Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Σουλτς: «Ο Τσίπρας δεν εγκατέλειψε τη γραμμή της ΕΕ στη Μόσχα»

-Γιατί χαίρεται ο Τσίπρας και χασκογελά πατέρα;
Σε δηλώσεις σχετικά με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν προέβη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας ακολούθησε χωρίς παρεκκλίσεις την κοινή γραμμή της Ε.Ε. κατά τη συνάντησή του.

«Παρόλη την εγκαρδιότητα μεταξύ του κ. Πούτιν και του κ. Τσίπρα, δεν εγκατέλειψε τη γραμμή, την οποία αναμέναμε από εκείνον», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Ο Σουλτς πρόσθεσε ότι αυτό τον καθησυχάζει, καθώς, όπως επεσήμανε, ο κ. Τσίπρας έχει να ικανοποιήσει δύο κοινές γνώμες, αυτήν στην ίδια του τη χώρα και αυτήν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναλυτικότερα:

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (08.04.15)
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρεξέκλινε από την κοινή γραμμή της ΕΕ κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Παρόλη την εγκαρδιότητα μεταξύ του κ. Πούτιν και του κ. Τσίπρα, δεν εγκατέλειψε την γραμμή, την οποία αναμέναμε από εκείνον», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και πρόσθεσε ότι αυτό τον καθησυχάζει, καθώς, όπως επισήμανε, ο κ. Τσίπρας έχει να ικανοποιήσει δύο κοινές γνώμες, αυτήν στην ίδια του τη χώρα και αυτήν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς τον Αλέξη Τσίπρα να ανταποδώσει την κοινοτική αλληλεγγύη και να μη διαρρήξει την ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην πάρει χρήματα από τη Μόσχα. Παράλληλα, με άρθρο του στην εφημερίδα Münchner Merkur ο κ. Σουλτς ανέφερε: «Η Ελλάδα απαιτεί και εξασφαλίζει μεγάλη αλληλεγγύη από την Ε.Ε. Γι’ αυτό μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα να μη σταματήσει μονομερώς αυτή η αλληλεγγύη μέσα από την απόσυρσή της από τα κοινά μέτρα». Σε συνέντευξή του, εξάλλου, στο Tagesspiegel, ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Αϊβάρας Αμπρομαβίτσιους δήλωσε πως «είναι απογοητευτικό να βλέπει κανείς ορισμένα κράτη να βάζουν τα βραχυπρόθεμα οικονομικά οφέλη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές».

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ο ενδιάμεσος σταθμός για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη», επισήμανε η εφημερίδα Zeit, αλλά οι επικρίσεις στο σχετικό ρεπορτάζ προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των αναγνωστών της. «Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος», σχολίασε ένας χρήστης της ιστοσελίδας, ενώ ένας δεύτερος θύμισε τα λάθη της Ε.Ε.
 
H "κοινή γραμμή" της ΕΕ για την Ουκρανία
Ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ χαρακτήρισε απειλητική χειρονομία τη μετάβαση του κ. Τσίπρα στη Μόσχα και εκτίμησε πως ο Ελληνας πρωθυπουργός θέλει να αποδείξει ότι «η Ελλάδα μπορεί και αλλιώς». Ο Μπροκ ζήτησε μάλιστα σαφή γραμμή των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να καταστεί σαφές στον κ. Τσίπρα πως αν θέλει να προσδεθεί στο άρμα της Ρωσίας, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρώπη και «να αλλάξει ημισφαίριο». «Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει πού ανήκει», είπε από την πλευρά του ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ.

Η επίσκεψη συγκέντρωσε σοβαρή ενόχληση κατά μήκος της Γηραιάς Ηπείρου, λόγω της αίσθησης πως ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να αποκτήσει διαπραγματευτικό κεφάλαιο μέσω της οικειότητάς του με τον κ. Πούτιν, έγραψαν οι New York Times. Κατά τον βρετανικό Economist, το ταξίδι στέλνει το μήνυμα στους Ελληνες ψηφοφόρους και βουλευτές ότι η κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτές τις γεωπολιτικές της εναλλακτικές λύσεις. Τέλος, σε έντονο διάβημα στον πρέσβη της Εσθονίας στην Ελλάδα Μάργκους Ράβα για τις «προσβλητικές όσο και ακατανόητες δηλώσεις» εναντίον της χώρας μας από τον πρόεδρο Τόμας Χέντρικ Ιλβες προέβη χθες το υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Ράβα έκανε λόγο για «χρήσιμους ηλίθιους» αναφερόμενος στη στάση που τηρούν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Κύπρος στο θέμα των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

Πηγή: Καθημερινή  (τα λινκ προστέθηκαν από εμάς)

1 σχόλιο:

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.