Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα Κίντερ έκπληξη

[...]
Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Έστειλε στις "διαπραγματεύσεις" έναν καραγκιόζη για να απασχολούνται τα ΜΜΕ, ο οποίος πετά κενές περιεχομένου απειλές και κάνει διαρκείς κωλοτούμπες. Πέραν τούτου, ουδέν ως τις 20 Φλεβάρη, οπότε και καταλήγει σε μια βασική συμφωνία ξεκάθαρα αντιλαϊκού χαρακτήρα. Στο μεταξύ δεν κάνει τίποτε απολύτως για να εμποδίσει την εκροή κεφαλαίων, δεν αποκτά έλεγχο πάνω στις τράπεζες, δεν αλλάζει καν τον Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας απ' την πρώτη στιγμή ώστε να έχει κάποιον που θα συνεργαστεί με την αλλαγή πλεύσης αντί να την υπονομεύει. Για να χειροτερέψει τα πράγματα όσο γίνεται για το λαό, αδειάζει τα δημόσια ταμεία για να πληρώσει το ΔΝΤ, στραγγίζοντας τη ρευστότητα στη χώρα.

Έτσι, βασικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ΟΛΑ τα χαρτιά μιας (μη επαναστατικής, ρεφορμιστικής) προσέγγισης στην επίλυση των ζητημάτων της Ελλάδας ΣΤΟΝ "ΑΝΤΙΠΑΛΟ."

Κατόπιν, σπατάλησε περισσότερο χρόνο, κάνοντας ακόμα πιο αντιλαϊκές εκχωρήσεις, ώσπου να φτάσουμε στο "τέλος χρόνου" και το τελικό χτύπημα.

Αφού κράτησε το λαό ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ για το τι έκανε εδώ και πέντε μήνες και για ποιο σκοπό, γυρίζει ξαφνικά και του λέει "εεε...εσύ αποφασίζεις." Αλλά ούτε αυτό της φτάνει. Δίνει στο λαό 10 μέρες για να αποφασίσει για ένα έγγραφο που ούτε καν έχουν διαβάσει οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας, πόσο μάλλον να το έχουν καταλάβει από οικονομική άποψη, και ταυτόχρονα τους θυμίζει ότι όχι απλά δεν έχει χρόνο, αλλά ότι θα χρειαστεί παράταση για τη δόση "αυτών που χρωστάμε" στο ΔΝΤ, που ο καλός ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει για να μπορεί να σκεφτεί "ελεύθερα" ο λαός (το μήνυμα που έστειλε το διάγγελμα ήταν το ακριβώς αντίθετο).

Στο ίδιο διάγγελμα, ο Τσίπρας εκφράζει τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης με τις απαιτήσεις του Γιουρογκρουπ, προσθέτει όμως ταυτόχρονα ότι "Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και η Ευρώπη στην Ελλάδα." Και εφόσον αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μετακινηθεί γεωγραφικά στην Αφρική, υποχρεώνει τους ακροατές του να το ερμηνεύσουν ως "θα παραμείνουμε στην ΕΕ" (δεν έχει κανένα άλλο νόημα η λέξη "Ευρώπη").

Αλλά ούτε αυτό δεν φτάνει, και αμέσως μετά στελέχη της κυβέρνησης προπαγανδίζουν το όχι και ταυτόχρονα προσθέτουν ότι "δεν τίθεται θέμα παραμονής στην ευρωζώνη."

