Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Η Κίνα προειδοποιεί: «Αναπόφευκτος» ο πόλεμος με τις ΗΠΑ αν δεν κάνουν πίσω στη Θάλασσα Νότιας Κίνας!

Έμμεση πλην σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ απηύθυνε η Κίνα, σχετικά με την ένταση που έχει προκύψει στη Θάλασσα Νότιας Κίνας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Telegraph, κρατική εφημερίδα δημοσίευσε ότι στρατιωτικό white paper στο οποίο αναφέρεται ότι η Κίνα σκοπεύει να αυξήσει την παρουσία της στη Θάλασσα Νότιας Κίνας, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι μία σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών είναι «αναπόφευκτη» εκτός και αν η Ουάσινγκτον εγκαταλείψει τις αντιθέσεις της στις δραστηριότητες του Πεκίνου στην περιοχή.

Το έγγραφο δημοσιεύτηκε την Τρίτη και σε αυτό η Κίνα περιγράφει τα σχέδιά της για μετάβαση από μια στρατιωτική στάση αμυντικού χαρακτήρα σε μια νέα, με έμφαση στις επιθετικές δυνατότητες. Σε αυτό υποστηρίζεται ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια σημαντική και σύνθετη σειρά απειλών ασφαλείας, περιλαμβανομένων προκλήσεων στην κυριαρχία της στη Θάλασσα Νότιας Κίνας και ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις θα εντείνουν την «προστασία στην ανοικτή θάλασσα». Επίσης, σημειώνεται πως δεν θα περιορίζονται από εδώ και στο εξής στην προστασία της επικράτειας της χώρας, αλλά θα προβάλλουν την στρατιωτική ισχύ της πέρα από τα σύνορά της στη θάλασσα, και πιο έντονα στον αέρα, προκειμένου να διασφαλίζονται οι θαλάσσιες κτήσεις της.

Ενώ η πολεμική αεροπορία της χώρας αλλάζει το δόγμα της, από την αεράμυνα της επικράτειας, τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα, ο κινεζικός στρατός θα αυξήσει την ευελιξία/ ευκινησία του σε παγκόσμιο επίπεδο και το πυροβολικό του θα βελτιώσει τις δυνατότητές του σε πλήγματα ακριβείας μέσης και μακράς εμβέλειας.

Σε editorial στους Global Times- ταμπλόιντ που αποτελεί ιδιοκτησία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μέσω άλλης εφημερίδας- περιγράφεται η κατασκευή αεροδιαδρόμων, λιμενικών εγκαταστάσεων και κτιρίων στα αμφισβητούμενα νησιά Σπράτλι ως ζήτημα υψίστης σημασία για τη χώρα. Επίσης, σημειώνεται – λίγες ημέρες μετά την ένταση λόγω πτήσης αμερικανικού αεροσκάφους πάνω από τα νησιά, αγνοώντας τις κλήσεις των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων- ότι το Πεκίνο δεν επιθυμεί σύγκρουση με τις ΗΠΑ, αλλά «αν ήταν να έρθει, θα πρέπει να το αποδεχτούμε».

«Αν η θέση των ΗΠΑ είναι ότι η Κίνα πρέπει να παύσει τις δραστηριότητές της, τότε ένας σινοαμερικανικός πόλεμος είναι αναπόφευκτος στη Θάλασσα Νότιας Κίνας» αναφέρεται στην εφημερίδα, η οποία θεωρείται ότι πολύ συχνά εκφράζει τις απόψεις της κινεζικής κυβέρνησης.

Ρωσικές ασκήσεις

Σημειώνεται ότι από πλευράς τους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, με τη συμμετοχή στρατηγικών βομβαρδιστικών και των δυνάμεων αεράμυνας, κυρίως στον ρωσικό βορρά, ενώ αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και πολλών ουδέτερων χωρών διεξάγουν στη Σουηδία άσκηση το σενάριο της οποίας προβλέπει μια επιχείρηση του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης.

Συνολικά, περίπου 12.000 Ρώσοι στρατιώτες και 250 ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα συμμετέχουν στα «τεράστια γυμνάσια επαγρύπνησης» που θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν «αποφάσισε να επιβεβαιώσει το αξιόμαχο των αεροπορικών μονάδων και των αντιαεροπορικών δυνάμεων», εξήγησε το υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας πως τα γυμνάσια θα διεξαχθούν στην περιοχή του «Κέντρου», μία από τις τέσσερις ρωσικές στρατιωτικές περιοχές που εκτείνεται από τον ρωσικό Μεγάλο Βορρά έως την Κασπία Θάλασσα.

Στρατηγικά βομβαρδιστικά ασκούνται στην εκτόξευση πυραύλων cruise εναντίον στόχων, στη θάλασσα του Κάρα, κοντά στην Αρκτική. Μονάδες εδάφους εκπαιδεύονται από την πλευρά τους στην αντιαεροπορική άμυνα κοντά στο Αστραχάν, στην Κασπία θάλασσα.

