Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Άγουρες εκλογικές προβλέψεις

Πολλή γκίνια τελευταία στο στοίχημα, οπότε έκανα προσωρινή φραγή στο λογαριασμό μου στη BeoBet. Με τρώει βέβαια το μικρόβιο του τζόγου, οπότε, ως υποκατάστατο, έπιασα να βγάλω τις εκλογικές μου προβλέψεις. Ακόμα δεν είναι γνωστό πότε θα γίνουν οι εκλογές, ούτε καν ποια κόμματα θα συμμετάσχουν, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για έναν εξαρτημένο τζογαδόρο.

Η αποχή μάλλον θα σημειώσει ιστορικά υψηλά. Όχι μόνο διότι το ταξίδι των ετεροδημοτών είναι πλέον μια δαπανηρή πολυτέλεια, αλλά και λόγω της θλίψης πολλών ψηφοφόρων για τις τσουρουφλισμένες τους αυταπάτες. Είναι σίγουρο ότι μια ενδεχόμενη υψηλή αποχή θα δυσκολέψει το έργο των δημοσκόπων και μπορεί να οδηγήσει σε εκλογικές εκπλήξεις. Εμένα πάντως δεν ιδρώνει τ' αυτί μου, διότι στηρίζω τις προβλέψεις μου σε καραεπιστημονικά δεδομένα.

Με σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης λοιπόν:

1. ΣΥΡΙΖΑ:
Οι εκτιμήσεις μιλούν για εκλογική συντριβή, για τιμωρία του Τσίπρα από το λαό και λοιπά εκλογογκοτζιλικά. Δεν πολυσυμμερίζομαι τις εκτιμήσεις αυτές, για καναδυό λόγους. Ο Τσίπρας ξεφορτώθηκε (εκουσιότατα μάλλον) το "αριστερό ρεύμα", το οποίο αποθάρρυνε πολλούς ψηφοφόρους από αυτούς που σκιάζονται το δραχμομπαμπούλα.
Όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός των αποχωρήσεων, θα υπάρξει, πιστεύω, επανασυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις θεωρίες περί 62% του λαού που δε σηκώνει μνημόνια στο σπαθί του, είμαι βέβαιος ότι πάνω από 70% των ψηφοφόρων ανακουφίστηκαν ενδόμυχα με τη συμφωνία, ανεξαρτήτως κόστους. Πολλοί εξ αυτών θα ψηφίσουν αυτόν που ξέρουν και εμπιστεύονται. Αυτόν που παραμέρισε τις πολιτικές του καταβολές για το καλό της πατρίδας. Που ιδρωκόπησε στις διαπραγματεύσεις. Που του την έφεραν μπαμπέσικα οι εταίροι, οι φίλοι και οι σύντροφοι.
Επιπλέον η εκλογική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ αφορά ένα χρονικό διάστημα μερικών μηνών. Βοηθούσης της αυξημένης αποχής των δυσαρεστημένων και του συνδρόμου της Στοκχόλμης, υποθέτω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα με διαφορά και δεν θα μου δημιουργούσε μεγάλη έκπληξη μία οριακή αυτοδυναμία. Πρόβλεψη: 34% (-2% από 1/15).

2. ΝΔ
Σ' αυτόν τον τόπο, αλλά και σ' όλους τους τόπους, η μνήμη του λαού είναι πολύ ισχυρή όταν πρόκειται για μεταγραφές σεντερφόρ, χρυσά μετάλλια και αρχαιουσημωνπρογόνους. Όταν είναι όμως για πολιτικές που ρήμαξαν τη χώρα πέφτει μια μυστηριώδης αχλή. (Πες, τι θυμάσαι από την εποχή του Κώστα του Καραμανλή;) Η Νουδού άλλαξε αρχηγό οπότε είναι σα να μη μας ξέσκισε ποτέ. Ο νέος αρχηγός της έχει χιούμορ και λεβέντικη μουστάκα, σημεία τα οποία θα της χαρίσουν τουλάχιστον δυοτρείς μονάδες αβασάνιστα. Είναι και αξιωματική αντιπολίτευση, όχι όμως από αυτές τις παλαιοκομματικές των ατέρμονων "όχι", αλλά από τις σύγχρονες που βάζουν τη χώρα πάνω απ' το κομματικό συμφέρον.
Από την άλλη βέβαια, για έναν μη παραδοσιακό δεξιό ψηφοφόρο, η Νουδού δεν πολυδιαφέρει από το ΣΥΡΙΖΑ, που έχει και έμπειρο πρωθυπουργό.
Μ' αυτά και μ' αυτά, τη βλέπω τη Νουδού στο 26% (-2% από 1/15) .

