Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Η συμβολή των κομμουνιστών στην Αντίσταση των λαών

1944: Οι Βούλγαροι παρτιζάνοι μπαίνουν στην Σόφια
Οι κομμουνιστές των κατεχόμενων χωρών πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα επιβίωσης και αντίστασης των λαών, με απεργίες, συλλαλητήρια, κ.ά. μορφές πάλης, μεταξύ των οποίων βεβαίως και της ένοπλης: Σχεδόν 2.000.000 μαχητές και μαχήτριες επάνδρωσαν τα παρτιζάνικα Σώματα απ' άκρη σ' άκρη της ευρωπαϊκής ηπείρου, ενεργώντας χιλιάδες σαμποτάζ, δίνοντας εκατοντάδες μικρές και μεγάλες μάχες, καθηλώνοντας δεκάδες μεραρχίες του εχθρού.

Ιταλοί παρτιζάνοι απελευθερώνουν την Βενετία
Οι δυνάμεις αυτές συντέλεσαν τα μέγιστα και στην απελευθέρωση: Οι Γάλλοι κομμουνιστές, επικεφαλής 35.000 μαχητών και 50.000 πολιτοφυλάκων του Παρισιού, οργάνωσαν την ένοπλη λαϊκή εξέγερση και απελευθέρωση της πρωτεύουσας στις 19-25 Αυγούστου του 1944. Ενοπλες λαϊκές εξεγέρσεις με πρωτοβουλία των κομμουνιστών πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Ρουμανία (24 - 29 Αυγούστου 1944), στη Βουλγαρία (7 - 9 Σεπτέμβρη 1944), στη Σλοβακία (Αύγουστος - Οκτώβρης 1944) και την Τσεχία (1 - 9 Μάη 1945), καθώς και στη βόρεια Ιταλία (10 - 26 Απρίλη 1945), όπου οι κομμουνιστές παρτιζάνοι απελευθέρωσαν 125 μεγάλες πόλεις πριν καν ακόμα φθάσουν εκεί τα αγγλοαμερικανικά στρατεύματα. Ο λαϊκός στρατός της Αλβανίας απελευθέρωσε ο ίδιος τη χώρα του (29 Νοέμβρη 1944).


Ο Γιουγκοσλάβος παρτιζάνος Στέφαν Φιλίπποβιτς
στο ικρίωμα, φωνάζοντας
«Θάνατος στους φασίστες-λευτεριά στον λαό!»
Η πρωτοπορία των κομμουνιστών αποτυπώθηκε και στους χιλιάδες νεκρούς που είχαν σε αυτό τον αγώνα: Σχεδόν το 25% των μελών του ΚΚ Βελγίου εκτελέστηκε ή βασανίστηκε την περίοδο της Κατοχής, ενώ πάνω από το 1/3 κλείστηκε στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το Τσεχοσλοβακικό ΚΚ είχε 25.000 νεκρούς, το Πολωνικό Εργατικό Κόμμα 15.000, το Γιουγκοσλαβικό ΚΚ 50.000, το Γαλλικό 75.000, οι κομμουνιστές παρτιζάνοι της Ιταλίας 42.500, κ.ο.κ.

Στη χώρα μας, ο ΕΛΑΣ με τους 127.535 μαχητές και εφέδρους καθήλωσε 8 - 12 εχθρικές μεραρχίες, ενώ παραμονές της αποχώρησης των Γερμανών από την Ελλάδα είχε απελευθερώσει ήδη το 85% - 90% των εδαφών της. Οργανωτής και καθοδηγητής, ψυχή και κύριος αιμοδότης του ΕΑΜικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος (που μέτρησε 1.500.000 μέλη), υπήρξε το ΚΚΕ. Χιλιάδες κομμουνιστές έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα αυτό. Μόνο η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ είχε 5.000 νεκρούς. Τα βουνά - άπαρτα κάστρα του ΕΛΑΣ, οι θάλασσες του Ατλαντικού (όπου χάθηκαν κοντά 3.000 Ελληνες ναυτεργάτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας τους, της ΟΕΝΟ, «κρατάτε τα πλοία εν κινήσει»), η Καισαριανή, το Κούρνοβο, η Ακροναυπλία, η Κοκκινιά, το Χαϊδάρι, ο Αϊ-Στράτης, άστραψαν ως τόποι θυσίας και φάροι ηρωισμού.


Γερμανοί αντιφασίστες μαχητές απελευθερώνουν την
Θεσαλονίκη μαζί με τα τμήματα του ΕΛΑΣ
Ειδική αναφορά χρήζει όμως και η οργάνωση της αντίστασης στις φασιστικές χώρες:
Στην Αυστρία, οι κομμουνιστές συγκρότησαν 5 ένοπλα τάγματα, ένα εκ των οποίων έλαβε μέρος και στην απελευθέρωση της Γιουγκοσλαβίας. 2.000 μέλη του ΚΚ Αυστρίας εκτελέστηκαν (μεταξύ αυτών και 13 μέλη της ΚΕ), 4.280 στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, πολλά περισσότερα φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν. Ακόμα και στη Γερμανία λειτουργούσαν παράνομοι κομμουνιστικοί πυρήνες. Μόνο στη Λιψία υπήρχαν κομμουνιστικές οργανώσεις σε 17 από τα μεγαλύτερα εργοστάσια. Οι Γερμανοί κομμουνιστές πρωτοστάτησαν στον αντιφασιστικό αγώνα στη μητρόπολη του ναζισμού, οργάνωναν αποδράσεις από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, παρακώλυαν την παραγωγή, κ.ο.κ.

