Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Η ταινία της εβδομάδας: Δοξόμπους

Σ’ ένα χωριό της Μακεδονίας, το Δοξόμπους, ένας έφηβος ονόματι Ξένος στέλνεται, μετά το θάνατο του πατέρα του, σε μοναστήρι για να μάθει την τέχνη του εμπορίου. Στα χρόνια που ακολουθούν ( 12ος μ.Χ. αιώνας), θα ζήσει τον πόλεμο σε όλη του τη διάρκεια, αρχικά στο μοναστήρι και στη συνέχεια στο πεδίο της μάχης, παίρνοντας και ο ίδιος μέρος στις εμφύλιες συγκρούσεις. Μετά τη νίκη των ζηλωτών, στις τάξεις των οποίων είχε διαπρέψει, ο Ξένος θα ανταμειφθεί με τον τίτλο του Άρχοντα του Δοξόμπους. Από τη θέση αυτή θα προσπαθήσει να αλλάξει ριζικά τη ζωή των φτωχών χωρικών.

Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός
Σενάριο: Φώτος Λαμπρινός, Πάνος Θεοδωρίδης
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Διάρκεια: 105 λεπτά

Πρωταγωνιστούν: Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Καραπανταζής, Στέλιος Καπάτος, Βαρβάρα Μαυρομάτη, Πάνος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Κολοβός, Τάσος Υφαντής, Άκης Σακελλαρίου, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Λάζαρος Ανδρέου, Γιώργος Φουρνιάδης, Στέλιος Γούτης, Στέφανος Κυριακίδης, Θοδωρής Προκοπίου, Δημήτρης Σιακάρας, Βασίλης Γκόπης,Νίκος Παπαδάκης
Έτος Παραγωγής: 1987


3 σχόλια:

  1. Το κράξιμο που είχε φάει η ταινία, έχει μάλλον να κάνει με τις σκηνές των αιρετικών, οι οποίοι φαντάζουν σα μισότρελοι που τους εβαλε ο σκηνοθέτης για να το παίξει "βαθιά τέχνη". Οι αιρετικοί είναι Βογομίλοι, μια Μανιχαϊστική αίρεση που εξαπλώθηκε στη Μακεδονία και τη Βουλγαρία εκείνη την εποχή, η οποία απέρριπτε την εκκλησιαστική ιεραρχία καθώς και την ίδια τη φεουδαρχία, και που έβρισκε απήχηση για τους λόγους αυτούς σε λαϊκά στρώματα που συντρίβονταν από τη φορολογία και την εξαναγκαστική εργασία για λογαριασμό των 2 αυτών αφεντάδων.

    Θεολογικά, πίστευαν ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από το διάβολο (ο Σαταναήλ που λένε και στην ταινία), και άρα ότι ο κόσμος είναι κακός, αλλά η ψυχή είχε δημιουργηθεί από το θεό, και ότι το καλό και το κακό συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται στον υλικό κόσμο. Γι' αυτό και πάνε και μένουνε στη φύση μέσα στις τρύπες, απορρίπτωντας κάθε πολυτέλεια του διαβολικού κόσμου.

    Ελπίζω να βοήθησα να βγάζουν περισσότερο νόημα τώρα αυτά που λένε οι αιρετικοί στις περίεργες "λειτουργίες" τους...

    Αιρεσιάρχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ μου, η ταινία διαδραμετίζεται όχι τον 12ο αι., όπως γράφεις, αλλά τον 14ο, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου μεταξύ του αυτοκράτορα Αδρόνικου Β΄ και του εγγονού του, μέλλοντα αυτοκράτορα Ανδρόνικου Γ΄. Ο τελευταίος είναι αυτός που επισκέπτεται τον ηγούμενο στην αρχή της ταινίας και πάλι αυτός που περιτριγυρίζεται από τους υπηρέτες του στην τελευταία σκηνή του έργου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.