Τι σημαίνει λοιπόν ένα "όχι" σε αυτό το δημοψήφισμα;

Σημαίνει:
α. Όχι, δεν μου αρέσει η πρόταση που δώσατε στο ΣΥΡΙΖΑ, να του δώσετε καλύτερη; Σημαίνει δλδ, ουσιαστικά, "ναι την ευρωζώνη, ναι στην ΕΕ, ναι στη λιτότητα, αλλά στη βάση της ελληνικής πρότασης"; Αυτή είναι η ερμηνεία που δίνει Ο ΙΔΙΟΣ ο ΣΥΡΙΖΑ.
β. Όχι, δε μου αρέσει η ΕΕ, φεύγω (η ερμηνεία της ΝΔ, εξίσου νόμιμη)
γ. Όχι, βαρέθηκα να πληρώνω το χρέος (και αυτό δικαιούται κάποιος να το σκεφτεί ως βάση για να ψηφίσει "όχι"
δ. Όχι, θέλω να φύγω απ' την ευρωζώνη αλλά όχι απ' την ΕΕ
Όλα και τίποτα απ' τα παραπάνω.

Οπότε, τι εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ; Εξασφάλισε ότι ο λαός θα ψηφίσει κάτι που δεν καταλαβαίνει τι επιπτώσεις έχει και δεν μπορεί να τις ελέγξει. Μπορεί εγώ να ψηφίσω όχι γιατί θέλω έξοδο απ' την ΕΕ και να μου βγει "κερδίζετε καλύτερη συμφωνία, βάσει πρότασης ΣΥΡΙΖΑ". Μπορεί να ψηφίσω όχι γιατί θέλω "καλύτερη" (ο Θεός να την κάνει) συμφωνία και να μου βγει "βγαίνετε απ' την ΕΕ."

Πρόκειται για δημοψήφισμα Κίντερ έκπληξη.

Δηλαδή, πρόκειται για ένα δημοψήφισμα τέλειο για τη δημιουργία, με δεδομένες τις περιστάσεις που προέκυψαν από τους συνολικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, κλίματος τρομοκρατίας, φημολογίας, σεναρίων καταστροφής, κοινωνικής αναταραχής, κλπ, χωρίς καμία εγγύηση του τι θα σημαίνει η επιβίωση της κοινωνίας στις επόμενες μέρες στην πράξη.

Φυσικά, η "δημιουργική ασάφεια" (Βαρουφάκης) του όχι αφορά επίσης και το ναι, καθώς "ναι" μπορεί εξίσου να σημαίνει "ναι, ΕΕ κι ας τρώτε και πέτρες" ή "Βασικά όχι, αλλά είμαι πολύ τρομοκρατημένος για να το πω." Και αυτή η τρομοκρατία ουσιαστικά εξασφαλίζεται από τις ίδιες τις αμφισημίες που ενσυνείδητα καλλιεργεί το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος όπως τέθηκε.

Αλλά ούτε και αυτά είναι αρκετά, διότι σε όλη την περίοδο από τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εντελώς παρακάμψει το Κοινοβούλιο για όλα τα μείζονα θέματα ("άμεση δημοκρατία" αλά θεωρητικός του φασισμού Καρλ Σμιτ). Αρνήθηκε να φέρει στο κοινοβούλιο για συζήτηση την συμφωνία της 20 Φλεβάρη, αρνήθηκε να διευκρινίσει στους στόχους της "Επιτροπής Αλήθειας" για το χρέος, χρησιμοποίησε ΠνΠ για να προσπεράσει το κοινοβούλιο, δεν ενημερώνει κανένα για το τι έχει κάνει για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Και τώρα φέρνει προ τετελεσμένων το κοινοβούλιο, χωρίς καν συζήτηση και τοποθέτηση κομμάτων επί των συνολικών χειρισμών της υπόθεσης του χρέους εκ μέρους της.

Πρόκειται δηλαδή για μια κυβέρνηση η οποία έχει ταυτόχρονα περιθωριοποιήσει εντελώς και την αστική κοινοβουλευτική διαδικασία και τα λαϊκά κινήματα· μια κυβέρνηση όπου 4-5 άνθρωποι παίζουν μυστηριώδη "παίγνια" πίσω από κλειστές πόρτες και απαιτούν από το λαό να εμπιστευτεί ότι η παράκαμψη και των δύο πυλώνων της δημοκρατίας, της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και των λαϊκών κινημάτων και θεσμών λαϊκής συμμετοχής, είναι "για το καλό του" επειδή πάει κόντρα στο "κατεστημένο" (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό).