3. Χρυσή Αυγή
Υπό άλλες συνθήκες θα το έπιανε ίσως το δεκαράκι. Αλλά με τα μούτρα που έχει ο αρχηγός της φαντάζομαι ότι θα πιάσει το εκλογικό της ταβάνι, δηλαδή το 8%. (+2% από 1/15)

4. Ποτάμι
Τι να πει κανείς τώρα για τούτους; Πως ορίζεται το γραφικό και γιατί ο Βασίλης ο Λεβέντης είναι πιο γραφικός από το Θοδωράκη; Αν το Ποτάμι ήταν τραγουδιστής θα ήταν ο Μαραβέγιας, αν ήταν καρτούν θα ήταν η Μπάρμπι Πριγκίπισσα-Ροκ Σταρ, αν ήταν περιοδικό θα ήταν το Τιβιζάπινγκ. Εκφράζει δηλαδή ένα δυναμικό μέρος του ελληνικού λαού, αυτό στο οποίο απευθύνονται οι διαφημίσεις των ΙΕΚ όταν δείχνουν χαμογελαστά στελέχη επιχειρήσεων που ανταλλάσσουν χειραψίες. Ιστορικά είναι ένα κατάλοιπο της δεκαετίας του '90, της εποχής του Σημιτικού εκσυχρονισμού, το οποίο φωνάζει με όλη τη δύναμη της ψυχής του: "θέλω κι εγώ να γίνω σελέμπριτι (ή έστω να είμαι δημοφιλής στο σχολείο)". Δεν είναι ακριβώς πολιτικός χώρος, αλλά σάμπως το Ποτάμι είναι πολιτικό κόμμα; Επειδή όμως κατεβαίνει στις εκλογές και επενδύει στην ολταϊμκλάσικ συναίνεση, λογικά το 6% θα το διατηρήσει.
(+0% από 1/15)


5. ΚΚΕ
Αν παραβλέψουμε τις πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα, θα πίστευε κανείς ότι ένα κόμμα που δικαιώνεται μέχρι και στα σημεία στίξεως των θέσεών του, θα έπρεπε να ανταμειφθεί. Όχι όμως και το ΚΚΕ. Διότι τα δυσοίωνα συμπεράσματα ποτέ δεν είχαν ευήκοο ακροατήριο. Το ακροατήριο τρέφεται με ελπίδες που έρχονται, κι αν δεν ήρθαν κάποτε θά 'ρθουν. Κι αν δεν έρθουν θα φταίνε αυτοί που τις γκαντέμιασαν.
Θα ήταν λογικό, ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής δύναμης που έχασε το ΚΚΕ τον Ιούνιο του 2012 υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, να επιστρέψει. Πιστεύω όμως ότι το τμήμα εκείνο ήταν το τμήμα της χαλαρής ψήφου, ή μάλλον ένα τμήμα που συνήθιζε να ψηφίζει ΚΚΕ τιμωρητικά προς τον δικομματισμό. Πολλοί εξ' αυτών τιμώρησαν τότε το ΚΚΕ διότι ασκούσε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ (από κακία προφανώς), φαντάσου τώρα που επαληθεύτηκε κιόλας. Καμία σωστή συμβουλή δεν μένει ατιμώρητη. Υπάρχει στο κάτω κάτω πολύχρωμη πραμάτεια για να διαλέξει κανείς.
Επομένως το 6% δύσκολα θα το ξεπεράσει (+0,5% από 1/15).

