Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο, 7 Ιουνίου 2014

-"Στάλινγκραντ";

Ρωσία: Κυβερνητικά παιχνίδια περί Στάλινγκραντ


Συνεχίζονται στη Ρωσία τα κυβερνητικά παιχνίδια περί Στάλινγκραντ, καθώς η ρωσική αστική τάξη επιχειρεί -όπως έχει δείξει επανειλημμένως- να εκμεταλλευτεί τα σοβιετικά σύμβολα, καλλιεργώντας στο λαό μια νέα «πατριωτική» ιδεολογία. Η κυρίαρχη εξουσία της Ρωσίας προσπαθεί να καπηλευθεί τα σύμβολα, τη σημασία και το περιεχόμενο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά του φασισμού, που κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΣΕ πέτυχε ο σοβιετικός λαός. Σε αυτήν τη λογική ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, ζήτησε το Σάββατο να δοθεί στο Βόλγκογκραντ και πάλι το όνομα Στάλινγκραντ, επιχειρώντας όμως να διαφοροποιηθεί από το ίδιο το πρόσωπο του μεγάλου ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου. «Ουδέποτε αμφέβαλλα για την ανάγκη να αποδοθεί στο Στάλινγκραντ το όνομά του. Όχι προς τιμήν του Στάλιν, αλλά για το καλό των κατοίκων του», έγραψε ο Ρογκόζιν στο Twitter.

Ο θυρεός της πόλης-ήρωα της ΕΣΣΔ
Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε θετικά σε σχετικό αίτημα ενός βετεράνου του Κόκκινου Στρατού την ημέρα των εορτασμών της επετείου της Απόβασης στη Νορμανδία. Την απόφαση για την αλλαγή της ονομασίας της πόλης την έχουν οι κάτοικοι, οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν σε σχετικό δημοψήφισμα, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Θρυλική μάχη

Η μάχη του Στάλινγκραντ (1942-1943), η οποία σήμανε τη μεγαλύτερη ήττα της «ανίκητης» στρατιωτικής μηχανής των Ναζί εξακολουθεί να θεωρείται από τους ιστορικούς ως η μάχη που άλλαξε την πορεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η μάχη αυτή, ίσως η σημαντικότερη της παγκόσμιας ιστορίας, ήταν παράλληλα μία από τις πλέον αιματηρές με τις συνολικές απώλειες των Γερμανών και συμμάχων τους να ανέρχονται σε 800.000 νεκρούς και τραυματίες. Οι Σοβιετικοί είχαν 478.741 νεκρούς και 650.000 τραυματίες, στρατιώτες και πολίτες.

Το Στάλινγκραντ, μετονομάστηκε σε Βόλγκογκραντ το 1961 από τον Νικίτα Χρουστσόφ. Πριν από τη σοβιετική επανάσταση, η πόλη έφερε το όνομα Τσαρίτσιν.

Οι αρχές της πόλης ψήφισαν το Γενάρη του 2013 μια απόφαση βάσει της οποίας η πόλη ξαναβρίσκει το παλιό της όνομα έξι ημέρες το χρόνο, μεταξύ των οποίων η 2 Φλεβάρη και η 9 Μάη, ημερομηνία που γιορτάζεται στη Ρωσία το τέλος του πολέμου.
Πηγή: 902

1 σχόλιο:

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.