Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Tο ενδεχόμενο Grexit: θετικό ή αρνητικό;

Ποια είναι η κατάσταση

Το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του Ευρώ είναι πλέον πολύ πιθανό και δεν φαίνεται να αποτελεί μια τόσο ζημιογόνα, από την μεριά της Ευρωπαικής Ένωσης, επιλογή.
Το κυβερνητικό μπλόκ έχει καταφέρει επικοινωνιακά να πλασάρει την ιδέα ότι πρόσφερε στους Ευρωπαικούς λαούς την δυνατότητα να αμφισβητηθεί το Θατσερικό TINA (δεν υπάρχει εναλλακτική), χωρίς το ίδιο να αμφισβητήσει αυτό το δόγμα. Μάλιστα πρωτοστατεί στην ανοικοδόμησή του δικού του TINA με τον εγκλωβισμό των μαζών που ψήφισαν ΟΧΙ σε μια λογική του μικρότερου κακού στα πλαίσια του Ευρωενωσϊακού καπιταλισμού, αντί της εναλλακτικής της ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση οργανωμένα, συνειδητά εναντιωμένος στα μνημόνια και τη λιτότητα.

Η έξοδος από το Ευρώ ήταν αίτημα διάφορων οργανώσεων τα τελευταία χρόνια και αντιμετωπίζεται σήμερα θετικά από αριστερές οργανώσεις εκτός Σύριζα. Υπάρχει έτσι ήδη το υπόβαθρο, στην περίπτωση που η ΕΕ πετάξει την Ελλάδα έξω, να πλασαριστεί από την κυβέρνηση σαν επιλογή ρήξης, σαν μια φιλολαική εξέλιξη, σαν ένα αποτέλεσμα βαθιάς σύγκρουσης με το κατεστημένο.
Είναι όμως εύκολο να κατανοήσει κάποιος ότι αν οι δανειστές επιλέξουν Grexit τότε θα γίνει όχι απλώς με τους δικούς τους όρους και με τα ανάλογα μέτρα για να θωρακιστεί το Ευρώ, αλλά στο έδαφος μιας καπιταλιστικής οικονομίας σε βαθεία κρίση, με την αστική τάξη να κρατάει τα κλειδιά της οικονομίας και μια κυβέρνηση Σύριζα – Ανελ που κάθε άλλο παρά έτοιμη ή πρόθυμη είναι να τα βάλει με την εγχώρια αστική τάξη. Και βεβαίως δεν θα συνιστά έξοδο από ΕΕ. Μπορεί τα πράγματα να μην έρχονται όπως τα προγραμματίζεις, αλλά πάντως επανάσταση κατα λάθος δεν γίνεται.

Το Grexit συνιστά χρεοκοπία. Είναι δυνατόν η αστική τάξη να αποδεχτεί να πληρώσει αυτή τον λογαριασμό μιας τέτοιας χρεοκοπίας; Όχι. Ποιος κρατάει στα χέρια του την βάση της οικονομίας; Τα μέσα παραγωγής; Τις τράπεζες; Η αστική τάξη. Η κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό άδειασε τα αποθεματικά για να πληρώσει το ΔΝΤ (που θα ήταν σε μια τέτοια περίπτωση αναγκαία), οι τράπεζες είναι στο χείλος της κατάρρευσης, τα αγαθά παρουσιάζουν ελλείψεις και η έξοδος από το Ευρώ θα ερχόταν να συμβάλει σε μια χαώδη για τον λαό κατάσταση η οποία μεταξύ άλλων θα περιλάμβανε άγρια υποτίμηση των μισθών και εξαγορά των πάντων από αυτούς που θα έχουν αρκετό χρήμα. Αυτή λοιπόν η κυβέρνηση που έχει προσφέρει τα πάντα στους δανειστές θα επιβάλει πάγωμα κεφαλαίων, κρατικοποίηση τραπεζών (όχι μόνο των προβληματικών, αυτό είναι κόλπο παλιό), απαλλοτριώσεις και επίταξη κρίσιμων παραγωγικών τομέων, αγαθών, διαγραφή χρεών κτλ ούτως ώστε να μην πληρώσει τα πάντα ο λαός; Έχει μήπως ετοιμάσει καθόλου τον λαό ή το ίδιο το κράτος;

