Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Η πυρηνική διπλωματία του «Ψυχρού πολέμου» αναζωπυρώνεται

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπογράφουν τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, 1987. Πηγή: wikipedia.org
Αλεξάντρ Τσέκοφ, πολιτολόγος*

Η Συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF)[1] βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας αντιπαράθεση Ρωσίας – ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα σχέδια για την ανάπτυξη στην Ευρώπη πυραύλων Κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων επίγειας στάθμευσης, σαν απάντηση στην –όπως υποστηρίζει– παραβίαση από την πλευρά της Ρωσίας των όρων της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (γνωστή ως INF Treaty). Αυτές οι ανακοινώσεις που προβλήθηκαν από τα Δυτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), όχι μόνο σήκωσαν κύμα διεθνούς ενδιαφέροντος για τη Συνθήκη που έχει υπογραφεί σχεδόν τριάντα χρόνια πριν, αλλά προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση της ρωσικής ηγεσίας.

Η INF, που αποτελούσε μια συνθήκη ορόσημο του Ψυχρού πολέμου, έχασε σε μεγάλο βαθμό το στάτους της μετά τη λήξη του στη δεκαετία του 1990. Σήμερα, είναι δύσκολο να φανταστούμε την Ευρώπη σαν την αρένα μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ακόμα και στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης. Επιπλέον, η Συνθήκη INF καθώς είναι μια διμερής συμφωνία (Μόσχας - Ουάσινγκτον) δεν περιορίζει την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων μικρού και μέσου βεληνεκούς από άλλες χώρες.

Διηπειρωτικές πυραυλικές προκλήσεις


Τόσο η Μόσχα, όσο και η Ουάσινγκτον κατανοούν ότι ο επίκαιρος χαρακτήρας της εγκατάλειψης των πυραυλικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς, μειώνεται καθημερινά. Η γεωπολιτική πραγματικότητα είναι διαφορετική απ’ ό,τι τριάντα χρόνια πριν. Αυτό ισχύει κυρίως για τη ρωσική πλευρά. Ήδη, παρόμοιες τεχνολογίες αναπτύσσουν με γρήγορους ρυθμούς οι κοντινοί γείτονές της, η Κίνα, το Ιράν, η Βόρειος Κορέα. Αλλά και στην ίδια τη Ρωσία, εδώ και μερικά χρόνια έχει ξεκινήσει μια ενεργή συζήτηση πάνω στο θέμα του κατά πόσο η INF είναι πλέον συμβατή με τα συμφέροντα της χώρας στις σύγχρονες παγκόσμιες γεωπολιτικές συνθήκες. Οι ρώσοι στρατιωτικοί μάλιστα, μιλάνε σχεδόν ανοικτά για το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της Συνθήκης INF από τη Ρωσία.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το επικοινωνιακό υπόβαθρο σχετικά με την INF το δημιουργούν οι ΗΠΑ. Ήταν τα αμερικανικά ΜΜΕ αυτά, τα οποία στο τέλος του 2013 δημοσίευσαν για πρώτη φορά πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Ουάσινγκτον υποπτεύεται τη Ρωσία για παραβιάσεις των όρων της Συνθήκης. Οι λεπτομέρειες όμως των αμερικανικών κατηγοριών είναι άγνωστες.

Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι αμερικανικές «ανησυχίες» αφορούν σε δύο τύπους προηγμένων ρωσικών όπλων: Το διηπειρωτικό πυραυλικό σύστημα RS-26 «Rubezh» και τον πύραυλο Κρουζ R-500. Οι RS-26 τυπικά δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς της Συνθήκης, τη στιγμή που η μέγιστη ακτίνα δράσης των βαλλιστικών πυραύλων υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έθεσε η INF. Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα του προγράμματος δοκιμών (ο πύραυλος δοκιμάστηκε με επιτυχία σε απόσταση μικρότερη των 5.500 km), μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι ο κύριος σκοπός του νέου ρωσικού πυραυλικού συστήματος είναι η καταστροφή στόχων σε αποστάσεις «μέσου βεληνεκούς». Όσον αφορά τους R-500, τα ερωτήματα για τη χρήση τους προκύπτουν και πάλι από το βεληνεκές των πυραύλων. Στρατιωτικές πηγές μας επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι υπερβαίνει το κατώτατο όριο της INF, δηλαδή τα 500 km.

