Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Για την "Πανσπουδαστική νο8"

Δημοσιεύτηκε σε δύο συνέχειες στο παρόν μπλογκ, το 2011 τέτοιες μέρες (εδώ και εδώ). Αναδημοσιεύεται για μια ακόμη χρονιά, για ευνόητους λόγους επικαιρότητας.
Το λογότυπο της εφημερίδας "Πανσπουδαστική"
Μέρες που είναι, είπαμε να πιάσουμε λίγο έναν πολύ διαδεδομένο αστικό μύθο που επαναλαμβάνεται εν χορώ, από σχετικούς και άσχετους, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Αυτός δεν είναι άλλος από την περίφημη «Πανσπουδαστική νο8», μέσω της οποίας η ΚΝΕ καταδίκασε υποτίθεται, την κατάληψη του Πολυτεχνείου σαν έργο προβοκατόρων. Συμπυκνωμένη (γιατί με το πέρασμα των χρόνων προστίθεται συνεχώς και περισσότερη σάλτσα) αυτήν την άποψη μπορούμε να την βρούμε εκτός από τις διάφορες ανιστόριτες γκρούπες της «εξωκοινοβουλευτικής» και της «αναρχίας», σε ακροδεξιά(!) μπλογκ (με μια βόλτα στο google θα βρείτε και τέτοια), στην γνωστή και μη εξαιρετέα «καθημερινή»
(«...Ενα κόμμα που τρέμει το αυθόρμητο και βδελύσσεται το ακαπέλωτο, και οι πορείες του οποίου γίνονται έξω από τον πραγματικό κόσμο, σε έναν άλλον κόσμο, παράλληλο, αυτόκλειστο και αυτοσυντηρούμενο, ποιον άλλον να ενοχλήσει εκτός ίσως από τα μέλη του εκείνα που έχουν αρχίσει να κατανοούν ότι η αναμονή του «καθαρού προλεταριακού κινήματος» δεν διαφέρει σε πολλά από την αναμονή της Δευτέρας Παρουσίας και ότι εκείνη η διά της «Πανσπουδαστικής Νο 8 οξύτατη καταγγελία της ίδιας της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το 1973, σαν «προβοκάτσιας», έχει αφήσει ανεξίτηλα και καθοδηγητικά τα σημάδια της;...»)
αλλά και στην «έγκριτη» κατά τα άλλα Ελευθεροτυπία , άρθρο της οποίας και παραθέτουμε σαν ενδεικτικό του «μύθου»:

«...Το μυστήριο της «Πανσπουδαστικής Νο 8»
Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΑΝΗ
Δεν υπάρχει «ζύμωση» στα αμφιθέατρα, κάθε φορά που συζητείται το Πολυτεχνείο, που να μη «χτυπά κόκκινο» στο άκουσμα μιας φράσης: «Πανσπουδαστική Νο 8». Και δεν υπάρχει πρωταγωνιστής εκείνης της περιόδου που να μη την καταγγέλλει ή να μη την αποκηρύσσει -αναλόγως της κομματικής του προέλευσης.

Πρόκειται για το αντιστασιακό φοιτητικό φυλλάδιο του ΚΚΕ «Πανσπουδαστική», τεύχος οκτώ, που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του '74. Επιχείρησε να αποτιμήσει την εξέγερση και να απαντήσει στις συκοφαντίες της ΕΣΑ περί «αναρχικών στοιχείων» που εισέβαλαν και έδρασαν στο Πολυτεχνείο. Ομως, από τη μία όχθη πέρασε στην άλλη: αφού κατήγγειλε «τις αφηνιασμένες προσπάθειες της χουντικής ΚΥΠ και των πληρωμένων πρακτόρων της να διαστρέψουν την πορεία και το περιεχόμενο της εξέγερσης», φοβούμενο εκτροπή του αγώνα, συνέχισε: «Καταγγέλλουμε τη προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου την Τετάρτη, 14 του Νοέμβρη, 350 περίπου οργανωμένων πρακτόρων της ΚΥΠ (...) με σκοπό να προβάλλουν με κάθε μέσο τραμπουκισμού και προβοκάτσιας γελοία και αναρχικά συνθήματα που δεν εκφράζανε τη στιγμή και τις συγκεκριμένες δυνάμεις».
Παρέπεμπε -κατά γενική παραδοχή- στους 350 περίπου φοιτητές της Νομικής που διέκοψαν τη δική τους συνέλευση και με παρότρυνση του συναδέλφου τους από τη Φαρμακευτική (και μέλους της ΑΑΣΠΕ) Δ. Μαυρογένη έφθασαν, όλοι μαζί, από τη Σόλωνος στο Πολυτεχνείο. Σε άλλη σελίδα ο Δ. Μαυρογένης καταγγέλλεται ως «πράκτορας».

Η ειρωνεία είναι ότι στους «350» υπήρχαν και δεκάδες μέλη της «αντί-ΕΦΕΕ» και της ΚΝΕ! Το χειρότερο; Η εν λόγω καταγγελία εμφανίζεται να υπογράφεται από «τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου» και όχι, τουλάχιστον, από «κάποια μέλη» που πιθανόν να εξέφραζε...

Τριάντα χρόνια μετά, ούτε το κείμενο έχει αποκηρυχθεί επισήμως από το ΚΚΕ, αλλά ούτε έχει αποδειχθεί... ποιοι το συνέγραψαν. Τα τότε στελέχη της ΚΝΕ, στην πλειονότητά τους, έχουν αποχωρήσει από το ΚΚΕ, ενώ το κόμμα δεν πήρε ποτέ θέση. Οι εικασίες πολλές, αλλά ο ίδιος ο Δ. Μαυρογένης, που εκείνη την περίοδο κρυβόταν κάπου στην Κρήτη, επισημαίνει σήμερα ένα γεγονός: το φυλλάδιο κυκλοφόρησε δέκα ημέρες μετά την εξάρθρωση του παράνομου κλιμακίου της ΚΝΕ στην Αθήνα.

«Ισως την έγραψαν και κάποιοι που βρίσκονταν εκτός Ελλάδας ή που γλίτωσαν τη σύλληψη, ίσως ύποπτοι κύκλοι που αξιοποίησαν την εξάρθρωση» σημειώνει.
Ο ίδιος μόλις που πρόλαβε την εξέγερση, αφού αποφυλακίσθηκε από την ΕΣΑ με τη «γενική αμνηστία» τον Αύγουστο του '73. Επίσης, ήταν ένας από τους επτά που, στο πατάρι της Αρχιτεκτονικής την δεύτερη ημέρα της εξέγερσης, προσπάθησαν εν μέσω πολιτικών διαξιφισμών να συμφωνήσουν στη συνέχιση ή στον τερματισμό της κατάληψης (οι άλλοι ήταν οι Γ. Παριανός και Αλ. Αλαβάνος από ΚΝΕ, Θ. Τσούρας και Ν. Μιχαλόπουλος από ΠΑΚ, Χ. Λάζος και Σ. Παππάς από Ρ.Φ.) Εκείνη η συνάντηση βαφτίσθηκε αργότερα... «κουκί» από τον διοικητή της ΕΣΑ Σπανό, εξαιτίας του μικρού αριθμού συμμετεχόντων και ως «κουκί» καθιερώθηκε στις μετέπειτα κωδικές αναφορές (την απόφαση για συνέχιση, τελικά, την πήρε η Συντονιστική).

