Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Στην Αθήνα για τον αγωγό IGB ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Αμος Χόκστιν

Tην κινητοποίηση της αμερικανικής διπλωματίας έχει προκαλέσει η νέα καθυστέρηση στον διασυνδετήριο αγωγό Eλλάδας - Βουλγαρίας (IGB), που σχεδιάστηκε για τον περιορισμό της εξάρτησης της Βουλγαρίας από το ρώσικο φυσικό αέριο και με προοπτική επέκτασής του μέχρι τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και ενδεχομένως τις χώρες της Βαλτικής. Ταξίδι-αστραπή πραγματοποιεί από χθες στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Aμος Χόκστιν, ο οποίος είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς.

Σήμερα ο κ. Χόκστιν θα συναντηθεί νωρίς το πρωί με τον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχει και η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούσκα Πέτκοβα. H επίσκεψη του κ. Χόκστιν είναι προπαρασκευαστική της επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα μέσα στον Νοέμβριο του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Ο αγωγός ΙGB βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα της ενεργειακής διπλωματίας των ΗΠΑ, λόγω των δυνατοτήτων απεξάρτησης που δημιουργεί στις χώρες των Βαλκανίων από το αέριο της Gazprom. Μέσω της διασύνδεσης που θα ενώνει την Κομοτηνή με τη βουλγαρική πόλη Στάρα Ζαγόρα, η Βουλγαρία και προοπτικά η Ρουμανία και η Ουγγαρία, και σε δεύτερη φάση οι χώρες τις Βαλτικής, θα μπορούν να προμηθεύονται αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και άλλες πηγές της Κασπίας, μέσω του αγωγού TAP που θα διέρχεται από την Ελλάδα, αλλά και LNG μέσω της Ρεβυθούσας. Αυτός είναι ο λόγος που ο αγωγός έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε. και έχουν δεσμευθεί ήδη πόροι ύψους 45 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότησή του.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της διαχειρίστριας εταιρείας ICGB με έδρα τη Σόφια, στην οποία συμμετέχουν σε ποσοστό 50% η κρατική βουλγαρική εταιρεία ΒΕΗ και 50% η κοινή εταιρεία της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison, Poseidon, το 2016 θα ξεκινήσει η κατασκευή και το 2018 θα λειτουργήσει. Η ICGΒ έχει αναβάλει πολλές φορές την απόφαση για την έναρξη κατασκευής του έργου, τελευταία φορά τον Μάιο. Ο λόγος που είχε επικαλεστεί τότε η ελληνική πλευρά ήταν τεχνικές λεπτομέρειες που έπρεπε να επιλυθούν μεταξύ των μετόχων. Γεγονός είναι, ωστόσο, ότι η αναβολή συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη του τότε υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα για τον αγωγό Turkish Stream.
Στο πλαίσιο μάλιστα της προγραμματισμένης ανακοίνωσης της επενδυτικής απόφασης του Μαΐου, στη Σόφια είχε μεταβεί για να παρευρεθεί στη σχετική εκδήλωση και ο Αμερικανός αξιωματούχος Αμος Χόκστιν. Ο κ. Λαφαζάνης που επίσης είχε προσκληθεί δεν παρευρέθη διότι είχε θέσει προτεραιότητά του τη Μόσχα. Η αναβολή του Μαΐου προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ. Στην Αθήνα έφερε τον κ. Χόκστιν μια νέα εξέλιξη σε σχέση με τον αγωγό, που καθιστά αβέβαιη τη λειτουργία του ακόμη και το 2020, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα έπρεπε να συνδεθεί με τον TAP.

Η διαχειρίστρια εταιρεία ICGB αποφάσισε να παρατείνει τη διαδικασία του market test που ξεκίνησε τον Μάιο του 2013. Επικαλούμενη αβεβαιότητες που προέκυψαν και ενώ αναμενόταν η ανακοίνωση της επενδυτικής απόφασης, προχώρησε σε δεύτερη φάση του market test, η διάρκεια και οι όροι της οποίας θα καθοριστούν σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Βουλγαρίας. Η διαδικασία του market test είναι υποχρεωτική από την ευρωπαϊκή νομοθεσία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι χρήστες που θα καλύπτουν τη δυναμικότητα του αγωγού. Το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο κ. Χόκστιν με τον υπουργό Ενέργειας Παν. Σκουρλέτη και από κοινού στη συνέχεια με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας. Η βουλγαρική πλευρά, πάντως, εμφανιζόταν μέχρι πρότινος έτοιμη να υπογράψει την επενδυτική απόφαση. «Αυτό που περιμένουμε είναι η τελική επενδυτική απόφαση, την οποία πρέπει να υπογράψουμε. Από την πλευρά μας μπορούμε να την υπογράψουμε και αύριο. Εξαρτάται από τους Ελληνες συναδέλφους μας και, δεδομένου ότι σήμερα ξεκινά η θητεία της νέας κυβέρνησης, περιμένουμε να υπογράψουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να αρχίσουν οι εργασίες», είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Νικολάι Νικολόφ.

Στη συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη, ο κ. Χόκστιν αναμένεται να θίξει και θέματα που συνδέονται με την εξέλιξη του αγωγού TAP αλλά και τις προθέσεις του νέου υπουργού σε σχέση με τον αγωγό Turkish Stream. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν έχει διαφοροποιηθεί στα θέματα των αγωγών από τον προκάτοχό του Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Ο TAP θα προχωρήσει με αλλαγές σε σχέση με την αρχική συμφωνία που θα φέρουν οφέλη για τη χώρα και ο ελληνορωσικός αγωγός βρίσκεται σε έναν καλό δρόμο», δήλωσε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ενώ αντίστοιχες τοποθετήσεις έκανε και κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.
Πηγή: Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Ωραία πράγματα! Τι μπορεί άραγε να πάει στραβά όταν 2 μεγάλες δυνάμεις που έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα, μπλέκονται από την 2η φορά αριστερά, σε παιχνίδι μοιράσματος της αγοράς ενέργειας που είναι και από τις ποιο σημαντικές, και όλα αυτά μια περίοδο σαν αυτή...

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.