Η Ρωσία αντεπιτίθεται


Οι ρώσοι αξιωματούχοι ανταποκρίνονταν πάντα ενεργά στις όποιες καταγγελίες για παραβιάσεις της INF που έρχονται από την πλευρά της Ουάσιγκτον. Η τωρινή υπόθεση δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επέπληξε για άλλη μια φορά τους αμερικανούς, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί τους δεν περιέχουν ουσιαστικά επιχειρήματα. Το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη παρουσιάσει πειστικά τεκμήρια, αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν τα δεδομένα τηλεμετρίας που απαιτούνται για να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες τους.

Ωστόσο, στη ρωσική πλευρά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια για να επαναφέρει επιχειρησιακά την κλάση πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς, ακόμη και αν τηρείται τυπικά η Συνθήκη INF, είναι σαν να παίζει με τη φωτιά. Παρά το γεγονός ότι η συνθήκη δεν έχει χρονικούς περιορισμούς για τη διάρκεια ισχύος, το άρθρο XV επιτρέπει την εγκατάλειψή της στην περίπτωση που απειλούνται «τα υπέρτερα συμφέροντα» μιας εκ των πλευρών. Οποιαδήποτε προσπάθεια εκ μέρους της Ρωσίας να δημιουργήσει ξανά πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς, ακόμη και αν όλα γίνουν σύμφωνα με το γράμμα της INF, θα προκαλέσει αντίμετρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων θα είναι και η απόσυρση από το πλαίσιο της Συνθήκης.
 

Παγκόσμια ασφάλεια στον 21ο αιώνα με διπλωματικά εργαλεία του 20ου


Η εγκατάλειψη της INF θα χτυπήσει πρωτίστως στη ρωσική ασφάλεια. Στην περίπτωση αυτή, οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν την ευκαιρία να επαναφέρουν τους δικούς τους πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη. Θεωρητικά, η Ουάσιγκτον μπορεί να τους εγκαταστήσει, όχι μόνο στη Δυτική Ευρώπη, όπως ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου, αλλά και στο έδαφος των νέων μελών του ΝΑΤΟ (ανατολικότερα). Τέτοιες ενέργειες θα μειώσουν δραματικά το χρόνο πτήσης των πυραύλων προς τη ρωσική επικράτεια. Έτσι, οι σημαντικότεροι στρατηγικοί στόχοι στη Ρωσία θα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις πυρηνικές δυνάμεις της Αμερικής, δημιουργώντας μια διεγερμένη κατάσταση που μπορεί να οδηγηθεί σε επικίνδυνες ατραπούς. Η Μόσχα δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις και θα αναγκαστεί να δαπανήσει τεράστιους πόρους και μέσα για τη δημιουργία συστημάτων ικανών να αντιμετωπίσουν επί ίσοις όροις αυτό το δυναμικό.

Ταυτόχρονα, αν ξεκινήσει ένας τέτοιος κύκλος έντασης, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, ακόμη και με το σημερινό χαμηλό επίπεδο των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων, που μπορεί να καταλήξει η υπόθεση. Είναι όμως πιθανό ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί απλά να πιέσει τη Μόσχα σε διάλογο μέσω των αποτελεσματικών καναλιών του «αφοπλισμού», τα οποία ξεχώριζαν πάντα για το υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας που διέθεταν.

