Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ένα ενδιαφέρον ερώτημα

Το βρήκαμε υπό μορφή σχολίου, σε διάλογο στο Lenin reloaded.

Σχολιάζοντας την "μομφή" που απευθύνεται από διάφορους στο ΚΚΕ, πως δηλαδή αυτό πιστεύει πως "τα λαϊκά προβλήματα θα λυθούν μόνο στον σοσιαλισμό", ο σχολιογράφος αναρωτιέται εύλογα:

- Καλά, ποιος ο λόγος να είσαι κομμουνιστής αν πιστεύεις ότι η επίλυση των λαϊκών προβλημάτων θα μπορούσε να συμβεί στον Καπιταλισμό;

Έλα μου ντε...

31 σχόλια:

  1. Πρόσεχε γτ τέτοια ερωτήματα μπάζουν από την άλλη μεριά....
    Παλεύεις για μεταρυθμίσεις δλδ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ζαχαρίας Αποστόλου:
      Πουθενά δεν μπάζουν. Μπορείς με μεταρυθμισεις (εντός του συτσήματοτος να λύσεις τα λαϊκά προβλήματα;
      Μπορεί δηλαδή να τα λύσει ο καπιταλισμός;
      -Μπορεί να εξασφαλίσει δουλειά-υγεία- σύνταξη π.χ., σε κάθε μέλος της κοινωνίας;
      Τι ακριβώς μπάζει;
      Υ.Γ.
      Εσύ τι ακριβώς πιστεύεις; Είναι ικανός ο καπιταλισμός (και μάλιστα στην κρίση του) να λύσει τα λαϊκά προβλήματα;
      (Το ΥΓ το απαντάς πρώτα...)

      Διαγραφή
  2. Trash

    Ο σοσσιαλισμός (και στην συνέχεια ο κομμουνισμός) είναι το μόνο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα που θα μπορέσει να δώσει λύση στα προβλήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. όχι όμως αρχικά, όχι τα πρώτα χρόνια, αλλά αφού βαθύνει η οικοδόμηση.

    Σήμερα όμως, εμένα δεν μου ικανοποιεί αυτό. Εγώ ζω στο σήμερα. Ζω στον καπιταλισμό. Και ως εκ τούτου αναγκάζομαι να παλέψω μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Και τώρα σε ρωτάεω εγώ. Ο καπιταλισμός έχει περιθώρια για παραχωρήσεις ή όχι; Εσύ τι νομίζεις; Και μην ξεχνάς ότι ο καπιταλισμός για να καθυσυχάσει τα πνεύματα κατά περιόδους έκανε μεγάλες παραχωρήσεις, με προοπτική την μη ανατροπή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ζαχαρίας Αποστόλου:
      Αυτά που λες θα ήταν λογικοφανή σε κάθε μη-κομμουνιστή.
      Αυτό γιατί:
      α)Τα βασικά προβλήματα του πληθυσμού (εργασία, στέγη, υγεία, τροφή, εκπαίδευση) στον σοσιαλισμό λύνονται άμεσα και όχι "αφού βαθύνει κάποια οικοδόμηση". Κάποια από αυτά (και ακόμη περισσότερα όπως η πρόσβαση στην τέχνη) λύνονται ακόμη κατά την διάρκεια της επανάστασης όπως έχει ήδη γράψει η ιστορία.
      β)Το "ζω στον καπιταλισμό Και ως εκ τούτου αναγκάζομαι να παλέψω μέσα σε αυτό το πλαίσιο..." σημαίνει ότι προφανώς θεωρείς αυτό το πλαίσιο αιώνιο και αναλλοίωτο. Εγώ ας πούμε ζω στον καπιταλισμό και γνωρίζω πως εάν θέλω να ζήσω σαν σαν άνθρωπος, πρέπει να ανατρέψω αυτό το πλαίσιο.
      γ)"... μην ξεχνάς ότι ο καπιταλισμός για να καθυσυχάσει τα πνεύματα κατά περιόδους έκανε μεγάλες παραχωρήσεις, με προοπτική την μη ανατροπή του. ..."
      Η αντίφαση εν τοις όροις!
      Αφού έχεις επιχειρηματολογήσει πως ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ανθρώπινος (άρα προς τι οι επαναστάσεις και τα αίματα;), μετά παραδέχεσαι πως ακόμη και για αυτό πρέπει να κινδυνέψει να ανατραπεί (δηλαδή ακόμη και για αυτό πρέπει να επιχειρήσεις την ανατροπή του, όμως εσύ προηγουμένως λες πως είναι περιττό!)
      Όσο για τα περιθώρια παραχωρήσεων που έχει ο καπιταλισμός σε περίοδο κρίσης, είναι αυτά που βλέπεις.
      Για να του αποσπάσεις κάτι παραπάνω από αυτά, χρειάζονται σκληροί αγώνες με προοπτική την ανατροπή του.
      -Αλλιώς γιατί να σου παραχωρήσει κάτι;
      Και τα ερωτήματα που σου έθεσα στο προηγούμενο σχόλιο παραμένουν αναπάντητα.