Παράλληλα, στη βόρεια Σουηδία, σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.500 χλμ, έξι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ –οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Νορβηγία– διοργανώνουν από χθες μαζί με τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ελβετία μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, 115 αεροσκαφών.

(πληροφορίες: Telegraph, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Πηγή: huffington post

9 σχόλια:

  1. Ναι αλλά για την σκληρή αριστερή διαπραγμάτευση κουβέντα.......
    Ευχαριστώ για την πολύ σημαντική ενημέρωση.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Κώστας:
      -Είδες ρε Κώστα;
      Αντί να ασχολούμαι με τις διαπραγματευσάρες της κυνερνησάρας μας, κάθομαι και γράφω για ήσσονος σημασίας ζητήματα όπως η πιθανή έναρξη του 3ου Παγκόσμιου Πόλεμου...

      Διαγραφή
  2. Για την πληρότητα του άρθρου, οφείλω να προσθέσω και αυτό:

    Το κινεζικό White Paper και το αγγλο-αμερικανικό πολεμικό σπέκουλο
    http://leninreloaded.blogspot.gr/2015/05/white-paper.html?showComment=1432816612535

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμη, έδωσε κανείς σημασία στο γεγονός πως στις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις συμμετέχει και η παραδοσιακά "ουδέτερη" Ελβετία;
    Ή η παραδοσιακά "ρωσόφιλη" Φιλανδία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε όχι και ρωσόφιλη η Φιλανδία...
      Π.

      Διαγραφή
    2. @Π.
      Αν ξέρεις άλλη ευρωπαϊκή-καπιταλιστική χώρα να προμηθεύονταν στρατιωτικούς εξοπλισμούς από την ΕΣΣΔ κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου, το αναθεωρώ.

      Ο όρος "φιλανδοποίηση" πάντως παραπέμπει στην ουδετερότητα μεταξύ αντιμαχομένων συνασπισμών
      http://www.lexigram.gr/lex/enni/%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7#Hist1

      Από άλλους ο όρος χρησιμοποιείται ως η έννοια της πρόσδεσης μια ανεξάρτητης χώρας σε μια μεγαλύτερη, εννοώντας τις φιλικές σχέσεις Φιλανδίας-ΕΣΣΔ κατά τον ψυχρό πόλεμο:
      http://en.wikipedia.org/wiki/Finlandization

      Διαγραφή
    3. Το θέμα για τη στάση της Φιλανδίας κατά τον ψυχρό πόλεμο σηκώνει πολλή συζήτηση, για την οποία όμως δεν είμαι αρμόδιος.
      Για τη σημερινή κατάσταση μπορώ να μιλήσω μιας και έζησα εκεί, και μπορώ με σιγουριά να πω ότι οι κυβερνήσεις της Φιλανδίας συμφωνούν απόλυτα με τις επιδιώξεις των Αμερικανονατοικών σχεδιασμών (αν και η χώρα δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ) κι ότι η ρωσοφοβία (ή ρωσοπαράνοια) αποτελεί βασικό συστατικό της εθνικής ιδεολογίας.
      Μιλάμε για κανονικό κυνήγι μαγισσών όσων δεν ταυτίζονται απόλυτα και χωρίς ενδοιασμούς με όσα λεν οι αμερικάνοι, πχ για τα γεγονότα στην Ουκρανία.
      Π.

      Διαγραφή
  4. Επίσης να προσθέσω ότι για την σημερινή επίσημη φιλανδική ιδεολογία, η εποχή του ψυχρού πολέμου ήταν μια εποχή εθνικής ταπείνωσης και καταπίεσης από την σοβιετική αυτοκρατορία.
    Που άμα το καλοσκεφτείς, κατά κάποιο τρόπο έτσι ήτανε. Η ΕΣΣΔ καταπίεζε την αμετανόητα χιτλερική αστική τάξη της Φιλανδίας, αναγκάζοντάς την να διατηρεί "φιλικές" σχέσεις με την ΕΣΣΔ και εμποδίζοντάς την να ενσωματωθεί πλήρως στο νατοικό μπλοκ.
    Η αναθεώρηση της ιστορίας και ο φασιστικός ρεβανσισμός έχουν προχωρησει και ενσωματωθεί ως κυρίαρχη ιδεολογία σε πρωτόγνωρο βαθμό στη Φιλανδία.

    Εξού και η αντίρρησή μου για το "ρωσόφιλη" που είπες. Αν είχες πει "εκ των πραγμάτων και τηε γεωγραφικής της θέσης αναγκασμένη να είναι προσεκτική και να κρατάει κάποια προσχήματα στις σχέσεις της με τη Ρωσία", δεν θα είχα πει τίποτα.
    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Π.:
      Εκτός από το "ρωσοφιλη" έγραψα και "παραδοσιακά".
      Δεν αναφερόμουν δηλαδή στην άμεσα τωρινή κατάσταση, που είναι αυτή που είναι, και δεν διαφωνούμε κάπου επάνω σε αυτό.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.