Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Update:

Ένταση στη στρατιωτική βάση του Μπελμπέκ

Ένταση επικράτησε στη στρατιωτική βάση του Μπελμπέκ, όπου ρώσοι στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικά πυρά στον αέρα, όταν 300 ουκρανοί στρατιώτες προσπάθησαν να επανακαταλάβουν τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι ρωσικές δυνάμεις προειδοποίησαν ότι θα πυροβολήσουν κατά των Ουκρανών αν συνεχίσουν την πορεία τους.

Την ίδια ώρα στρατιωτικό προσωπικό, που πιστεύεται ότι είναι ρώσοι, κάνουν πορεία στο Περεβαλνόγιε κοντά στη Συμφερούπολη.
Πηγή: Nooz

Τελευταία ενημέρωση 00:20

«Η Ρωσία ελέγχει απόλυτα την Κριμαία» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι επισκέπτεται την Τρίτη το Κίεβο. Ο ομόλογός του της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της κρίσης, ενώ υπεραμύνθηκε της συμμετοχής της Ρωσίας στην Ομάδα των G8.

Την ίδια ώρα, οι πρέσβεις του ΝΑΤΟ ζήτησαν από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις βάσεις της στην Κριμαία και να σταματήσει την όποια ανάμειξή της στην Ουκρανία, έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση τους στις Βρυξέλλες. Η Βορειοατλαντική Συμφωνία χαρακτήρισε τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της για την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου που έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση βίας. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε πως τα κράτη – μέλη του εξακολουθούν να στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, την προθυμία του να συνεργαστεί και να αναπτύξει δεσμούς με την Ουκρανία εξέφρασε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν θα γίνει «με όσους ανήλθαν στην εξουσία μέσω της αιματοχυσίας. Παράλληλα, ο κ. Μεντβέντεφ σχολίασε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ουκρανίας ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς παραμένει ο πρόεδρος της χώρας.



Θύμα των εξελίξεων είναι και η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, καθώς το ρωσικό δημόσιο τηλεοπτικό Πρώτο Κανάλι ανακοίνωσε μέσω του ιστοτόπου του ότι ακύρωσε την απευθείας μετάδοσή της προκειμένου να καλύψει τα έκτακτα γεγονότα.

Τελευταία ενημέρωση 21:50 Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως κάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη σκακιέρα που έχει στηθεί στην Ουκρανία. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ της διαμήνυσε πως είναι διατεθειμένος να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση, κι όχι μόνο σε διμερές επίπεδο. Ο κ. Πούτιν τόνισε στην καγκελάριο της Γερμανίας ότι υπάρχει απειλή από ακραίους εθνικιστές, επισημαίνοντας πως όσα μέτρα λήφθηκαν ήταν απόλυτα ενδεδειγμένα δεδομένης της κατάστασης στην Ουκρανία.

Τελευταία ενημέρωση 20:10 Ο αρχηγός του ουκρανικού Ναυτικού αυτομόλησε. Δηλώνει πίστη στον λαό της Κριμαίας. Πριν από λίγο - σύμφωνα με διεθνή και ρωσικά μέσα ενημέρωσης - ο αρχηγός του ναυτικού της Ουκρανίας, αντιναύαρχος Ντενίς Μπερεζόφσκι ορκίστηκε πίστη στο λαό της Κριμαίας και κάλεσε τους ναυτικούς να μην υπακούουν στην παράνομη, όπως είπε, ηγεσία του Κιέβου. Είχε διοριστεί μόλις το Σάββατο στην θέση του επικεφαλής του ουκρανικού ναυτικού από τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου.




Λίγο νωρίτερα, η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» μετέδωσε ότι η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου πέρασε στις ρωσικές δυνάμεις. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι ένα στόλος που αποτελείται από δέκα πολεμικά τα οποία παραμένουν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης δεν το έχουν εγκαταλείψει και τα πληρώματά τους παραμένουν πιστά στις αρχές στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, 1.000 ένοπλοι άνδρες έχουν αποκλείσει την Κυριακή την είσοδο μιας μονάδας Ουκρανών συνοριοφρουρών στην Κριμαία για να τους αναγκάσουν να παραδώσουν τον οπλισμό τους, υποστήριξε το ουκρανικό υπουργείο Αμύνης σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με το ΒΒC, βαριά οπλισμένοι άνδρες έχουν καταλάβει στρατηγικά σημεία στην κριμαϊκή χερσόνησο, όπως τα αεροδρόμια, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για συγκρούσεις. Σύμφωνα με αναφορές, στις ακτές της Κριμαίας εθεάθησαν ρωσικά πολεμικά πλοία.

