωματωθηκε το Κ.Κ και στηριζε το Μπααθ. Αυτην την στιγμη απο την μια μερια ειναι οι Ιμπεριαλιστες ΗΠΑ Ε.Ε οι Τζιχατζιστες και τμημα της Αστικης ταξης της Συριας. Απο την αλλη μερια ειναι η Ιμπεριαλιστική Ρωσια η Χεζμπολαχ και η αστική ταξη με τον Ασαντ. Τον πολεμο τον ξεκινησανε η ΗΠΑ με την Ε.Ε και το τμημα της ΑΣτικης ταξης που τους στηριζει. Εγω δεν λεω ποτε ειναι η ωρα για την Επανασταση. Αλλα για να μπορεις την ωρα εκεινη να κανεις την δουλεια σου πρεπει ναι εχεις αυτοτελεια σαν κομμα και να μην εισαι σε Αστικη κυβερνηση για θα καταστραφεις σιγουρα. Που βλεπεις το παραληρημα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Να αρχίσω από τα απλά, στο που βλέπω δηλαδή το παραλήρημα:
      " Και ολος ο λαος να μας πει καντε Σοσιαλισμο δεν γινεται. Πρεπει πρωτα να μεσολαβησει ενα Αστικοδημοκρατικο Σταδιο λυσης των Εσωτερικων ζητηματων και μετα με ομαλες δημοκρατικες Δαιαδικασιες να παμε στον Σοσιαλισμο...."
      Εδώ βλέπω το παραλήρημα λοιπόν μια και αυτά τα βγάζεις από το κεφάλι σου, αφού κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο στην κουβέντα που κάνουμε.
      Για τα υπόλοιπα που λες, τα έχω απαντήσει 2και 3 φορές και βαριέμαι να τα ξαναγράφω αφού δεν τα διαβάζεις τελικά.
      Άντε μια τελευταία λοιπόν.
      Το "ενσωματωμένο" ΚΚ Συρίας που στήριζε το Μπάαθ, δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από το ΚΚΕ το οποίο στήριζε επίσης την γραμμή της ΕΣΣΔ, βασικής σύμμαχου του Συριακού (και όχι μόνο) Μπάαθ.
      Επίσης το Συριακό ΚΚ είναι τόσο "ενσωματωμένο" με την συμμετοχή του στην κυβέρνηση Άσαντ, όσο ήταν και το ΚΚΕ πριν το τελευταίο του συνέδριο που προέβλεπε συμμετοχή σε "αντιιμπεριαλιστική-αντιμονοπωλειακή κυβέρνηση". Μέχρι πολύ πρόσφατα δηλαδή.

      Και αυτό αποτελούσε για το ΚΚΕ αντίφαση εφόσον έκρινε την Ελλάδα ιμπεριαλιστική (τι "αντιιμπεριαλιστική" αστική κυβέρνηση να κάνεις σε μια ιμπεριαλιστική χώρα;), δεν ισχύει το ίδιο και για την Συρία.

      Το γράφω λοιπόν για τελευταία φορά, μήπως και γίνω επιτέλους κατανοητός.
      Ο μόνος τρόπος για αποκτήσουν λογικό ειρμό αυτά που λες θα ήταν να δεχτούμε πως ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως οι καπιταλιστικές χώρες είναι και ιμπεριαλιστικές.
      Μόνο που τότε πρέπει να πετάξουμε στα σκουπίδια όλη την λενινιστική διαδασκαλία περί ιμπεριαλισμού, που αναφέρει ορθά κοφτά ως χαρακτηριστικό του πως "μια χούφτα από 8-10 ισχυρές χώρες, εκμεταλλεύεται όλο τον υπόλοιπο κόσμο".
      (από την εισαγωγή του βιβλίου "ιμπεριαλισμός")
      Τελευταία φορά που τα γράφω.

      Διαγραφή
    10. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Λες:
      "Αυτην την στιγμη απο την μια μερια ειναι οι Ιμπεριαλιστες ΗΠΑ Ε.Ε οι Τζιχατζιστες και τμημα της Αστικης ταξης της Συριας. Απο την αλλη μερια ειναι η Ιμπεριαλιστική Ρωσια η Χεζμπολαχ και η αστική ταξη με τον Ασαντ. "
      Δηλαδή δεν μας αφορά το εάν οι Γιάνκηδες θα συνεχίσουν να διαλύουν την μία χώρα μετά την άλλη αφού αυτές οι χώρες δεν είναι σοσιαλιστικές, και εφόσον όλοι τα ίδια σκατά είναι.
      Ξαναλέω, πως ούτε παραγγελία να τις είχε η πρεσβεία αυτές τις απόψεις. Πλήρης ουδετερότητα απέναντι στις βλέψεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, και μάλιστα με "αριστερή" φρασεολογία.
      Παρεπιπτόντος μετά την Συρία έχει σειρά το Ιράν, αλλά δεν βαριέσαι, ας τους σφάξουν και αυτούς οι ΝΑΤΟϊκοί. Αφού καπιταλισμό έχουν....

      Διαγραφή
    11. Συντροφε. Καμμια Ουδετεροτητα. Παλευουμε εναντια σε ΗΠΑ Ε.Ε Ρωσια που διεκδικουνε να διαμελισουνε χωρες για να εξυπηρετησουνε τα συμφεροντα τους συνεργαζομενα με τμηματα των Αστικων ταξεων των χωρων αυτων. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    12. Παραθετω την παραγραφο του 15ου Συνεδριου του 1996 πουδιαστρεβλωθηκε απο τους Οπορτουνιστες. Δεν μιλαω για εσενα Οταν τα κομματα του Δικομματισμου και οι Συμμαχοι τους εχουνε αδυνατισει στο επακρο η Ταξικη Παλη και οι Συσχετισμοι στο Σ.Κ εχουνε αλλαξει ριζικα τοτε ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ σαν ενδεχομενο μια Κυβερνηση ΑΑΔΜ που δεν θα εχει σχεση με αστικο κοινοβολυλιο και δεν θα ειναιο ενδιαμεσο σταδιο. Αυτο εγραφε Συντροφε. Μίλαγε για ΑΑΔΜετωπα παλης μεσα στο κινημα δηλαδη για Κοινωνικη συμμαχια και τιποτα αλλο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    13. Οσο για το οτι εκανε και το ΚΚΕ το ιδιο στο εχω απαντηση. Εμεις βρεθηκαμε σε εγκλοβισμο το 1956 και τα επιβαλανε με την βια οι Οπορτουνιστες στην ΕΣΣΔ. Εστω και μισο βημα το καναμε το 1968 ασχετα οτι λογο ελειψης στελεχων γγεννησαμε νεα οπορτουνιστικη φουρνια με τα γνωστα αποτελέσματα το 1987 1991. Στην Συρια δεν νομιζω να τους τα επιβαλανε μεσα στην ΕΣΣΔ με την βια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    14. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Λες:
      "Παλευουμε εναντια σε ΗΠΑ Ε.Ε Ρωσια "
      Άρα λοιπόν δεν σε ενδιαφέρει το εάν οι ΝΑΤΟΊκοί σβήνουν από τον χάρτη την μια χώρα πίσω από την άλλη. Γιατί αυτοί το κάνουν αυτό.
      Δεν έχουν σαρώσει οι Ρώσοι όλη την Βόρειο Αφρική, την μέση ανατολή και την Ουκρανία μέσα σε μια τετραετία, ούτε έχουν ανακοινώσει οι Ρώσοι λίστα με χώρες που πρέπει να σβήσουν από τον χάρτη. Με γεγονότα μιλάμε. Όχι για κάποιες φανταστικές δυνάμεις σε ένα παράλληλο φανταστικό σύμπαν.
      Ξαναλέω λοιπόν, πως η στάση σου μόνο "ουδέτερη" δεν είναι. Ευθεία πολιτική υποστήριξη στις ΝΑΤΟϊκές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είναι!
      Υ.Γ.
      Για συμμετοχή σε κοινοβουλευτική κυβέρνηση μίλαγε το ΑΑΔΜ. Το έχω και εγώ το παλιό πρόγραμμα. Μην με βάλεις να σου αντιγράψω το κομμάτι.

