Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

G.A.P. alive an' kicking: "Αντιμνημονιακοί στα λόγια ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ"

Αρκετή κινητικότητα στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο τις τελευταίες μέρες. Μετά τον Καρχιμάκη που βγήκε να επαναλαμβάνει τα ΣΥΝασπισμέικα περί κακών τραπεζιτών και καλών βιομηχάνων-εφοπλιστών και το ...συγκρουσιακό ΠΑΣΟΚ, σειρά παίρνει το "βαρύ πυροβολικό" της εν Ελλάδι σοσιαλδημοκρατίας, ο θρυλικός G.A.P., γνωστότερος και ως "το παιδί της Αλλαγής" ή συνοπτικότερα ως "Γιωργάκης"

Αναλυτικότερα:
_____
«Τόλμησα να πω ότι λεφτά, πλούτος σε αυτή την χώρα υπάρχει, αλλά σπαταλιέται, χάνεται ή χαρίζεται και εγώ αυτό θα το σταματήσω. Μακάρι να είχαμε λίγο χρόνο ακόμη. Για την επανάσταση του αυτονόητου. Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου από την Χαλκίδα, όπου παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή Συμεών Κεδίκογλου.

-Γατάκι Τσίπρα! Μέχρι και στα πουκάμισα, αντιγραφέας είσαι...
Ο Γιώργος Παπανδρέου καταλόγισε τις ευθύνες για την κατάσταση που παρέλαβε το 2009 στην προηγούμενη κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «την Ελλάδα δεν την έβαλε στο μνημόνιο το ΠΑΣΟΚ το 2009», ενώ αναφερόμενος στο βιβλίο που έγραψε ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για την κρίση, Τίμοθι Γκάιτνερ, σημείωσε πως «ο κ. Γκάιτνερ θυμάται πως έζησε δραματικές στιγμές, στιγμές Παλαιάς Διαθήκης, εκείνη την κρίσιμη περίοδο. Τότε που οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι θα δώσουν ένα μάθημα στην Ελλάδα για τα ψέματα που τους είπε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Υποστήριξε ακόμα ότι σήμερα πολλοί αφήνουν να εννοηθεί ότι «με λίγο ακόμη μαγείρεμα στοιχείων, λίγο ακόμη κλείσιμο του ματιού στους εταίρους μας στην Ευρώπη και με λίγα μέτρα ακόμη θα την είχαμε γλιτώσει», προσθέτοντας πως «άλλοι προπαγάνδιζαν ότι ενώ μας χάριζαν τζάμπα δισεκατομμύρια εμείς σώνει και καλά θέλαμε την τρόικα».
Ο Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας συγχρόνως την απαισιοδοξία του καθώς όπως είπε «τα δύο μεγαλύτερα σήμερα κόμματα γαλουχήθηκαν την πιο κρίσιμη για την πατρίδα ώρα στο ίδιο αντιμνημονιακό καλούπι», και διερωτήθηκε «τι μπορεί να προκύψει από έναν ανταγωνισμό στο ποιος θα σκίσει γρηγορότερα το μνημόνιο. Βέβαια στα λόγια. Όπως έδειξαν οι πρόσφατες εξελίξεις τα εύκολα λόγια, εύκολα λέγονται και εύκολα καίγονται».

Μίλησε ειρωνικά γι’ αυτούς που εμφανίζονται ως παντογνώστες και ως «μετά Χριστόν προφήτες», συμπεριλαμβάνοντας σε όλους αυτούς και όσους πνίγονται, όπως είπε, σε μία κουταλιά νερό των διεθνών αγορών. «Ούτε μία ώρα δεν θα άντεχαν το 2010 στην θέση μας» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως «ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και όχι η πατρίδα το ΠΑΣΟΚ». Έσπευσε συγχρόνως να σημειώσει ότι «ακόμα και αν μερικοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν ή ντρέπονται να το υπερασπιστούν δεν μπορούν να αφήνουν αυτούς που μας λοιδορούσαν να καρπώνονται τον δικό μας αγώνα».
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας
Συμπερασματικά:

Νομίζω πως επιχειρείται μια προσπάθεια αναστήλωσης της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας, όπως αυτή εκφράστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες μέσα από το ΠΑΣΟΚ.
Πολιτικές και κοινωνικές βάσεις έχει πολύ στέρεες έτσι και αλλιώς από την μία (εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία στην ΓΣΕΕ π.χ.), και πολύ πιο συγκροτημένο σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό λόγο (όσο "συγκροτημένος μπορεί να είναι ένας τέτοιος σοσιαλδημοκρατικός λόγος σήμερα) από την άλλη, και ιδίως σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που -μην το ξεχνάμε- με "δανεικούς" ψηφοφόρους παίζει στα "μεγάλα σαλόνια". Ένα ακόμη πλεονέκτημα της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας, είναι η εμπειρία των στελεχών της σε αυτό το επίπεδο. Εμπειρία που θα βαραίνει όλο και περισσότερο, όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από το σοκ του 2009 που αυτή προκάλεσε στους πελάτες της και την επακόλουθη συναισθηματική -κατά κύριο λόγο- αντίδραση των τελευταίων.

Το στοίχημα αυτή την στιγμή δεν είναι η άμεση ανακατάληψη από πλευράς της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας μιας εκ των δύο θέσεων του νέου διπολισμού (ο δικομματισμός μας άφησε χρόνους, επί του παρόντος τουλάχιστον) αφού κάτι τέτοιο δεν μοιάζει επί του άμεσου παρόντος εφικτό, αλλά σε πρώτη φάση η διατήρηση ενός σκληρού πυρήνα δυνάμεων που θα εμποδίσουν την ολοκληρωτική πολιτική εξαφάνιση των φορέων της, και η ανακατάληψη του χώρου που μοιραία θα μένει κενός από τα "κόμματα μιας χρήσης" όπως η ΔΗΜΑΡ ή το "Ποτάμι" σε δεύτερη. 

Αυτή είναι μια προοπτική καθόλα εφικτή, η οποία στερεί οποιαδήποτε προοπτική "ΣΥΡΙΖΑίικης" ισχυρής κυβέρνησης, ακόμη και σε βάθος χρόνου.

Εάν δε, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει σε συγκυβέρνηση με κλώνους του ΠΑΣΟΚ ή και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ υπό άλλον, από τον Μπένυ, αρχηγό (ή και τα δύο ταυτόχρονα), μαντέψτε ποιός θα εισπράξει την κυβερνητική φθορά και ποιός θα ετοιμάζεται για το μεγάλο come back.
Το τελευταίο σενάριο είναι εξάλλου και εξαιρετικά πιθανό. 

Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι επί του παρόντος σχέδια επί χάρτου, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό.
Είδομεν...
Εμείς απλά καταγράφουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.