Το δημοψήφισμα είναι η τελευταία πράξη μιας συνολικής επίθεσης στην ίδια την δημοκρατική λογική: μηδέν διαφάνεια, μηδέν λαϊκή συμμετοχή, ΟΛΗ η ευθύνη για ποιος ξέρει τι στους ώμους του λαού, χωρίς να γνωρίζει ούτε γιατί την αναλαμβάνει, ούτε, πιο σημαντικά, για ποιανού συμφέρον την αναλαμβάνει.
[...]
Απόσπασμα από άρθρο του Αντώνη στο twitter

31 σχόλια:

  1. Πολύ καλά έκανες και το ανέβασες. Έλεγα προηγουμένως ότι η κατάσταση έχει εκτροχιασθεί. Τώρα δεν ξέρω τι να πω. Βλέπω άτομα γύρω μου να χαίρονται με το δημοψήφισμα (ως υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ) και απορώ. Νομίζει ο κόσμος ότι ξέρει τι εστί χρεωκοπία, ενώ δεν έχει δει ποτέ μια τέτοια. Πάει σαν πρόβατο στη σφαγή να επιλέξει μέτρα 7,9 δις ή 8,6δις. Έλεος. Οι Αμερικάνοι είχαν ξεσηκωθεί απέναντι στους Εγγλέζους για τον φόρο στο τσάι και εδώ δίνει ο λαός κώλο. Πραγματικά αν δεν υπήρχε και ΚΚE τι θα γινόταν. gorf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @gorf:
      "αν δεν υπήρχε και ΚΚE τι θα γινόταν"
      Θα γλύτωναν τα έξοδα ακόμη και αυτού του δημοψηφίσματος

      Διαγραφή
  2. Αργότερα θα ανεβάσω και το άρθρο ενός ψηφοφόρου του ΣΥΡΙΖΑ, που παρότι πολύ πιο καλοπροαίρετος απέναντι στην συγκυβέρνηση, καταλήγει στα ίδια περίπου συμπεράσματα για το τι σημαίνει το δημοψήφισμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν συμφωνώ με την αποχή από το δημοψήφισμα! Προτείνω να γράφουμε στα ψηφοδέλτια του ΌΧΙ:" ΌΧΙ στο Μνημόνιο της Τρόικας - ΌΧΙ στο Μνημόνιο της κυβέρνησης."
    ARISTEROS EPANASTATIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ARISTEROS EPANASTATIS:
      Επί του παρόντος το ΚΚΕ έχει καταθέσει επίσημη πρόταση δημοψηφίσματος με την διατύπωση που αναφέρεις:

      http://redflyplanet.blogspot.com/2015/06/video_27.html

      Διαγραφή
  4. Η πάλη του ΚΚΕ απέναντι στις αστικές κυβερνήσεις και την πολιτική τους είναι καθημερινή και παντού. Όμως, μέσα από αυτό το βρώμικο δημοψήφισμα, καλούμαστε εντέλει να απαντήσουμε αν συμφωνούμε με το πρόγραμμα της τρόικα. Αυτό μας ρωτάνε. Συμφωνούμε; Όχι βέβαια. Επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο από το να ψηφίσουμε όχι. Ταυτόχρονα βέβαια, με όλους τους τρόπους και σε κάθε στιγμή, δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε την πολιτική της κυβέρνησης. Το ένα δεν έρχεται σε αντίθεση με το άλλο και η συμφωνία με το ένα δεν σημαίνει συμφωνία και για το άλλο.
    Ας το σκεφθούμε και λίγο διαφορετικά: είναι δυνατόν να ρωτάνε έναν κομμουνιστή αν συμφωνεί με μείωση μισθών και συντάξεων και εν γένει για τον περαιτέρω σφαγιασμό του από την Α.Τ και να λέει ναι μεν, αλλά;
    Αν τώρα θελήσει η κυβέρνηση, και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτοί οι πολιτικοί απατεώνες θα το κάνουν αν μπορούν, να εκμεταλλευτεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για να περάσει ένα δήθεν καλύτερο μνημόνιο, εδώ είμαστε για να αναμετρηθούμε και σε αυτό και σε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Cos:
      Μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύει το ΟΧΙ στις προτάσεις της τρόικας, ως ΝΑΙ στο μνημόνιο ΧαρδούβεληςΧ3 που πρότεινε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ στην τρόικα.
      Οπότε δεν είναι και τόσο απλό.