      Διαγραφή
    15. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Επειδή καλή είναι τρέλλα, αλλά καλό είναι να μιλάμε και σοβαρά, ούτε στο ΚΚΕ επέβαλαν την πολιτική του από το 1974 μέχρι το 1990 τα τανκς του Ζούκωφ.

      Διαγραφή
    16. Συντροφε. Δεν πουλαω τρελα και μιλαω παντα πολυ σοβαρα. Οταν απο το 1958 μέχρι το 1974 εισαι χωρις Κ.Ο απο το 1943 μεχρι το 1968 χωρις ΚΝΕ στην πραγματικοτητα μεχρι το 1974 και ξεκινας να φτιαχνεις ξανα Κ.Ο με χαμενες γενιες στελεχων και οτι υπαρχει να βγαινει μεσα απο τον οπορτουνιστικο χυλο της ΕΔΑ καταλαβαινεις οτι αναγκαστικα θα βαλεις στελεχη καινουργια νεαρης ηλικιας χωρις Ταξικο κριτηριο. Να καταργησης τα πολιτικα μετωπα και τα Σταδια σε τετοιες συνθηκες δεν γινεται αρα μοιραια θα βαδισεις με βαση το 20ο συνεδριο με τεραστιες Ιδεολογικες παρρεκλισεις. Και βεβαια δεν εχουνε καμμια ευθυνη για ολα αυτα Καπεταν Γιωτης Καλουδης Κουκουλου Λουλες κ.α πυ απο το 1954 μέχρι το 1972 ητανε εξορία. Τωρα αν μου πεις γιατι δεν φυγανε η απαντηση ειναι μια. καλα κανανε και μεινανε και το σωσαμε εστω και με την ψυχη στο στομα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    17. Δεν μιλαγε για Κοινοβουλευτικη κυβερνηση το εθετε σαν ενδεχομενο που δεν το επιδιωκε το ΚΚΕ. Ιδεολογικες παρρεκλισεις 40 χρ'ονων δεν σβηνουνε σε μια μερα. Μονο το ΑΑΔΜ υπηρχε σαν ονομα που πραγματικα οποιον ηθελε τον Μπερδευε. Και παλι δεν λεω για εσενα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    18. Μας ενδιαφερουνε τα Εγκληματα της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ εναντια στους λαους για να ωφεληθει η ατικη τους ταξη μαζι με τμημα της Αστικης ταξης της Συριας. Ταυτοχρονα μας ενδιαφερει και η Ιμπεριαλιστική Ρωσια που θελει να εξυπηρετησει τα συμφεροντα της μαζι με το Καθεστως Ασαντ που ασφαλως εναντια στην Φεουδαρχια ητανε προοδευτικο αυτο ομως τελειωσε εδω και δεκαετιες ειχε Στρατο στο Λιβανο και το ΚΚ ταυτιστηκε μαζι του και δεν προετοιμασε τον λαο μιλαω για πριν να διεκδικηση Σοσιαλισμο οπως εγινε και αλλου. Ανατραπηκε ο Σοσιαλισμος το 1991 και ο Καπιταλισμος ελευθερα σφαγιαζει τους λαους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    19. Με ολο τον Σεβασμο αλλα εκανες ενα Φαουλ. Το παλιο προγραμμα ειναι του 9ου το 1973. Το καινουργιο ειναι του 15ου το 1996. Το οποιο βεβαια εμπλουτιστηκε με τις συγχρονες επεξεργασιες που καταλαβαινεις οτι δεν μπορουσανε να γινουνε σε μια μερα. Αλλιως ειναι σαν να κατηγορουμε το ΚΚΕ γιατι δεν μπηκε σε κυβερνηση το 2012. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    20. Παπουτσωμενος Γατος6 Νοεμβρίου 2015 στις 5:48 μ.μ.

      Απαντώ επιγραμματικά γιατί γράφω από κινητό

      1.Το ΕΑΜ σύμφωνα με τους διακυρηγμενους στόχους του,ζητούσε μια εκδημοκρατισμενη Ελλάδα.

      2.Ίσα ίσα που ο πολεμος είναι ευνοϊκή περίσταση για κατάληψη της εξουσίας.Αν αυτή γίνει πριν ή μετά την απελευθέρωση είναι θέμα συγκεκριμένων συγκυριών.Ένα κομμουνιστικό κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο να αρπάξει την ευκαιρια ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του ε/α αγώνα.

      Αν στοιχηθει ακριτα πίσω από την αστική εξουσία στο όνομα της υπεράσπισης της πατρίδας,όπως κάνουν τα συριακά ΚΚ,τότε προδίδει τα λαϊκά στρώματα.

      Διαγραφή
    21. @Παπουτσωμενος Γατος:
      -Το ΕΑΜ μίλαγε για λαϊκή-δημοκρατική Ελλάδα. Είναι ουσιώδης η διαφορά νομίζω. Άλωστε δεν μίλαγε μόνο για αυτό. Έβαλε και τα φύτρα της νέας λαϊκής εξουσίας. Ας μην μηδενίζουμε τα πάντα.
      -Το εάν μια κατάσταση είναι ή όχι ευνοϊκή κρίνεται επί τόπου και με βάση τις δοσμένες συνθήκες. Τις οποίες όσο αφορά την Συρία νομίζω πως οι Σύροι σύντροφοι τις γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμάς. Άρα λέω εγώ, καλό θα ήταν να τους εμπιστευόμαστε περισσότερο όσο αφορά τα της χώρας τους.