6. ΑΝΕΛ
Τώρα πια έκλεισε ο κύκλος τους. Δεδομένης της μετακίνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς το πολιτικό κέντρο, ένα κόμμα με λαϊκιστικά χαρακτηριστικά δύσκολα θα έχει μέλλον ως κυβερνητικός εταίρος, πόσο μάλλον όταν ο όροφος της "υπεύθυνης αντιπολίτευσης" έχει πλέον πλήθος ενοίκων. Εξάλλου στις εκλογές του Ιανουαρίου οι ΑΝΕΛ μπήκαν στη βουλή παίζοντας δύο χαρτιά. Της ακραιφνούς αντιμνημονιακότητας και του συμπαίκτη του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα από συμπαίκτες, άλλο τίποτα.
Μάλλον λοιπόν εκτός βουλής, με κανα 2%. (-2,5% από 1/15)

7. ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κίνημα Γ.Π.
Μ' αυτούς πάω πάσο. Το αν θα μπουν στη βουλή εξαρτάται από τα εναπομείναντα αποθέματα συναισθηματικού παπανδρεϊσμού των παλιών πασόκων. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πια νόημα ύπαρξης όταν υπάρχει κοτζάμ Τσίπρας.
Επειδή όμως οι έλληνες είναι ζώα συναισθηματικά, δεν αποκλείω ένα 4-5% να το πάρουν. (-3% -αθροιστικά- από 1/15). Αν πάλι δεν πάνε παρέα -όπως διαβάζω σήμερα- θα τους φάει όλους η μαρμάγκα του εξωκοινοβουλίου.

8. Ένωση Κεντρώων
Το Βασίλη Λεβέντη τον συμπάθησα, όπως όλη η Ελλάδα, το βράδυ του μπούλινγκ από το γελοίο Παναγιωτόπουλο. Τον συμπάθησα επίσης ένα βράδυ πριν από 22 χρόνια, όταν βρέθηκα προεκλογικά στη Χαλκοκονδύλη κι ένα τσούρμο χασομέρηδων φώναζε κάτω απ΄τα γραφεία του "πέσε κάτω αρχηγέ".
Είναι βέβαια κάπως γραφικός και δεν διαφέρει σε τίποτα ιδεολογικά από όσους κυβερνούσαν τη χώρα τόσες δεκαετίες, αλλά λόγω της χαλαρότητας της επικείμενης ψήφου, ίσως τελικά να μπει (επιτέλους!) στη βουλή. Πάρε ένα 3,5%.(+2% από 1/15)

9. Λαϊκή Ενότητα
Διαβάζω κάτι προβλέψεις για 8-10%, αλλά νομίζω ότι είναι υπερ-υπεραισιόδοξες. Εξετάζοντας το ζήτημα με καθαρά πολιτικούς όρους, ο Λαφαζάνης δεν έχει κατάλληλη φάτσα για αρχηγός κόμματος. Αν εξαιρέσουμε το ΚΚΕ και το εξωκοινοβούλιο, όπου η φάτσα δεν είναι βασικό κριτήριο των ψηφοφόρων του, ένα κόμμα που ζητά να σπάσει το φράγμα του 7-8% πρέπει να επενδύει σε μούτρο το οποίο ο ψηφοφόρος μπορεί να φανταστεί ως πρωθυπουργικό.
Η ιστορία, έτσι κι αλλιώς, της εκτίναξης του ΣΥΡΙΖΑ δεν επαναλαμβάνεται, ούτε είναι πια τα χρόνια της αριστερής αθωότητας. Αν η ΛΕ συμπράξει με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ -σενάριο που διαβάζω ότι ναυαγεί- θα τσιμπήσει σίγουρα ένα 5%, αν συμπράξει με τη Ζωή ομοίως. Το αν θα μπει στη βουλή εξαρτάται κυρίως με ποιους θα συμπορευτεί.
Δεν τους βλέπω να συμπράττουν με άλλους πλην Αλαβάνου, οπότε 4%.
Πηγή: ένας στρατολάτης

11 σχόλια:

 1. Τι σκατα πρέπει να κάνουμε πλέον? Εντέλει η ιστορική πραγματικότητα δεν αλλάζει , πρέπει να ισχύουν συγκεκριμένες καταστάσεις .....

  Γιαννης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Γιαννης:
   Η ιστορική πραγματικότητα λέει πως ζούμε στην εποχή του ιμπεριαλισμού (και συνακόλουθα των προλεταριακών επαναστάσεων)

   Διαγραφή
  2. Επίσης η ιστορική πραγματικότητα λέει ότι είμαστε και σε μια περίοδο καμπής του κινήματος παγκόσμια, με έναν λαό που μεγάλωσε και ζει τα τελευταία 30 χρόνια αυστηρά με αυταπάτες!
   30 χρόνια πλύσης εγκεφάλου μαζί με αντεπανάσταση κλπ., δεν αλλάζουν μέσα σε 6 χρόνια μνημονίων. Χρειάζονται πολλά περισσότερα για να εξαφανιστούν τόσο βαθιά και καλά καλλιεργημένες αυταπάτες.
   Σε γενικές γραμμές όμως, νομίζω ότι πλέον η πορεία προς την εξαφάνιση τους, είναι μη αναστρέψιμη, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

   Τέλος, νομίζω το ότι το ΚΚΕ κάποια στιγμή μπορεί να πάρει μεγάλο ποσοστό, δεν θα το μάθουμε ποτέ από τις εκλογές.