      Το ΚΚΕ πάλι κατέθεσε δικό του σαφέστατο σχέδιο δημοψηφίσματος που αφορά το ΟΧΙ στις προτάσεις τρόικας και συγκτβέρνησης και το ΝΑΙ στην κατάργηση του μνημόνιου και όλων των εφαρμοστικών.

      Θα έλεγα να μην βιαζόμαστε

      Διαγραφή
  5. λίγο άσχετο αλλά δεν είναι τόσο cool-wow που τρεις πρώην σύμβουλοι του ΓΑΠ ακόμα συγκλονίζουν; Αλεξ Ρόντος, Παναρίτη Ελένη και Βαρουφάκης Γιάνης. Ειδικά ο τελευτάιος είπε και το αμίμητο, "συν-συγγράφουμε τις μεταρρυθμίσεις, σαββατοκυρίακο χαράς και δημιουργίας" στις 20 του φλεβάρη. Λέτε να έχει καμιά σχέση το δημοψήφισμα με πείραμα εργαστηρίου θεωριάς των παιγνίων, που διδάσκει ο γκουρού; Τον λαό πάντως μια χαρά τον έδεσαν χειροπόδαρα οι απατεώνες. Σίγουρα σε κάποια χρόνια από τώρα οι τελευταίοι μήνες θα διδάσκονται στα σεμινάρια.

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από όσα έχω ακούσει από τα στελέχη της "αριστεράς" και από όσα μπορώ να καταλάβω, ζητάνε ψήφο στο ΟΧΙ που να ισοδυναμεί με ΝΑΙ στην πολιτική τους και το μνημόνιο τους.
    Ακούω προσεκτικά τι λέει το κόμμα αλλά η πρόθεση μου είναι να απέχω.
    ozu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ozu:
      Σωστά έχεις καταλάβει, και όχι μόνο εσύ αλλά ακόμη κ κάποιοι δικοί τους.

      Ας περιμένουμε να δούμε το τι θα πει το Κόμμα. Είναι πολύ λεπτές οι ισσοροποίες εδώ καθώς το δημοψήφισμα είναι του τύπου "κορώνα κερδίζω-γράμματα χάνεις" και αν αρνηθείς να παίξεις έχεις χάσει έτσι και αλλιώς.

      Κάτσε πάντως να δούμε ΕΑΝ και σε τι συνθήκες θα γίνει το δημοψήφισμα. Ο Μπαρουφάκης πριν λίγο προετοίμασε για μνημειακή (ακόμη κ για τα δικά τους μέτρα) κωλοτούμπα, του τύπου υπογράφουμε (μέχρι την Τρίτη) την συμφωνία και μετά καλούμε τον λαό να την νομιμοποιήσει με δημοψήφισμα εκ των υστέρων.

      Διαγραφή
    2. Στην πραγματικότητα TRASH, ακόμα κι αν το κόμμα πει στον κόσμο να πάει να ψηφίσει, θα καταλάβω μεν τους λόγους που θα το κάνει (τον αντικομμουνιστικό βόθρο που άνοιξε ήδη το καπάκι του), αλλά εγώ θα απέχω. Θα έχω πρόβλημα συνείδησης αν δεν το κάνω.
      ozu

      Διαγραφή
    3. Απ'ότι κατάλαβα,αν δεν αλλάξει κάτι στο ερώτημα του δημοψηφίσματος,το Κόμμα προτείνει άκυρο για να καταγραφεί και η άποψη 'Όχι σε κανένα μνημόνιο".Μετά στο δρόμο...
      Θάνος

      Διαγραφή
    4. @Θάνος:
      Εγώ δεν κατάλαβα τίποτα, γιατί το Κόμμα δεν έχει πει τίποτε.
      Έχει καταθέσει δικό του σχέδιο ψηφίσματος.
      Δική μου άποψη θα αποφύγω να εκφράσω εδώ.