      -Το ΚΚΕ το 1940 είχε υποστηρίξει το ελληνικό αστικό κράτος σε έναν πόλεμο που δεν τον διεύθηνε κανένα αντιμπεριαλιστικό και φιλοσοβιετικό Μπάαθ, αλλά η φασιστική κυβέρνηση Μεταξά.
      Κανείς δεν βγήκε να πει μέχρι σήμερα πως τότε έπραξε λάθος.

      Διαγραφή
    22. Σύντροφε υπηρχε η ΕΣΣΔ που επρεπε να προστατευτει. Στο 2ο και 3ο Γραμμα του Ζαχαριαδη μιλάει για Ιμπεριαλιστικο πολεμο απο την μερια της Ελλάδος. Οσο για το ΕΑΜ και το ΚΚΕ του 1940 σου εβαλο Ντοκουμεντα. Δεν μιλάγανε για Σοσιαλισμο.Εκδημοκρατισμο του Αστικου κρατους λεγανε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    23. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν ήταν σε πόλεμο η ΕΣΣΔ το '40. Ποια προστασία της ΕΣΣΔ λοιπόν;
      Την πατρίδα υπεράσπισαν οι κομμουνιστές κατά την Ιταλική εισβολή. Δεν θα αναπαράγουμε και ακροδεξιά προπαγάνδα τώρα...

      Διαγραφή
    24. Υπήρχε το Μολοτοφ Ριμπεντροπ απο τον Αυγουστο του 1939. Το 2ο και 3ο Γράμμα του Ζαχαριαδη που θαφτηκε απο τον Μανιαδακη μιλαει για Ιμπεριαλιστικο πολεμο απο την στιγμη που η Αστικη ταξη της χωρα μας εκανε εισβολη στην Αλβανια με την μεσολαβηση της ΕΣΣΔ να σταματήση ο πόλεμος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    25. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Ακριβώς Παναγιώτη. Το 1940 υπήρχε το Μολότωφ-Ρίμπερντροπ άρα η αντίσταση στον άξονα το 1940 δεν είχε καμμία σχέση με την υπεράσπιση της ΕΣΣΔ, αλλά με την υπεράσπιση της πατρίδας. Αυτό είπα και παραπάνω.
      Το 3ο γράμμα του ΓΓ του ΚΚΕ είναι άσχετο με την συζήτηση μας. Μην τρολάρεις σε παρακαλώ πολύ.

      Διαγραφή
    26. Δεν τρολαρω και σε Σεβομαι απολυτα. Υπερασπιση της Πατριδας απο την Πλευρά των Κομμουνιστων και του λαου ητανε μεχρι τα Συνορα. Απο εκει και μετα ητανε Ιμπεριαλιστικός ο Πόλεμος για τα Συμφεροντα της Αστικης Ταξης του Μεταξα και των Αγγλων. Για αυτο αλλωστε ειπε το οχι ο Μεταξας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    27. Και δεν ητανε η Επιθεση των Ιταλων στα πλαισια του Αξονα. Ο Μουσολονι σχεδιασε την επιθεση για να εχει και αυτος σαν Ιταλια μια επιτυχια μετα της Ηττες στην Αιθιοπια. Δεν ειχε την συμφωνη γνωμη του Χιτλερ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    28. Παπουτσωμενος Γατος7 Νοεμβρίου 2015 στις 9:43 π.μ.

      ''-Το ΕΑΜ μίλαγε για λαϊκή-δημοκρατική Ελλάδα. Είναι ουσιώδης η διαφορά νομίζω. Άλωστε δεν μίλαγε μόνο για αυτό. Έβαλε και τα φύτρα της νέας λαϊκής εξουσίας. Ας μην μηδενίζουμε τα πάντα.''

      Δοκιμιο Ιστοριας του ΚΚΕ τομος 'Α,σελ. 388

      Αναφερω επιγραμματικα τα 3 μπουλετς με τους σκοπους στο ΕΑΜ οπως διατυπωθηκαν στο ιδρυτικο του συνεδριο

      α)Απελευθερωση απο την κατοχη

      β)Προσωρινη κυβερνηση ΕΑΜ (μετα την απελευθερωση) με σκοπο την κυρηξη εκλογων με βαση την απλη αναλογικη για την αναδειξη συντακτικης ε/σ ''ινα ο λαος αποφανθει κυριαρχικως επι του τροπου της διακυβερνησεως του''

      γ)Διαφυλαξη του παραπανω δικαιωματος με καθε μεσο απο το ΕΑΜ

      ''-Το εάν μια κατάσταση είναι ή όχι ευνοϊκή κρίνεται επί τόπου και με βάση τις δοσμένες συνθήκες. Τις οποίες όσο αφορά την Συρία νομίζω πως οι Σύροι σύντροφοι τις γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμάς. Άρα λέω εγώ, καλό θα ήταν να τους εμπιστευόμαστε περισσότερο όσο αφορά τα της χώρας τους.''

      Αυτο εχει αποδειχθει απειρες φορες ιστορικα οτι δεν ισχυει.

      ''-Το ΚΚΕ το 1940 είχε υποστηρίξει το ελληνικό αστικό κράτος σε έναν πόλεμο που δεν τον διεύθηνε κανένα αντιμπεριαλιστικό και φιλοσοβιετικό Μπάαθ, αλλά η φασιστική κυβέρνηση Μεταξά.
      Κανείς δεν βγήκε να πει μέχρι σήμερα πως τότε έπραξε λάθος.''

      Το λαθος δεν ηταν που το ΚΚΕ πολεμησε εναντιον του κατακτητη,αλλα που δεν πολεμησε και εναντιον της ελληνικης αστικης ταξης και των ξενων συμμαχων της,με αποτελεσμα να παραδωσει την εξουσια που ειχε ντε φακτο εγκαθιδρυσει στην Ελλαδα.

      Για να μαστε ακριβεις,δε στηριξε το αστικο κρατος εναντια στον Αξονα,αλλα τον αντικατοχικο αγωνα του ελ. λαου.Το ΚΚΕ σε αντιθεση με τα συριακα ΚΚ δεν εγινε ποτε δεκανικι των ντοπιων καπιταλιστων,ουτε συμμετειχε σε αστικες κυβερνησεις.