      Διαγραφή
    2. Trash

      Θα ήταν καλό να μην αλλοιώνεις αυτά που λέω, ούτε να προσπαθείς να εκβιάσεις λεγόμενα με βάση την δική σου συλλογιστική σκέψη (που στην προκειμένη δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο λάθος).
      (1)Τα βασικά προβλήματα δεν λύνονται άμεσα. Δεν νομίζω ότι λέμε κάπου (έντυπα του κόμματος, εκδηλώσεις, συνεντεύξεις κ.α.) ότι θα λυθούν άμεσα τα προβλήματα του λαού. Το συνεπακόλουθω μιας επανάστασης είναι μια "κόλαση" που θα ακολουθήσει, η οποία όμως είναι και η μοναδική προοπτική που δίνει ελπίδα στην συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Για να γίνει συγκρότηση των παραγωγικών μονάδων από την αρχή και επανακαθορισμός της λειτουργίας του με βάση τις ανάγκες του σοσσιαλιστικού καθεστώτος, και ως εκ τούτου και ικανοποίηση των αναγκών της πλειοψηφίας θα περάσουν χρόνια, και δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη.
      (2) Δεν θεωρώ τον καπιταλισμό αιώνιο και αναλλοίωτο. Άλλωστε για αυτό τάσομαι με το Κόμμα, με τα καλά και τα κακά που έχει. Το "ζω στον καπιταλισμό Και ως εκ τούτου αναγκάζομαι να παλέψω μέσα σε αυτό το πλαίσιο..." είναι μια πραγματικότητα. Αν εσύ συμπέρανες από αυτό ότι θεωρώ τον καπιταλισμό αιώνιο, είναι δικό σου πρόβλημα.
      (3) Το να λες ότι ο καπιταλισμός δεν κάνει άλλες παραχωρήσεις, και αμέσως μετά να καλείς στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η του μήνα είναι ουτοπικό. Το σύστημα έχει την δυνατότητα να κάνει πολλές παραχωρήσεις ακόμα. Άλλωστε εσύ τι πυστευεις. Ο Μαρινάκης (και ο κάθε Μαρινάκης) θα προτιμήσει να τα χάσει όλα στην προσπάθεια του να κυνηγήσει το μέγιστο δυνατό κέρδος από την υπεραξία ή θα κάνει παραχωρήσεις με σκοπό να χάσει ένα μερίδιο από την πίτα του με στόχο όμως να παραμήνει η τάξη του και αυτός στην εξουσία;

      Υ.Γ. τι ακριβώς έμεινε αναπάντητο;

      Διαγραφή
    3. @Ζαχαρίας ΑποστόλουQ
      Aρχικά δεν προσπάθησα να αλλοιώσω τίποτε από τα λεγόμενα σου.
      Απλά επισήμανα μια απλή αντίφαση σε αυτά που λες.
      Πως δηλαδή ενώ παραδέχεσαι πως για αποσπάσεις κάτι από τους καπιταλιστές (ειδικά σε περίοδο κρίσης), πρέπει αυτοί να κινδυνέψουν να τα χάσουν όλα, λες σε άλλο σημείο πως θεωρείς το καπιταλιστικό πλαίσιο δεδομένο.
      Εάν λοιπόν το θεωρήσουμε δεδομένο, πα να πει πως δεν κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα αυτοί, οπότε ούτε ψίχουλα παραχωρήσεων δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε εμείς.
      Αυτό απαντάει νομίζω και στα τρία ερωτήματα που έβαλες.
      Τέλος, εγώ όρισα τις "βασικές λαϊκές ανάγκες" εντελώς συγκεκριμένα (εργασία, στέγη, σίτιση, παιδεία, υγεία, κουλτούρα) και δεν γνωρίζω ιστορικό προηγούμενο που ο καπιταλισμός να έχει εγγυηθεί τα παραπάνω στο σύνολο του πληθυσμού.
      Στην ΕΣΣΔ για παράδειγμα ο τελευταίος άνεργος βρήκε δουλειά μόλις το 1929 (ο εμφύλιος τελείωσε ουσιαστικά μόλις το 1925) χρειάστηκαν μόλις 4 χρόνια σοσιαλισμού για το αδιανόητο στον καπιταλισμό.
      Η πείρα των υπόλοιπων Λαϊκών δημοκρατιών λέει το ίδιο περίπου για τον χρόνο που χρειάζεται, στην περίπτωση που με την λέξη "άμεσα" δεν εννοούμε το ίδιο.
      Για να το φέρω στα σημερινά, από το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα, εάν ο ελληνικός λαός είχε επιλέξει τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό αντί για τον φασισμό και το σοσιαλδημοκρατικό τσίρκο των πλατειών, τα βασικά του προβλήματα θα είχαν λυθεί ήδη, ή σχεδόν λυθεί ήδη.
      Υ.Γ.1
      Ναι το "ζω στον καπιταλισμό Και ως εκ τούτου αναγκάζομαι να παλέψω μέσα σε αυτό το πλαίσιο..." φυσικά και δεν ερμηνεύεται αλλιώς. Δεν έγραψες π.χ. "αναγκάζομαι να αγωνιστώ σε αυτό το πλαίσιο, προκειμένου να βγω από αυτό το πλαίσιο", πράγμα στο οποίο θα συμφωνούσαμε. Αν είναι λάθος η διατύπωση σου και παρεξήγησα, δώσε μου την ορθή.
      Υ.Γ.2
      Το να καλείς στο συλαλλητήριο του ΠΑΜΕ δεν είναι διόλου ουτοπικό, αφού εάν το ΠΑΜΕ αποδέχονταν έστω και εν μέρη το καπιταλιστικό "αιώνιο", προφανώς και δεν θα καλούσε στο συλλαλητήριο, γιατί τα αιτήματα που βάζει, εφόσον ευοδωθούν, θα "απομακρύνουν επενδυτές" κλπ κλπ κλπ