      Διαγραφή
  7. Στο μαγαζάκι του Κουλογλου (tvxs.gr) η είδηση ότι δήθεν το ΚΚΕ καλεί σε αποχή αναρτήθηκε από τις 5 το πρωϊ και ακόμα βρίσκεται εκεί μετά απο 3 παρεμβάσεις του ΚΚΕ στην Βουλή που λένε την αλήθεια. Τώρα είναι η πιό δημοφιλής "είδηση" και έχει μεχρι στιγμής και 83 σχόλια από δίαφορους αυγουλομάτηδες στο fb, του στυλ πάλι ´46 και άλλες βλακείες.

    ο αντικομμουνισμός σε όλο του το μεγαλείο.

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σεχτάρ ο Τρομερός27 Ιουνίου 2015 στις 10:00 μ.μ.

    Κι εγώ κατατείνω στην άποψη του Αντώνη, όπως συνοψίζεται στην κατακλείδα, που δεν περιλαμβάνεται εδώ αλλά στο ολόκληρο κείμενό του.
    Νομίζω ότι λογική συνέπεια της θέσης, που κατέθεσε η Κ.Ο. αλλά και της ανακοίνωσης του κόμματος, άμα δε γίνει δεκτή από την βουλή η πρόταση ("όχι σε όλα", που μάλλον δεν θα γίνει δεκτή...) δεν είναι άλλη από "αποχή - άκυρο".
    Δεν καταλαβαίνω, trash, γιατί "αν αρνηθείς να παίξεις, έχεις χάσει έτσι κι αλλιώς". Ξήγα το λίγο.
    Η δική μου αίσθηση είναι πως τώρα παίζεται ό,τι με κόπο έχει στήσει το ΚΚΕ εδώ και 20 χρόνια.
    Αν τώρα κωλώσει μετά απλά έρχεται το χάος και ο Φασισμός, χωρίς αντίπαλο δέος. Το ότι ο Λαός χάνει συνεχώς, και θα συνεχίσει να χάνει και στο κοντινό μέλλον δε θέλει συζήτηση. Το ζήτημα είναι αν θα υπάρχει ΚΚΕ και ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Το "αν αρνηθείς να παίξεις, έχεις χάσει έτσι κι αλλιώς", νομίζω πως είναι αυτονόητο με τον τρόπο που τίθεται το ερώτημα ως "ναι ή όχι" στην πρόταση της Τρόικας.
      Θα σου φορτώσουν πως δεν παίρνεις θέση επάνω σε αυτήν.

      Διαγραφή
    2. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Ξαναλέω πως καλό θα είναι να μην προτρέχουμε καθώς ακόμη δεν ξέρουμε σε τι συνθήκες θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα και ούτε καν αν θα διεξαχθεί 100%.

      Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανός άμα βρει τα σκούρα να υπογράψει την πρόταση του EUROGROUP και μετά να καλέσει για ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Αυτό υπαινίχθηκε προ ολίγου ο Μπαρουφάκης.
      Σε μια τέτοια περίπτωση π.χ. και το ΟΧΙ θα ήταν λογικό.
      Μην βιαζόμαστε λοιπόν.

