Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

«Τυράκι στη φάκα» της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας η όποια απόφαση για το χρέος

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τις διαπραγματεύσεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η όποια απόφαση στο ζήτημα του χρέους, που θέτει ως όρο η κυβέρνηση, θα είναι το "τυράκι στη φάκα" της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με τους δανειστές. Μια τέτοια απόφαση, όπως και άλλες αντίστοιχες στο παρελθόν, δεν θα ληφθεί με κριτήριο την ικανοποίηση του λαού, που σύμφωνα με την κυβέρνηση πρέπει να πληρώνει το χρέος στο διηνεκές, αλλά με γνώμονα την κρατική στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και των επιχειρηματικών ομίλων.

Λύση στο ζήτημα του χρέους προς όφελος του λαού δεν πρόκειται να υπάρξει κι αυτό αποδεικνύεται από τα αντιλαϊκά μέτρα που θα συνοδεύουν μία τέτοια εξέλιξη, γι' αυτό το χρέος πρέπει να διαγραφεί μονομερώς, σε ρήξη με την ΕΕ και το κεφάλαιο που το δημιούργησε».

Η «καλή συμφωνία»!


«Μόνη προθεσμία της διαπραγμάτευσης είναι μια καλή συμφωνία», λέει η κυβέρνηση.
Αλήθεια, τι εννοεί όταν λέει μια «καλή συμφωνία»; Μα την υιοθέτηση των προτάσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ των 47 σελίδων (+ επιπλέον 8) που περιλαμβάνουν τη διατήρηση όλων των «μνημονιακών νόμων», αλλά φέρνουν και νέα αντιλαϊκά μέτρα όπως αυξήσεις στον ΦΠΑ, κόψιμο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αυξήσεις στα χαράτσια κ.ά. Σε αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατά 80% συμφωνήσει. Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις αφορά τα ζητήματα της ρύθμισης του χρέους, της χρηματοδότησης και του επενδυτικού πακέτου. Αυτά «καίνε» τους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να εξασφαλίσουν όρους για την ανάκαμψη των κερδών τους. Το κεφάλαιο θέλει μια συμφωνία που να εξασφαλίζει αυτά τα ζητήματα, παρ' όλο που γκρινιάζει για ορισμένα μέτρα τα οποία χαρακτηρίζει υφεσιακά! Το «τυράκι» προς το λαό είναι ότι θα ευνοηθεί και ο ίδιος, αφού έτσι θα ξαλαφρώσει από το χρέος, ενώ με την ανάκαμψη θα μειωθεί η ανεργία, θα αυξηθούν οι μισθοί κ.λπ. Δηλαδή, ο λαός να αποδεχτεί παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, θεωρώντας τα ως το «μικρότερο κακό» και με την ελπίδα ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη σωτηρία του. Πρόκειται για μεγάλο ψέμα.

Η επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων είναι δεδομένη. Η διεθνής πείρα δείχνει ότι καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει πάντα φόρτωμα του λαού με νέα δάνεια και χρέη σε όλες τις χώρες «μικρές» ή «μεγάλες». Οτι η ανάκαμψη, που διαδέχτηκε την κρίση του 2008 - 2009, πουθενά δεν έφερε ουσιαστική μείωση της ανεργίας, γενικευμένες αυξήσεις στους μισθούς κ.λπ. Αυτό που έφερε ήταν παγίωση των απωλειών των εργαζομένων των προηγούμενων χρόνων, μέτρα μοιράσματος της φτώχειας, αλλά και της ανεργίας με θέσεις μερικής απασχόλησης χωρίς δικαιώματα, ενισχύοντας ένα εφιαλτικό καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα (βλέπε: ΗΠΑ, Γερμανία, Μ. Βρετανία κ.λπ.).

Οι αντιθέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές - που συνδέονται και με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ΕΕ - μπορεί να μην οδηγήσουν σε συμφωνία, αλλά σε αντιπαράθεση («ρήξη» το βαφτίζουν), παρ' όλο που η κυβέρνηση «ξορκίζει» αυτό το ενδεχόμενο. Από ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλεται αυτό το ενδεχόμενο ως διέξοδος, ως το μεγάλο «όχι» που πρέπει να πει ο λαός. Ομως και αυτό είναι ψέμα. Η «εναλλακτική εκδοχή» που προβλέπουν περιλαμβάνει υποτίμηση του νομίσματος που θα χτυπήσει πρώτα απ' όλα το λαϊκό εισόδημα, τους μισθούς, τις συντάξεις οι οποίες θα εξανεμιστούν εξαιτίας του πληθωρισμού. Δηλαδή, όσα δεν χάσουν οι εργαζόμενοι με νέα αντιλαϊκά μέτρα θα τα χάσουν από την υποτίμηση του νομίσματος. Φυσικά, στο όνομα της «ανόρθωσης της οικονομίας» θα υπάρξει νέο «πακέτο βοήθειας» από διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που θα συνοδεύεται από αντιλαϊκά μέτρα, ενώ ο λαός θα καλείται «εθνικά υπερήφανος» να υπομένει και το νέο τσάκισμα του εισοδήματος και των δικαιωμάτων του. Σε μια τέτοια εξέλιξη, ένα τμήμα του κεφαλαίου θα χάσει, ένα άλλο όμως τμήμα θα κερδίσει, αξιοποιώντας την κατάσταση για να ανακάμψουν τα κέρδη του. Ετσι έχει γίνει σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη που οδηγήθηκαν σε τέτοιες εξελίξεις.

Ολα, λοιπόν, δείχνουν την ανάγκη ο λαός να αναζητήσει λύσεις έξω από αυτούς τους φαύλους αντιλαϊκούς κύκλους.

Πρέπει να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη, ο λαός να ακολουθήσει ένα διαφορετικό δρόμο, το δρόμο της ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Αυτός ο δρόμος δεν είναι το «αναγκαίο κακό» είναι ο δρόμος αποτροπής της καταστροφής του λαού. Σπάζοντας τα δεσμά της ΕΕ, της συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, διαγράφοντας μονομερώς όλο το χρέος, παίρνοντας τον πλούτο στα χέρια του ο λαός, έχοντας συγκροτήσει τη δική του εξουσία, έχει τη δυνατότητα να οργανώσει την οικονομία με κεντρικό σχεδιασμό και με σκοπό την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, να συνάψει οικονομικές και πολιτικές σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλα κράτη.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.