      Διαγραφή
    4. @Ζαχαρίας Αποστόλου:
      Ρωτάς " τι ακριβώς έμεινε αναπάντητο; "

      Το κάτωθι:

      "-Μπορείς με μεταρρυθμισεις (εντός του συστήματος να λύσεις τα λαϊκά προβλήματα;
      Μπορεί δηλαδή να τα λύσει ο καπιταλισμός;
      -Μπορεί να εξασφαλίσει δουλειά-υγεία- σύνταξη π.χ., σε κάθε μέλος της κοινωνίας; "

      Διαγραφή
  3. http://revolutionaryvigilance.blogspot.gr/2014/07/1.html?m=1

    Ενα ενδιαφερον κειμενο για τις παραχωρησεις που εκανε ο καπιταλισμος....
    Οπως και να χει ως κομμουνιστες πρεπει να γνωριζουμε και να διαδιδουμε οτι ακομα και την εποχη που ειχε περιθωρια παραχωρησεων ο καπιταλισμος αυτες τις εκανε υπο το φοβο του κομμουνισμου. Υπηρχε ΕΣΣΔ και πιο μετα ενα ολοκληρο σοσιαλιστικο μπλοκ. Υπηρχαν σοσιαλιστικες επαναστασεις και κοινωνικες εξεγερσεις. Ποτε ο καπιταλισμος δεν χαρισε τιποτα επειδη τον απειλησε η εργατικη ταξη με μεταρυθμιση! Αναγκαστηκε να δωσει γιατι φοβοταν τη σοσιαλιστικη επανασταση. Οι κατακτησεις στα καπιταλιστικα κρατη ηταν απορια αγωνων που αν και συνδικαλιστικοι κυριως εντουτοις εμπνεονταν απο την οκτωβριανη επανασταση και τις κατακτησεις των λαων που οικοδομουσαν το σοσιαλισμο.
    Με λιγα λογια οι καπιταλιστες παραχωρησεις κανανε οταν φοβοντουσαν. Και αυτο που φοβουνται ειναι η επανασταση οχι η μεταρυθμιση....

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ratm:
      Αυτό λέω και εγώ, για να σου δώσει ο αστός το παραμικρό πρέπει να κινδυνέψει η ίδια του η ύπαρξη ως τέτοιου.
      Όμως, και μόνο που ισχυρίζεται κάποιος πως δεν χρειάζεται να προσπαθείς για την εξάλειψη του ως τέτοιου, αυτόματα χάνεται και ο μοναδικός μοχλός για να του αποσπάσεις κάτι πριν αυτός εξαλειφθεί.
      Έχω την εντύπωση πως αυτό που λέω είναι απλούστατο.

      Διαγραφή
    2. Δε διαφωνω καθε αλλο. Αυτο που λεω ειναι πιο πολυ απαντηση στα οσα λεει ο Ζαχαριας στο β) περι παραχωρησεων του συστηματος.

      ratm

      Διαγραφή
  4. Trash

    Για αυτά που άφησα αναπάντητα:
    Οι μεταρυθμίσεις στο πλαίσιο του καπιταλισμού δεν μπορούν να δώσουν μόνιμη λύση σε λαϊκά προβλήματα/ζητηματα όπως αυτά που ανέφερες. Προσωρινά βέβαια ικανοποιούν τις λαικές ανάγκες μέχρι αυτές οι μεταρυθμίσεις (αν θεωρήσουμε ότι έχουν γίνει με βάση τον λαικό παράγοντα και είναι φιλολαϊκές) να παρθούν πίσω στο κυνήγι του μέγιστου ποσοστού κέρδους από τους καπιταλιστές.

