Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Μπάτσης Δ.: Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα

Το μνημειώδες έργο του Δημήτρη Μπάτση «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα» διατηρεί ακέραιη, εξήντα επτά (σ.σ. 68) χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, την επικαιρότητα του. Σήμερα που, ως συνέπεια της κρίσης, έχει ανοίξει η συζήτηση για το αν ήταν μοιραίο να φτάσει η Ελλάδα, δηλαδή ο ελληνικός λαός, σ” αυτή την κατάσταση, το έργο του Μπάτση δίνει απαντήσεις όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά και για το μέλλον της χώρας.

Ο Δημήτρης Μπάτσης εκτελέστηκε στις 30 Μαρτίου 1952 μαζί με τους Νίκο Μπελογιάννη, Ηλία Αργυριάδη και Νίκο Καλούμενο.

Στο πρόσωπο του, το μετεμφυλιακό κράτος, τιμώρησε τον «προδότη» της τάξης του (καθότι γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας που προσχώρησε στην Εθνική Αντίσταση), τον επιστήμονα που κατέρριψε το μύθο της «Ψωροκώσταινας» (δηλαδή του θεμέλιου λίθου της υποτέλειας και της εξάρτησης), τον αγωνιστή διανοούμενο που αποδείκνυε ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης για τη χώρα και το λαό.

Η εισαγωγή του Δ.Μπάτση στην α΄ έκδοση



Αφίσα για εκδήλωση του ΚΚΕ που είχε γίνει
στη Θεσσαλονίκη, προς τιμήν των τεσσάρων
εκτελεσθέντων: Ν. Μπελογιάννη, Δ. Μπάτση,
Ν. Καλούμενου και Η. Αργυριάδη
Εγραφε ο Δημήτρης Μπάτσης στην εισαγωγή της πρώτης έκδοσης του έργου του «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα»:

«Η εργασία μου αυτή γράφτηκε με την βέβαιη προοπτική, πως παρ” όλα τα εμπόδια και παρ” όλες τις πολύμορφες επεμβάσεις, ο Ελληνικός Λαός, που πάντα αγωνίζεται ηρωικά, θα ανοίξει και πάλι με τον αγώνα του διάπλατα τον δρόμο, για μια ελεύθερη δημοκρατική ανοδική πορεία, και θα αρχίσει, με τον ίδιο ενθουσιασμό, με την ίδια ορμή και αυτοθυσία, να χτίσει την ερειπωμένη από την ναζιστοφασιστικη κατοχή και τον οικτρό εμφύλιο, πατρίδα.

Η Ελλάδα θα γίνει οικονομικά και εθνικά πραγματικά ελεύθερη μόνον τότε που η ανοικοδόμηση αυτή γίνει από το Λαό και για το Λαό.

Θα σπάσουν τα δεσμά και θα αλλάξει ριζικά η διάρθρωση της σημερινής οικονομίας μας, θα ανοίξει ο δρόμος για να λυτρωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της νεοελληνικής κοινωνίας.

Και ο δρόμος αυτός μας οδηγεί στην ορθολογιστική οργάνωση και στη σχεδιασμένη ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, στη δημιουργία ανώτερης τεχνικής βάσης, στη γοργή συσσώρευση των οικονομικών μέσων για ν” ανθήσει και σ” εμάς γερή, προοδεμένη κοινωνική ζωή. Μόνον τότε θα δημιουργηθούν και θα εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για μια ακόμα πιο ψηλή κοινωνική επιδίωξη: τη σοσιαλιστική κοινωνία.

Ο Δημήτρης Μπάτσης
Για το χτίσιμο αυτής της νέας Ελλάδας δουλεύουν σήμερα, μέσα σε τραγικές πραγματικά συνθήκες και αψηφώντας κάθε κίνδυνο, όλοι οι επιστήμονες που βλέπουν μπροστά, όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι των επιστημών, πλάι και μαζί με τον αδάμαστο Ελληνικό Λαό, προσφέροντας ακόμη και την ζωή τους, ότι πολυτιμότερο δηλαδή έχουν, προσπαθώντας έτσι να στεριώσουν, όσο το δυνατό περισσότερο, την νίκη του.

Σε όλους αυτούς τους πραγματικούς ηρωικούς αγωνιστές, προσφέρω και εγώ την μικρότατη αυτή συμβολή.

Δημήτρης Μπάτσης
Αθήνα, ΕΜΠ , Ιούνιος 1947»

Το έργο του Δημήτρη Μπάτση «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα» κυκλοφόρησε σε Τρίτη Εκδοση το 2011 από τον εκδοτικό οίκο «Κέδρος.

Πηγή: Ημεροδρόμος
_______
Το βιβλίο του Δ.Μπάτση «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα» μπορείτε να το κατεβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή από εδώ, σε μορφή WinDjView*.
_______
*WinDjView
Το DJVU σε σχέση με το PDF έχει σημαντικά καλύτερη συμπίεση, οπότε καταλαμβάνει λιγότερο χώρο.
Επίσης υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης OCR (Οπτικής Αναγνώρισης Χαρακτήρων).
Προγράμματα για την εμφάνιση των αρχείων DJVU υπάρχουν πολλά. Το καλύτερο και με τις περισσότερες δυνατότητες κατά τη γνώμη μου είναι το WinDjView, το οποίο και συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Το πρόγραμμα WinDjView μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

2 σχόλια:

  1. Μπραβο συντροφε πολλα συγχαρητηρια. 30 Μαρτη ειναι 62 χρονια απο την Εκτελεση των ηρωων του ΚΚΕ Μπελογιαννη Μπατση Αργυριαδη Καλουμενου στο σπιτι του εκρυβε τον ασυρματο μαζι με τον ηρωα Βαβουδη. Εχω διαβασει την περιγραφη της Μαργαριτας καλουμενου για τα γεγονοτα. Ειναι συγκλονιστικη η αφηγηση. 2.5 μερες η ασφαλεια εψαχνε το σπιτι με τον Βαβουδη μεσα στην κρυπτη και την οικογενεια του Καλουμενου στο ποδι χωρις φαι χωρις τιποτα. Και εχεις τα καθαρματα 3 φορες να εχουνε επιχειρηση να διαλυσουνε το ΚΚΕ. Αυτοι που αρνηθηκανε με λυσσα την υποψηφιοτητα του Μπελογιαννη στις εκλογες του 1951 με την ΕΔΑ. καλο Σαββατοκυριακο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το βιβλιο που αρχισε να αποδομει τον μυθο της ψωροκωσταινας που ταιζαν τον λαο μας ΚΑΙ ΤΟΤΕ για να αποδεχτει την πολλαπλη εξαρτηση ! Το βιβλιο που αποδεικνυε την αδηφαγα ,πλιατσικολογα και προδοτικη πορεια της εγχωριας αστικης ταξης και των εξωθεν προστατων της .Το βιβλιο στοιχεια του οποιου αξιοποιει απο τοτε το ΚΚΕ και βασιζει την ..."ουτοπικη" προταση του στον λαο για λεφτερη κι ανεξαρτητη Ελλαδα ...ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΕ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.