Η επανόρθωση της Συντονιστικής
Η καταγγελία της «Πανσπουδαστικής» έπεσε σαν βόμβα στους πρωταγωνιστές του Πολυτεχνείου που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν είτε στη φυλακή, είτε στην παρανομία. Η πρώτη μεταπολιτευτική ενέργεια 16 μελών της Συντονιστικής Επιτροπής, από όλες τις παρατάξεις, ήταν να συγκεντρωθούν (28 Σεπτεμβρίου 1974) και να εκδώσουν «τη μία και μοναδική ανακοίνωση εκτίμησης της εξέγερσης», ώστε να γίνει σαφές ότι «η άλλη» ήταν πλαστή:
«Οι πολιτικές αποφάσεις παίρνονταν από τις συνελεύσεις των φοιτητών, των εργατών, των μαθητών. Στη βάση της πολιτικής θέλησης των Συνελεύσεων εκλέχτηκαν οι εκπρόσωποι, καθορίσθηκε το πολιτικό περιεχόμενο και εκφράσθηκε από τα μεγάφωνα, τους πολύγραφους, τον ραδιοφωνικό σταθμό», είναι η πρώτη εύγλωττη παράγραφος...

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 16/11/2003...»
η φοιτητική παράταξη της ΚΝΕ
Μάλιστα! Καταπληκτικό το «ντοκουμέντο» πράγματι! Η ΚΝΕ των νεκρών και των σακατεμένων, των φυλακισμένων και των παράνομων, καταγγέλλει σαν προβοκάτορες ακόμη και τα δικά της μέλη!
Έχουμε χρείαν άλλων αποδείξεων, ότι από τότε τουλάχιστον και μετά, ό,ποιος καταγγέλλεται σαν προβοκάτορας από το ΚΚΕ, δεν είναι παρά πούρος επαναστάτης, και οι καταγγέλλοντες τίποτε λιγότερο από ρεφορμιστές στην καλύτερη, μέχρι πουλημένοι στην χειρότερη των περιπτώσεων;

Καλά θα ήταν για κάποιους, αλλά δυστυχώς για αυτούς η πραγματικότητα (όπως και τα «στοιχεία» τα οποία επικαλούνται), μας τα λένε κάπως αλλιώς.

-Αρχικά το έντυπο «πανσπουδαστική» δεν ήταν όργανο της ΚΝΕ όπως αφήνεται να εννοηθεί, αλλά της Αντι-ΕΦΕΕ (υπήρχε και η μαριονέτα της χούντας-ΕΦΕΕ), ενός πλατιού αντιδικτατορικού παράνομου φοιτητικού σχηματισμού, στον οποίο η ΚΝΕ συμμετείχε μεν, δεν ήταν οργάνωση της, δε. Η λαθροχειρία (και ο γκεμπελισμός) ξεκινάει από το γεγονός της συνωνυμίας της φοιτητικής παράταξης της ΚΝΕ (ΠΚΣ) με το όνομα του αντιδικτατορικού έντυπου, και παρά το γεγονός πως η ΠΚΣ στην δικτατορία, απλά δεν είχε ιδρυθεί ακόμη. Έτσι λοιπόν το πρώτο «φάουλ» είναι καθαρό, αφού δεν γνωρίζουμε καν, εάν και ποια μέλη της ΚΝΕ μπορεί να συμμετείχαν στην σύνταξη του συγκεκριμένου τεύχους! Το έντυπο «πανσπουδαστική» αφήνεται να εννοηθεί σαν όργανο της ΚΝΕ, ενώ δεν ήταν τέτοιο! Μικρή η ζημιά θα μου πείτε (εφόσον η ΚΝΕ συμμετείχε στην αντι-ΕΦΕΕ), αλλά έχει την σημασία του για την κατανόηση του τρόπου δημιουργίας και διάδοσης των μύθων.

-Τώρα μπαίνει και το ζήτημα του τι ακριβώς έλεγε το συγκεκριμένο τεύχος της «πανσπουδαστικής». Στον τύπο ή το ίντερνετ, βρίσκουμε συνήθως κάποια αποσπάσματα (κάποτε αληθινά-κάποτε όχι) που συνήθως κοσμούνται και από την «αποδεικτική» φωτό του πρωτοσέλιδου. Το γεγονός πως στο πρωτοσέλιδο υπάρχουν μόνο καταγγελίες για την χουντική σφαγή στις 17/11 και τίποτε άλλο, μια και οι αναφορές σε προβοκάτορες βρίσκονται στην 4η σελίδα, δεν φαίνεται να έχει προβληματίσει κανέναν από τους διακινητές του μύθου που δεν έχουν μπει καν στον κόπο να τον τσεκάρουν(!)

Εμείς λοιπόν, μια και η αλήθεια δεν μας φοβίζει, κάναμε τον κόπο να ψάξουμε λίγο περισσότερο και βρήκαμε και τις τέσσερις σελίδες εδώ.

Τι λέει λοιπόν στην 4η σελίδα της η «Π»;
Λέει πως δημοσιεύει ένα κείμενο που της ήρθε από την «Συντονιστική επιτροπή αγώνα» του πολυτεχνείου, και  «παρά τις επιφυλαξεις που η ίδια (η Πανσπουδαστική) κρατάει και τις συμπληρώσεις που πιστεύει πως χρειάζεται, το χαιρετίζει σαν ένα ντοκουμέντο...» κλπ κλπ...
Οχι μόνο λοιπόν η «Π» δεν είναι όργανο της ΚΝΕ, αλλά ακόμη και στον βαθμό που η ΚΝΕ επηρρεάζει την Αντι-ΕΦΕΕ (η οποία εκδίδει την «Π»), το κείμενο της «συντονιστικής» δημοσιεύται με «επιφυλάξεις και χρειάζεται συμπληρώσεις».

Τώρα, από που προκύπτει πως ένα κείμενο που υπογράφει η «συντονιστική επιτροπή αγώνα του πολυτεχνείου», και αναδημοσιεύεται «με επιφύλαξη», από ένα έντυπο της αντι-ΕΦΕΕ, αποτελεί και «ντοκουμέντο» των επίσημων θέσεων της ΚΝΕ, εγώ ακόμη δεν έχω καταλάβει...
Αφού λοιπόν είδαμε πως το περί ου ο λόγος κείμενο, ούτε της ΚΝΕ είναι, ούτε σε κάποιο «όργανο» της ΚΝΕ αναδημοσιεύθηκε, ας δούμε λίγο και το τι ακριβώς λέει, μια και ελάχιστοι έχουν μπει στον κόπο να το διαβάσουν.