      Διαγραφή
    3. ο γραμματεας δηλωσε μεσα στη βουλη οτι θα ειμαστε εκει και μεσα και εξω απο τα σχολεια και θα ψηφισουμε τη θεση μας.
      ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, δηλωσε επι λεξη!
      τελος θελει πολυ προσοχη ολη τη βδομαδα στις εξορμησεις και την κυριακη (αν γινει τελικα) στα σχολεια.
      οι τσυριζαιοι θα τραμπουκιζουν αισχρα και θα προκαλουν εξω απο τα τμηματα.
      εχει δικιο επισης ο trash, γιατι με δεδομενο οτι ο ela τελος για τις τραπεζες τα περιθωρεια για την κυβερνηση ειναι ελαχιστα, οποτε το ποιο πιθανο ειναι την τριτη να υπαρχει συμφωνια, με κανα 2 σημεια που θα υποχωρησει η τροικα και θα παρουσιαστει ως νικη

      Διαγραφή
    4. @modesto:
      Εγώ από είδα, το σημείο φωτιά που τίναξε τα πάντα στον αέρα, είναι αυτό που ξέφυγε στην βουλή από τον εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ.
      Ενώ δηλαδή σε ότι αφορά εμάς (τον λαουτζίκο) και το τι θα πάθουμε τα είχαν βρει σε όλα, οι τροϊκανοί θυμήθηκαν πως ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος του κόσμου παραμένει αφορολόγητος.

      Και για τέτοιο ζήτημα, να πειραχτεί δηλαδή τρίχα από το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, όχι από την ΕΕ βγαίνουμε-μέχρι και σε πόλεμο πάμε!

      Διαγραφή
    5. Εγώ από είδα,=Εγώ από ό,τι είδα,

      Διαγραφή
  9. Πάντως το τι σημαίνει το όχι είναι βασικό ερώτημα. Καταρχάς να πω ότι συμφωνώ με την ανάρτηση, έχω βαρεθεί να ακούω το ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνει λάδι από παντού ενώ δεν έχει καταφέρει απολύτως τίποτα και έφερε το δημοψήφισμα με τους χειρότερους όρους και με ένα ερώτημα που τελικά δε βγάζει νόημα. Μιλάμε για τελείως χάλια διακυβέρνηση και τελικά όποιος και να ήταν εκεί θα μπορούσε άνετα να κάνει το ίδιο, δηλαδή τίποτα για 5 μήνες και μετά ας αποφασίσει ο κόσμος. Για μένα αυτό δεν είναι αξίζει μπράβο, είναι παρωδία.
    Τώρα όσον αφορα το όχι έχει σημασία τι σημαίνει αυτό αν και απάντηση δεν θα πάρουμε. Σημαίνει άμεσα χρεωκοπία και αλλαγή νομίσματος; Άτακτη χρεωκοπία; Τι ακριβώς πολιτική θα ακολουθηθεί σε αυτήν την περίπτωση για να αντιμετωπίσουμε τις ομολογουμένως πολύ δύσκολες καταστάσεις που έρχονται;
    Υπάρχει κανένα σχέδιο και αν ναι γιατί δεν αποκαλύπτεται; Η χρεωκοπία δεν είναι παιδική χαρά και ανάλογα με τι κάνεις μπορεί να έχει πολύ χειρότερα αποτελέσματα από το να πεις ναι. Έχει σημασία πώς το χειρίζεσαι. Ο κόσμος δεν το έχει καταλάβει αυτό. Απλώς ένα όχι να πούμε (για όσους το πουν) και μετά εντάξει βλέπουμε. Δεν βλέπω κανένα να απασχολείται με αυτά τα θέματα όμως. Κανείς δεν ξέρει όμως πως είναι, αν έρθει και ο κόσμος είναι χαλαρός δεν θα περάσει καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @experience:
      "Υπάρχει κανένα σχέδιο και αν ναι γιατί δεν αποκαλύπτεται;"

      Είναι αυτό που ρωτάγανανε οι δεξιοί τους ΣΥΡΙΖΑίους προεκλογικά. Αν είχαν δηλαδή σχέδιο Β στην περίπτωση που φτάναμε ως εδώ.
      Τελικά ούτε σχέδιο Α δεν είχαν...

