Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή, 10 Μαΐου 2015

Όταν οι δεξιοί τα λένε καλύτερα για τις αιτίες του "πόλεμου ιστορίας" ενάντια στην ΕΣΣΔ

Ακολουθεί άρθρο της "Καθημερινής"* για τον "πόλεμο ιστορίας" που έχει ξεσπάσει σε σχέση με τον Β'ΠΠ:
____________

Ιδεολογική αντιπαράθεση Ρωσίας – Δύσης


Σκληρή ιδεολογική αντιπαράθεση γύρω από το νόημα της συμμαχικής νίκης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έκρυβε η χθεσινή μεγαλειώδης τελετή στη Μόσχα. Από την 70ή επέτειο της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας απουσίαζαν, όμως, οι ηγέτες των δυτικών κρατών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επεκτατική πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το δυτικό διπλωματικό ράπισμα προς τον Ρώσο πρόεδρο συνοδεύεται από αμφισβήτηση της ίδιας της συμβολής της ΕΣΣΔ στη νίκη κατά του ναζισμού από ορισμένους ακαδημαϊκούς κύκλους. Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη εκδοτική επιτυχία γνωρίζουν ιστορικά συγγράμματα που πραγματεύονται τα "εγκλήματα" του Στάλιν συγκρίνοντάς τα με εκείνα του Χίτλερ. Τη σχολή σκέψης αυτή υπηρέτησαν κατά προτεραιότητα ο καθηγητής Ιστορίας του Yale Τίμοθι Σνάιντερ και ο συντηρητικός Αμερικανός ιστορικός Ρόμπερτ Σέρβις.

Η σκόπιμη αυτή ταύτιση ναζισμού και σταλινισμού επιτυγχάνεται χάρη σε "εύστοχες" έρευνες γύρω από τον λιμό στην Ουκρανία, τον οποίο προκάλεσε η "αλαζονικά αδιάφορη οικονομική πολιτική της σταλινικής κολεκτιβοποίησης". Τα 3 - 7 εκατομμύρια νεκροί στην Ουκρανία του 1932 - 33, οι απηνείς αυτοκαταστροφικές διώξεις και εκκαθαρίσεις αξιωματικών του Κόκκινου Στρατού το 1938, το Σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ και ο "διαμοιρασμός της Πολωνίας", η "εγκληματικά δαπανηρή σε άνδρες και υλικό στρατηγική" τους πρώτους μήνες της ναζιστικής εισβολής και η "μεταπολεμική ψυχροπολεμική σταλινική παράνοια" γίνονται όλα αντικείμενα εκμετάλλευσης στον βωμό του στιγματισμού της πολιτικής Πούτιν.[1]


Η ρωσική προπαγάνδα

Ο Ρώσος πρόεδρος, όμως, δεν είναι ένα απλό θύμα στην ιδεολογική, ιστορική αυτή αντιπαράθεση. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απεδείχθη ειδήμων από τα πρώτα του χρόνια στην εξουσία, στο πέρασμα του αιώνα, στην εκμετάλλευση της σύγχρονης ιστορίας και στη σκόπιμη διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας.

Το μεγαλείο του Κόκκινου Στρατού και ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος μνημονεύονται ευλαβικά κάθε 9η Μαΐου, με το καθεστώς να υιοθετεί αμφιβόλου γούστου αμερικανικά πρότυπα, όπως την αναπαράσταση της παρέλασης για την Οκτωβριανή Επανάσταση στην Κόκκινη Πλατεία του 1941, με στολές και εξοπλισμό εποχής ή την κατασκευή πιστού αντιγράφου μέρους του κατεστραμμένου Βερολίνου του 1945 σε μουσείο της Αγίας Πετρούπολης.

Η κρατική προπαγάνδα που παράγει το Κρεμλίνο ταυτίζει τη νίκη επί του ναζισμού με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, συγκρίνοντας την "εξέγερση" που οδήγησε στην ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβιτς με το δωσιλογικό και ακραίο εθνικιστικό κίνημα του Στεπάν Μπαντέρα.
 
Την ταύτιση αυτή "διευκολύνουν" από την πλευρά τους ουκρανικοί κύκλοι της «πλατείας Μαϊντάν», που καθαγιάζουν τον Μπαντέρα, υπογραμμίζοντας την εθνικιστική του ρητορική, αλλά αποσιωπώντας τον λυσσαλέο και φονικό αντισημιτισμό των ένοπλων ομάδων του.

Σε κύριο άρθρο τους τη Δευτέρα, οι Financial Times συνέστηναν στους δυτικούς ηγέτες να αδράξουν την ευκαιρία της 70ής επετείου της αντιναζιστικής νίκης για να δηλώσουν ότι παρά τις διαφορές τους με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν με τον ρωσικό λαό.

«Παρά την επιθυμία του κ. Πούτιν να μετατρέψει την επέτειο σε μιλιταριστική φιέστα, προς όφελος του καθεστώτος του, τα εκατομμύρια Ρώσοι και πολίτες της πρώην ΕΣΣΔ, που έχασαν τις ζωές τους για να απαλλάξουν τον πλανήτη από τον ναζισμό, αξίζουν κάτι καλύτερο. Στη Ρωσία –και παντού– αξίζουν τιμές για τη μεγαλειώδη θυσία τους, χωρίς να γίνονται αντικείμενο καμίας εκμετάλλευσης», έγραψε η εφημερίδα.
____________
Σημειώσεις (δικές μας):
[1]: Σε σχέση με τα περιεχόμενα της παραγράφου βλέπε και:
____________
*Προσθέσαμε τα λινκ και τα εισαγωγικά σε κάποιες εκφράσεις του κειμένου της "Κ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.