Η ανακοίνωση λοιπόν της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου έχει γραφτεί σαν απάντηση στις γνωστές αιτιάσεις της ΕΣΑ περί «αναρχικών στοιχείων τα οποία εισχώρησαν στον πανεπιστημιακό χώρο με σκοπό την διασάλευσιν της δημοσίας τάξεως ...κλπ».
Το γεγονός πως όσοι καταγγέλλουν την ανακοίνωση της «συντονιστικής» σαν συκοφαντική, δικαιώνουν εμμέσως πλην σαφώς την ...ΕΣΑ στην οποία το κείμενο απαντάει, δεν δείχνει να έχει προβληματίσει κανέναν, σχεδόν 40 χρόνια μετά. Το προσπερνάμε και συνεχίζουμε για να δούμε που ακριβώς καταγγέλλεται η κατάληψη του ΕΜΠ σαν έργο προβοκατόρων. Τέτοιο πράγμα βέβαια δεν υπάρχει πουθενά στο κείμενο! Και πως θα μπορούσε εξάλλου; Σε μία τέτοια περίπτωση η «συντονιστική» θα κατήγγειλε τον ίδιο τον ...εαυτό της!

Τι αφορά λοιπόν η καταγγελία περί προβοκατόρων; Ας την δούμε:
«...καταγγέλλουμε την προσχεδιασμένη εισβολή στον χώρο του Πολ)χνείου την Τετάρτη, 14 του Νοέμβρη, 350 περίπου οργανωμένων πρακτόρων της ΚΥΠ, ...με σκοπό να προβάλουν με κάθε μέσο τραμπουκισμού και προβοκάτσιας (τι μου θυμίζει...;) γελοία αναρχικά συνθήματα και συνθήματα που δεν εκφράζανε την στιγμή και τις συγκεκριμένες δυνάμεις...»
η ανακοίνωση της "συντονιστικής"

Εδώ λοιπόν δεν καταγγέλλεται καμμία κατάληψη του ΕΜΠ. Εκείνο που καταγγέλλεται σαν προβοκατόρικο, είναι η προσπάθεια κάποιων μειοψηφιών να καπελώσουν (και μάλιστα προσπαθώντας να καταλάβουν τα μεγάφωνα του ΕΜΠ με την βία, όπως λέει παρακάτω) με τα δικά τους συνθήματα και πρακτικές, μία ευρύτερη λαϊκή κινητοποίηση. Είναι ένα έργο, το οποίο έχουμε βαρεθεί εξάλλου να το βλέπουμε σε κάθε κινητοποίηση, και μέχρι σήμερα.

Συνέβη όμως κάτι τέτοιο; Ας δώσουμε τον λόγο στον δηλωμένο «προβοκάτορα» και απαλλαγμένο κάθε φιλο-ΚΚΕ υποψίας, Στέργιο Κατσαρό  ο οποίος αν και κρίνει τελείως διαφορετικά τα συμβάντα, επιβεβαιώνει το γεγονός της διάστασης πολιτικού προτάγματος και συνθημάτων, μεταξύ κάποιων συγκεκριμένων ομάδων και της πλειοψηφίας του κόσμου που βρίσκοταν εκεί.:
«...Τα συνθήματα πύκνωναν. Τα πιο πολλά στρέφονταν ενάντια στη Χούντα. Οι μαοϊκοί προσπαθούσαν να περάσουν κάποια δικά τους συνθήματα. Το σύνθημα «Λαοκρατία» ξυπνούσε κάποιους παλιούς γνώριμους ήχους και το φώναζαν πολλοί, αν και λίγο μουδιασμένα. Τα συνθήματα των αναρχικών, όπως «Κάτω το κράτος», δεν τα υιοθετούσε κανείς. ... Αυτά βέβαια που συγκινούσαν το πλήθος και τα φώναζαν όλοι γενικά ήταν τα συνθήματα ενάντια στη Χούντα και τους Αμερικανούς...» 
Γιατί όμως η «συντονιστική» θεωρεί προβοκάτορες όσους βάζουν «συνθήματα που δεν εκφράζανε την στιγμή και τις συγκεκριμένες δυνάμεις...»; Το λέει παρακάτω «...Για να μπορέσουν να απομονώσουν το κίνημα μας. Για να μπορέσουν παραπέρα, κατασκευάζοντας (και με την βοήθεια των χουντικών μέσων ενημέρωσης) την εικόνα μιας μεμονωμένης εξτρεμιστικής επαναστατικοαναρχικής εξέγερσης που δεν έχει την συμπαράσταση του λαού...»
Έχουν αυτοί οι φόβοι της «συντονιστικής» κάποια βάση; Αν κρίνουμε από την προπαγανδιστική γραμμή του καθεστώτος τόσο κατά την διάρκεια, όσο και μετά την καταστολή της εξέγερσης, επιβεβαιώνονται πλήρως! Αλωστε η ανακοίνωση, σε αυτές ακριβώς τις αιτιάσεις της χούντας απαντάει!

Ακόμη φυσικά δεν έχουμε δει κάτι εναντίον της κατάληψης του ΕΜΠ, αλλά αντίθετα μετά την καταγγελία των προβοκατόρων διαβάζουμε: «...το σχέδιο όμως των Ρουφογάλη, Καραγιαννόπουλου, Παπαδόπουλου, CIA, απέτυχε παταγωδώς...»

Πότε απέτυχε; Στις 14 Νοέμβρη, όταν δηλαδή αποφασίζοταν η κατάληψη που αποτελούσε την ακύρωση των παραπάνω σχεδίων! Αρα το κείμενο της «Π» όχι απλά δεν καταγγέλλει την κατάληψη του ΕΜΠ, αλλά αντίθετα παρακάτω μας λέει πως «...ο Νοέμβρης του ’73 έγινε σταθμός του λαϊκού μας κινήματος...».

Όσο και αν ψάξουμε στο κείμενο, ο μύθος της «Πανσπουδαστικής νο8» δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.
Ένα πρόσθετο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση των πάντα έξυπνων, συντελεστών του ΙΟΥ της «Ελευθεροτυπίας» που ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζουν το νο8 της «Πανσπουδαστικής» σαν ...πλαστό! 

