Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Πέθανε ο Ταρέκ Αζίζ

Ναι για αυτόν το συμπαθέστατο κυριούλη ο λόγος, που μας ενημέρωνε από κρατικής τηλεοράσεως του Ιράκ για την άποψη της χώρας του, όταν την ισοπέδωναν οι αμερικάνοι και οι "πρόθυμοι" σύμμαχοι τους.
___________
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν, Ταρέκ Αζίζ, πέθανε σε φυλακή του Ιράκ, δηλώνουν ιρακινοί αξιωματούχοι σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο Αζίζ, πέθανε σε ηλικία 79 ετών και υπήρξε το «πρόσωπο» της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν στη διεθνή σκηνή για πολλά χρόνια. Είχε υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ και ήταν σύμβουλος του Χουσεΐν.

Το 2010 είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ για το ρόλο του στην καταδίωξη της σιιτικής κοινότητας τη δεκαετία του '80, αλλά ο ιρακινός πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει την καταδίκη του.

Ο Αζίζ είχε παραδοθεί στις αμερικανικές δυνάμεις το 2003 λίγο μετά την πτώση της Βαγδάτης.

"Ως χριστιανός σε μία κατά βάση σουνιτική μουσουλμανική κυβέρνηση, δεν θεωρείτο, πάντως άτομο του στενότερου κύκλου του Σαντάμ Χουσεΐν," αναφέρει το BBC.
Πηγή: in.gr
Ο Ταρέκ Αζίζ ήταν Ιρακινός διπλωμάτης και πολιτικός και στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Σαντάμ Χουσεΐν. Εκπροσώπησε δε το Ιράκ σε πολλές διπλωματικές διασκέψεις κορυφής, καθώς ο ιρακινός ηγέτης για λόγους ασφαλείας δεν έβγαινε από τη χώρα.

Στις 24 Απριλίου του 2003 ο Ταρέκ Αζίζ παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και φυλακίστηκε. Μέχρι σήμερα κρατείτω στη φυλακή Camp Cropper στη δυτική Βαγδάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες έπαθε εγκεφαλικό στις 17 Ιανουαρίου του 2010. Στις 11 Μαρτίου του 2009 καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη για το ρόλο του στην εκτέλεση 42 εμπόρων που είχαν βρεθεί ένοχοι για κερδοσκοπία το 1992 ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε αθωωθεί για άλλες κατηγορίες. Στις 26 Οκτωβρίου του 2010, καταδικάστηκε σε θάνατο από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ για τις διώξεις και εκτελέσεις Σιιτών αντιπάλων του καθεστώτος κυρίως μετά την καταστολή της εξέγερσης των Σιιτών μετά τον πόλεμο του κόλπου το 1991.

Γεννήθηκε στις 28 Απριλίου του 1936 στην πόλη Qaraqosh, κοντά στην Μοσούλη, από οικογένεια Χριστιανών Χαλδαίων και το πραγματικό του όνομα είναι Mikhail Yuhanna, το οποίο το άλλαξε σε Ταρέκ Αζίζ ίσως για να αποφύγει τυχόν προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η χριστιανική καταγωγή του. Σπούδασε Αγγλικά στο Baghdad University of Fine Arts, για ένα διάστημα εργάστηκε ως δημοσιογράφος και το 1963, έγινε εκδότης της εφημερίδας Aj-Jamahir (al-Jamaheer). Το 1957 έγινε μέλος του κόμματος Μπάαθ. Τον Απρίλιο του 1980 επέζησε απόπειρας δολοφονίας εναντίον του από μέλη του Islamic Dawa Party και η οποία είχε σχεδιαστεί από το Ιράν.

Η άνοδος του Ταρέκ Αζίζ στα πολιτικά πράγματα του Ιράκ άρχισε μετά την κατάληψη της εξουσίας από το κόμμα Μπάαθ, το 1968. Ο Αζίζ υπήρξε μέλος του Regional Command, του υψηλότερου κυβερνητικού οργανισμού του κόμματος Μπάαθ, από 1974 μέχρι το 1977, οπότε έγινε μέλος του Επαναστατικού Διοικητικού Συμβουλίου. Το 1979, έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συμμετείχε σε διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο. Όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990, ο Ταρέκ Αζίζ ορίστηκε εκπρόσωπος του ιρακινού κράτους και από τη θέση αυτή προσπάθησε να δικαιολογήσει την τη δράση του ιρακινού στρατού, ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων ότι η εισβολή ήταν δικαιολογήμενη γιατί η αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου από το Κουβέιτ είχε αρνητική επίδραση στα πετρελαϊκά έσοδα του Ιράκ. Κατηγόρησε δε τα αραβικά κράτη για δουλοπρέπεια προς τις Η.Π.Α. στην Μέση Ανατολή και για την υποστήριξή τους στην επιβολή ποινικών κυρώσεων στη χώρα του. Τον Ιανουάριο του 1991, συμμετείχε στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στη Γενεύη, σκοπός της οποίας ήταν η εξεύρεση λύσης σε σχέση με το Κουβέιτ που βρισκόταν υπο την ιρακινή κατοχή.

Πέθανε στη φυλακή στις 5 Ιουνίου 2015.
Πηγή: WIKI

Tariq Aziz sentenced to death by hanging από RTnews

5 σχόλια:

  1. Αυτός στην πρώτη φωτογραφία είναι ο τότε υπουργός πληροφοριών του Ιράκ Μοχάμεντ Σαίντ Αλ- Σαχάφ.

    Ο Τερέκ Αζίζ ήταν υπουργός εξωτερικών του Ιράκ.

    ημιάγριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εν τω μεταξύ δεν κρατιέμαι την μπαλαφάρα του BBC:
    "Ως χριστιανός σε μία κατά βάση σουνιτική μουσουλμανική κυβέρνηση, δεν θεωρείτο, πάντως άτομο του στενότερου κύκλου του Σαντάμ Χουσεΐν,"

    Δηλαδή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που ήταν ταυτόχρονα Υπουργός Εξωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ήταν "πάντως άτομο του στενότερου κύκλου του Σαντάμ Χουσεΐν,";

    -Αν ήταν δηλαδή, τι αξιώματα θα είχε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.