Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Δημοσκόπηση GPO (και κάποιες σκέψεις πάνω σε αυτήν)

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 21,5%, έναντι 21% της Νέας Δημοκρατίας, και ακολουθούν το Ποτάμι με 8,5%, η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 7%, η Ελιά με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,7% και η ΔΗΜΑΡ με 3%.

Ευρωεκλογές
Πρόθεση ψήφου
ΣΥΡΙΖΑ
21,5%
ΝΔ
21%
Ποτάμι
8,5%
ΧΑ
7,5%
ΚΚΕ
7%
Ελιά
6%
ΑΝΕΛ
3,7%
ΔΗΜΑΡ
3%

Αντίθετα, στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 24,5%, έναντι 23,1% του ΣΥΡΙΖΑ, και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,2%, το Ποτάμι με 7%, η Χρυσή Αυγή με 6,9%, η Ελιά με 5,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4% και η ΔΗΜΑΡ με 2,8%.

Βουλευτικές εκλογές
Πρόθεση ψήφου
ΝΔ
24,5%
ΣΥΡΙΖΑ
23,1%
ΚΚΕ
7,2%
Ποτάμι
7 %
ΧΑ
6,9%
Ελιά
5,9%
ΑΝΕΛ
4%
ΔΗΜΑΡ
2,8%

Επιπλέον, το 67% των ερωτηθέντων πιστεύει πως θα υπάρξει νέο μνημόνιο, ενώ το 67,5% πιστεύει ότι η χώρα δεν βγαίνει από την κρίση.

Το 63,1% αξιολογεί αρνητικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, ενώ το 66,3% δεν πιστεύει πως η οικονομική πολιτική αποδίδει καρπούς.

Στο ερώτημα για το ποιον θεωρούν ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό, το 44,6% απαντά τον Αντώνη Σαμαρά και το 36,9% τον Αλέξη Τσίπρα.

Η δημοσκόπηση παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Ανατροπή» το βράδυ της Δευτέρας
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας
Εάν η δημοσκόπηση αυτή έχει κάποια σχέση με την πραγματικότητα (δεν βάζουμε και το χέρι μας στην φωτιά) προκύπτουν κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

1) Η διανοητική κατάσταση του μέσου έλληνα ψηφοφόρου εξακολουθεί συνοψίζεται στο γνωστό τραγούδι του Στέλιου:


2) Το ψοφίμι από την Κουμουνδούρου δεν δείχνει να τραβάει με τίποτε και ας έχει απέναντι του την χειρότερη κυβέρνηση τουλάχιστον από την μεταπολίτευση και μετά, και είναι απορίας άξιο πόσος καιρός θα χρειαστεί για να διαλυθεί στα εξών συνετέθη εάν χάσει και την προοπτική της άμεσης "κυβερνησιμότητας", καθώς για χάρη της έχει ήδη απολέσει κάθε ιδεολογικό-πολιτικό συνεκτικό πλαίσιο.

3)Δύο τουλάχιστον εκλογικές φούκες του '12, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, δείχνουν να σκάνε με το "ποτάμι" να προσπαθεί να τις αντικαταστήσει. Ωστόσο ούτε τα αθροιστικά ποσοστά τους αναπληρώνει, ούτε είναι ιδιαίτερα σίγουρο πως θα αντέξει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Προσωπικά το βλέπω για κόμμα "μιας χρήσης" και άμα...

4) Η σκόνη του '12 αρχίζει και κατακάθεται. Με εξαίρεση την "φούσκα" του ποταμιού για την οποία μιλήσαμε πριν, βλέπουμε μια επανασυσπείρωση γύρω από τους "παραδοσιακούς" πολιτικούς πόλους που γνωρίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια με την αλλαγή της κομματικής εκπροσώπησης των πόλων αυτών, όπου την σκυτάλη για την δεσπόζουσα θέση στην σοσιαλδημοκρατία έχει πάρει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο χώρος της άκρας λαϊκίστικης δεξιάς εκπροσωπείται πλέον από τους μαχαιροβγάλτες της ΧΑ στην θέση των κλόουν του ΛΑΟΣ.
Εξακολουθεί βέβαια να υπάρχει ένα κενό στον οπορτουνιστικό χώρο. Κενό που προέκυψε από την πλήρη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και που οι ΑΝΤΡΑΣΥΑ και "plan B" δεν δείχνουν να μπορούν μέχρι τώρα να καλύψουν. Επιβεβαιώνεται δηλαδή η δεξιά στροφή του '12 που δείχνει να σταθεροποιείται.

5) Επιβεβαίωνεται πως η μόνη ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει κάποια στιγμή (έστω και ελάχιστο) κεφάλι από την ΝΔ ώστε να διεκδικήσει κυβέρνηση, είναι η σταθεροποίηση (ή ακόμη "καλύτερα" η περαιτέρω ενδυνάμωση) της ΧΑ σε υψηλά εκλογικά ποσοστά. Τυχόν επαναπατρισμός δεξιών ψηφοφόρων θα έβαζε ταφόπλακα στην όποια κυβερνητική του φιλοδοξία, η οποία πλέον έχει μετατραπεί και σε όρο πολιτικής επιβίωσης για την Κουμουνδούρου όπως εξηγήσαμε παραπάνω.
Μέσα από αυτό το πρίσμα μπορούν να γίνουν κατανοητές και αρκετές πρόσφατες "φιλικές" κινήσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ προς την ναζιστική συμμορία.