Αυτή η χαώδης κατάσταση θα απαιτεί την γερή οργάνωση του λαού για να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες που θα του δημιουργηθούν καθώς και την τρομοκρατία από τους εργοδότες που θα βρούνε ξανά ευκαιρία για μειώσεις, απολύσεις κ.ο.κ. και με αναγκαία προοπτική την πάλη για την ίδια την εξουσία. Ήδη οι ταξικές δυνάμεις γύρω από το ΠΑΜΕ έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για μια τέτοιου είδους οργάνωση σε όλες τις πόλεις (1,2,3,4,5,6,7,8,9,10) αντί να οργανώνουν πανηγύρια υποδεχόμενοι το Grexit.

Δεν έχει ριζοσπαστική διάσταση ένα Grexit; Δεν ανοίγει διόδους, δεν δημιουργεί ρευστότητα που ευνοεί ανατροπές;

Προϋπόθεση για οποιαδήποτε ριζοσπαστική ‘’εκμετάλλευση’’ της κατάστασης, για οποιαδήποτε θετική έκβαση της, είναι η οργάνωση του λαού σε ταξική βάση και με στόχο την έξοδο από ΕΕ με κοινωνικοποίηση βασικών μέσων παραγωγής και τραπεζών.
Καταρχάς δεν θα γίνει ένα οποιοδήποτε Grexit, θα γίνει έτσι όπως το θέλουν αυτοί που θα το επιβάλουν και θα έχει τις παραπάνω συνέπειες για τον λαό. Ένα Grexit δεν σημαίνει έξοδο από την ΕΕ. Είναι όμως η ΕΕ που υποχρεώνει διαρκή μνημόνια (άσχετα αν δεν λέγονται έτσι) για αναδιάρθρωση της οικονομίας για ακόμα μεγαλύτερα οφέλη του κεφαλαίου και εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Τα βασικά των μνημονίων σε Ελλάδα και Κύπρο περιέχονται ήδη στις Συνθήκες και στις ντιρεκτίβες της ΕΕ που τα κράτη έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν.
Αλλά ας λάβουμε υπόψη εδώ το ενδεχόμενο μια έξοδος από το Ευρώ να συνιστά μια μικρή απομάκρυνση από την ΕΕ και μια ευκαιρία μέσα από την κατάσταση αυτή να στραφεί ο λαός σε ριζοσπαστική κατεύθυνση:

Είναι λοιπόν θετικό ή αρνητικό ένα Grexit με αυτή την λογική;

Αυτό εξαρτάται από το αν μπει στο παιχνίδι οργανωμένα το υποκείμενο της ιστορίας. Μόνο μηχανιστικές λογικές μπορούν να θεωρούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο οδηγεί απαραίτητα στην ριζοσπαστικοποίηση. Μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει στο αντίθετο και ο καλύτερος τρόπος να οδηγήσει στο αντίθετο είναι να προετοιμάζεις τον λαό να το υποδεχτεί με πανηγύρια και σαν κάτι απαραίτητα θετικό και αναίμακτο για αυτόν και σαν μια αστική επιλογή την οποία πρέπει να στηρίξει (δλδ την επιλογή ενός Grexit με παραμονή στην ΕΕ). Προυπόθεση για μια θετική για το κίνημα εξέλιξη ενός τέτοιου γεγονότος είναι λοιπόν η οργάνωση του λαού σε ταξική βάση και με στόχο την εξουσία και την έξοδο από ΕΕ. Αλλιώς οι αστοί θα γλυτώσουν τις ζημιές με όποιο τρόπο μπορούν.

