Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Οι ΗΠΑ μελετούν την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη!

Ιδιαίτερα ανήσυχοι οι λαοί της Γηραίας Ηπείρου για νέο Ψυχρό Πόλεμο


Την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν για ακόμη μία φορά την εγκατάσταση ακόμη και πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, προκαλώντας ανοιχτά τη Ρωσία και αναγκάζοντας το Κρεμλίνο του Βλαντίμιρ Πούτιν να εντείνει την πολεμική του ρητορική, οι λαοί της Γηραιάς Ηπείρου εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι αναφορικά με το ενδεχόμενο να βρεθούν εν μέσω ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, αναφέρει σε άρθρο του το Spiegel Online.

Κάνοντας λόγο «για τα παλιά αντανακλαστικά του Ψυχρού Πολέμου», ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ προειδοποίησε πριν από μερικές ημέρες ότι το πέρασμα από τα λόγια στις πράξεις δεν είναι απίθανο. Την ίδια ώρα, το Βερολίνο εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχο για την περίπτωση να καταλήξει η Ευρώπη να αποτελεί το πεδίο μιας νέας αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τανκς και βαρέα όπλα, για 5.000 συνολικά στρατιώτες στη Γερμανία και τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Στόχος του Μπαράκ Ομπάμα είναι κυρίως η καθησύχαση των χωρών της Βαλτικής, οι οποίες έπειτα από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχες όσον αφορά την επιθετικότητα της Ρωσίας.

Για την Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο, η προοπτική αυτή δεν είναι ιδιαίτερα θετική. Παρότι αποφεύγει να επικρίνει δημόσια τις προθέσεις των αμερικανών συμμάχων της, η γερμανίδα καγκελάριος δεν επιθυμεί την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων, τόσο της Γερμανίας όσο και της ΕΕ, με τη Μόσχα.

Θέλοντας, μάλιστα, να κατευνάσει τις ανησυχίες των Ρώσων και αποδεχόμενη όλα όσα ορίζει η Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ - Ρωσίας η οποία υπεγράφη το 1997, η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο της «μόνιμης» εγκατάστασης νατοϊκών δυνάμεων στις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ.

Η πρόθεση, όμως, των Αμερικανών για μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στην καρδιά της Ευρώπης αποτελεί την τελευταία κίνηση ενός ευρύτερου σχεδίου επανεξοπλισμού, η εφαρμογή του οποίου άρχισε πριν από το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης.


Αποτελεί γεγονός ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα έχουν υπονομεύσει πολλές από τις συνθήκες αφοπλισμού οι οποίες υπεγράφησαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και αφορούσαν τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά όπλα. «Η Μόσχα δεν εμπιστεύεται πλέον τη Δύση και η Δύση δεν εμπιστεύεται πλέον τη Μόσχα. Αυτό είναι τρομακτικό», δήλωσε τον Ιανουάριο στο SPIEGEL ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση που μία από τις δύο πλευρές χάσει την υπομονή της μέσα σ' αυτήν την οξυμένη ατμόσφαιρα, «τότε δεν θα επιβιώσουμε κατά τα προσεχή έτη».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρόθεση των μεγάλων δυνάμεων για να επανεξοπλισμό των οπλοστασίων τους αφορά όχι μόνο τα συμβατικά αλλά και τα πυρηνικά τους όπλα, τότε η ανησυχία του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης κάθε άλλο παρά υπερβολική μπορεί να θεωρηθεί.

Η Μόσχα φέρεται ότι εργάζεται για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών της όπλων ενώ τον Μάρτιο ανώτατος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στη χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, μελετά εδώ και καιρό την εγκατάσταση πυραύλων που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές στην Ευρώπη, όπως έκανε και το 1979, προκαλώντας τη μεγαλύτερη κρίση στο εσωτερικό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από την ίδρυσή της.
Πηγή: Το Βήμα
Να θυμίσουμε εδώ και ένα παλιότερο άρθρο του 1999:

1 σχόλιο:

  1. Ο θερμός πόλεμος που έρχεται είναι το πρόβλημα, και όχι ο ψυχρός, που δεν τελείωσε ποτέ για τους λαούς...

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.