Γιατί μπορεί να κάνουν κάτι τέτοιο οι γνωστοί, φόλα αντι-ΚΚΕ συντελεστές του ΙΟΥ; Τους πήρε άραγε ο πόνος να υπερασπίσουν την ΚΝΕ; Οχι φυσικά. Απλά μια και απευθύνονται σε ένα εφυέστερο κοινό, γνωρίζουν πως δεν μιλάμε για ανακοίνωση της ΚΝΕ, αλλά της «συντονιστικής» του Πολυτεχνείου στην οποία εκτός της ΚΝΕ συμμετείχαν και όλες οι άλλες αντιστασιακές δυνάμεις, μαζί φυσικά και με τον «Ρήγα Φεραίο» από τον οποίο προέρχονται. Έτσι λοιπόν προκειμένου να βγουν από την δύσκολη θέση να κάνουν κριτική στον Ρήγα ή να τα χαλάσουν με τους «αντιεξουσιαστές» φίλους τους, βάλθηκαν και αυτοί να καταστρέψουν (προς μεγάλη τους απογοήτευση φαντάζομαι) έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους της μεταπολίτευσης...
-Το κείμενο του ΙΟΥ εδώ.

 Επιμύθιο:
Η όλη θεωρεία πως το ΚΚΕ καταδίκασε σαν «προβοκατόρικη» την κατάληψη του πολυτεχνείου το ’73, στηρίζεται σε ένα έντυπο που δεν είναι του ΚΚΕ, που αναδημοσιεύει μία ανακοίνωση που δεν είναι του ΚΚΕ, και που τέλος, δεν καταγγέλλει την κατάληψη!
3 στα 3!

Myth busted!

βλέπε ακόμη:  
Bonus: Η "Πανσπουδαστική" νο8 σε pdf

Η πανσπουδαστική νο 8

31 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΠΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΣ ΤΑΞΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Fadom.

    Δυστυχως πολλοι φοιτητες κ οχι μονο εχουν πεσει σε αυτην την προπαγανδα. Μακαρι να ξεστραβωθουν κ οι ιδιοι κ να κατανοησουν αυτα τα γεγονοτα.

    Θα θελα την γνωμη σου στην ειδηση που εβγαλε ο 902 πως οι φοιτητες στηριξαν την προταση που εκανε πρωτο το ΜΑΣ για κινητοποιηση. Ισχυει αυτο πραγματικα; Αν δεν κανω λαθος απο την προηγουμενη ημερα οι γσ των φοιτητικων συλλογων στην Ελλαδα ειχαν υπερψηφισει την προταση των ΕΑΑΚ κ ειχε προαποφασιστει η κινητοποιηση. Γιατι ο 902 το παρουσιαζει με αυτον τον τροπο; Θα με ενδιεφερε η αποψη σου κ διορθωσε με αν ξερεις αλλιως το θεμα. Σε ευχαριστω,Παυλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @,Παυλος:
      Νομμίζω πως πρέπει να κάνεις λάθος. Αν είχαν όντως προαποφασιστεί κινητοποιήσεις από την προηγούμενη, ποιό το νόημα της δημόσιας έκλησης του ΜΑΣ ακριβώς για να αποφασιστούν κινητοποιήσεις;
      http://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/55156/aprokliti-epithesi-ton-mat-kata-foititon-sti-nomiki-foto#/0

      Διαγραφή
    2. Λεει ο 902:
      "Η πρόταση για κινητοποίηση κατατέθηκε από τις δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στα ΔΣ των Συλλόγων και ανταποκρίθηκε θετικά η συντριπτική πλειοψηφία των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας. Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 5 μ.μ. με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια."

      *επισης τα ιδια κ για θεσσαλονικη*

      Ομως,
      η προταση περασε απο γεν. συνελευσεις και δ.σ. απο πλαισια εαακ.....

      Τα συλλαλητήρια ανα την Ελλάδα έγιναν μέσα από γενικές συνελεύσεις των συλλόγων οπου βγηκαν πλαισια εαακ. Την επόμενη μέρα το ΜΑΣ κατεβασε στα δσ των συλλογων ενα ψηφισμα που κατηγγειλε τον Φορτσακη και λοιπους πρυτανεις για τη σταση τους. Το οποιο υπερψιφηστηκε παντου απ ολους (πλην δαπ,πασπ) ως σωστο μεν, απλα γεννιεται η απορια τι νοημα ειχε αφου αυτό είχε ήδη αποφασιστεί από τις γ.σ.

      Δεν μοιαζει με επικάλυψη;;;;

      Ευχαριστω.Παυλος

      Διαγραφή
    3. @Παυλος:
      "Καλούμε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους, όλους τους φοιτητές να καταδικάσουν με αποφάσεις και με τη στάση τους την ένταση του αυταρχισμού και να δυναμώσουν τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στις σπουδές, στη δουλειά, στη ζωή."
      Η έκκληση του ΜΑΣ στις 13/11/14
      Όχι, δεν μοιάζει για "επικάλυψη".

      Διαγραφή
    4. http://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/55156/aprokliti-epithesi-ton-mat-kata-foititon-sti-nomiki-foto#/0
      Από το ίδιο προφανώς

      Διαγραφή
  3. Τώρα και οι χρυσαυγίτες στον χορό του "#8":
    http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/h-kne-to-hrwiko-polutechneio-kai-oi-350-probokatores-ths-kup#ixzz3JJcQ1Eo3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν τους καταλαβαίνω τους πανηγυρισμούς.

    1.Έλεγε η ΚΥΠ για "αναρχικούς που θελαν να διασαλεύσουν το κοινωνικο καθεστώς" και είπε (δήθεν γιατί είναι πλαστό το κείμενο) η ΣΕ ότι αυτοί που βάζανε τέτοια συνθήματα κλπ ήταν πράκτορες και προβοκάτορες. Άρα βασικά σε πρώτο επίπεδο δεν υπάρχει ένα μετωπικό "καλά κάναμε" απέναντι στην ΚΥΠ.

    2. δημοσιεύτηκε λέει με "επιφύλαξη". Αυτό και αν είναι αστείο, μέσα στην πιο μαύρη τρομοκρατία ένα έντυπο της αντίστασης, δημοσιεύει κάτι με επιφύλαξη, και καθάρισε ? Τι λειτουργία μπορεί να έχουν τα γραφόμενα δεν έχει σημασία ? Μπορούμε να καταλάβουμε την εποχή, όχι με τα μέτρα της σημερινής πληροφόρησης, αλλά με τις συνήθειες των αγωνιστών που ξεκοκάλιζαν λέξη λέξη ένα έντυπο, και τα έπαιρναν όλα τοις μετρητοίς ?

    3. Μπορούμε να μπλέξουμε στις λεπτομέρειες. Αυτή βασικά είναι η γραμμή άμυνας της ΚΝΕ, ότι δεν εννοεί αυτούς που πήγαν Τετάρτη μεσημέρι από τις άλλες σχολές. Δεν το ξεκαθαρίζει κιόλας όμως, και αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι σκόπιμο, είναι επένδυση στο "σούσουρο" και την υπόγεια διάβρωση που θα κάνει κάτι. Στην απόφαση της ΚΕ το 76 γίνεται σαφές ότι οι φοιτητές των άλλων σχολών που πήγαν, δεν είναι πράκτορες.

