Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Νέα ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας που επιμένει να ζητά "δέσμευση" του βόρειου Αιγαίου - Σε εξέλιξη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του koutipandoras.gr, η Τουρκία με την υπ' αριθμ. 0900/15 νέα ΝΟΤΑΜ , τροποποίησε την αρχική αγγελία 0889/15 που εκδόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου.
Με αυτή εξαιρεί τη Λήμνο, ωστόσο επιμένει να ζητά την περιοχή με την οποία δεσμεύει σχεδόν το μισό βόρειο Αιγαίο.

Στο υπουργείο Εξωτερικών είναι σε εξέλιξη εδώ και πολλές ώρες σύσκεψη όλων των παραγόντων με επικεφαλής τον ίδιο τον υπουργό Νίκο Κοτζιά.

Όπως μας είχαν επισημάνει πηγές του υπουργείου Εξωτερικών η Άγκυρα αναμενόταν να "διορθώσει" τις συντεταγμένες στους χάρτες που εξέδωσε, ώστε να μην συμπεριλαμβάνουν και έδαφος της Λήμνου, ωστόσο όπως τονίζεται από Ελληνικής πλευράς μόνο και μόνο το γεγονός ότι η χρονική διάρκεια της "δέσμευσης" είναι για ένα χρόνο είναι από μόνο του απαράδεκτο, χώρια το γεγονός ότι η χάραξη της περιοχής που θέλει η Τουρκική πλευρά προκαλεί προβλήματα και στους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130.

Από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ειπώθηκε στο koutipandoras.gr, ότι στην παρούσα φάση το θέμα το χειρίζεται αποκλειστικά το Υπουργείο Εξωτερικών, μιας και αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων "δεν είναι να μιλάνε αλλά να πράττουν..."

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό το Σαββατοκύριακο, η Άγκυρα στις 27 Φεβρουαρίου, προχώρησε σε μια κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας αλλά και του διεθνούς δικαίου προχωρόντας στην έκδοση ΝΟΤΑΜ με την οποία προσπάθησε να "δεσμεύσει" το μισό βόρειο Αιγαίο από την Σκύρο έως τη Λήμνο για όλο το 2015!

Η Αθήνα μετά από διαβουλεύσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προχώρησε σε εντονότατα διαβήματα σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και ICAO.

Το βράδυ της Κυριακής η Άγκυρα έλαβε και επίσημα απορριπτική απάντηση στη ΝΟΤΑΜ της, και μάλιστα σε ιδιαίτερα έντονο ύφος.

Στο κείμενο της Αθήνας τονίζεται μεταξύ άλλων ότι:
  • Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ.
  • Συνήθως η Τουρκία δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως ο χρονικός ορίζοντας, μέχρι τις 31-12- 2015 είναι πρωτοφανής.
  • Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο
  • Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130 δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.
  • Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.
  • Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
Η ΝΟΤΑΜ της Άγκυρας εκδόθηκε μετά την άρνηση της Αθήνας, να επιτρέψει σε ιταλικό πλοίο να ποντίσει οπτικές ίνες νοτίως της Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για λογαριασμό της Τουρκίας.
[..]
 Ανακοίνωση για τις εξελίξεις σε σχέση με τη Τουρκική ΝΟΤΑΜ εξέδωσε το ΚΚΕ με την οποία: "Καταδικάζει την νέα προκλητική απόφαση-αναγγελία της τουρκικής κυβέρνησης, με την οποία δεσμεύει από 2 Μάρτη μέχρι το τέλος του χρόνου τον εναέριο χώρο από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο με τον ισχυρισμό της πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων.
Η αγγελία αυτή ( ΝΟΤΑΜ 889/15) περιλαμβάνει τμήμα του FIR Αθηνών, παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, προκαλεί προβλήματα στους σχετικούς αεροδιάδρομους."

Τονίζει επίσης πως:
"Τα διαβήματα διαμαρτυρίας της ελληνικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε δεν μπορούν να κρύψουν ότι στην πράξη αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η ενσωμάτωση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, όχι μόνο δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά γεννά κινδύνους και βάζει το λαό σε νέες περιπέτειες.
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.