      Διαγραφή
    2. @experience
      Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω σε ορισμένα σημεία. Οι δυνάμεις των κομμουνιστών - τουλάχιστον, για το τρέχον και το αμέσως επόμενο διάστημα - δεν είναι δυνατόν να εμπλέκονται στη συζήτηση για το ποια από τις δύο επιλογές θα επιφέρει τις πλέον δυσμενείς συνέπειες. Η ανάλυσή μας εδράζεται στη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία. Ήτοι, μεταξύ άλλων για την τρέχουσα περίοδο, στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει να αξιοποιήσει την επικράτηση της αρνητικής απάντησης στο ''πεδίο'' της λεγόμενης διαπραγμάτευσης. Η υποτιθέμενη ύπαρξη απόφασης εκ μέρους αυτής της συγκυβέρνησης για ''αποδέσμευση από την ΟΝΕ'' αποτελεί, κυρίως, στοιχείο της προπαγάνδας της δεξιάς - αντιδραστικής αντιπολίτευσης.
      Έπειτα, αναφέρεσαι στις συνέπειες μίας ενδεχόμενης επικράτησης της επιλογής του ''όχι''. Πράγματι, με δεδομένη την κατάσταση του υποκειμενικού παράγοντα, οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές.
      Αναλογιζόμαστε, ωστόσο, τις επιπτώσεις από την επικράτηση της επιλογής του ''ναι''; Επικράτηση η οποία είναι, σχεδόν, βέβαιη, εξαιτίας της κυρίαρχης προπαγάνδας τρομοκράτησης των λαϊκών στρωμάτων. Και, μάλιστα, αν η επικράτηση αυτή επέλθει με μεγάλα ποσοστά (της τάξης του 75 ή του 85%), εξέλιξη που είναι πολύ πιθανή;

      Κ.

      Διαγραφή
    3. @experience
      (Συνέχεια)
      Τι επιπτώσεις θα επέλθουν για τα μεγέθη του λαϊκού εισοδήματος; Ή, ανιστοίχως, για το εύρος των ελάχιστων εναπομείναντων εργασιακών δικαιωμάτων; Το παράδειγμα της επαναφοράς (από τη δεκαετία του '70 που ήταν σε ισχύ) της ''δυνατότητας ανταπεργίας'' υπέρ των εργοδοτών είναι ενδεικτικό. Ειδικά, αν η επιλογή του ''ναι'' υπερισχύσει με πολύ υψηλά ποσοστά, αναλογιζόμαστε τις συνέπειες για τη δράση του ταξικού - εργατικού κινήματος; Σε ποιες συνθήκες, λ. χ., θα οργανωθεί η αναγκαία αντίσταση ενάντια στην επιβολή νέων αντιλαϊκών επιλογών; Με ποιες δυνατότητες και με ποια διάθεση, οι φίλοι του ΚΚΕ ή του ταξικού κινήματος (ο εξαιρετικά χρήσιμος κομματικός και ιδεολογικός περίγυρος, δηλαδή) θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα; Μήπως, η επιβολή τέτοιου είδους πολιτικών δε θα οξύνει τις συνθήκες ύφεσης; Οπότε και τη βάση και το πρόσχημα για τη λήψη και επιπλέον μέτρων, τους επόμενους μήνες; Μήπως, δε θα υφίσταται η άκρως επικίνδυνη αντιπαράθεση ως προς το ζήτημα της αναδιάρθωσης του δημόσιου χρέους; Μήπως, η επιλογή του ''ναι'' διασφαλίζει την αποτροπή κήρυξης πτώχευσης (και τα συναφή); Αντιθέτως. Απλώς, μεταποπίζει το χρονικό σημείο εκδήλωσης.
      Βεβαίως, οι ανωτέρω συνέπειες θα επέλθουν και με την τεράστιου μεγέθους ευθύνη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ.
      Σχηματίζω, ωστόσο, την αντίληψη ότι, συχνά, προκειμένου να κατηγορηθεί (και ορθά) η εφαρμογή αντιλαϊκής πολιτικής εκ μέρους της συγκυβέρνησης, ''λησμονούμε'' (και συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου) την άκρως επικίνδυνη και αντιδραστική παρέμβαση των αστικοφιλελεύθερων δυνάμεων (ΝΔ κλπ.). Οι οποίες - καθώς φαίνεται - θα καταγράψουν μία σαφή επικράτηση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ασφαλώς, και εξαιτίας της στρατηγικής επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ.