      Διαγραφή
    29. @Παπουτσωμενος Γατος:
      -Το τι αναφέρεται στην υδριτική διακύρηξη του ΕΑΜ που σκποπός της είναι να δημιουργήσει ένα όσο το δυνατό πλατύτερο αντικατοχικό μέτωπο, δεν θα μας κάνει να ξεχάσουμε το τι έκανε το ΕΑΜ στην πράξη (δημιουργία λαϊκού στρατού, προπλάσματα Λαϊκής εξουσίας κλπ) πράγματα που τα ανέφερα πριν και που θα τα βρεις εύκολα σε κάθε κομματική αναδρομή στην ιστορία του ΕΑΜ. Η λέξη "λαοκρατία" είχε αντικαταστήσει αυτή της "δημοκρατίας" από ένα σημείο και μετά σε βαθμό που ανάγκασε και τον γέρο-παπατζή να την χρησιμοποιήσει. Εάν εξάλλου δεν είχε λαοκρατικό πρόγραμμα το ΕΑΜ, δεν υπήρχε κανένας απολύτως για τον Δεκέμβρη του '44. Επαναλαμβάνω μόνο τα αυτονόητα.
      -Παρακάτω νομίζω πως μπερδεύεις διαφορετικές στιγμές του αγώνα. Μίλησα για την στάση του ΚΚΕ κατά την Ιταλική εισβολή του '40. Εκεί το ΚΚΕ κύρηξε την υπεράσπιση της πατρίδας. Μιας πατρίδας αστικής με φασιστική κυβέρνηση. Αυτή την απόφαση κανείς δεν την έχει χαρακτηρήσει λάθος μέχρι σήμερα.

      Λες παρακάτω:
      "Το λαθος δεν ηταν που το ΚΚΕ πολεμησε εναντιον του κατακτητη,αλλα που δεν πολεμησε και εναντιον της ελληνικης αστικης ταξης και των ξενων συμμαχων της,με αποτελεσμα να παραδωσει την εξουσια που ειχε ντε φακτο εγκαθιδρυσει στην Ελλαδα."
      Το θέμα εδώ είναι το ΠΟΤΕ.
      Εάν μιλάμε για το '44 είναι σωστό, εάν μιλάμε για το '42 είναι λάθος, εάν μιλάμε για το 1940 εντελώς άτοπο.
      Ουδείς δοιανοήθηκε να πει πως ο ΕΛΑΣ θα έπρεπε να χτυπήσει τους άγγλους σαμποτέρ κατά την διάρκεια της κατοχής, ή πως το ΚΚΕ θα έπρεπε να χτυπήσει τον Ελληνικό αστικό στρατό κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου π.χ.
      Τα συριακά ΚΚ βρίσκονται στην τελευταία αναλογικά φάση. Στην φάση της ξένης εισβολής. Ούτε στην φάση της κατοχής βρίσκονται, ούτε σε αυτήν που να έχουν την χώρα στα χέρια τους (όπως το ΕΑΜ το 1944 π.χ.)
      Εάν θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις, ας κάνουμε τις σωστές.
      -Είναι λάθος πως το ΚΚΕ δεν συμμετείχε ποτέ σε αστικές κυβερνήσεις. Συμμετείχε στην πρώτη μετακατοχική κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσω του ΕΑΜ, ενώ και πολύ πιο πρόσφατα συμμετείχε σε δύο περιορισμένου σκοπού κυβερνήσεις στις αρχές τις δεκαετίας του '90 μέσω του Συνασπισμού της αριστεράς.
      Κάκιστα αυμετείχε βέβαια, αλλά μην λέμε και πως δεν συμμετείχε ποτέ.

      Διαγραφή
    30. Παπουτσωμενος Γατος7 Νοεμβρίου 2015 στις 4:22 μ.μ.

      1.Τι ταξικο περιεχομενο ειχε η ''λαοκρατια'' δηλαδη?Με δεδομενο οτι το ΕΑΜ υπεγραψε την Καζερτα και το Λιβανο,μαλλον μιλαμε για μια ''τιμια'' και ''φιλολαικη'' αστικη δημοκρατια,παρα για πχ δικτατορια αγροτων και εργατων.

      Το ΕΑΜ με τους Αγγλους τα σπασανε σε λεπτομερειες πχ αναλογια αριστερων-δεξιων στον νεο εθνικο στρατο.Απο τη μερια των αγγλων σιγουρα υπηρχε καχυποψια,οτι παρα τις διακυρηξεις του,το ΕΑΜ σκοπευε να ''φερει τον κομμουνισμο'' στην Ελλαδα,αλλα το ΕΑΜ απο την πλευρα του ηταν ειλικρινες στο οτι δεν ηθελε να εγκαθιδρυσει δικτατορια του προλεταριατου.

      2.Οπως εγραψα και πριν,η ακριβης στιγμη που η ντοπια εξουσια θα μπει στο στοχαστρο,ειναι θεμα των συνθηκων της συγκεκριμενης καταστασης.Δεν ειπα να ανατραπει ο Ασαντ εδω και τωρα,αλλα να υπαρχει σαν στοχος η ανατροπη του.

      Το αν θα πρεπει να γινει πριν,μετα ή κατα τη διαρκεια του απελευθερωτικου αγωνα η ανατροπη του Ασαντ δεν ειναι κατι που μπορουμε να γνωριζουμε εκ των προτερων.Πρεπει να μπει ομως στην ημερησια διαταξη των συριακων ΚΚ.

      Οπως αντιστοιχα και το ΚΚΕ,εχει ως στρατηγικο στοχο την ανατροπη της ελληνικης αστικης ταξης,χωρις να υπαρχουν οι συσχετισμοι ακομα για αυτο.

      3. Το ΚΚΕ συμμετειχε για ελαχιστο διαστημα σε αυτες τις κυβερνησεις και δε χαρακτηριζουν την 90χρονη ιστορια του.Αντιθετα τα συριακα ΚΚ,ειναι για δεκαετιες στον κυβερνητικο συνασπισμο της Συριας.

      Αυτο ειναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να μην εχει συνεπειες στη συνειδηση των μελων και των στελεχων τους,και οταν μιλαω για συνεπειες εννοω προφανως αρνητικες.

      Διαγραφή
    31. @Παπουτσωμενος Γατος:
      Το "τι ταξικό περιεχόμενο είχε η λαοκρατία" και εάν οι εγγλέζοι "τα σπάσανε με το ΕΑΜ στις λεπτομέρειες", δεν τα θεωρώ σοβαρά ερωτήματα, ούτε σοβερές θέσεις.
      Η "λαοκρατία" ειχε ένα αρκετά σοβαρό περιεχόμενο για να προκαλέσει ξένη επέμβαση (πράγμα που δεν έγινε ούτε στην Ιταλία, ούτε στην Γαλλία π.χ.), και οι "λεπτομέρειες" κατέληξαν σε έναν μοναδικ'ό για την Δ.Ευρώπη ένοπλο ταξικό αγώνα.
      Αν αυτά τα αφήσουμε ως μη-γενόμενα, πετάμε στα σκουπίδια όλη την ένδοξη ιστορία του ΚΚΕ.