Σε κάθε περίπτωση, η τύχη της Συνθήκης INF σήμερα εξαρτάται πρωτίστως από το αν η ρωσική πλευρά είχε αποφασίσει να κατασκευάσει εκ νέου πυραύλους των κλάσεων που έχουν καταστραφεί σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης. Αν έχει ληφθεί μια τέτοια απόφαση, τότε, όταν οι ΗΠΑ θα διαθέτουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία –να είστε σίγουροι– θα εγκαταλείψουν τη Συνθήκη. Αν όχι, τότε μάλλον ισχύει το δεύτερο σενάριο. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα δίαυλο επικοινωνίας με εμπιστοσύνη μέσω του διαλόγου στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών. Μια προσπάθεια που είναι μια ακόμη απόδειξη της τάσης των ΗΠΑ για την αποκατάσταση των κανονικών επαφών με τη Ρωσία.
___________
*Ο Αλεξάντρ Τσέκοφ, είναι λέκτορας του τμήματος διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) και αναλυτής στο πρακτορείο «Βνέσναγια Πολίτικα» («Εξωτερική Πολιτική»).
Πηγή: Σύγχρονη Ρωσία
__________
[1] Τι είναι η INF

Η Συνθήκη εξάλειψης πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς - INF, η οποία υπεγράφη το 1987από τους Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, προέβλεπε την κατάργηση όλων των τύπων πυραύλων με ακτίνα δράσης από 500 έως 5.500 km. Το ντοκουμέντο αυτό έγινε ένα ορόσημο της εποχής εκείνης, όταν η Ευρώπη είχε θεωρηθεί ως το κύριο θέατρο μιας πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ. Με την ικανότητα να πετούν προς το στόχο σε λίγα μόλις λεπτά, οι πύραυλοι μικρού και μέσου βεληνεκούς θα μπορούσαν να έχουν καθοριστική επίδραση στην πορεία των πολεμικών εχθροπραξιών.

Οι πύραυλοι αυτοί είχαν μια πολύ σημαντική αποστολή: Την καταστροφή των συστημάτων διοίκησης και ελέγχου του εχθρού.
Η απόφαση για την εξάλειψη αυτού του είδους των τεχνολογικά προηγμένων όπλων, όχι μόνο αποκλιμάκωσε την ψυχροπολεμική ένταση των μέσων της δεκαετίας του 1980 και εξάλειψε τους φόβους για μια στρατιωτική αντιπαράθεση των δύο υπερδυνάμεων στην Ευρώπη, αλλά έθεσε επίσης τη βάση για την περαιτέρω μείωση των συμβατικών όπλων στην περιοχή.

8 σχόλια:

  1. Που τις βρίσκεις αυτες τις Φωτογραφιες ηθελα να ηξερα ρε θηριο. Αυτη η συμφωνια ητανε η θλιβερη καταληξη της Ειρηνικης Συνυπαρξης με τον Καπιταλισμο συμφωνα με την διαστρέβλωση του Χρουτσωφ. Συνεχεις υποχωρησεις την στιγη που αποθρασυνοτανε συνεχως. Παραδοση το 1955 της Αυστριας αποσυρση των Πυραυλων απο την Κουβα το 1961 αποσυρση των Υποβριχιων απο την Αλβανια το 1961 Συμφωνιες στο Ελσινκι το 1972 και αυτή το 1987 η τελευταία την στιγμή που οι Αμερικανοι ενισχυαν την Αντεπανασταση στο Αφγανισταν και την Αντεπανασταση στην Αγκολα. Και αυτος ο Τραγοπαδορος της Φωτογραφιας μας υποσχοτανε οτι οι Ανθρωποτητα θα γινει Παραδεισος.Τον οποιο βλεπουμε τα τελευταια 25 χρονια. Η Ανθρωποτητα ειναι μεσα στην Αβυσσο και η μονη ελπιδα ειναι Ο σοσιαλισμος. Υπερασπιζοντας τα επιτευματα του Σοσιαλισμου στην ΕΣΣΔ και αποκαλύπτοντας τις αιτιες της Ανατροπης. Καμμια φωτογραφια του Σεβαρνατζε πως και δεν εχεις ρε θηριο χοχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:

      Σεβαρνατζε εδώ, και με ...σφυροδρέπανο!

      http://www.trbimg.com/img-53baaef3/turbine/la-me-eduard-shevardnadze-20140708

      Διαγραφή
  2. TRASH. ΩΧ. ΩΧ. Που τα βρίσκεις μπαγάσα. Παω να κανω ενα τσιγαρο πρωτα και μετα θα το δω για να το αντέξω. ΟΥΦ.... Πες μου την γνωμη σου για αυτα που γραφω....................... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      -Τι να σου πω για αυτά που γράφεις;
      Αν εξαιρέσεις την υπόθεση με την Αλβανία (που πρέπει να ξανακοιτάξω καθώς έχω την εντύπωση πως ούτε οι Αλβανοί επιθυμούσαν την παραμονή των σοβιετικών, αλλά μπορεί και να μην θυμάμαι σωστά), στα υπόλοιπα δεν μπορεί παρά να συμφωνήσω.

      Όμως θεωρώ το μείζον θέμα της ανάρτησης σημαντικότερο.
      Αυτοί ζεσταίνουν πηρυνικά πάνω από τα κεφάλια μας και εμείς περί άλλων τυρβάζουμε...

      Διαγραφή
  3. TRASH. Παρα την διαφωνια με το 20ο συνεδριο η ρηξη ηρθε με το θεμα των υποβριχιων το θεμα ΤΙΤΟ και την υποστήριξη του Χρουτσωφ στο αιτημα της Ελλαδος για αυτονομια της Β.Ηπειρου....................... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά, η ρήξη ήρθε αρκετά χρόνια μετά το 20ο.
      Το θέμα Τίτο ήταν πράγματι κομβικό για τους Αλβανούς, καθώς υπήρχε το ζήτημα του Κοσόβου εκτός των άλλων.
      Για τα περί "αυτονομίας της Β.Ηπείρου" από τον Νικήτα, πρώτη φορά το ακούω.
      Για τα υποβρύχια, θυμάμαι από την ιστορία του ΚΕΑ, πως οι Αλβανοί είχαν πολλά παράπονα από τις συμπεριφορές των σοβιετικών.

      Διαγραφή
  4. TRASH. Για την αυτονομια το βρηκα και εγω πατωντας το ονομα Χρουτσωφ στο Ιντερνετ και καραφλιασα. Και να σου συμπληρωσω οτι ειχανε προσπαθησει να τον ανατρεψουνε και τον Χότζα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τρια Γεγονοτα ακομα απο την θρυλικη εποχη της Περεστρόικας. Το ενα ειναι η Εισβολη των Αμερικανων στην Γρενάδα δεν βγαλανε Αχνα. Το δευτερο με το Ανταρτικο στο Σαλβαδορ. Μάχες γινοτανε μεσα στην Πρωτευουσα απο το Φαραμπουντο Μαρτι ο Σεβαρνατζε τους συμβουλευσε για αυτοσυγκρατηση. Και το τριτο ειναι η Αποθεωση. Τα Στρατευματα της Ν.Αφρικης περικυκλωσανε το Στρατο της Αγκολας στο Κουιτο Καναβαλε απο την ακαμψια ενος Σοβιετικου Στρατιωτικου Συμβουλου λεει ο Φιντελ. Τοτε Καλεσανε τους Κουβανους για βοηθεια. Ο μόνος ορος που βαλανε ητανε να έχουνε την Διοικηση οι Κουβανοι και οχι οι Συμβουλοι απο την ΕΣΣΔ. ΑΥΤΑ ΤΟ 1987. Περιμένω σχολιο αν κανω εγω θα με κοψεις................... Και θα εχεις δικιο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.