6) Εάν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία του γκάλοπ για τις βουλευτικές εκλογές, τότε όχι μόνο η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ για την διατήρηση του καλπονοθευτικού μπόνους των +50 εδρών αποδεικνύεται μπούμεραγκ για τον πρώτο, αλλά δύσκολα θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και εάν το έπαιρνε, αφού οι εν δυνάμει κυβερνητικοί "εταίροι" του (ΑΝΕΛ-ΔΗΜΑΡ) δείχνουν σημάδια συρρίκνωσης έως εξαφανίσεως.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γλέζου εξάλλου, αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο έλαβαν υπόψην τους.

8 σχόλια:

  1. αυτο το σημειο 5 ειναι που μου εχει καρφωθει εδω και καιρο, πολυ καιρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @modesto:
      Από ότι βλέπεις, και στην Κουμουνδούρου αυτό τους έχει καρφωθεί, επίσης εδώ και καιρό....

      Διαγραφή
  2. Εμένα μου φαίνεται παράλογο να ψηφίζουν λιγότεροι το ΚΚΕ για ΕΕ απ οτι στις βουλευτικές.

    Η ψήφος στις βουλευτικές ειναι δυσκολότερη.

    Για το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΝΑΖΙ, συμφωνώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Antonxxx:
      Το πρόσεξα και εγώ αυτό. Παρότι το 0,2% είναι εντός των ορίων του στατιστικού λάθος, βγαίνουν κάποια συμπεράσματα από την σύγκριση ευρωεκλογών και βουλευτικών.

      Κάποια κόμματα είναι φανερό πως θα εισπράξουν στις πιο "χαλαρές" ευρωεκλογές ψήφο διαμαρτυρίας.
      Υπό αυτό το πρίσμα εξηγούνται και άλλα παράδοξα όπως η καθαρή πρωτιά της ΝΔ στις βουλευτικές, η δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ που εισπράτει "διαμαρτυρία" στις ευρωεκλογές αλλά όχι και εμπιστοσύνη στις βουλευτικές, τα ελλαφρά τσιπημένα προς τα επάνω ευρωποσοστά της ΧΑ, καθώς και η μεγάλη διαφορά (1,5%) του ποταμιού μεταξύ ευρωεκλογών και βουλευτικών.

      Ας πάρουμε και σαν δεδομένο πως υπάρχουν και εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις που μπορεί στις βουλευτικές (αλλά όχι και στις ευρωεκλογές) να συσπειρωθούν γύρω από το ΚΚΕ, και τελικά το +-0,2% δεν είναι και τόσο δυσεξήγητο.

      Διαγραφή
  3. να προετοιμαζόμαστε για κυβέρνηση όλων των "υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων" ? ;)
    + συριζα φυσικά σε αυτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ούτε Καν:
      Είχα γράψει πριν κανένα χρόνο περίπου, πως η μόνη "βιώσιμη" κυβέρνηση που θα μπορούσε να προκύψει αν δεν αλλάξουν δραματικά οι σημερινοί συσχετισμοί, είναι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
      Εκτός εάν δούμε μια συγκυβέρνηση του "συνταγματικού τόξου" (όλοι πλην ΚΚΕ-ΧΑ)

      Διαγραφή
  4. Στις ευροεκλογές πέρνουμε παραδοσιακά παραπάνω ποσοστό. Θεωρείτε πιο χαλαρή ψήφος. Και θα είναι ως ένα σημείο δείγμα για το τί ερχεται στις εθνικές εκλογές αν συνεχίσει στην ίδια μονοτονία η κατάσταση που επικρατεί στο κίνημα και στις διεκδικήσεις.
    modesto
    Μην ξεχνάς ότι τον ΣΥΡΙΖΑ τον έχει αναγκή η ίδια τάξη που έχει ανάγκη και την ΧΑ. Σίγουρα αυτή την στιγμή την ενδιαφέρει να κόψει ψήφους από ΝΔ. Αλλά και πιο μετά είναι περίεργο το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
    Τέλος μην ξεχνάτε ότι κυβέρνηση υπάρχει και με ανοχή όχι μόνο με συγκυβέρνηση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ζαχαρίας Αποστόλου:
      1) Άρα η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι "χαλαρή". Πολύ θετικό αυτό.
      2)Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με το "δείγμα για το τί ερχεται στις εθνικές εκλογές αν συνεχίσει στην ίδια μονοτονία η κατάσταση που επικρατεί στο κίνημα και στις διεκδικήσεις"
      Γιατί:
      α)Περιλαμβάνεται πρόβλεψη για τις εθνικές εκλογές
      β)Γιατί δεν βλέπω κάποιο πισωγύρισμα που να δικαιολογεί αυτό το ύφος στο σχόλιο.

      Εδώ δεν μπορούν να σταθούν κυβερνήσεις με κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες θεωρητικά "ατράνταχτες", θα σταθούν με "ψήφο ανοχής";
      Αγνοείς επιδεικτικά τόσο την συγκυρία, όσο και την πείρα της τελευταίας τετραετίας.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.