      Τιε υποθετικές αναλύσεις για τις "επιδράσεις στην συνείδηση" θα πρότεινα να τις αφήσουμε για τον καιρό που μια ελέυθερη Συρία δεν θα κινδυνεύει με επαναποικιοποίηση. Μέχρι τότε οι κομμουνιστές (και όχι μόνο οι ντόπιοι) είναι υποχρεωμένοι να είναι στο πλευρό της.
      Να ξαναλικάρω τον ϊμπεριαλισμό" του Λένιν μήπως;

      Διαγραφή
    32. Παπουτσωμενος Γατος8 Νοεμβρίου 2015 στις 11:53 π.μ.

      Δεν είναι υποθετική ανάλυση,αποκλείεται ένα κόμμα που ειναι μέρος μιας αστικής κυβέρνησης, να χει διατηρήσει ακέραια τα επαναστατικά του χαρακτηριστικά.Δες και μόνο σου το πορτραίτο του Ασαντ στο συνέδριο τους.Η επαναποικιοποιηση δεν είναι συγχωροχάρτι για πασα αμαρτία.

      Και το ΑΚΕΛ έφερνε ανάλογες προφασεις και είδαμε τι έχει γίνει σήμερα.

      Όσο για το ΕΑΜ είχε θέσει συγκεκριμένους όρους σχετικα με τη σύσταση του εθν. στρατού,του υπουργικού συμβουλίου,του πολιτειακού δημοψηφίσματος και της τιμωρίας των δοσιλογων.Πανω σε αυτούς τους όρους και αφού είχε προηγηθεί ο Λιβανος και η Καζέρτα, ήρθε η ρήξη με τους Άγγλους, όχι επειδή πχ ήθελε το ΕΑΜ σοσιαλιστικό καθεστώς στην Ελλάδα.

      Αν κάνω κάπου λάθος διόρθωσε με,αλλά όσες κομματικές πήγες και μη έχω διαβάσει αυτά λένε.Αυτο δε σημαίνει ότι πετάω το ΕΑΜ στα σκουπίδια,αλλά ότι πρέπει να αποτιμηθεί κριτικά.

      Διαγραφή
    33. @Παπουτσωμενος Γατος:
      -Όπως σου προανάφερα το ΚΚΕ ήταν μέρος αστικής κυβέρνησης έναν περίπου πριν την έναρξη του δεύτερου ένοπλου αγώνα. Άρα δεν υπάρχουν κανόνες απαράβατοι εδώ.
      -Εάν κυνδινεύει η χώρα σου με αποικιοποίηση, επαναστατικό είναι να την προστατέψεις από αυτήν και όχι να κάνεις πλάτες στον ιμπεριαλισμό. Η Συρία δεν είναι Ελλάδα. Νομίζω αυτό το προφανές βγαίνει από το κάδρο με όσα λες.
      -Πετάς την λαϊκή εξουσία που είχε εγκαθυδρίσει το ΕΑΜ στην ελεύθερη Ελλάδα στα σκουπίδια, σαν μην ήταν αυτή πιο σημαντικός δείκτης των προθέσεων του από 10.000 γραπτές ή προφορικές διακυρήξεις. Εάν εξάλλου το ΕΑΜ είχε στο πρόγραμμα μια αστική Ελλάδα, δεν θα είχαν κανέναν λόγο να εισβάλουν στην Αθήνα οι Άγγλοι τον Δεκέμβρη.
      Εγώ στην τελευταία κουβέντα που είχα περί ΕΑΜ στο Κόμμα (παρουσίαση Β' τόμου Ιστορίας του ΚΚΕ) θυμάμαι πως πολύ σωστά ασκήθηκε κριτική στο ΕΑΜ για τις αυταπάτες του περί δυνατότητας ειρηνικού περάσματος στον σοσιαλισμό. Όχι πως είχε εγκαταλήψει τον στόχο του σοσιαλισμού.
      Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, μια και στην δεύτερη περίπτωση θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε αστική πολιτική δύναμη το ίδιο το ΕΑΜ!
      Δεν νομίζω πως αυτό είναι προς συζήτηση καν...

      Διαγραφή
    34. -Όπως σου προανάφερα το ΚΚΕ ήταν μέρος αστικής κυβέρνησης έναν περίπου πριν την έναρξη του δεύτερου ένοπλου αγώνα=-Όπως σου προανάφερα το ΚΚΕ ήταν μέρος αστικής κυβέρνησης έναν περίπου χρόνο πριν την έναρξη του δεύτερου ένοπλου αγώνα

      Διαγραφή
    35. Παπουτσωμενος Γατος9 Νοεμβρίου 2015 στις 3:11 μ.μ.

      1)Ηταν μερος τετοιων κυβερνησεων για καποιους μηνες,οχι επι δεκαετιες

      2)Ειναι πλατες στον ιμπεριαλισμο η μετατροπη του ε/α αγωνα σε εμφυλιο?Απο ποτε?

      3)Δηλαδη το ΕΑΜ ελεγε ψεμματα στις διακυρηξεις του?Τοτε γιατι συμφωνησαν να υπαχθει ο ΕΛΑΣ κατω απο τους αγγλους?Γιατι συμφωνησαν σε μικτη κυβερνηση ΕΑΜιτων-αστων και σε αντιστοιχα μικτο εθνικο στρατο?

      Το ΕΑΜ ειχε το σοσιαλισμο σαν απωτερο στοχο,αφου ειχε προηγηθει ενα αστικοδημοκρατικο σταδιο.Δεν ηταν στα αμεσα καθηκοντα του.

      Διαγραφή
    36. @Παπουτσωμενος Γατος:

      1)Είπες δεν ήταν ποτέ (ο ΚΚΕ μέρος αστικής κυβέρνησης). Σου υπέδειξα δύο περιπτώσεις στις οποίες ήταν. Και στις δύο ακολουθώντας την γραμμή της ΕΣΣΔ, όπως ακριβώς και το ΚΚ Συρίας, αλλά με πολύ μικρότερα ελαφρυντικά από αυτό, στην δεύτερη τουλάχιστον περίπτωση.

