Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Στον αέρα το εγχείρημα αυτοδιαχείρησης της ΒΙΟ.ΜΕ - Όταν το ΚΚΕ προειδοποιούσε για την «αυτοδιαχείρηση εργοστασίων»...

Θυμάστε την περίπτωση της ΒΙΟ.ΜΕ; Την λεγόμενη «αυτοδιαχείρηση εργοστασίων» που προωθούσαν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διάφορων καιροσκόπων αριστεριστών και αντιεξουσιαστικών ομάδων; Ποιοί ώθησαν τους απολυμένους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ. σε ένα εγχείρημα με προδιαγεγραμμένη κατάληξη εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης; Τι διδάσκει η προσπάθεια... αυτοδιαχείρησης μιας χρεοκωπημένης επιχείρησης εν μέσω Καπιταλισμού; Ας θυμηθούμε τη θέση του ΚΚΕ για την περίπτωση της ΒΙΟ.ΜΕ. και ας δούμε παρακάτω τις δυσάρεστες εξελίξεις.
__________________

Στον αέρα το εγχείρημα αυτοδιαχείρησης της ΒΙΟ.ΜΕ.

Πηγή: Left.gr

Η πρώτη απόφαση αφορά το αίτημα των συνδίκων της πτωχευμένης Φίλκεραμ για εκποίηση των ακινήτων του συγκροτήματος της Φιλκεράμ Τζόνσον στην Πυλαία, μεταξύ των οποίων και των ακινήτων που στεγάζεται η ΒΙΟΜΕ. Κατά της απόφασης μπορούν να ασκηθούν ένδικα μέσα αλλά σύμφωνα με τους δικηγόρους συνιστά ήδη ένα πρώτο βήμα για να εκδιωχθούν κυριολεκτικά οι εργαζόμενοι από το εργοστάσιο ενώ όπως είναι προφανές τινάζεται όλο το εγχείρημα στον αέρα.

Η δεύτερη απόφαση αφορά την δίκη του περασμένου Απριλίου όπου οι εργαζόμενοι ζήτησαν με ανακοπή που κατέθεσαν κατά της απόφασης, την ακύρωση της πτώχευσης της ΒΙΟΜΕ.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι με ένα απαράδεκτο, όπως τονίζουν, σκεπτικό ότι δηθέν δεν έχουν έννομο συμφέρον για να ζητήσουν την ακύρωση της πτώχευσης. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν δεν έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έννομο συμφέρον ποιοι έχουν; Οι εργαζόμενοι και οι αλληλέγγυοι κάνουν λόγο για πολιτική στάση του δικαστηρίου το οποίο παίρνει θέση υπέρ της πρώην εργοδοσίας ενώ νομικοί τονίζουν πως η απόφαση ξεπετάει τους πραγματικούς λόγους της αίτησης και δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης.

Να υπενθυμίσουμε πως η πτώχευση της ΒΙΟΜΕ που έγινε το περασμένο καλοκαίρι προκλήθηκε από δικαστική ενέργεια της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ενός από τους πιστωτές της επιχείρησης, χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί οι εργαζόμενοι που εγκαταλείφθηκαν πριν τέσσερα περίπου χρόνια από τον εργοδότη τους και για ένα ποσό (που χρωστάει η ΒΙΟΜΕ στην ΑΕΓΕΚ) μικρό (130.000) συγκριτικά με το σύνολο των χρεών της 27 εκ σε Δημόσιο, εργαζόμενους και άλλους πιστωτές που προηγούνται σε ενδεχόμενη εκποίηση της περιουσίας της.

«Μας πετάνε έξω από το εργοστάσιο» δηλώνει ο Μ. Αναγνώστου, εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ τονίζοντας την απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων να μην βγουν από το εργοστάσιο και να συνεχίσουν κανονικά την λειτουργία του καθώς είναι ο «φυσικός τους χώρος». «Όποιος αγοράσει το ακίνητο της ΒΙΟΜΕ θα μας υιοθετήσει» συνεχίζει προσθέτοντας «περιμέναμε από την κυβέρνηση να έχει ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της οι οποίες διατυπώθηκαν και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό προεκλογικά και ειδικότερα στο νομοσχέδιο που αφορά και την ΒΙΟΜΕ».

«Από την δικαιοσύνη δεν περιμέναμε πολλά, το ότι είναι ανεξάρτητη δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, περιμένουμε έστω και αυτήν την στιγμή από την κυβέρνηση να αντιδράσει και να βρεθεί λύση για το ζήτημά μας» καταλήγει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της ΒΙΟΜΕ απασχόλησε σήμερα σχετική συνάντηση των στελεχών των εμπλεκομένων Υπουργείων.

Να αναφερθεί ότι η ΒΙΟΜΕ εγκαταλείφθηκε από την εργοδοσία της το 2011 μετά την πτώχευση της μητρικής «Φίλκεραμ Τζόνσον», οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι και χωρίς αποζημιώσεις. Μετά από έναν πολύ μεγάλο αγώνα τον οποίο στήριξε η κοινωνία της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο, το εργοστάσιο περάσε στα χέρια των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ που το λειτουργούν κάτω από εργατικό έλεγχο και αυτοδιεύθυνση, παράγοντας οικολογικά καθαριστικά. Πρόκειται για το πρώτο αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα στην Ελλάδα που όχι μόνο χαίρει ιδιαίτερης κοινωνικής εκτίμησης αλλά προτάσσει ταυτόχρονα ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και εργασίας που αφορά συνολικά τα εγκαταλελειμμένα από τους εργοδότες τους εργοστάσια.

Σταυρούλα Πουλημένη
Πηγή: Revoloution now!
Βλέπε ακόμη:

4 σχόλια:

  1. Άσχετο. Πως σας φαίνεται αυτό από το site του Κούλογλου www.tvxs.gr;

    Συμφωνείτε με την πρόταση του Aυστριακού καγκελάριου για λύση 5ετίας στο ελληνικό πρόβλημα, με μέτρα αλλά και αναβολή καταβολής του χρέους;
    Ναι
    48.7% 288

    Όχι
    40.1% 237

    Δεν έχω άποψη
    11.2% 66

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Βασίλη
      Αναμενόμενη εξέλιξη, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των αναγνωστών του εν λόγω site πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ. Εκ των οποίων, επίσης, το μεγαλύτερο μέρος προσχώρησε στην αποδοχή των εφαρμοζόμενων πολιτικών προκειμένου να "αποφευχθεί χειρότερη εξέλιξη".

      Κ.

      Διαγραφή
  2. Καλα ρε Συντροφε δεν υπαρχουνε Σοσιαλιστικες νησιδες. Πως γινεται αφου εχουμε ΑΡΗΣΤΑΙΡΕΙ κύβερνηση. Πολυ παραξενο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγά μην κλάψω; Σιγά μη φοβηθώ;

    δε δίνει δύναμη ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.