Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

Νεοναζί πίσω από τον εμπρησμό στο Τρέγκλιτς;

Αποτροπιασμό προκαλεί ο εμπρησμός πολυκατοικίας που επρόκειτο να στεγάσει Σύρους πρόσφυγες σε χωριό της Σαξονίας Άνχαλτ. «Το ανθρωπιστικό καθήκον μας καλεί να βοηθούμε αυτούς που μας ζητούν άσυλο».

Το χωριό Τρέγκλιτς στο κρατίδιο Σαξονία Άνχαλτ με 2500 κατοίκους βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα. Γνωστοί – άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε πρόσφατα ανακαινισμένη τριώροφη πολυκατοικία, όπου τέλη Μαΐου θα φιλοξενούνταν 40 οικογένειες Σύρων προσφύγων. Προηγήθηκε η παραίτηση του δημάρχου της πόλης Μάρκους Νίρτ μετά από απειλές που δέχθηκε από ακροδεξιούς.

«Μπήκαν και έβαλαν φωτιά»

Διαδήλωση κατά της ξενοφοβίας στο Τρέγκλιτς
Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Ράινερ Χάζελχοφ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το συμβάν. «Έχουμε ανθρωπιστικό καθήκον να βοηθούμε τους ανθρώπους που ζητούν από εμάς άσυλο και θα το κάνουμε με ό,τι αυτό σημαίνει. Γιατί είναι βαθιά πεποίθησή μας και γιατί αυτό το εγκλήμα που έγινε, δεν πρόκειται να μας κάνει να αλλάξουμε γνώμη».
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα χαράματα του Σαββάτου και οι ανακριτικές αρχές είναι πεπεισμένες ότι επρόκειτο για εμπρησμό, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας Γιεργκ Βίλκμαν. «Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ένα ή περισσότερα άτομα μπήκαν στην πολυκατοικία και έβαλαν φωτιά. Χρησιμοποίησαν μάλιστα κατά πάσα πιθανότητα και υλικό που επιταχύνει τη φωτιά».
Ο Βίλκμαν δεν αποκλείει μάλιστα ο εμπρησμός να έχει πολιτικό υπόβαθρο. Κι αυτό γιατί είναι το δεύτερο περιστατικό που συμβαίνει στο χωριό λόγω των σχεδίων να φιλοξενηθούν οικογένειες προσφύγων από τη Συρία.

«Με αφήνει άφωνη»


Ο τοπικός πρωθυπουργός Χαζελχοφ με τον πρώην
 δήμαρχο Νιρτ στον τόπο του εμπρησμού
Αρχές Μαρτίου ο δήμαρχος του χωριού Μάρκους Νιρτ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά του μετά από προσωπικές επιθέσεις ακροδεξιών και ιδιαίτερα όταν δεν απαγορεύτηκε να διαδηλώσουν έξω από το σπίτι του μέλη και υποστηρικτές του νεοναζιστικού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (NPD). Επέλεξε, όπως είπε, το δρόμο της παραίτησης γιατί αισθάνθηκε ότι δεν προστατεύθηκε από την πολιτική και τις αρχές. Ο Νιρτ αποκάλεσε την πυρκαγιά ντροπή για το Τρέγκλιτς. «Είναι φοβερό για τον τόπο, μου προκαλούν λύπη οι άνθρωποι που μένουν εδώ. Πέφτει μια ακόμη πιο βαριά σκιά από ότι πριν. Για να αποκατασταθεί η φήμη θα πρέπει να πουν οι κάτοικοι ότι ιδιαίτερα τώρα θα ενεργοποιηθούν για να βοηθήσουν του πρόσφυγες».

Η υπουργός Οικογένειας Σβέσιχ, υπό την ευθύνη της οποίας βρίσκεται το πρόγραμμα πρόληψης της ακροδεξιάς βίας, σε συνέντευξή της στη κυριακάτικη die Welt ζήτησε την καταπολέμηση με κάθε τρόπο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. «Ο εμπρησμός είναι πράξη δειλίας και μου προκαλεί οργή, λύπη και με αφήνει άφωνη», τόνισε.

Ειρήνη Αναστασοπούλου (dw, dpa)
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.