      2)Από πάντα και κατά περίπτωση. Εκτός εάν μπρεδεύουμε τον εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό. Αλλά τότε έχουμε πάρει διαζύγιο από τον Λενινισμό, όπως οι Τροτσικστές στην κατοχή ας πούμε που κατηγορούσαν ως "αστικό" και "εθνιθκιστικό" το ΕΑΜ και το ΚΚΕ ως "δεκανίκι του εγγλέζικου ιμπεριαλισμού"

      3)Οι αντιφάσεις του ΕΑΜ για τις οποίες μίλησα και εγώ εξηγούνται από το γεγονός πως:
      α)Οι πολιτικοί αντίπαλοι άγγλοι ήταν ταυτόχρονα σύμμαχοι στον αντιφασιστικό αγώνα.
      β)Από τις αυταπάτες του ΕΑΜ για δυνατότητα ειρηνικού περάσματος στον σοσιαλισμό στις δοσμένες συνθήκες.

      Για εάν το ΕΑΜ και το ΚΚΕ της δεκαετίας του '40 ήταν αστικοί πολιτικοί σχηματισμοί ή όχι, έχουν μιλήσει 10 χρόνια αντάρτικο και η ιστορία. Δεν χρειάζεται νομίζω να πούμε κάτι άλλο εμείς.

      Διαγραφή
    37. Παπουτσωμενος Γατος9 Νοεμβρίου 2015 στις 7:54 μ.μ.

      1) Η συμμετοχη του ΚΚΕ σε τετοιες κυβερνησεις ηταν βραχυχρονια και σε καμια περιπτωση δε χαρακτηριζουν την ιστορια του.Αντιθετα,η ιστορια των συριακων ΚΚ ειναι συνυφασμενη με το ασαντικο καθεστως.

      2) Πουθενα δεν υπαρχει στο μαρξισμο,οτι η ΕΤ της αμυνομενης χωρας πρεπει ακριτα να συνταχθει με το αστικο κρατος,χωρις βλεψεις για καταληψη της εξουσιας.

      Το ΚΚΕ ειναι ξεκαθαρο σε αυτο:'' Η πάλη, για την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι αναπόσπαστη από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση των σχεδίων του ενός ή άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου, της κερδοφορίας του ενός ή του άλλου μονοπωλιακού ομίλου».

      Στη βάση αυτή βλέπουμε πως το ΚΚΕ αντιμετωπίζει με ταξικά κριτήρια το ζήτημα της υπεράσπισης της χώρας (σύνορα, γενικότερα κυριαρχικά δικαιώματα), δηλαδή από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, τη συνδέει με την πάλη για τον απεγκλωβισμό από τα σχέδια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

      Είναι άλλωστε ιστορικό δίδαγμα ότι ακόμα και σε συνθήκες κατοχής, κατάλυσης της εθνοκρατικής συγκρότησης, η εργατική τάξη δεν μπορεί να δώσει τη μάχη ενάντια στην κατοχή από το ίδιο μετερίζι με την αστική τάξη, δεν μπορεί να συμμαχήσει με κανένα τμήμα της. Για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ο πόλεμος και η κατοχή είναι προέκταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, γέννημα της οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας του κεφαλαίου. Η εργατική τάξη παλεύει ενάντια στην εξαθλίωση, την καταπίεση και βία του κατακτητή, την ένταση της εκμετάλλευσης, ενάντια στις διεθνείς ιμπεριαλιστικές συμφωνίες. Η δική της «πατρίδα» είναι μια πατρίδα απαλλαγμένη από τους κεφαλαιοκράτες, έξω από τους ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς, μια πατρίδα όπου εκείνη θα είναι ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, που εκείνη θα βρίσκεται στην εξουσία. Ο πόλεμος της αστικής τάξης για τη δική της «πατρίδα» -ανεξάρτητα από το αν συμμαχεί με την ξένη κατοχή ή αντιστέκεται σε αυτή- και πάλι θα γίνει για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, για την αποκατάσταση μιας συμφωνίας στο μοίρασμα των αγορών που θα συμφέρει τα εθνικά μονοπώλια κι όχι για τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα.''

      http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2015/10/blog-post_52.html

      3) Η στρατηγικη του ΚΚΕ προεβλεπε ενα αστικοδημοκρατικο σταδιο πριν το σοσιαλιστικο.Το ΕΑΜ δεν σκοπευε σε κατι παραπανω απο αβασιλευτη δημοκρατια και ομαλη και μονιμη συμμετοχη του ΚΚΕ στο πολιτικο σκηνικο.Η παλη για το σοσιαλισμο θα γινοταν σε δευτερο χρονο.

      Αυτο δεν σημαινει οτι ηταν αστικο το ΕΑΜ,αλλα οτι εκανε σοβαρο λαθος δεξιου χαρακτηρα στη χαραξη της στρατηγικης του.

      Διαγραφή
    38. @Παπουτσωμενος Γατος:
      1)Προφανώς άλλο γράφω, και σε άλλα απαντάς, και αυτό δεν είναι καθόλου καλό σε έναν διάλογο. Το εάν η συμμετοχή του ΚΚΕ σε αστικές κυβερνήσεις ήταν βραχύχρονη, δεν σημαίνει πως δεν έγινε. Αυτό είπα. Είπα επίσης πως όταν έγινε είχε τις ευλογίες του ΚΚΣΕ, ακριβώς όπως και στην Συρία.
      Είπα επίσης, πως η όποια αναλογία εδώ ευνοεί σαφώς τους Σύρους συντρόφους καθώς η Συρία ήταν σταθερός σύμμαχος της ΕΣΣΔ, αντίθετα με την ΝΑΤΟϊκή και Ευρωενωσιακή Ελλάδα. Αυτή είναι η πολιτική διαφορά της συμμετοχής στις συγκεκριμένες αστικές κυβερνήσεις και όχι η διάρκεια τους.

      2)Λες:
      "Πουθενα δεν υπαρχει στο μαρξισμο,οτι η ΕΤ της αμυνομενης χωρας πρεπει ακριτα να συνταχθει με το αστικο κρατος,χωρις βλεψεις για καταληψη της εξουσιας."

      α)Κανείς λοιπόν αρχικά δεν μίλησε για "αμυνόμενη χώρα" έτσι γενικά και αόριστα, και αυτό θα ήταν τεράστιο λάθος μια και Λενινιστικά το ποιός είναι ο αμυνόμενος και ποιός ο επιτιθέμενος κανέναν ρόλο δεν παίζει σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
      Εγώ μίλησα για χώρα που διεξάγει εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα δηλαδή εάν θέλουμε να μείνουμε στο έδαφος του Λενινισμού.