      Κ.

      Διαγραφή
    4. @Κ.:
      Οι προτάσεις της συγκυβέρνησης διαφέρουν μόνο σε λεπτομέρειες από αυτές των δανειστών. Πρακτικά το εάν θα γίνουν περικοπές 8,5 δις που προτείνει ο Τσίπρας ή λίγο πάνω από 10 που προτείνει η τρόικα, μικρή σημασία έχει. Το μέηλ Χαρδούβελη να θυμήσω πως μίλαγε για μέτρα αξίας μόλις(!) 2,7 δις...
      Το θέμα είναι να μην τις πανιγυρίσουμε και ως "νίκη περίφανη-τρανή" και μάλιστα της "αριστεράς" αυτές τις περικοπές.
      Η κατάσταση πάντως είναι μπρος βαθύ και πίσω ρέμα

      Διαγραφή
    5. Κοίταξε, θα το πω απλά και δεν ξέρω, μπορεί και να κάνω λάθος. Δεν ξέρω γιατί γίνεται τώρα αυτό το δημοψήφισμα και με ποιο σκοπό, και τι ακριβώς σημαίνει το όχι. Δηλαδή έγινε όλο αυτό για μερικές διαφορές στα μέτρα; Και γιατί τώρα; Τι θα γίνει μετά και για ποιου το συμφέρον; Εγώ έχω ακούσει να λέει και ο ΓΓ και μπορεί και η Παπαρήγα ότι το να βγεις μόνο από την ΕΕ και κατά τα άλλα να συνεχίσεις στο ίδιο πλαίσιο δεν λύνει τίποτα, ίσα ίσα μπορεί και να είναι χειρότερο. Και τέλος πάντως ας πει και κάτι συγκεκριμένο κάποια στιγμή και ο ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι η ελπίδα έρχεται και η Ευρώπη αλλάζει και ας πάρει και την ευθύνη. Τι θα γίνει στο όχι και πώς θα το διαχειριστεί; Αφού στηρίζει το όχι και ζητάει και τη στήριξη του κόσμου δεν πρέπει να πει και κάτι πέρα από συνθήματα και γενικότητες; Έτσι σκεφτομαι, μπορεί να κάνω και λάθος. Μετά όμως μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε και θα λέει ότι είχε και τη συγκατάθεση του κόσμου.

      Διαγραφή
  10. Το ΚΚΕ θα τυπώσει και θα μοιράσει δικά του ψηφοδέλτια και προτείνει άκυρο για όποιον δεν τα βρει.
    ozu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ozu:
      Εγώ δεν έχω τέτοια ενημέρωση. Η συνεδρίαση της ΚΕ ήταν για σήμερα το μεσημέρι.
      Η ακριβής στάση του ΚΚΕ θα ανακοινωθεί επίσημα.

      Διαγραφή
    2. Το είπαν σήμερα Σοφιανός και Ζαριανόπουλος, το υπονόησε χθες ο Κουτσούμπας. Η στάση του κόμματος θα δικαιωθεί μέσα σε ένα μήνα προβλέπω, το θέμα είναι πως ο συρφετός των αριστεροακροδεξιών έχει κάνει ήδη τη βρόμικη δουλειά του.
      ozu

      Διαγραφή
    3. @ozu:
      Μέχρι να δω σε επίσημο κομματικό ΜΜΕ συγκεκριμένα πράγματα, αποφεύγω να μιλήσω για ο,τιδήποτε.
      Μέσα στην μέρα -λογικά- θα γνωρίζουμε επακριβώς.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.