    Υ.Γ.1 "ζω στον καπιταλισμό Και ως εκ τούτου αναγκάζομαι να παλέψω μέσα σε αυτό το πλαίσιο..." Αυτό δεν ισχυει μόνο για εμένα αλλά για όλους όσους ζουν στον καπιταλισμό και παλεύουν. Ακόμα και για εσένα. Δεν γράφει κάπου αποδέχομαι τον καπιταλισμό ως αιώνιο σύστημα. Οπότε όπως καταλαβαίνεις, ερμηνεύεται αλλιώς και το έχεις ήδη κάνει. Όπως καταλαβαίνεις φράση ολοκληρωμένη (αν και οτι έγραψα ήταν πλήρης σε σχέση με το θέμα που συζητούσαμε) είναι δύσκολο να σου δώσω, καθώς θα πρέπει να γράψω ένα σεντόνι με όλη την κοσμοθεωρία των κλασικών που να καταλήγει ότι παλεύω για τον σοσσιαλισμό (για να μην αλλοιώσεις ή παρεξηγήσης πάλι κάτι από αυτά που γράφω) δεν θα έχεις. Πάντως αν σε ικανοποιεί ζώ, στον καπιταλισμό και παλεύω για τον σοσσιαλισμό.
    Υ.Γ.2
    Από αυτά που γράφεις δημιουργείται ένα ερώτημα. Το ΠΑΜΕ γιατί πράγμα παλεύει στο σήμερα. Πέρα από το ζήτημα της επανάστασης που είναι στο καθημερινό πρόγραμμα να μαζεψει δυνάμεις, παλεύει για κάτι άλλο ή όλα τα άλλα είναι μεταρυθμίσεις έτσι όπως τα αντιλαμβάνεσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ζαχαρίας Αποστόλου:
      Εγώ επιμένω πως ο καπιταλισμός, ούτε καν προσωρινά δεν μπορεί να λύσει για το σύνολο του πλυθησμού, το σύνολο των προβλημάτων που ανέφερα.
      Δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό προηγούμενο!
      Ο καπιταλισμός το πολύ που μπορεί να κάνει, είναι σε περιόδους δικης του ανάπτυξης που συνοδεύονται και από ανάπτυξη του κινήματος, να ανακουφίσει (και όχι να λύσει) κάποιες από αυτές τις ανάγκες για ένα (το πολύ) μεγάλο μέρος (και όχι για το σύνολο), του πληθυσμού.
      Φαντάζομαι πως δεν διαφωνείς τελικά σε αυτό.
      -Για το Υ.Γ.1, ναι με αυτήν την διατύπωση συμφωνώ καθώς δεν παρέχει περιθώρια παρερμηνείας της.
      -Για το ΥΓ2 απάντησα ήδη αναλυτικά πιστεύω.

      Διαγραφή
    2. @Ζαχαρίας Αποστόλου:
      Απάντησα ήδη αναλυτικά, και με την έννοια πως ΔΕΝ θεωρώ πως η "απόσπαση κάποιων παραχωρήσεων" είναι και συνώνυμη με την "εξεύρεση λύσεων".

      Διαγραφή
  5. Και κατι ακομα. Αλλο παραχωρησεις και αλλο μετρα αντιμετωπισης της ακραιας φτωχιας. Παραχωρηση σημερα θα ηταν η ικανοποιηση πχ του συνολου του πλαισιου του ΠΑΜΕ για την προστασια των ανεργων ή για το κουρεμα δανειων. Η χορηγηση κουπονιων σιτισης ή η υποτυπωδης μεριμνα για τους αστεγους δεν ειναι παραχωρηση αλλα μετρα εναντια στην ακραια φτωχια που ο καπιταλισμος θελει να την αντιμετωπιζει. Ειδικα ο καπιταλισμος σε φαση αναπτυξης αντιμετωπιζει ζητηματα ακραιας φτωχιας που δημιουργουνται σε φαση κρισης ή υφεσης.
    Σε φαση κρισης ο καπιταλισμος δυσκολευεται ακομα και την ακραια φτωχια να αντιμετωπισει , ποσο μαλλον να κανει παραχωρησεις. Δεν υπαρχει πιο τρανο παραδειγμα γι'αυτο απο την τελευταια προταση νομου του ΣΥΡΙΖΑ που εντελει ουτε καλα καλα επαναφορα του κατωτατου μισθου δεν μπορει να προτεινει χωρις αστερισκους. Και μιλαμε τωρα για ενα μετρο οπου ακομα και ο ΣΕΒ εχει πει οτι δεν ειναι αντιθετος αρκει βεβαια να υπαρξει συγκλιση του κατωτατου των 751 με το μεσο μισθο. Γιατι το ΣΕΒ δεν τον καινε οσοι αμοιβονται με τον κατωτατο που ειναι σαφως λιγοτεροι απο αυτους που δουλευουν χρονια τωρα στη βιομηχανια και επαιρναν βαρεα, 3ετιες κλπ