    4. Μπορούμε όμως και να μην μπλέξουμε στις λεπτομέρειες. Μπορούμε να δούμε ότι το ντοκουμέντο της ΚΕ λέει ότι η κατάληψη,επιβλήθηκε στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ, που δεν την έβλεπαν σαν προοπτική. Ότι η ΚΝΕ έλεγε πως η κατάληψη έπρεπε να αποφευχθεί. Μπορούμε να δούμε τις διαφωνίες μέσα στην εξέγερση, τις προσπάθειες Α/ΕΦΕΕ και ΡΦ για μόνο φοιτητικά, μετά μόνο αντιχουντικά και σε κάθε περίπτωση όχι αντιιμπεριαλιστικά (το περίφημο 5ο σημείο για την αντιδικτατορική ενότητα, της ανακοίνωσης της ΣΕ που Α/ΕΦΕΕ και ΡΦ διάβασαν πραξικοπηματικά, και το λέει η απόφαση της ΚΕ στην σελίδα 39 ,δεν λέει για πραξικοπηματικά βέβαια). Γνωστές και οι δυσκολίες μέσα στα στελέχη της Α/ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ στο πέρασμα της γραμμής, και οι προτάσεις για απαγκίστρωση, γνωστά όλα.

    5. Πάμε παρακάτω. Γνωστός και ο "αριστεροχουντισμός" στην μεταπολίτευση, οι καταγγελίες των "αριστεριστών και προβοκατόρων" σε όλες τις ημιεξεγέρσεις των πρώτων ετών της μεταπολίτευσης, γνωστός και ο ρόλος της ηγεσίας της ΕΦΕΕ το 79-80 και τον Νοέμβρη του 80, γνωστό και το Χημείο, όλα γνωστά.

    6. Ότι έχει υπάρξει, ιστορικά, αδικία σε βάρος της Α/ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ (και του ΡΦ, αλλά αυτό δεν σας χαλάει) είναι γεγονός. Μια ορισμένη ιστοριογραφία του Πολυτεχνείου, επηρεασμένη πολύ από το μλ ρεύμα, έχει περάσει έναν λίγο αντιδιαλεκτικό μηδενισμό του ότι η γραμμή κατευνασμού, εθνικής ενότητας, αποφυγής του αντιιμπεριαλισμού, μέχρι και συμμετοχής στην "φιλελευθεροποίηση" (πολύ πιο ανοιχτά στο πλαίσιο του ΚΚΕ εσ) είχε πολύ μεγάλες δυσκολίες να περάσει στους ίδιους αυτούς τους χώρους, και γι αυτό άλλωστε έπαιξαν έναν ρόλο μέσα στην εξέγερση και μάλιστα μαζικό. Πολιτικά όμως η εξέγερση σφραγίστηκε από την ιδεολογικοπολιτική τους ήττα κατά την διάρκεια της. Το μλ ρεύμα, βλέποντας την αστική ενσωμάτωση του ΚΚ με όρους περισσότερο "προδοσίας" και όχι ταξικής πάλης, έβλεπε και μια εύκολη αντικατάσταση του από ένα άλλο, επαναστατικό ΚΚ, με επιστροφή στις ρίζες. Αυτή είναι η ιδεολογικοπολιτική βάση του μηδενισμού της παρουσίας του επίσημου ΚΚ στην εξέγερση. Το ότι ο μηδενισμός όμως είναι λάθος δεν αναιρεί την στάση εκτόνωσης που είχε, και δεν είναι κάτι που αποδεικνύεται μόνο από την Π08 αλλά εντάσσοντας αυτό το ντοκουμέντο σε μια συνέχεια από αρκετά πριν το Πολυτεχνείο, μέχρι αρκετά μετά.

    "κάποιος σύντροφος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @"κάποιος σύντροφος":
      Η όλη θεωρεία πως το ΚΚΕ καταδίκασε σαν «προβοκατόρικη» την κατάληψη του πολυτεχνείου το ’73, στηρίζεται σε ένα έντυπο που δεν είναι του ΚΚΕ, που αναδημοσιεύει μία ανακοίνωση που δεν είναι του ΚΚΕ, και που τέλος, δεν καταγγέλλει την κατάληψη!
      -Τι από όλα δεν ισχύει;

      Διαγραφή
    2. @"κάποιος σύντροφος":
      Θεωρείς ή όχι το παρακάτω ψευδές;
      http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/h-kne-to-hrwiko-polutechneio-kai-oi-350-probokatores-ths-kup#ixzz3JJcQ1Eo3

      Διαγραφή
    3. @"κάποιος σύντροφος":
      Για τα περί αποδοχής της "φιλελευθεροποίησης", απορώ και εάν δεν τα είχαμε ήδη γράψει πόσο θα προβοκάριζες:
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/11/blog-post_16.html
      -Αγράμματος ή προβοκάτορας;

      Διαγραφή
    4. καταντάς και λίγο βαρετός με τα περί προβοκάτσιας. Σιγά μην είμαι και ένας από τους 350 :P

      θα επιμείνω να ψάχνω τα αίτια της στάσης του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσ (αμηχανία, εχθρότητα αλλά και συμμετοχή και ηρωισμός κλπ) στην εξέγερση. Αυτή είναι η κουβέντα με αξία. Ανέφερα και πριν ένα ντοκουμέντο της ΚΕ, άσε την Π08. Λέει απίθανα πράγματα, πχ αν ήταν πιο οργανωμένη η ΚΝΕ η κατάληψη θα μπορούσε να αποφευχθεί (!!!!!!!). Υπάρχει θέμα με αυτά, και οι κομμουνιστές ανοίγουν την κουβέντα, δεν την κλείνουν. Και επανέρχεσαι πάλι με συνδικαλιές, ότι μέσα στην μαύρη τρομοκρατία λειτουργούσε η Α/ΕΦΕΕ σαν πλατιά παράταξη όχι της ΚΝΕ . Δεν είναι έτσι, αλλά δεν έχει και αξία, το συνολικό στρατηγικό πλαίσιο ήταν π08 και έκανε το συγκεκριμένο ντοκουμέντο σημαντικό. Αυτό ανέδειξα.

      τουλάχιστον μην καταντάς επικίνδυνος, έκανα μια φορά ότι δεν είδα ότι αναπαράγεις ΧΑ, το ξανακάνεις.

      οτιδήποτε θα πει η ΧΑ για να το λερώσει και να μην μπορεί μετά να το λέει κανείς. Κομμάτι του ρόλου της είναι.