      β)Κανείς δεν μίλησε για καμμία "άκριτη στήριξη" κανενός. "¨Ακριτο" είναι να βάζεις στο μπλέντερ ιμπεριαλιστικές και μη χώρες και να βγάζεις "επαναστατικό" manual για όλες, ανεξάρτητα από συσχετισμούς δυνάμεων, εποχές και αναγκαίες προτεραιότητες. Αυτό λεώ εγώ τουλάχιστον από την αρχή. Πως είμαστε υποχρεωμένοι να κρίνουμε κατά περίπτωση και χωρίς φετφάδες, ειδικά για καταστάσεις που οι σύντροφοι που τις χειρίζονται στην χώρα τους, τις γνωρίζουν καλύτερα από εμάς. Ακριβώς λοιπόν ενάντια σε αυτό το "άκριτα" τοποθετούμαι.

      γ)Τι σημαίνει "χωρίς βλέψεις για την κατάκτηση της εξουσίας";
      "Χωρίς βλέψεις για την κατάκτηση της εξουσίας" ήταν τα κόμματα του ευρωκομμουνισμού που κατάργησαν από το πρόγραμμα και τους στόχους τους την διχτατορία του προλεταριάτου.

      δ)Οι αποφάσεις του ΚΚΕ που αφορούν την Ευρωενωσιακή ΝΑΤΟϊκή Ελλάδα, τι δουλειά έχουν με την υπό αποικιοποίηση Συρία;
      Εκτός εάν καταργήσαμε τον διαχωρισμό ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές και μη χώρες. Φυσικά εάν κάτι τέτοιο είχε γίνει, θα όφειλε να διατυπωθεί ρητά και να τεκμηριωθεί επιστημονικά, γιατί είναι σοβαρότατο καθώς εάν ίσχυε θα πέταγε όλη την Λενινιστική θεωρία περί ιμπεριαλισμού στον κάλαθο των αχρήστων. Και δεν έχει ευτυχώς ειπωθεί πουθενά. Από το ΚΚΕ τουλάχιστον.

      3)
      α)Όπως σου είπα παραπάνω, το ΕΑΜ είχε βάλει στην πράξη τα φύτρα της λαϊκής εξουσίας, πράγμα που κανένας αστικός πολιτικός σχηματισμός δεν θα έκανε.

      β)Εάν το ΕΑΜ (και το ΚΚΕ) ήταν σαν τους φιλελεύθερους
      αντιβασιλικούς "δημοκράτες" όπως το παρουσιάζεις, γεννάται το εύλογο ερώτημα του λόγου της εισβολής των Άγγλων το 1944 στην Αθήνα.

      γ)Εάν το ΕΑΜ "δεν σκοπευε σε κατι παραπανω απο αβασιλευτη δημοκρατια και ομαλη και μονιμη συμμετοχη του ΚΚΕ στο πολιτικο σκηνικο", τότε πως δεν ήταν αστικό Κόμμα; Τι διαφορές θα είχε τότε από τον ΕΔΕΣ π.χ., ικανές να δικαιολογήσουν τα όσα ξέρουμε πως συνέβησαν ιστορικά;
      Συγκεκριμένες απαντήσεις πάνω στα παραπάνω ζήτησα.

      Διαγραφή
    39. @Παπουτσωμενος Γατος:
      Για τις αυταπάτες του ΕΑΜ περί ειρηνικού περάσματος στον σοσιαλισμό μίλησα και εγώ. Σοβαρότατο δεξιό λάθος στρατηγικής βεβαίως. Αλλά όχι να βγάζουμε το ΕΑΜ και το ΚΚΕ του '40 κάτι σαν τον ΕΔΕΣ π.χ. (και ο Ζέρβας αντιβασιλικός ήταν όταν τον ίδρυσε, και μάλιστα είχε πάρει μέρος από κοινού με τον Σαράφη στην απόπειρα αντιβασιλικού πραξικοπήματος του '35...

      Διαγραφή
  7. Και μια ερωτηση για προβληματισμο. Ποιος θα ειναι ο τροπος αμυνας απεναντι στον Οπορτουνισμο μετα απο τετοιο Εγκλοβισμο. Την στιγμη που μετα το 1945 ειχαμε φτασει στο σημειο Κ.Κ σε Ιταλια Αγγλια Γαλλια Δ.Γερμανια να θεωρουνε τις χωρες τους Αποικιες των ΗΠΑ. Αυτη η εμπειρια δεν πρεπει να χρησιμοποιητε απο τους Κομμουνιστες σημερα...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Ο τρόπος άμυνας απέναντι στον οπορτουνισμό δεν μπορεί να είναι το πέταγμα στα σκουπίδια ολόκληρης της Λενινιστικής θεωρίας περί ιμπεριαλισμού.

      Και είμαι περίεργος να βρω τι τρόπο αντιμετώπισης του οπορτουνισμού θα βρεις όταν τα γεράκια του ΝΑΤΟ θα σηκώνουν την σημαία της αντίστασης στον ...Ρώσικο ιμπεριαλισμό, ή όταν ο οπορτουνισμός θα σε καλεί σε ουδετερότητα απέναντι στα ΝΑΤΟϊκά εγκλήματα για να μην ευνοηθούν οι ...Ρώσοι ιμπεριαλιστές.
      Αυτά είναι τα προβλήματα

      Διαγραφή
    2. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Επίσης μου διαφεύγει το σκεπτικό σου. Το γεγονός πως η Γερμανία ή η Γαλλία είναι ιμπεριαλιστικές χώρες, από που και ως που σημαίνει πως ΟΛΕΣ οι μη-σοσιαλιστικές χώρες είναι ιμπεριαλιστικές;
      -Ποιά ανάλυση λέει κάτι τέτοιο;
      Σίγουρα όχι πάντως του Λένιν...