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ratm

    συμφωνώ. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ είσαι άδικος μαζί του. Το έχει πει ξεκάθαρα. Μόνο αν η παραγωγικότητα/ανάπτυξη είναι με θετικό πρόσημο θα πραγματοποιηθούν όλα αυτά που προτείνει (μπακαλίστικη προσέγγιση). Να κάνουμε την προσευχή μας δλδ για εξαγωγές, μπας και καταφέρουμε να φάμε κανένα κομμάτι ψωμί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το επεσημανα γιατι πολλοι πολεμιοι σημερα του ΚΚΕ κυριως απο Α.Π. του ΣΥΡΙΖΑ αλλα και απο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΜΑ ,ΝΣ κλπ λενε οτι ειναι εφικτο με ενα ενδιαμεσο,μεταβατικο,μινιμουμ προγραμμα ΚΚΕ και λοιπων "αριστερων" να βγει μια κυβερνηση που θα υλοποιησει ενα πολιτικο προγραμμα που δεν θα ειναι σοσιαλιστικο αλλα θα ειναι αντιμπεριαλιστικο κλπ. Με εξοδο απο ευρω ή και την ΕΕ με εξοδο απο ΝΑΤΟ ,κρατικοποιησεις τραπεζων κλπ (παρεα με αυτα κολλανε και τον εργατικο ελεγχο λες και μπορει να υπαρξει εργστικος ελεγχος στις επιχριρησεις των καπιταλιστων!) Μαλιστα κατηγορουν το ΚΚΕ οτι αναγει τη λυση αυτων των προβληματων στο σοσιαλισμο αρα αποκλειει την πιθανοτητα επιτευξης τετοιων πολιτικων στοχων κλπ. Θα το πω απλα,δεν υπαρχει μεγαλυτερη αλητεια απο αυτο. Εγω μπορω να κατανοησω τη θεση του ΚΚΕ τη δεκαετια του 80 για εξοδο απο ΕΟΚ ακομα και χωρις επανασταση. Ηταν διεθνιστικο καθηκον προς την ΕΣΣΔ και τους λαους η απεμπλοκη χωρων απο ενωσεις αμεσα επιθετικες ως προς την ΕΣΣΔ. Και ως εκτουτου υπηρχε και οφελος απο μια τετοια εξελιξη και για το λαο της Ελλαδας. Σημερα ομως ειναι αδυνατο να επιτευχθει αποδεσμευση απο την ΕΕ χωρις να απειληθει επαναστατικα η ιδια η εξουσια των αστων. Δηλαδη ποσο ψευτης πρεπει να ειναι καποιος για να καλλιεργει οτι η λαικη παλη θα φτασει σε τετοιο επιπεδο ωστε να ανγκασει την αστικη ταξη σε αποδεσμευση απο την πιο στρατηγικη επιλογη για τα συμφεροντα της τα τελευταια 40 χρονια! Δηλαδη θα μπορει το κινημα να αναγκασει σε αυτοκτονια την αστικη ταξη αλλα δε θα μπορει να της παρει την εξουσια? Αυτα ειναι ο απολυτος κρετινισμος να λεγονται. Το κινημα σημερα σε συνθηκες που φαινονται αναγλυφα τα ορια του ιμπεριαλισμου εχει χρεος να παλεψει για την εξουσια και σε αυτη την παλη να εντασει αιτηματα κρικους και αιχμης οπως η αποδεσμευση απο καθε ιμπεριαλιστικη συμμαχια κλπ. Μπορουμε βεβαια να αποκλεισουμε την εξοδο απο την ΕΕ εντος καπιταλιστικου πλαισιου? Οχι αν και σημερα ειναι πανισχυρο το κομματι της αστικης ταξης της Ελλαδας που ειναι συνδεδεμενο με την ΕΕ. Ωστοσο αν τα πραγματα αλλαξουν και με πρωτοβουλια της αστικης ταξης ή κομματιου της βγουμε απο την ΕΕ αυτο θα ειναι προς το συμφερον του λαου? Μα στην εποχη οπου ο ιμπεριαλισμος παγκοσμια χωριζεται σε διακρατικες ενωσεις οταν μια χωρα φευγει απο μια το κανει για να συνδεθει με μια αλλη, το κανει γιατι η αστικη ταξη της αναπροσαρμωζει τα συμφεροντα της. Αυτο δε θα επιφερει κατι θετικο για το λαο αφου ολες οι ιμπεριαλιστικες ενωσεις εχουν τις ιδιες δεσμευσεις με την ΕΕ (4 ελευθεριες τυπου Μααστριχτ , στοχοι ανταγωνιστικοτητας, μειωση τιμης εργατικης δυναμεις,συμμετοχη στον ανταγωνισμο για το μοιρασμα των αγορων κλπ). Απο αυτη την αποψη αλλωστε κανει κριτικη και το ΚΚΕ στο αντιδραστικο ρευμα του ευρωσκεπτικισμου που εκφραζεται απο τα ακροδεξια κομματα πανευρωπαικα.
      Αρα αλλο η παλη για τα καθημερινα. Παλη απο την οποια η εργατικη ταξη εκτος απο το κερδισμα των προς το ζην μαθαινει να συγκρουεται και να οργανωνεται και απο την οποια αποκτα πολυτιμη πειρα ωστε να πολιτικοποιει τον αγωνα της και να κατανοει την αναγκη παλης για την εξουσια αν θελει να λυσει οριστικα τα προβληματα της και αλλο στο ονομα της παλης για τα καθημερινα για αποσπαση κατακτησεων δηλαδη να υποτασσεται το κινημα σε στοχους ρεφορμιστικους,σε κυβερνητικες εναλλαγες και εκλογικες αυταπατες. Να καλιεργειται δηλαδη οτι μπορει ο καπιταλισμος να κανει σημερα παραχωρησεις που τον αναιρουν ως μονοπωλιακο καπιταλισμο και τον γυρνανε στο προμονοπωλιακο του σταδιο! Με λιγα λογια τον κσνουν ανθρωπινο!
      Αυτη ειναι η μεγαλη διαφορα του ΚΚΕ με τους παγαποντηδες. Οτι προσπαθει καθε αγωμα και ειδικα πολιτικα αιτηματα να τα συνδεει με το ζητημα της εξουσιας ωστε να μην μπορουν να αποστεωθουν και να γινουν εντελει ειτε ονειρωξεις ,ειτε ενσωματωσιμοι στοχοι.