Αλβανοί παρτιζάνοι παρελαύνουν στα ελεύθερα Τίρανα
Ειδική αναφορά χρήζουν, τέλος, οι Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου και οι κομμουνιστές έγκλειστοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης, που συνέχιζαν να αγωνίζονται - παρά τις εξοντωτικές συνθήκες - οργανώνοντας παράνομες ομάδες αντίστασης, δολιοφθορές στην παραγωγή, αποδράσεις, ακόμα και εξεγέρσεις. Στο Μπούχενβαλντ π.χ. είχε συγκροτηθεί δίκτυο 178 παράνομων ομάδων (56 από Σοβιετικούς κρατούμενους) με επικεφαλής τον κομμουνιστή Μπ. Μπάρτελ. Αντίστοιχες οργανώσεις υπήρχαν επίσης στο Αουσβιτς (με επικεφαλής τους αξιωματικούς του Κόκκινου Στρατού Α. Λεμπέντεφ και Φ. Σκίμπα) στο Νταχάου (όπου ανέπτυξε δράση και ο ΓΓ του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης), κ.α.
Απόσπασμα από το άρθρο με τίτλο "Η καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ και των ΚΚ στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και η διαστρέβλωση της Ιστορίας" που δημοσιεύθηκε στον Ριζοσπάστη.

13 σχόλια:

  1. Εξαιρετικο το αφιερωμα για τον Αγωνα και την θυσια των Κομμουνιστων παντου. Θα σχολιασω μονο προς προβληματισμο αυτο που λες οτι οι Ιταλοι Παρτιζανοι απελευθερωσανε 125 πολεις πριν ακομα φτασουνε οι Αγγλοαμερικανοι. Αυτα ειναι τα προβληματα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πραγματικά τραγικό να διαβάζεις για τον ηρωισμό των δυτικοευρωπαίων παρτιζάνων, των οποίων τα κόμματα κατέληξαν μετέπειτα στον "ευρωκομμουνισμό".
      Ειδικά σε Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο τα ΚΚ κατάφεραν να δημιουργήσουν μαζικότατα ένοπλα κινήματα με μεγάλη συμβολή στην αντιφασιστική νίκη.
      Είναι πράγματι ιστορική ειρωνία να διαβάζεις πως οι Ιταλοί κομμουνιστές είχαν καταλάβει ήδη την μισή Ιταλία....

      Το ίδιο λάθος έγινε αρχικά και στην Ελλάδα εξάλλου, άσχετα εάν ο ΕΛΑΣ αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να συγκρουστεί με τους άγγλους από το '44, αλλά και από το γεγονός πως το λάθος αυτό προσπαθήθηκε να διορθωθεί με τον δεύτεροπ ένοπλο του '46-'49.

      Διαγραφή
  2. Και ερχονται σημερα τα παιδια του Μανιαδακη αφου ξεβρακωθηκαν μεσα στο Κομμα αγκαλια με το συριζα και το ΝΑΡ που εχει μεσα και Τροτσκιστες και κατηγορουνε το ΚΚΕ για Τροτσκιστικη στροφη επειδη εχουμε βγαλει συμπερασματα για τις τραγωδιες του τοτε που δεν πηραμε πουθενα την εξουσια. Τη και αν ο Ρουσης το 2009 κατηγορουσε το ΚΚΕ για Σταλινικη στροφη τη και αν η Τιτικα Σαριγκουλη δηλωσε οτι για πρωτη φορα ψηφιζει ΚΚΕ επειδη αποκατεστησε Σταλιν Ζαχαριαδη ΟΙ Μανιαδακηδες το Τυρι Κουμπαρε σε διατεταγμενη υπηρεσια γινονται Καραγκιοζηδες επειδη το ΚΚΕ πρεπει να συρθει σε κυβερνηση με τον συριζα τους φτυνεις και νομιζουνε οτι βρεχει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TRASH. Να σου συμπληρωσω ενα στοιχειο για να μη βγει λαθος συμπερασμα. Ο Λαικος Στρατος της Αλβανιας απελευθερωσε μονος του την χωρα χωρις να περασει απο εκει ο Κοκκινος Στρατος με την διαφορα οτι δεν υπρχε Λαικο Μετωπο αλλα Κοινωνικη Συμμαχια Εργατων Αγροτων. Σορυ για την διορθωση αλλα ειναι σημαντικο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Ανατρέχοντας στην βιβλιογραφία μου ("ιστορία του κόμματος εργασίας Αλβανίας" -η δράση του ΚΕΑ μέχρι το 1980), διαβάζω για "λαϊκό μέτωπο". Αυτή τουλάχιστον ήταν η ονομασία του.