Αλλά είναι αδύνατον να ισχυρίζεται κάποιος ότι είναι ευνοϊκό για τον λαό να έρθει η χρεοκοπία αυτού του Grexit γιατί ίσως να ανοίγει διόδους. Και η οικονομική κρίση ίσως να ανοίγει διόδους. Αυτό σημαίνει ότι θα προπαγανδίσεις και θα πανηγυρίσεις την οικονομική κρίση; Θα πανηγυρίσεις περισσότερα βάσανα, περισσότερες κακουχίες, αβεβαιότητα και τρομοκρατία για τον λαό επειδή ίσως να ανοίγουν διόδους ριζοσπαστικοποίησης;

Είναι γνωστό ότι πολλές επαναστάσεις έγιναν μετά ή κατά την διάρκεια εθνικών πολέμων, που στην συνέχεια μετατράπηκαν σε εμφύλιο. Μήπως θα έπρεπε το ταξικό κίνημα και ένα ριζοσπαστικό κόμμα να προπαγανδίζει, να στηρίζει ή να δέχεται με ανοιχτές αγκάλες το ενδεχόμενο π.χ. ενός Ελληνο-Τουρκικού πολέμου; Δεν θα ανοίξει και αυτό πιθανές διόδους; Δεν θα φέρει την αστική σου τάξη σε σημείο δύσκολο; Δεν θα δημιουργήσει πιθανός τριγμούς στην καπιταλιστική σου οικονομία και στις δομές του αστικού κράτους αναλόγως της έκβασης; Σαφώς ναι. ‘Ομως αν ένα κόμμα έβγαινε από μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με την αρνητική θέση ‘όχι στον πόλεμο’, θα το κριτικάραμε σαν να αρνείται την πιθανότητα ριζοσπαστικοποίησης του λαού; Θα μας χαροποιούσε ο πολέμος και η προσφυγία γιατί η κατάρρευση των κρατικών δομών μας δίνει την δυνατότητα να αποκτήσουν πρακτικό νόημα οι συλλογικές κουζίνες και τα μποστάνια; Μήπως θα έπρεπε να υποστήριζαμε την ναζιστική κατοχή για να δημιουργηθούν προυποθέσεις για ΕΑΜ-ΕΛΑΣ;

Η άρνηση της προπαγάνδισης ή της υποστήριξης αυτού του Grexit εντός ΕΕ σε τέτοιες χαώδεις για τον λαό συνθήκες δεν σημαίνει παράλληλα ότι δεν ετοιμάζεσαι διαρκώς για το πώς θα πράξεις σε τέτοιες συνθήκες με την μεγαλύτερη σοβαρότητα και για το πώς θα μετατρέψεις τους συσχετισμούς υπέρ σου, για το πως θα μετατρέψεις την εξέλιξη σε θετική. Η άρνηση του διλήμματος ”μνημόνια ή Grexit” είναι κάθε άλλο παρά φυγομαχία. Και η απόδειξη για αυτό είναι ότι οι ταξικές δυνάμεις με το ΠΑΜΕ έδειξαν αυτή την βδομάδα ότι είναι οι μόνες δυνάμεις που ήδη οργανώνουν επιτροπές και ομάδες για την οργάνωση της αλληλεγγύης και του αγώνα, την ώρα που άλλοι γιορτάζουν και υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες την καταιγίδα που ετοιμάζεται να εξαπολύσει στον λαό η αστική τάξη, είτε λέγεται έντιμη συμφωνία είτε Grexit.
Πηγή: Αγκάρρα

7 σχόλια:

  1. Τι προέκυψε με το Β.Κ και μπλόκαραν επ αόριστο τα σχόλια σου;

    Κ.Ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς ενοχλούσαν...
      Πάντως σε αντίθεση με δαύτους, εγώ δεν έβρισα ποτέ κανέναν