      Υγ. Αρα το σχολιο της αναρτησης ειναι πολυ ευστοχο και δεν μπορει κανενας σαλτιμπαγκος να το γυρισει μπουμεραγκ στους κομμουνιστες.

      ratm

      Διαγραφή
  7. Ratm

    1- Ευχαριστώ για το σαλτιμπάγκος....

    2- Τρικυμία εν κρανίω. Ο φερετζες που και καλά φόρεσες σου πέφτει πολύς.....

    3- Όπως καταλαβαίνεις (αν καταλαβαίνεις), τσουβαλιάζεις ένα σωρό αντιλήψεις, κόμματα και ρεύματα που ξεκινάνε από διαφορετικές αφαιτηρίες και καταλήγουν σε διαφορετικά μοτίβα/συμπεράσματα, που μόνο κρτικά σωστό δεν είναι. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση που δεν πρόκειται να την κάνω μπροστά στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ την 1η του μήνα.

    Υ.Γ.4 τουλάχιστον μέσα σε όλα λες και κάτι σωστό. : "Αρα αλλο η παλη για τα καθημερινα.....να λυσει οριστικα τα προβληματα της"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ζαχαρίας Αποστόλου:
      Δεν καταλαβαίνω γιατί θεώρησες πως το "σαλτιμπάγκος" απευθύνονταν σε εσένα.
      Τέλος πάντων ας εξηγήσει ο Ratm αν ισχύει κάτι τέτοιο.

      Εγώ από την μεριά μου να ξεκαθαρίσω προς όλους, πως εάν αρχίσουν σχόλια με μπινελίκια και προσωπικούς χαρακτηρισμούς, θα τα κόψω.
      Δεν θέλω να καταντήσει indymedia το μπλογκ.

      Διαγραφή
    2. 1) πραγματικα θελει πολυ φαντασια για να θεωρησεις οτι το σαλτιμπαγκος πηγαινε σε σενα.
      Εσυ ειπες οτι πιθανον καποιος προφανως εκ του πονηρου θα μπορουσε να γυρισει το πνευμα της αναρτησης μπουμεραγκ. Εγω αυτον τον υποθετικο καποιο αποκαλεσα σαλτιμπαγκο και οχι εσενα.
      2) δε δινω σημασια προφανως το λες πανω στον εκνευρισμο σου επειδη θεωρησες οτι σε προσεβαλα ενω αυτο δεν προκυπτει απο πουθενα. Αλλα αν θες εξηγεις τα περι φερετζε...
      3) δεν τσουβαλιαζω κατι που δεν τσουβαλιαζεται. Ειναι αιχμη του δορατος ολων των πολεμιων του ΚΚΕ η αντιληψη οτι το ΚΚΕ δεν πιστευει οτι μπορει να υπαρξουν κατακτησεις εντος καπιταλισμου ταυτιζοντας τις κατακτησεις οικονομικου κυριως τυπου(δηλαδη την παλη για τα καθημερινα) με παραχωρησεις που για μια σειρα λογους που προσπαθησα να εξηγησω εκανε η αστικη ταξη αλλες εποχες ,σε αλλη φαση αναπτυξης του καπιταλισμου και με αλλους διευνης συσχετισμους.

