Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

-Τι θέλει να πει ο ποιητής;

Πέντες εταιρίες όπως Apple, Microsoft, Google, Pfizer και Cisco έχουν συγκεντρώσει 439 δισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητας. Η Apple θα μπορούσε να εξαγοράσει την Ελλάδα με το τεράστιο πλεόνασμα μετρητών που διαθέτει αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι, εάν οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις και οι ευρωπαίοι πολιτικοί είχαν φαντασία, θα μπορούσαν πιθανώς να δημιουργήσουν ένα σχέδιο διάσωσης για την σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα με όρους που θα ωφελούσε τους πάντες.

Στο 2012, ένας επενδυτής που συμμετέχει στην γενική συνέλευση της Apple ζήτησε από τον Tim Cook, τον διευθύνοντα σύμβουλο, αν είχε σκεφτεί ποτέ με τα 97 δισεκ. δολάρια πλεονάζουσας ρευστότητας εκείνη την περίοδο να εξαγοράσει την Ελλάδα.

«Έχουμε εξετάσει πολλά πράγματα αλλά όχι την εξαγορά της Ελλάδος» απάντησε ο Cook.
Προφανώς ολόκληρες χώρες δεν μπορούν να αγοραστούν - ούτε καν στα μυθιστορήματα, προφανώς και δεν μπορεί να εξαγοραστεί μια παλαιά δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα.
Τα πράγματα έγιναν λίγο καλύτερα για την Ελλάδα, όταν έλαβε το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην ιστορία της και ιδιώτες πιστωτές συμφώνησαν σε ένα haircut το 2012.
Αλλά η οικονομία της Ελλάδος εξακολουθεί να είναι ασθενής με το χρέος να έχει εκτιναχθεί στο 175% του ΑΕΠ.

Η Apple, εν τω μεταξύ, υπερδιπλασίασε την ρευστότητα της όλο αυτό το διάστημα το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 194 δισεκ. δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα.
Η Apple έχει καταβάλει μερίσματα γενναιόδωρα ενώ έχει επαναγοράσει μετοχές ενώ η ρευστότητα της συνεχίζει να αυξάνεται.

Μπορεί να ειπωθεί ότι οι μη χρηματοπιστωτικές αμερικανικές επιχειρήσεις κατέχουν 1,73 τρισεκ δολάρια σε μετρητά, 4% περισσότερο από ότι είχαν πριν από ένα χρόνο.
Τα 1,1 τρισεκ. δολάρια πλεονάζουσας ρευστότητας τα κατέχουν οι 50 μεγαλύτερες εταιρείες, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση από τον οίκο Moody's.

Πέντες εταιρίες όπως Apple, Microsoft, Google, Pfizer και Cisco έχουν συγκεντρώσει 439 δισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητας.
Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα βρίσκονται στο εξωτερικό εκτός ΗΠΑ, γιατί αν επαναπατριστούν, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 35%.

Έτσι, η ιδέα ότι οι 5 κορυφαίες αμερικανικές εταιρίες σε απόθεμα ρευστότητας θα μπορούσαν να διασώσουν την Ελλάδα και ταυτόχρονα να κερδίσουν....είναι ενδιαφέρουσα.
Η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 190 δισεκ. ευρώ για να μειώσει το χρέος της με στόχο το 70% του ΑΕΠ.
Αυτό είναι περίπου το 48% των μετρητών από τις 5 αμερικανικές εταιρείες.


Η Ελλάδα θα μπορούσε να πληρώσει τις επιχειρήσεις με μια ειδική προσφορά για τους εταιρικούς φόρους, όπως διαθέτει η Apple στην Ιρλανδία.
Η ΕΕ, ως ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδος, θα μπορούσε να αποδεχτεί την λύση από τις αμερικανικές εταιρείες για να βοηθήσουν στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος.

Οι ΗΠΑ μπορεί να είχαν κάποιες αντιρρήσεις, αλλά, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει όλοι θα χάσουν τα χρήματα τους και μεταξύ αυτών και το ΔΝΤ.
Η Ελλάδα, από την πλευρά της, θα αντιμετωπίσει το χρέος της ενώ θα είχε την στήριξη των 5 ισχυρότερων βάση ρευστότητας αμερικανικών εταιριών.

Πηγή: Banking news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.