   Κώστας

   Διαγραφή
 2. Επειδή οι επιδιώξεις της άρχουσας τάξης είναι μια "μεγάλη" συγκυβέρνηση δηλαδή ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και ... ολίγον από ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι ή και ΑΝΕΛ (όποιος μπει στη Βουλή) και την Λαφαζανική Ενότητα να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση ...

  Ε, δεν "βγαίνει" αυτό με τις ... προβλέψεις σας !

  Κάπως αλλιώς θα είναι τα αποτελέσματα ...
  Και, μην απορήσετε αν τελικά το ΚΚΕ κάνει την έκπληξη ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Το ακροατήριο τρέφεται με ελπίδες που έρχονται, κι αν δεν ήρθαν κάποτε θά 'ρθουν. Κι αν δεν έρθουν θα φταίνε αυτοί που τις .....γκαντέμιασαν." .....Απιστευτη διαπιστωση και ΜΕΣΑ 1000% !!! Ετσι ακριβως λειτουργει η λαικη ψυχη απο την επιλογη γιατρου μεχρι κυβερνησης . Και με πολλους αποδεκτες ...Ισως αντι να προβαλλουμε την επιβεβαιωση μας να βαζαμε τον λαο να ονειρευτει την Ελλαδα της ΛΑΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ,που του κρυβουν ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και η δικη μου προβλεψη για 6% ειναι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. με τον Ζούκωφ 100%
  πώς διοικούμε, πώς διανέμουμε. κουκιά καθαρισμένα.
  ΑΧΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κατά την άποψή μου το ΚΚΕ σήμερα δικαιούται ένα ~35-45%.
  Κι αν εξελιχτούν τα πράγματα κατά κεί, που δείχνουν, μετά από 5-10 χρόνια θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα πάνω από 50-65% του πληθυσμού, μην πω και παραπάνω. Ο καπιταλισμός παίζει μπάλλα μόνος του και ...χάνει!
  Αρνούμαι να προβλέψω πως θα λειτουργήσουν καθυστερημένα μυαλά. Ολα είναι πιθανά. Εγώ θα παλέβω το φαινόμενο να πάψει νάναι χαοτικό, και να γίνει νομοτελειακό, γι αυτούς, που έχουν συμφέρον από την Επανάσταση.
  Για τους υπόλοιπους, η "φώτιση", η καταστολή. Δε βλέπω άλλη λύση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. AXΠ @
  Μιλω για συγκεκριμενοποιημενα ονειρα ΝΑΙ .Οτι εχεις πχ 4500 νησια ,τα ναυπηγεια σου κλειστα και την συγκοινωνια την κανουν 5 σαπακια εφοπλιστων πανακριβα και οποτε γουσταρουν ...Οτι οι αγροτες σου θα θελουν φτηνα ή και δωρεαν λιπασματα ,ζωοτροφες και φυτοφαρμακα και αυτη τη στιγμη εχεις κλειστα και παρατημενα 50 εργοστασια σε ολη τη χωρα ,ριμαγμενα απο τα πρωην αφεντικα τους ....αυτα τα δυο παραδειγματα περιλαμβανουν κοντα 200.00 θεσεις εργασιας ΑΜΕΣΑ που θα χρειαστεις ...Να γιατι η προταση του ΚΚΕ ειναι η μονη που μπορει να εγγυηθει εξαφανιση της ανεργιας σε χρονο dt ...Ολα αυτα τα περιλαμβανει μεσα το Προγραμμα του κομματος ,ΑΥΤΟ αν εκλαικευσουμε και κοινωνισουμε στο λαο ,,,να γινουν στοχοι παλης και του ιδιου ... να ονειρευτει ενα μελλον εξω απο την μιζερια μας την σημερινη ,μια αλλη Ελλαδα που θα την χτιζει ο ιδιος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.