      Υγ. Αν θεωρεις οσα ειπα λαθος πλην μιας εξαιρεσης εδω ειμαι να ακουσω τη γνωμη σου.

      ratm

      Διαγραφή
  8. Trash

    Καταρχάς καλημέρα

    Λέω στο 1ο σχόλιο μου σε αυτή την ανάρτηση : "Πρόσεχε γτ τέτοια ερωτήματα μπάζουν από την άλλη μεριά.... Παλεύεις για μεταρυθμίσεις δλδ?"

    Και λέει ο ratm στο τελευαταίο του :"Αρα το σχολιο της αναρτησης ειναι πολυ ευστοχο και δεν μπορει κανενας σαλτιμπαγκος να το γυρισει μπουμεραγκ στους κομμουνιστες."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ζαχαρίας Αποστόλου:
      Την καλημέρα μου.
      Εγώ πάλι βλέπω πως ο ratm στην αρχή του σχολίου του έχει καθορίσει για ποιούς θα μιλήσει στην συνέχεια:
      "... πολλοι πολεμιοι σημερα του ΚΚΕ κυριως απο Α.Π. του ΣΥΡΙΖΑ αλλα και απο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΜΑ ,ΝΣ κλπ..."

      "...Αυτη ειναι η μεγαλη διαφορα του ΚΚΕ με τους παγαποντηδες..."

      "...Αρα το σχολιο της αναρτησης ειναι πολυ ευστοχο και δεν μπορει κανενας σαλτιμπαγκος να το γυρισει μπουμεραγκ στους κομμουνιστες..."

      Διαγραφή
    2. Ακριβως. Νομιζω οτι ηταν σαφες στο σε ποιους αναφερομαι κλπ...

      ratm

      Διαγραφή
  9. Εστειλα ενα σχολιο αλλα μπορει να χαθηκε. Οποτε ας το στειλω ξανα καπως πετσοκομμενο.

    1)Το Σαλτιμπαγκος οσες φορες και να το διαβασει καποιος δεν μπορει να το εκλαβει ως χαρακτηρισμο στο Ζαχαρια...
    2)τα περι φερετζε ας μου τα εξηγησει ο Ζαχαριας. Αν και μπορει να ναι πανω στα νευρα του για την υποτιθεμενη επιθεση μου σε αυτον.
    3) αν θεωρεις Ζαχαρια οτι τσουβαλιαζω ανομια πραγματα και οτι ειμσι λαθος σε αυτο που προσπαθησα να πω. Εδω ειμαι να ακουσω τον αντιλογο.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ratm

    Το 1ο μου σχόλιο είναι προσωπική άποψη.
    Πουθενά δεν αναφέρομαι σε άλλους που εκ του πονηρου θα μπορουσαν να γυρισουν το πνευμα και την ουσία της αναρτησης μπουμεραγκ. Και από την στιγμή που δεν αναφέρομαι σε άλλους (και στην κουβέντα δεν έχουν πάρει μέρος άλλοι) το σχόλιο προφανώς πάει σε εμένα.
    ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλοι τόσοι που δεν λες. Ο καθένας τους έχει διαφορετική κοινωνική βάση στήριξης και αναμοιογένεια στο εσωτερικό τους. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ενώ έχει δώσει όρκους πίστης στην ΕΕ (ενώ είναι από τα γενοφάσκια του φιλοαμερικάνικη δύναμη), δεν έχει βγει ακόμα κυβέρνηση γτ ένα κομμάτι της αστικής τάξης προβληματίζεται για την ανομοιωγένεια που παρουσιάζει σε ορισμένα πράγματα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ακόμα μεγαλύτερο μπουρδέλο στο εσωτερικό της. Αυτές τις δεδομένες αντιφάσεις δεν γίνεται να μην τις λαμβάνουμε υπόψιν μας, και να τις λαμβάνει η αστική τάξη, με απότερω σκοπό να τους τσουβαλιάζουμε όλους για να δείξουμε ότι και καλά είναι ίδιοι ενώ δεν είναι. Πάνω από όλα δεν είναι σωστό με βάση την κοσμοθεωρία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ζαχαρίας Αποστόλου:
      Οι "αντιφάσεις" των οπορτουνιστών είναι για τα μάτια του κόσμου και για να ψαρώνουνε κανένα κορόιδο.
      Επί της ουσίας, ελάχιστες μεταξύ τους διαφορές έχουν, και ο ratm έχει δίκιο.
      Όλοι το νταούλι του "μεταβατικού στάδιου" (λες και δεν έχει ολοκληρωθεί η ...αστοδημοκρατική!!!!!!! μεταρρύθμιση στην Ελλάδα) βαράνε.
      Και ξεκινώντας από αυτή την κοινή αφετηρία, απλά κάποιοι φτάνουν πιο γρήγορα (ή πιο ειλικρινά) στην φυσική της κατάληξη.
      Τον ευρωμονόδρομο, την απροκάλυπτη συμπόρευση με τους εγκληματίες του ΝΑΤΟ, τον ωμό τελικά αντικομμουνισμό.

