Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Αμερικάνικα στρατηγικά βομβαρδιστικά πέταξαν κοντά σε κινέζικα νησιά, αγνοώντας τις εντολές απομάκρυνσης


Δύο αμερικάνικα στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 πέταξαν κοντά στα κινέζικα τεχνητά νησιά στην θάλασσα της νότιας Κίνας, αγνοόντας τις εκκλήσεις να εγκαταλείψουν τον εναέριο χώρο του Πεκίνου. Το πεντάγωνο ισχυρίστηκε πως ήταν μια «αποστολή ρουτίνας» σύμφωνη με τις διεθνείς συνθήκες.

Το Πεντάγωνο επισημαίνει πως οι πτήσεις πάνω από τα κινέζικα τεχνητά νησιά είναι απολύτως νόμιμες καθώς κατά την άποψη τους ο εναέριος χώρος πάνω από αυτά είναι μέρος του διεθνούς εναερίου χώρου. Ο εκπρόσωπος του αμερικάνικου στρατού δήλωσε πως τα B-52 δεν πλησίασαν πάνω από τα 12 ναυτικά μίλια από τα νησιά.

«Διεξάγουμε πτήσεις Β-52 σε αυτό το μέρος του κόσμου συνεχώς», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του Πεντάγωνου Peter Cook. «Ύπηρξε μια πτήση Β-52, ...ύπηρξε μια προσπάθεια από τους κινέζους ελεγκτές εδάφους να το απομακρύνουν, ...η αποστολή του συνεχίστηκε κανονικά, δεν έχει αλλάξει τίποτε.»

Ο Κινέζικος στρατός επικοινώνησε με τα βομβαρδιστικά καλώντας τα να αποκρυνθούν από τα νησιά, σύμφωνα με τον αμερικάνο αξιωματούχο.

Η υπερπτήση έγινε την νύχτα της 8ης προς 9ης Νοεμβρίου σύμφωνα με έναν άλλο εκπρόσωπο του Πεντάγωνου, τον Bill Urban που χαρακτήρισε την πτήση τους ως «αποστολή ρουτίνας».

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε αυτό του αμερικάνικου αντιτορπιλικού USS Lassen το όποιο έπλευσε κοντά στα νησιά αυτά. Η Κίνα ύπηρξε εξαιρετικά επικριτική σε σχέση με την δράση του αμερικάνικου ναυτικού.

«Αυτές οι ενέργειες του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ είναι μια απειλή για την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας, και την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν στα νησιά. Βλάπτουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, η κινεζική πλευρά εκφράζει την ακραία δυσαρέσκεια και διαμαρτύρεται έντονα,» ήταν η δήλωση που είχε αναρτηθεί τότε στην ιστοσελίδα του Κινέζικου ΥΠΕΞ.

Ο Ashton Carter, ΥΕΘΑ των ΗΠΑ δήλωσε πως «οι αμερικάνικες δυνάμεις θα πλέουν και θα πετάνε οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο».
«Θα συνεχίσουμε να πετάμε, να πλέουμε και να επιχειρούμε οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο» ήταν η δήλωση που έκανε το Σάββατο στην Καλιφόρνια κατά την διάρκεια του Reagan National Defense Forum, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Σημείωσε δε, πως «είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η αμερικάνικη εξισσοροπιστική πολιτική και η αρχιτεκτονική της για την διεθνή ασφάλεια δεν επιδιώκει την κατοχή ή τον υποβιβασμό οποιασδήποτε χώρας».

Ο γερουσιαστής της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων John McCain κάλεσε τον Carter να διευκρινήσει δημόσια την νομική υπόσταση τέτοιων ενεργειών.

"Λαμβάνοντας υπόψη τις ευαίσθητες πολιτικές δυναμικές και λεπτομερείς νομικές συνέπειες των πράξεών μας, είναι ζωτικής σημασίας να μην υπάρχει καμία παρανόηση σχετικά με τους στόχους μας, είτε στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού ή εντός της διεθνούς κοινότητας", έγραψε ο Μακέιν.

Η Κίνα κατασκευάζει μια σειρά από τεχνητά νησιά στην επίμαχη περιοχή, η οποία αποτελεί μέρος του αρχιπελάγους Σπράτλεϊ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, για να φιλοξενήσει τους σταθμούς ραντάρ, διαδρόμους προσγείωσης και άλλες εγκαταστάσεις. Το Πεκίνο ισχυρίζεται πως η στρατιωτική πτυχή του προγράμματος αποκατάστασης του περιβάλλοντος είναι ελάχιστη και ότι σκοπός των νησιών είναι κυρίως πολιτικός.

Η Κίνα πιστεύει ότι τα νησιά είναι κυρίαρχη επικράτειά της, και αυστηρά θεωρεί ότι η ζώνη των 12 μιλίων γύρω από τα νησιά περιλαμβάνεται στα χωρικά της ύδατα αποκλειστικά.
Πηγή: RT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.