      Διαγραφή
  4. Η Μιση περιπου Αυστρια μαζι με την Βιεννη απελευθερωθηκε απο τους Παρτιζανους και τον Κοκκινο Στρατο. Το 1955 ο Χρουτσοφ υπογραψε Συμφωνια οτι ταχα θα ειναι ουδετερη η Αυστρια και την Παρεδωσε στους Δυτικους. Το 1956 μεσα απο την Ουδετερη Αυστρια ξεκινησε η επεμβαση των δυτικων στην Ουγγαρια μαζι βεβαια με την βοηθεια του Ιμρε Ναγκι που ειχε αναλαβει στην Ουγγαρια ενω μεχρι τοτε ητανε φυλακη για Αντεπαναστατικη Δραση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. TRASH. Επειδή το έχω ρωτήσει στο Κομμα για Κοινωνική Συμμαχία μου έχουνε πει οτι ητανε για αυτο και εχουμε την θεση οτι πουθενα δεν πηρανε την εξουσια με Πολιτικο Μετωπο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από wikipedia:
      "...Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας το 1943 την Αλβανία κατέλαβε η Γερμανία. Το εθνικιστικό Balli Κombetar (Εθνικό Μέτωπο), που είχε πολεμήσει κατά της Ιταλίας, σχημάτισε μια ουδέτερη κυβέρνηση στα Τίρανα και μαζί με τους Γερμανούς πολεμούσε κατά του καθοδηγούμενου από τους κομμουνιστές Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Αλβανίας...."
      http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1#.CE.92.CE.84_.CE.A0.CE.B1.CE.B3.CE.BA.CF.8C.CF.83.CE.BC.CE.B9.CE.BF.CF.82_.CF.80.CF.8C.CE.BB.CE.B5.CE.BC.CE.BF.CF.82

      Διαγραφή
    2. Για την ακρίβεια, στην Αλβανία δεν υπήρχε καν ΚΚ μέχρι το 1941.
      Το "Εθνικό απελευθερωτικό κίνημα" Αλβανίας ιδρύεται (σχεδόν αμέσως μετά το ΚΚΑ) το 1942, μετονομάζεται σε "Εθνικό απελευθερωτικό μέτωπο" το 1944 και κατεβαίνει ως "δημοκρατικό μέτωπο" στις εκλογές του 1945, τις οποίες και κερδίζει.
      http://en.wikipedia.org/wiki/Party_of_Labour_of_Albania

      Περισσότερα για το ΕΑΜ Αλβανίας εδώ:
      http://en.wikipedia.org/wiki/National_Liberation_Movement_%28Albania%29

      Διαγραφή
  6. TRASH. Ευχαριστω για την διορθωση Συντροφε στο λαθος μου. Φαινεται οτι η αντεπανασταση δεν αντεδρασε στην Αλβανια λογο του Κοκκινου Στρατου που περασε τοσο κοντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Η Αλβανία είναι μια πολύ ιδιέταιρη υπόθεση. Υπήρχε μεν "λαϊκό μέτωπο", αλλά ουσιαστικά δεν υπήρχαν σοσιαλίζουσες ή "αριστερές" πολιτικές ομαδοποιησεις πλην του ΚΚΑ.
      Από ένα σημείο και μετά δε, δεν υπήρχαν ούτε καν "μη-δοσιλογικές" δυνάμεις εκτός από το ΚΚΑ.
      Δεν είχε η Αλβανία εξ αρχής "πατριωτική αστική τάξη" για να επιδιώξει το ΚΚΑ κάποιου είδους συμμαχία με αυτήν.
      Εφόσον το σύνολο της Αλβανικής αστικής τάξης ήταν δοσιλογικό, το ΚΚΑ αναγκάστηκε να βρεθεί εξ'αρχής σε πόλεμο με το σύνολο της.
      Από εκεί και πέρα εγώ βλέπω να επέδρασε θετικά τελικά και ο "δογματισμός" του ΚΚΑ που επέβαλε την δική του πολιτική του γραμμή στο λαϊκό μέτωπο αντί να ψάξει για κάποιο "μίνιμουμ" πρόγραμμα.

      Διαγραφή
  7. TRASH. ηθελα να το διευκρινησουμε οχι απο διαφωνια μαζι σου αλλα γιατι καποιος Μανιαδακης θα πεταγοτανε για να πει τα δικα του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. TRASH. Για τον Δογματισμο με την καλη ενοια που αναφερεις εχεις δικιο Φαινεται ξεκαθαρα το 1956 οταν δεν συμωνησε με την οπορτουνιστικη στροφη του 20ου Συνεδριου και ηρθε σε ρηξη με τον Χρουτσοφ. Ασχετα απο το τη λαθη ταχτικης μπορει να γινανε μετα απο τους ιδιους.Σε προλαβα πριν πυροβολησεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.