      "κάποιος σύντροφος"

      Διαγραφή
    5. @"κάποιος σύντροφος":
      1)και εσύ καταντάς βαρετός όταν προβοκάρεις συνεχώς ψευδόμενος ασύστολα, και μάλιστα για πράγματα που ντοκουμενταρίζονται στο φτερό.
      Προφανώς είναι η τελευταία γραμμή άμυνας αυτή, αλλά στον γραπτό λόγο έχει πρόβλημα.
      2)Απέφυγες να απαντήσεις στο βασικό, οπότε και επανέρχομαι:
      Η όλη θεωρεία πως το ΚΚΕ καταδίκασε σαν «προβοκατόρικη» την κατάληψη του πολυτεχνείου το ’73, στηρίζεται σε ένα έντυπο που δεν είναι του ΚΚΕ, που αναδημοσιεύει μία ανακοίνωση που δεν είναι του ΚΚΕ, και που τέλος, δεν καταγγέλλει την κατάληψη!
      -Τι από όλα δεν ισχύει;
      3)Ώστε σωστά τα λέει τελικά η ΧΑ, ε;

      Διαγραφή
    6. "Μπροστά στη «φιλελευθεροποίηση» οι κομματικοί φορείς της Αριστεράς βρίσκονται διασπασμένοι σε δυο πολιτικές γραμμές.
      Από τη μια μεριά το ΚΚΕ και το ΠΑΚ του Α. Παπανδρέου αρνούνται να συμμετάσχουν στις εκλογές και να νομιμοποιήσουν τη δικτατορία. Εκτιμούν σωστά την προσπάθεια της χούντας να δώσει αφ' ενός επίφαση «δημοκρατίας» σ' ένα καθεστώς που δομικά παραμένει αναλλοίωτο και ταυτόχρονα να μεταθέσει το πεδίο αντίδρασης των μαζών από την άρνηση «νομιμοποίησης» στο καθεστώς της στην κοινοβουλευτική ενσωμάτωση μέσω των εκλογών και των «νόμιμων» κομμάτων. Ενώ όμως η γραμμή του ΚΚΕ και του ΠΑΚ αρνείται να ενσωματωθεί σ' αυτό το «σημαδεμένο» παιχνίδι, δεν κατανοεί τα πολιτικά συμπεράσματα αυτής της γραμμής. Δεν κατανοεί δηλαδή ότι η άρνηση «νομιμοποίησης» της «φιλελευθεροποίησης» ισοδυναμεί με προσπάθεια ακύρωσης της, άρα σύγκρουση με τη δικτατορία. Γιατί εφ' όσον το πεδίο ένταξης των μαζών στην πολιτική διαδικασία δεν είναι οι εκλογές Μαρκεζίνη, τότε δεν μπορεί παρά να είναι η ρήξη με το καθεστώς. Ρήξη που αρχίζει από τη μη νομιμοποίησή του και λαμβάνει ανώτερες μορφές ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος. (Λαζαρίδης, 1978).

      [...]
      Από την άλλη μεριά το Γραφείο Εσωτερικού (Δρακόπουλος, Παρτσαλίδης) και ο Ηλίας Ηλιού υποστηρίζουν τη συμμετοχή στις εκλογές Μαρκεζίνη και την από τα «μέσα» υπονόμευση του καθεστώτος. Η γραμμή αυτή στηρίζεται σε δύο σημεία: α) ελπίζει στη διεύρυνση των νομικών και πολιτικών πλαισίων της δικτατορίας μέσα από την κοινοβουλευτική παρουσία και β) εκτιμά σαν πεδίο «συμφιλίωσης» Λαού και Αριστεράς την εκλογική διαδικασία."
      http://www.theseis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=141&Itemid=29

      Διαγραφή
    7. Με τις Θέσεις κάνε πολιτική, με τους ναζηδες οχι

      "κάποιος σύντροφος"

      Διαγραφή
    8. @"κάποιος σύντροφος":
      "πολιτική με τους ναζήδες" κάνει αυτός που προωθεί ως ορθές τις απόψεις τους.
      Αυτός δεν είμαι εγώ.

      Διαγραφή
    9. @"κάποιος σύντροφος":
      Και ξανά για το βασικό.
      Η όλη θεωρεία πως το ΚΚΕ καταδίκασε σαν «προβοκατόρικη» την κατάληψη του πολυτεχνείου το ’73, στηρίζεται σε ένα έντυπο που δεν είναι του ΚΚΕ, που αναδημοσιεύει μία ανακοίνωση που δεν είναι του ΚΚΕ, και που τέλος, δεν καταγγέλλει την κατάληψη!
      -Τι από όλα δεν ισχύει;

      Διαγραφή
    10. ρε συ βγαίνουν τα χρυσάυγουλα και προβοκάρουν το Πολυτεχνείο λέγοντας ότι κακό πράγμα η προβοκατορολογία σε βάρος του, και θες σοβαρά να πάρω πάσα από τους ναζί από και να πω ότι η προβοκατορολογία σε βάρος του Πολυτεχνείου είναι καλό πράγμα ?

      Σταμάτα να το κάνεις και εσύ, σταμάτα να παίρνεις πάσες, ο ναζισμός δεν είναι μια αστεία ιστορία για να φτιάχνεις χαζοτσακωμούς στο internet και να τρολλάρεις. Είναι ότι πιο μαύρο και σάπιο καλλιεργεί ο καπιταλισμός, η πιο μαύρη δολοφονική τρομοκρατία σε χώρους δουλειάς, νεολαίας, γειτονιές, δεν είναι μια ιστορία σε όρους lifestyle και facebook. Υπάρχει κυρίως όταν κλείνουμε το pc, δεν είναι αστείο.

      Υπερασπίσου αν θες την Π08.
      ΟΧΙ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΝ ΧΑ !!!!!!!!!!!!!!

      Και ξανά για το βασικό (αν και βασικό πια είναι ότι επιμένεις να βρίσκεις επιχειρήματα στην ΧΑ και ή θα πεις ότι κάνεις κακή πλάκα, ή θα σε αποχαιρετίσω, δεν έχω δουλειά να σου μιλάω)

      Το ΚΚΕ 3 χρόνια μετά έλεγε ότι ήταν κακό πράγμα η κατάληψη, και ίσως έπρεπε να αποφευχθεί, και αν η ΚΝΕ ήταν πιο δυνατή ίσως να είχε. 3

      3 χρόνια μετά κάνει.... αυτοκριτική για το ότι δεν σταμάτησε την εξέγερση. Συμφωνείς εσύ με αυτό ?