      Διαγραφή
  2. Η Αναλυση απο την Αγκαρρα ειναι εξαιρετικη. Η Εξελιξεις μπορει να ειναι ραγδαιες αν και ποτε δεν μπορεις να τις υπολοισεις ακριβως για το ποτε θα σου δοθει η δυνατοτητα. Σε καθε περιπτωση το ΚΚ πρεπει να προετοιμαζει τον λαο για τον τελικο στοχο και να μην ειναι εγκλοβισμενο κατω απο την Σημαια τμηματων της Αστικης Ταξης. Και ευτυχως σε αυτο το ζητημα μας δοθηκε η δυνατοτητα της Ανασυγκροτησης του ΚΚΕ τα τελευταια 24 χρονια. Ειναι κατι το πολυ σημαντικο. Στο Βαθυ τη πάθανε και σου κοβουνε τα Σχολια τη τους τσιμπησε ΜΥΓΑ...................................... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα πάμε σε grexit (δεν συμφέρει ούτε την ΕΕ ούτε την ντόπια αστική τάξη). Θα γίνει συμφωνία. Όμως η ουσία είναι ότι και η συμφωνία δεν θα είναι καλή. Λίγο-πολύ τα ίδια σκατά θα είναι και τα δύο για τον λαό και, όχι, δεν θα ριζοσπαστικοποιήσει το grexit. Η σωστή τακτική τώρα είναι να δουλεύουμε στην ίδια κατεύθυνση που δουλεύαμε ως τώρα: Εξήγηση των αιτιών όσων ζούμε, απόδειξη ότι ο καπιταλισμός, από όποια πλευρά κι αν τον δεις, δεν έχει τίποτε καλό να προσφέρει στους εργάτες. Η αλληλεγγύη (όπως ορθά τονίζεται) σε αυτή την κατεύθυνση είναι. Είπε ένας σύντροφος σχηματικά: «ταΐζουμε τον λαό για να έχει δυνάμεις να αγωνιστεί» και είναι πολύ σωστό.

    ΥΓ: Σ/φε Παναγιώτη, μού 'λειψες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Neophyte_commie:
      Εγώ περί grexit δεν κάνω εκτιμήσεις, γιατί το κουβαρι των συμφερόντων είναι μπερδεμένο ως εκεί που δεν πάει άλλο, κ δεν έχει νόημα να προσπαθήσεις να βγάλεις άκρη.

      http://fadomduck2.blogspot.gr/2015/07/blog-post_16.html

      Επίσης ας λάβουμε υπόψην την παλιά μαρξιστική διδαχή πως η συνισταμένη των επιδιώξεων πολλών ανθρώπων, μπορεί τελικά να μην συμπίπτει με την αρχική επιδίωξη κανενός από αυτούς.

      Διαγραφή
    2. Γεια σου και εσυ Σύντροφε Νεοφυτε. Σωστα το ειπες θα γινει συμφωνια γιατι ειναι μειοψηφια το τμημα της Αστικης Ταξης που θελει Δραχμη. Πραγματικα θα ειναι πολυ δυσκολη η ζωη απο εδω και περα αλλα θελει αισιοδοξια και δυναμη. Ευτυχως που υπαρχει το ΚΚΕ εχοντας αποκαταστησει τα Επαναστατικα του Χαραχτηριστικα. Είμαι πολυ χαρουμενος που εζησα να δω το ΚΚΕ να παιρνει τετοιες ιστορικες αποφασεις οπως της Κυριακης. Να το ελεγες αυτο το 1987 π.χ ήσουνα για δέσιμο. Θαρος Αισιοδοξια Δυναμη και παντα Επαγρυπνηση στον Οπορτουνισμο οπως και να εμφανιζεται. Χαρηκα Νεοφυτε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Πολύ σωστό. Το grexit από μόνο του δε λέει τίποτα ούτε εγγυάται βελτίωση, ίσα ίσα έτσι όπως προπαγανδίζεται κιόλας, άτακτη χρεωκοπία, το πιο πιθανό είναι να επειδεινώσει την κατάσταση δραματικά σε μια χώρα καταχρεωμένη και με χαμηλή παραγωγική βάση σαν τη δικιά μας. Τι θα πει μπορεί να ανοίξει δυνατότητες; Όλα μπορεί θεωρητικά να ανοίξουν δυνατότητες. Και ο μαζικός βομβαρδισμός της χώρας μπορεί να ανοίξει δυνατότητες, να το προτείνουμε και αυτό; Το θέμα δεν είναι το grexit ή όχι. Μόνο αν αυτό είναι συνειδητή επίλογη του κόσμου με συγκεκριμένο προσανατολισμό μπορεί να έχει πιθανότητες επιτυχίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.