Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Πούτιν: Παρελθόν ο αγωγός South Stream

Την διακοπή του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που θα ξεκινούσε από το Νότο της Ρωσίας, υποθαλάσσια στη Μαύρη Θάλασσα θα έφτανε στη Βουλγαρία, και από εκεί στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, ανακοίνωσε από την Αγκυρα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νέος αγωγός στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Οπως δήλωσε ο Πούτιν, στη θέση του South Stream, η Ρωσία σχεδιάζει την κατασκευή άλλου υποθαλάσσιου αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία. Να σημειωθεί πως ήδη υπάρχει ένας υποθαλάσσιος αγωγός που καλύπτει σε φυσικό αέριο πολύ μεγάλες ανάγκες της Τουρκίας.
Ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι ο νέος υποθαλάσσιος αγωγός θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Εκεί μάλιστα, προβλέπεται η δημιουργία ενός κόμβου, όπως είπε, από τον οποίο θα μπορούν να προμηθεύονται και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης φυσικό αέριο. Κάτι που σημαίνει ότι ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούν να προμηθεύονται η Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες. Ετσι, ως όλα δείχνουν, προς το παρόν, ναυαγεί το σχέδιο για διοχέτευση ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω του Νότου της Ευρώπης, προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ρωσία δεν μπορεί να ξεκινήσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream» τόνισε ο πρόεδρος Πούτιν, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να ξεκινήσει την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού και να σταματήσει στη Βουλγαρία. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει το αέριο, τότε θα διοχετευτεί κάπου αλλού. Η θέση της ΕΕ απέναντι στον South Stream είναι κάθε άλλο παρά εποικοδομητική. Ως εκ τούτου, θα προσανατολιστούμε εκ νέου σε νέες διεξόδους των ενεργειακών πόρων, είτε σε άλλες περιφέρειες, είτε σε έργα LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου)» δήλωσε ο ρώσος ηγέτης, αναφέροντας πως η Ρωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην κατασκευή νέου συστήματος αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών της Τουρκίας, δημιουργώντας νέο κόμβο στα σύνορα με την Ελλάδα: «Αν κρίνουμε σκόπιμο, θα δημιουργήσουμε ένα επιπλέον κόμβο φυσικού αερίου για τους καταναλωτές στη νότια Ευρώπη, σε τουρκικό έδαφος, στα σύνορα με την Ελλάδα».

Στρατηγική ενεργειακή συνεργασία με Τουρκία

Στο μεταξύ, από τις δηλώσεις Πούτιν και Ερντογάν, προκύπτει ότι οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας αναβαθμίζονται σε στρατηγικό επίπεδο. Οπως δήλωσε ο Πούτιν αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, η Μόσχα θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην τουρκική αγορά κατά 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο πλαίσιο του έργου του αγωγού Blue Stream(υπάρχων αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα).
Η Ρωσία επίσης, προτίθεται να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου κατά 6% για τους Τούρκους καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου του 2015, και αυτό θα είναι μόνο το πρώτο βήμα πριν από περαιτέρω μειώσεις που θα ακολουθήσουν, στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας με την Αγκυρα, δήλωσε ο Πούτιν.

Οι νέες εξελίξεις, όπως όλα δείχνουν, αναβαθμίζουν περαιτέρω τον ρόλο της Τουρκίας ως διαμετακομιστικού κόμβου ενεργειακών πόρων. Να σημειωθεί πως, εκτός του Blue Stream, από το έδαφος της χώρας περνάει ο αγωγός πετρελαίου Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) – Τσεϊχάν, ιρακινοί αγωγοί, προγραμματίζεται επίσης η υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για διοχέτευση αζερικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενώ είναι πολύ πιθανόν, από τη στιγμή που θα αρθεί το εμπάργκο σε βάρος της Τεχεράνης, να προωθούνται προς την Ευρώπη και πάλι μέσω της Τουρκίας, σημαντικοί ενεργειακοί πόροι του Ιράν.
Πηγή: Σύγχρονη Ρωσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.