      Εάν σε τελική έχεις διαφωνίες σε τόσο σημαντικά ζητήματα με ένα κόμμα, δεν κάθεσαι εκεί αλλά φεύγεις.
      Από το ΚΚΕ άλωστε έφυγαν για πολύ λιγότερα (υποτίθεται).
      Οπότε δεν θα πάρω στα σοβαρά το τι λένε για τον εαυτό τους οι απατεώνες.

      Διαγραφή
  11. Trash

    Για να μην παρανοηθώ. Προσθέτω σε ότι έχω πει, ότι οι αντιφάσεις που κατε'με είναι υπαρκτές, δεν σημαίνει ότι αυτά τα κόμματα ή ίσως κάποια κομμάτια τους (π.χ. ΝΑΡ, Α.Π. κ.α.) μπορούν να παίξουν τον ρόλο της πρωτοπορίας της ε.τ. Το εργατικό κόμμα είναι ένα στην Ελλάδα.
    Δεν μιλάνε όλοι για στάδια (μερικοί δεν μπαίνουν καν στον κόπο καθώς έχουν απεμπολήσει οποιαδήποτε σκέψη επανάστασης) και συχνά μπερδεύονται και με τις μεταβατικές περιόδους. Χρειάζεται κάθε φορά να το κρίνουμε συγκεκριμένα.

    Υ.Γ. Στο ΚΚΕ έμειναν άτομα και με πολύ περισσότερες διαφωνίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ζαχαρίας Αποστόλου:
      "...Στο ΚΚΕ έμειναν άτομα και με πολύ περισσότερες διαφωνίες..."
      Αδιάφορο. Όποιος έμεινε στο ΚΚΕ το έκανε γνωρίζοντας την υποχρέωση της πειθαρχίας στον Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό, και δεν πουλάει τρελλίτσα ούτε αυτός πως πρεσβεύει κάτι άλλο από το ΚΚΕ, ούτε το ΚΚΕ πως υπάρχει και το "άλλο ΚΚΕ" που θα μπορούσες να συμφωνήσεις μαζί του, εάν διαφωνείς τελικά με το ΚΚΕ.

      Ξαναλέω λοιπόν, πως ο κάθε Λαφαζάνης που "διαφωνεί" με το ΝΑΤΟ, ή κάθε ΝΑΡίτης που διαφωνεί με την αγαστή σύμπλευση με την σοσιαλδημοκρατία, εάν το εννοούν ας φύγουν από εκεί.
      Από το ΚΚΕ έφυγαν για λιγότερα (άρα δεν μπαίνει θέμα "κομματικού πατριωτισμού").
      Ως συνέπεια αυτού, οι "διαφωνίες" τους με τους κομματικούς τους φορείς είναι για λαϊκή κατανάλωση.

      Διαγραφή
    2. Υ.Γ.
      ΝΑΡίτικη πολιτική ανάλυση:
      http://mao.gr/rena/

      -Και αυτοί έφυγαν υποτίθεται από το ΚΚΕ λόγω της δημιουργίας του ΣΥΝασπισμού, έτσι;

      Και εγώ θα συζητήσω στα σοβαρά εάν είναι ή όχι απατεώνες...

      Διαγραφή
  12. Το Σαλτιμπαγκος πηγαινε για οποιον κατηγορει το ΚΚΕ οτι παλευει για μεταρυθμιση του καπιταλισμου οταν παλευει για τα καθημερινα ή το γυρνα απο την αναποδη επειδη συνδεει αυτο τον αγωνα με τη λαικη εξουσια.
    Αν αποδεχεσαι αυτη την αποψη σου χαριζω και το χαρακτηρισμο Ζαχαρια αφου θες τοσο πολυ να τον οικιοποιηθεις παρολο που αρχικα δεν πηγαινε για σενα καθως θεωρησα οτι πιθανον να ηταν υποθετικη αποψη καποιου κακοπροαιρετου(γι'αυτο και στην αρχη του σχολιου κατονομασα φορεις αυτης της αποψης που ανεξαρτητα απο τη φρασεολογια και της προφασεις ολοι στο ιδιο δια ταυτα καταληγουν ή μηπως οχι?)νομιζω οτι το διευκρινησα επαρκως αυτο.
    Απο κει και περα ο Τrash με εχει καλυψει στα υπολοιπα.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.