      "κάποιος σύντροφος"

      Διαγραφή
    11. @"κάποιος σύντροφος":
      Το γεγονός πως δεν δείχνεις καμμία διάθεση να διαφοροποιηθείς από τα λεγόμενα των ναζί θα έπρεπε να σε προβληματίζει περισσότερο, αντί να μου επιτίθεσαι και από επάνω γιατί απλά το επισημαίνω.
      Ο αντικομμουνισμός είναι πάντα κακός σύμβουλος.
      Το αν ο φασισμός είναι πλάκα ή όχι, δεν περίμενα εσένα εν έτη 2014 να μου το πεις. Θα έπρεπε να σε προβληματίσει περισσότερο κανά-δύο χρόνια πριν στις "πλατείες" ότανβοηθήσατε την ΧΑ να γίνει από περιθωριακή συμμορία, τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, υιοθετώντας τον σκληρό πυρήνα της φασιστικής αντζέντας (κάτω τα κόμματα και τα συνδικάτα, έξω οι κλέφτες, κλπ). Εγώ ευτυχώς τα έγραφα από τότε, και τα γραπτά έχουν την ενοχλητική συνήθεια να διατηρούνται.
      https://www.scribd.com/doc/91518432/%CE%B7-%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%8D

      Τέλος, είναι εντελώς διαφορετικές οι εκτιμήσεις της ΚΝΕ για την κατάληψη (και προφανώς είναι και δικαιωμένες), από την προβόκα πως δήθεν η ΚΝΕ είχε καταγγέλει την κατάληψη (στην οποία και συμμετείχε) ως έργο προβοκατόρων.
      Αυτό πραγματεύεται το κείμενο στο οποίο μπήκες να σχολιάσεις, και είναι το μόνο για το οποίο δεν έχεις πει κουβέντα.

      Διαγραφή
    12. @"κάποιος σύντροφος":
      Και φυσικά κανείς δεν σου ζήτησε να "πάρεις κάποια πάσα" από τους φασίστες.
      Εκείνο που ζητήθηκε είναι η κατανόηση του αντικειμενικού γεγονότος, πως έχεις ΔΩΣΕΙ, μια χαρά "πάσα στους φασίστες".
      -Δεν θα έπρεπε αυτό να προβληματίσει περισσότερο;

      Διαγραφή
    13. επιμένεις να μην σχολιάζεις την αυτοκριτική του ΚΚΕ ότι δεν μπόρεσε να σταματήσει την εξέγερση. Επειδή είσαι ικανός να πεις ότι δεν υπάρχει και δεν θέλω να ξαναγράψω, υπάρχει στην σελίδα 65 σε αυτή την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ. Η οποία είναι ΚΚΕ, δεν είναι Α/ΕΦΕΕ, νομίζω κιόλας, με σένα που έμπλεξα, τίποτε δεν αποκλείεται να το ακούσω. http://issuu.com/ergagwn/docs/kkegiaemp

      Εγώ βέβαια θα επιμένω να μην ταυτίζω το ΚΚΕ και την ΚΝΕ με αυτά, αν και συνήθως είναι κυρίαρχα. Πολλές φορές όμως, το δυναμικό της ΚΝΕ και του ΚΚΕ βρίσκει τον δρόμο του αγώνα, τσακίζει την ηττοπάθεια και την ενσωμάτωση. Το έκανε άλλωστε και το 73 ότι και αν έγραψε μετά, όπως έκανε και από το 87 και για κάποια χρόνια, για να αντικατασταθεί κακήν κακώς από κάποια άλλη ΚΝΕ που ιδρύθηκε τότε, μιας και η ΚΝΕ τράβηξε άλλον δρόμο, βάθυνε την ρήξη της με τον ρεφορμιστικό κομμουνισμό.

      τα όσα λες για την ταύτιση λαϊκού κινήματος και αγώνων με τους ναζίδες θα τα σχολιάσω, τα τελευταία είναι άλλωστε.

      Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και όλος ο λαός ξέρουν ότι ο δρόμος του μαζικού αγώνα δεν είναι ο δρόμος της ΧΑ. Όσοι δώσαμε την μάχη του 2011 δηλ την μάχη της άγριας απεργίας του μεσοπρόθεσμου το καλοκαίρι του 11, την μάχη της κατάληψης του δημόσιου χώρου, την μάχη της έκρηξης της κρίσης εκπροσώπησης που μπορούσε να γίνει κρίση του κράτους, την μάχη του Οκτώβρη του 11 με όλα τα υπουργεία υπό κατάληψη, 500.000 κόσμο στην Αθήνα, τον λαό στις 28 να κυνηγάει τον Παπούλια, το ΚΚΕ τόσο ηθικά απαξιωμένο να παίζει ξύλο έξω από την Βουλή με κάγκουρες αναρχικούς και ο λαός να αδιαφορεί και να μην το υπερασπίζεται επειδή το ΚΚΕ φύλαγε την Βουλή από τον λαό, την σχέση της χώρας με την ΕΕ σε μια κλωστή και το ΚΚΕ να λέει ότι αυτά είναι καταστροφή να τα αμφισβητούμε πάμε για εκλογές, ξέρουν ότι αυτά δεν είναι ο δρόμος του ναζισμού, είναι ο δρόμος που ο ναζισμός έρχεται για να τον κλείσει.

      Το σύστημα θέλει να τους τρομοκρατήσει ότι αγώνας= ΧΑ, ότι είναι το τίμημα. Είναι ένα από τα μέσα που έχει το σύστημα για να τρομοκρατεί. Είναι δουλειά του εργατικού κινήματος, του κομμουνιστικού κινήματος και της αριστεράς να το σπάνε. Ειδικά όταν αυτή η τρομοκρατία έχει περάσει ακόμα και στο ΚΚΕ, μιας και σε θεωρώ αντιπροσωπευτικό και ας μην το εκπροσωπείς επίσημα.

      Αντίο λοιπόν, δεν φταις εσύ για ότι λες, η ήττα φταίει. Η υπομονή μου όμως δεν είναι ανεξάντλητη. Δεν πιστεύω ότι είσαι χαμένη περίπτωση, πράκτορας, προβοκάτορας και διάφορα τέτοια, δεν είμαστε βλέπεις ίδιοι. Ηττημένος γραφειοκράτης είσαι, που μπορεί να μετατοπιστεί, αλλά όχι στο internet.

      Τα λέμε (με την ευρεία έννοια, όχι προσωπικά) στον καθαρό αέρα σύντροφε.

      "κάποιος σύντροφος"

      Διαγραφή
    14. @"κάποιος σύντροφος":
      1)Μίλησες για τα πάντα εκτός από το ζήτημα μας.
      Δεν απάντησες δηλαδή στο απλό:
      Η όλη θεωρεία πως το ΚΚΕ καταδίκασε σαν «προβοκατόρικη» την κατάληψη του πολυτεχνείου το ’73, στηρίζεται σε ένα έντυπο που δεν είναι του ΚΚΕ, που αναδημοσιεύει μία ανακοίνωση που δεν είναι του ΚΚΕ, και που τέλος, δεν καταγγέλλει την κατάληψη!
      -Τι από όλα δεν ισχύει;

      Ως εκ τούτου, προφανώς η παραπάνω κουβέντα επάνω σε αυτό στερείται κάθε νοήματος.