      Διαγραφή
    3. Δεν την πεταμε την Λενινιστικη Ιστορια στα Σκουπιδια Συντροφε. Στηριζανε το Μπααθ χρονια ακομα και οταν ειχε ολοκληρωθει η Αστικοδημοκρατικη επανασταση. Οταν ειχε Στρατο η Συρια στον Λιβανο. Δεν εχω καμμια ουδετεροτητα στα Εγκληματα του ΝΑΤΟ της Ε.Ε και του Οπορτουνισμου. Αγωνας μεσα στην χωρα μας για την ανατροπη του καπιταλισμου ειναι η καλυτερη βοηθεια. Ο καπιταλισμος παντα θα μας πεταει μια Μπανανοφλουδα με τον Μπαμπουλα ωστε να μας εγκλοβισει στον Οπορτουνισμο. Σημασια εχει οταν θα ερθει η ωρα να μην εισαι εγκλοβισμένος στον ΟΠορτουνισμο και σε Αστικη Κυβερνηση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Να σου επαναλαβω το Αρθρο του Λενιν στις Αρχες του 1917 που εξηγουσε στον Γκρόιλιχ γιατι η Ελβετια ειναι Ιμπεριαλιστικη χωρα με οικονομικα κριτηρια. Η Συρια βγαζει Πετρελαιο Συντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      1)"Η Συρια βγαζει Πετρελαιο "
      Ως βασικό οικονομικό κριτήριο του ιμπεριαλισμο΄θ ο Λένιν θέτει την εξαγωγή κεφαλαίου σε αντίθεση με την εξαγωγή πρώτων υλών (αποικιακό χαρακτηριστικό).
      Άμα λέω πως δεν γίνεται να λες αυτά που λες χωρίς να πετάξεις τον Λενινισμό στα σκουπίδια δεν το λέω για να σε προσβάλω.
      2)Για πολλοστή φορά. Είναι παράνοια να συγχέεις καθήκοντα και πρακτικές ενός ΚΚ μιας ιμπεριαλιστικής χώρας όπως είναι η Ελλάδα, με μια που από πουθενά δεν προκύπτει ως τέτοια, όπως η Συρία.
      Εκτός και αν ξέρεις καμμία ανάλυση που να λέει την Συρία ιμπεριαλιστική, οπότε να μου την δείξεις και εμένα.
      3)Κάποια πράγματα καλό θα είναι να σκεφτόμαστε πριν τα πούμε. Τι πα να πει "Αγωνας μεσα στην χωρα μας για την ανατροπη του καπιταλισμου ειναι η καλυτερη βοηθεια."; Κάναμε δηλαδή την απεργία και ξεμπερδέψαμε από τα αντιιμπεριαλιστικά μας καθήκοντα;
      Πόσο καλύτερα θα το έθετε ο αμερικάνος πρέσβης δηλαδή για να μας ξεφορτωθεί;

      Διαγραφή
    6. Συντροφε. Μεχρι το 1991 θεωρουσαμε την χωρα μας Αποικια. Και ομως δεν ητανε Ιμπεριαλιστικη. Ετσι και στην Συρια. Το Κ.Κ ενσωματωθηκε στο Καθεστως Μπααθ εδω και χρονια. Δεν φτασαμε εδω ξαφνικα σημερα. Εχουνε ευθυνες. Οπως εχει και το ΚΚΕ ευθυνες μεχρι το 1991 λογο ιδεολογικον παρεκλισεων. Ο Μονωπολιακος Καπιταλισμος Ιμπεριαλισμος ειναι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Τι λες ρε Παναγιώτη; Τα σκέφτεσαι πριν τα γράψεις;
      -Επειδή δηλαδή εμείς θεωρούσαμε λανθασμένα αποικία την δική μας χώρα, αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν εξαρτημένες χώρες ή χώρες προς αποικιοποίηση;
      Πονάει κεφάλι-κόψει κεφάλι ένα πράγμα;

      Ποιός τα σκέφτηκε και τα λέει αυτά;

      Διαγραφή
    8. Αν αυριο το Κ.Κ Συριας καταφερει και αποκαταστηση τα επαναστατικα του χαραχτηριστικα οπως το ΚΚΕ μετα το 1991 και πει την Συρια Ιμπεριαλιστικη τοτε τη γινεται. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Γιατί να πει την Συρία "ιμπεριαλιστική" παναγιώτη εφόσον ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;
      Ούτε το ΚΚΕ την λέει παρεπιπτόντος....

      Ξαναδιάβασε σε παρακαλώ τι σου έγραψα πριν. Δεν είναι "ιμπεριαλιστικές" ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως οι καπιταλιστικές χώρες. Δεν θα μπορούσαν να είναι χωρίς να πετάξουμε ολόκληρο τον "ιμπεριαλισμό" του Λένιν στα σκουπίδια.

      Διαγραφή
  8. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Εκτιμω το παθος σου και την συμμετοχη σου. Λιγο διαβασμα στον Ιμπεριαλισμο. Πεντε τα κριτηρια εβαλε ο Λενιν. Με κυριοτερα την εξαγωγη κεφαλαιων.

    Καθε καπιταλιστικη χωρα δεν ειναι παντα και Ιμπεριαλιστικη. Ιμπεριαλισμος = Μονοπωλιακος Καπιταλισμος. Οχι σκετος καπιταλισμός

    Νικ. -π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ειχε και εχει εξαγωγη κεφαλαιων η Συρια στον Λιβανο. Μαζι βεβαια οτι ειχε και Στρατο για δεκαετιες. Δεν πεταω στα σκουπιδια το εργο του ΛΕΝΙΝ σε καμμια περιπτωση. Ο Γενικοτερος προβληματισμος μου απο την εμπειρια του Δ.Κ.Κ και τα συμπερασματα που εχουμε βγαλει ειναι πια γραμμη αμυνας θα εχουμε απεναντι στον οπορτουνισμο που ακομα και το θεμα με τις αποικιες το ξεχιλωσε σε λαστιχο με αποτελεσμα Κ.Κ να ενσωματωθουνε στον Καπιταλισμο οπως καλη ωρα στην Συρια. Με τον Λενιν ειμαι και εγω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Εγώ δεν ξέρω κανένα συμπέρασμα να λέει πως ο διαχωρισμός ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές και μη καπιταλιστικές χώρες έχει πάψει να υφίσταται. Δεν γνωρίζω ακόμη καμμία ανάλυση να λέει ιμπεριαλιστική την Συρία.
      Πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό είναι πάλη απέναντι σε αυτά που μας λες εδώ συνέχεια όποτε μπαίνει θέμα ιμπεριαλισμού και που είναι αναπαραγωγή της θεωρίας του Καόυτσκι περί υπεριμπεριαλισμού.
      Καθόλου με τον Λένιν δεν είσαι με όσα λες, και από ότι βλέπω δεν ενδιαφέρεσαι καν να διαβάσεις τι έλεγε ο Λένιν πάνω στο ζήτημα παρότι τα έχω ανεβάσει 3 και 4 φορές.
      Από εμένα τέλος.

      Διαγραφή
    2. Ενταξει αυτο με τον Καουτσκι το λες για Καλαμπουρι. Με τους Μπολσεβικους ειμαι και τιποτα αλλο. Εγω λεω το απλο Πως θα ενσωματωσουμε την εμπειρια και τα συμπερασματα απο την Ιστορια του Δ.Κ.Κ και την υπονομευτικη διαβρωτικη δουλεια του Οπορτουνισμου που μας κατεστρεψε. Το Κ.Κ πρέπει να διατηρει την Αυτοτελεια του ωστε να εκμεταλευτει την ευκαιρια σε πολεμο να παρει την εξουσια. Το αν θα γινει λιγο πριν η στο τελος ειναι ασχετο. Αυτά ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Καθόλου για καλαμπούρι δεν το είπα. Οι απόψεις πως δεν υπάρχει διαχωρισμός σε ιμπεριαλιστικές και μη χώρες, δικές του είναι. Προβληματίσου...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.