Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Οι Σοβιετικοί πρώτοι έκαναν άλμα από τη στρατόσφαιρα το ... 1945

Αλξάντρ Ρομανιούκ. Πηγή: Wikipedia.org
Πριν τρία χρόνια (14-10-2012), ο αυστριακός, Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ, έκανε άλμα-ρεκόρ από ύψος 39 χιλιομέτρων. Ωστόσο, οι πρώτοι που άρχισαν να πηδούν από τη στρατόσφαιρα ήταν οι Σοβιετικοί.

Το ιστορικό γεγονός σημειώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1945, ήταν η πρώτη φορά που άνθρωπος πήδηξε με αλεξίπτωτο από ύψος 13 χιλιομέτρων. Εγκαταλείποντας το αεροπλάνο ενώ βρισκόταν ακόμα στη στρατόσφαιρα, ο αλεξιπτωτιστής και δοκιμαστής Βασίλι Ρομανιούκ βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση για διάστημα ρεκόρ εκείνη την εποχή, 167 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτο μόνο όταν έφτασε στο ύψος του 1 χλμ.

Για τη μεταπολεμική Σοβιετική Ένωση τα επιτεύγματα των αλεξιπτωτιστών αποτέλεσαν ένα μέσο για να επιβεβαιωθεί η ισχύς της στις συνθήκες της νέας παγκόσμιας τάξης. Τα κατορθώματα των σοβιετικών άσων πλήθαιναν μέρα με τη μέρα. Ο Ρομανιούκ ξανά, πραγματοποίησε το 1957 νέο ρεκόρ πηδώντας από ύψος 13.400 μέτρων. Σχεδόν αμέσως μετά όμως την επίδοση αυτή ξεπέρασε ο πιλότος δοκιμαστής Νικολάι Νικίτιν που έπεσε από τα 15.383 μ. (από αυτά τα 14.620 σε ελεύθερη πτώση).

Το δράμα στο Βόλγα

Εβγκένι Αντρέεφ
Περισσότερο απ’ όλα κράτησε το ρεκόρ από το 1962, το οποίο ανήκει στο μαθητή του Ρομανιούκ, Εβγκένι Αντρέεφ. Ο σοβιετικός αλεξιπτωτιστής πραγματοποίησε πτώση από το γιγαντιαίο αερόστατο στρατόσφαιρας «Βόλγας», από ύψος 25.500 μ. Το τεράστιο αερόστατο ύψους 100 μ. είχε απογειωθεί με σκοπό τη δοκιμή διασωστικού εξοπλισμού σε περίπτωση ατυχημάτων σε αεροπλάνα και διαστημόπλοια. Εκείνο τον καιρό η χώρα ονειρευόταν το διάστημα, καθώς μόλις ενάμιση χρόνο πριν ο Γιούρι Γκαγκάριν είχε γίνει ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε πτήση σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το πείραμα με το αερόστατο «Βόλγας» προβλήθηκε ευρέως από το ν Σοβιετικό Τύπο. Ο Αντρέεφ διήνυσε σε ελεύθερη πτώση 24.500 μ. με μέγιστη ταχύτητα 900 χλμ./ώρα και προσγειώθηκε μ’ επιτυχία στη στέπα του Βόλγα.

Ο συνάδελφός του όμως, Πιότρ Ντολγκόφ, δεν στάθηκε τυχερός. Εγκαταλείποντας το αερόστατο στρατόσφαιρας χτύπησε με το κράνος ένα εξάρτημά του, εξαιτίας της ρωγμής δημιουργήθηκε αποσυμπίεση του σκάφανδρου και αυτός βρήκε στιγμιαίο θάνατο. Ωστόσο το αλεξίπτωτό του άνοιξε στο προβλεπόμενο ύψος και μετέφερε ομαλά το σώμα του Ντολγκόφ στο έδαφος. Κανένας από όσους παρακολουθούσε την πτώση δεν κατάλαβε ότι αυτός ήταν ήδη νεκρός.

Οι μαιτρ των μεγάλων σχηματισμών

Ενώ τα προσωπικά ρεκόρ του Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ (άλμα από ύψος 39 χλμ. με μέγιστη ταχύτητα 1357,6 χλμ./ώρα) είναι απίθανο να καταφέρει κάποιος να τα καταρρίψει στο προσεχές μέλλον, όσον αφορά τα ομαδικά άλματα, εκεί τα περιθώρια προσωπικής βελτίωσης είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερα. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες ανήκουν στις κοπέλες από τη Ρωσία. Το 2012 η ομάδα αλεξιπτωτιστών «Μαργαριτάρια της Ρωσίας» πραγματοποίησε στον ουρανό της Κολόμνα κοντά στη Μόσχα μια σύνθεση που είχε τη μορφή τεράστιου λουλουδιού. Στο άλμα ρεκόρ συμμετείχαν 88 κοπέλες.

Τις αθλήτριες συνεχάρη ο διάσημος κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ. Ωστόσο αυτές δεν επαναπαύτηκαν στις δάφνες τους και ένα χρόνο μετά συνέθεσαν μια ακόμα πιο δύσκολη φιγούρα με 101 άτομα, το απόλυτα ρεκόρ γυναικών στην κατηγορία των μεγάλων σχηματισμών. Το κατόρθωμα αυτό το αφιέρωσαν στην αρχηγό τους Ιρίνα Σινίτσινα, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο το Σεπτέμβριο του 2012 στο αεροδρόμιο Perris Valley στη νότια Καλιφόρνια (συγκρούστηκε στον αέρα με άλλο μέλος των ακροβατικών και μπλέχτηκε στο αλεξίπτωτό του πέφτοντας άσχημα στη γη).

Το παγκόσμιο ρεκόρ στους μεγάλους σχηματισμούς σημειώθηκε στην Ταϊλάνδη το 2006, όταν διεθνής ομάδα αλεξιπτωτιστών ξεδίπλωσε μια φιγούρα από 400 άτομα. Ωστόσο, το ρεκόρ στα εναέρια ακροβατικά από μέλη της ίδιας χώρας ανήκει σε ρώσους άντρες αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι το 2011 πραγματοποίησαν σχηματισμό από 201 άτομα.
Πηγή: Σύγχρονη Ρωσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.