      2)Η ΚΝΕ είναι η νεολαία του ΚΚΕ, το ΚΚΕ είναι κόμμα νέου τύπου, και η νεολαία του δεν πουλάει τρελλίτσα πως εκφράζει άλλη από την κομματική γραμμή.

      3)Ώστε "το ΚΚΕ φύλαγε την Βουλή από τον λαό", ε;
      Ο λαός κατ'εσέ ήταν προφανώς οι Κασιδιαραίοι που προσπαθούσαν να δολοφονήσουν εργάτες στο σύνταγμα, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα (έξω τα κόμματα-δηλαδή το ΚΚΕ, έξω τα συνδικάτα-δηλαδή το ΠΑΜΕ) που καλιεργήσατε από κοινού μες τους φασίστες όλο το προηγούμενο διάστημα.
      Και ούτε καν τώρα μια αυτοκριτική για όλα αυτά. Τολμάς να τα επικαλείσαι και από επάνω...
      Και ακόμη και την ύστατη στιγμή ταυτίζεις τον φασισμό με κάποια μορφή αγώνα.
      Ο αντικομμουνισμός δυστυχώς τυφλώνει.

      4)Για τα περί "ηττημένων" και "γραφειοκρατών", απλά μου έφτιαξαν την διάθεση για να τα σχολιάσω στα σοβαρά.

      5)Είμαι αρκετά χρόνια εργάτης για να "μετατοπιστώ" στον μικροαστισμό. Πόσο μάλλον που δίπλα στο ΚΚΕ αποφάσισα να ταχθώ σε ώριμη ηλικία και μετά χρόνια οργανωμένης εξωκοινοβουλευτικής δράσης.
      Μην ελπίζεις....

      Διαγραφή
  5. μπραβο συντροφε για την αναρτηση ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. TRASH. ειναι γνωστος προβοκατορας ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΑΣ τα ιδια κανει και αλλου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Νομίζω πως το πρόβλημα είναι πως ο συνεπής αντικομμουνισμός, οδηγεί αναγκαστικά στην ταύτιση με τον φασισμό σε ένα σωρό επί μέρους ζητήματα.
      Η διαδικασία είναι αντικειμενική πιστεύω.
      Για τις χοντράδες που ειπώθηκαν τώρα, από το ότι "το ΚΚΕ δεν έχει θέση για έξοδο από την ΕΕ", μέχρι το ότι "φύλαγε την βουλή" την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Κοτζαρίδης, δεν νομίζω να τα πιστεύουν ούτε αυτοί που τα λένε.
      Εάν τα πιστεύουν όντως, η κατάσταση τους είναι τραγική και μη-αναστρέψιμη.

      Διαγραφή
  7. Το που καταληξανε ολοι αυτοι οι προβοκατορες που φτιαξανε το ΝΑΡ το 1989 το βλεπουμε πολυ καλα σημερα που γλειφουνε γυρω απο τον συριζα για μεζε απο την αστικη κουταλα. Με φωτεινη εξαιρεση βεβαια τον σ. ΚΑΠΠΟ που πολυ νωρις πηρε χαμπαρι την αλητεια τους. ο ορος ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ τους παει γαντι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Εδώ εγώ θα διαφωνήσω μαζί σου.
      Δεν θεωρώ προβοκάτορα όποιον έφυγε το '89 για το ΝΑΡ.
      Υπήρχαν αντικειμενικοί λόγοι για κάτι τέτοιο, και σε έντιμους ανθρώπους. Για πολλούς ίσως και ήταν δικαιολογημένο ΤΟΤΕ.
      Εκείνο που δεν καταπίνεται με τίποτε είναι αυτός που έφυγε από την ΚΝΕ το '89 διαφωνώντας υποτίθεται με τον ΣΥΝασπισμό και τον "αριστερό κυβερνητισμό", ο ίδιος σήμερα να κάνει την γλάστρα ακριβώς του ΣΥΝασπισμού(!!) και να κατηγορεί το ΚΚΕ πως ...δεν θέλει να κυβερνήσει!!!!!
      Εδώ η όποια λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά.
      Από την άλλη εξακολουθώ να πιστεύω πως υπάρχουν ακόμη έντιμοι άνθρωποι εκεί μέσα.
      Η ταξική πάλη ας τους φωτίσει να βρουν τον δρόμο τους...

      Διαγραφή
  8. TRASH. ισως να μη το διευκρινησα, Μιλαω για αυτους που φτιαξανε το ΝΑΡ τα ηγετικα στελεχη με εξαιρεση τον ΚΑΠΠΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. TRASH Μιλαει για την δολοφονικη επιθεση που δεχτηκε το ΠΑΜΕ απο παρακρατικους μηχανισμους με κουκουλες και χρυσαυγιτες που αγκαλιασμενοι μεσα στις πλατειες ειχανε στησει το δολοφονικο τους εργο. Θεοποιουνε ολη αυτην την αθλιοτητα που φωναζανε εξω τα κομματα και το θεωρει εξεγερση και αν τον ρωτησεις την γνωμη του για τον ΔΣΕ κορυφαια στιγμη της ταξικης παλης θα σου πει οτι ητανε τυχοδιωκτισμος. Μιλαμε για κοινους προβοκατορες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
    Σε αυτά ας σου απαντήσει ο ίδιος.
    Εγώ κρατάω πως ο φίλος μας δεν είδε φασίστες πουθενά εν μέσω της διαδικασίας που εκτόξευσε την ΧΑ από περιθωριακή συμμορία σε υπολογίσιμη πολιτική δύναμη της χώρας.
    Λες και η αντζέντα περί κατάργησης "κομμάτων και συνδικάτων" (την οποία κατάπιαν αμάσητη οι "αριστεροί") υπήρξε ποτέ και σε άλλον, πέραν του φασιστικού, πολιτικό χώρο.
    Για την επίθεση στο ΠΑΜΕ δε, οι μόνοι που υποστήριξαν πως "φύλαγε την βουλή" ήταν η ΧΑ, ο Καρατζαφέρης, κάποια αναρχικά γκρουπούσκουλα, και ουδείς άλλος.
    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε κάνει λόγο για προβοκατόρικη δολοφονική επίθεση εάν θυμάμαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. TRASH. Τωρα που δεν υπαρχει το ΠΑΜΕ μπροστα στην βουλη γιατι δεν πανε να κανουνε οτι θελουνε. η μηπως για το ΡΑ ΙΧΣΤΑΓΚ που ετοιμαζανε τους χαλασαμε την δουλεια για αυτο σκουζουνε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.