"Είναι αδύνατον να αποκλειστεί η Ρωσία» απάντησε στις προειδοποιήσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι περί οικονομικού αποκλεισμού o πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας: «Δολοφονίες φιλήσυχων πολιτών έχουν γίνει ρουτίνα. Στηρίζουμε τον αγώνα για ευημερία της Κριμαίας».
Στο μεταξύ, την πρότασή του για τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία κατάθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντηση που είχε με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Παράλληλα εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας «να δώσει μέσα από την εμπειρία της κρίσης που έχουμε ζήσει και ζούμε την τεχνογνωσία της και προς την Ουκρανία».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κι ως κράτος, στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα υφιστάμενα σύνορα της Ουκρανίας, γιατί, όπως είπε, ασκούμε μια εξωτερική πολιτική αρχών που βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Ο ίδιος επισήμανε πως πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και διάλογος, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των υφισταμένων συμβατικών κειμένων που συνδέουν την Ουκρανία με τη Ρωσία, αλλά και με τη διεθνή κοινότητα.

Τελευταία ενημέρωση 17:35 Σημειώθηκε απόπειρα βανδαλισμού του μνημείου του Σοβιετικού Στρατού στη Σόφια με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Ουκρανία». Η Γαλλία και η Βρετανία, οι ΗΠΑ κι ο Καναδάς αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής των G8 στο Σότσι της Ρωσίας. Μήνυμα ειρήνης για την Ουκρανία έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του στη λειτουργία της Κυριακής, κάνοντας έκκληση για διάλογο κι ομόνοια και ζητώντας από τις δύο πλευρές να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να δομήσουν μαζί ένα κοινό μέλλον.

Τελευταία ενημέρωση 16:45 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε τη Ρωσία για την «απίστευτη επιθετικότητά της» και απείλησε για «πολύ σοβαρές συνέπειες» από τη χώρα του κι άλλα κράτη, ακόμα και οικονομική απομόνωσή της. «Δε μπορείς στον 21ο αιώνα να συμπεριφέρεσαι σα να είσαι στον 19ο και να εισβάλλεις σε μια χώρα με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Τζον Κέρι στο τηλεοπτικό κανάλι CBS, ξαφνιάζοντας όσους γνωρίζουν τις πρακτικές των ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πάντως, πρόσθεσε πως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το περιθώριο για να λάβει τις σωστές αποφάσεις που θα αποκλιμακώσουν την κρίση στην περιοχή.

Στο μεταξύ, η Λιθουανία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Ρωσία, μετά από την απόφαση της Μόσχας που προβλέπει την αποστολή στρατευμάτων στη γειτονική Ουκρανία.

UPDATE 15:59 : -Κινητοποίση στην Ουκρανία, μετά απο την δήλωση για «κήρυξη πολέμου» απο τον Πούτιν,όπως αναφέρει το Reuters.
- Η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έχει παραβιαστεί, δήλωσε ο βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ.
-Η Γαλλία ακύρωσε και επίσημα τη συμμετοχή στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο των G8 στο Σότσι, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου που επικαλείται το Reuters.
-Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τους πιστούς του να προσευχηθούν για την Ουκρανία

UPDATE 15:11 -Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον συνεκάλεσε για αύριο ένα έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή μιας ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης.

Ο Ζαρίφ από την πλευρά του εξέφρασε την «ανησυχία του για την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία»
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μία ειρηνική επίλυση της κρίσης και ότι οι προσπάθειες θα οδηγήσουν στο να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της κατάστασης σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή» προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, του οποίου η χώρα αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Μόσχας.
Ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλος διπλωματικών θεμάτων του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, κατήγγειλε από την πλευρά του «τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ» στην Ουκρανία, την ώρα που η Βορειοατλαντική Συμμαχία συνεδριάζει σήμερα για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης.
«Σε ό,τι αφορά τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, το ΝΑΤΟ έχει βλέψεις για την Ουκρανία και επιχειρεί να επεκταθεί προς Ανατολάς προκειμένου η Ουκρανία να γίνει μέλος του. Ελπίζουμε οι παρεμβάσεις του να σταματήσουν» δήλωσε ο Βελαγιάτι στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.



Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας συντομεύει την επίσκεψή του στην Τεχεράνη
Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο συντόμευσε την επίσκεψή του στο Ιράν προκειμένου να συμμετάσχει σε μια σύνοδο με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στην Ουκρανία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια ισπανική διπλωματική πηγή στην Τεχεράνη.
«Θα αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διπλωματική πηγή.
Ο Ισπανός υπουργός, που επρόκειτο να παραμείνει πολλές ημέρες στο Ιράν, δήλωσε «ανήσυχος για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» σήμερα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

-Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι "έχει κηρύξει τον πόλεμο"
Η Ουκρανία «βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής» μετά την «κήρυξη του πολέμου» εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.
«Βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Δεν πρόκειται για μία απειλή, πρόκειται πραγματικά για την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μου» τόνισε ο ίδιος.
«Καλούμε τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας» προσέθεσε.
«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να είναι ο πρόεδρος που ξεκίνησε έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών γειτόνων και συμμάχων, μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, βρίσκεται κοντά στο να επιτύχει το σκοπό του. Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφή» σημείωσε μιλώντας στην αγγλική γλώσσα κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης τύπου στο Κοινοβούλιο.
«Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να εισβάλει στην Ουκρανία και εμείς πιστεύουμε ότι οι διεθνείς μας εταίροι και όλη η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τη στρατιωτική σύρραξη που προκάλεσε η Ρωσία» είπε ο ίδιος.
-Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier δήλωσε ότι η κλιμάκωση της έντασης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ζήτησε από τους εμπλεκόμενους να αποφύγουν κινήσεις που μπορούν να θεωρηθούν προκλητικές
-Οι δηλώσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Α. Ράσμουνσεν για την Ουκρανία

Όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Associated Press, εκατοντάδες ένοπλοι χωρίς διακριτικά έφτασαν έξω από τη βάση του ουκρανικού πεζικού στην πόλη Πριβολνόγιε, στην Κριμαία. Το κομβόι αποτελείται από 13 στρατιωτικά οχήματα, καθένα από το οποίο μετέφερε 30 στρατιώτες, και τέσσερα τεθωρακισμένα με οπλισμένα πολυβόλα.
Τα οχήματα, που έχουν ρωσικές πινακίδες, περικύκλωσαν τη βάση, ενώ δεν επιτρέπουν στους Ουκρανούς στρατιώτες να μπουν ή να βγουν από την εγκατάσταση.

-285 συλλήψεις στη Μόσχα σε αντιπολεμική διαδήλωση

- Η Ρωσία "απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη", δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν
Η Ρωσία «απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» κα πρέπει «να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες και απειλές» εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
«Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και για τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» προσέθεσε ο Ράσμουσεν ο οποίος έκανε αυτές τις δηλώσεις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχία με θέμα την ουκρανική κρίση.
«Αυτό που η Ρωσία κάνει τώρα στην Ουκρανία παραβιάζει τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε δημοσιογράφος.
Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κάλεσε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και όλες τις πλευρές να «συνεχίσουν όλες τις προσπάθειες για να απομακρυνθεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση».

Δείτε πώς οι πολίτες της Κριμαίας υποδέχονται τους Ρώσους σαν απελευθερωτές







UPDATE 13:25 -Ο Ουκρανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος κλείνει για οποιαδήποτε μη πολιτική πτήση
-Σε 45 λεπτά ξεκινά η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

UPDATE 13:15 675.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους, για τη Ρωσία, σύμφωνα με τη ρωσική συνοριοφυλακή που κάνει λόγο για ενδείξεις "μιας ανθρωπιστικής καταστροφής"
H υπηρεσία συνοριακής φύλαξης της Ρωσίας είπε σήμερα ότι περίπου 675.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους κι έχουν καταφύγει στη Ρωσία στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου και ότι υπάρχουν ενδείξεις μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» , μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ- Τας.
«Εάν το «επαναστατικό χάος» στην Ουκρανία συνεχιστεί, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα συρρεύσουν στις ρωσικές περιοχές που συνορεύουν (με την Ουκρανία)» ανέφερε στο Ιτάρ- Τας η υπηρεσία αυτή.
- Μικρή πορεία συμπαράστασης στους Ουκρανούς πολίτες πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Συλλήψεις διαδηλωτών από τις δυνάμεις της αστυνομίας
-Παρεμποδίζεται η μετακίνηση δυτικών δημοσιογράφων στην Κριμαία

UPDATE 12:24 Το Κίεβο καλεί όλους τους εφέδρους του ουκρανικού στρατού ενώ ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία καλώντας το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των «νόμιμων» ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας. Αυτομόλησε προς τη ρωσική πλευρά η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου, η φρεγάτα Hetman Sahaidachny.

Δείτε ζωντανά τα όσα μεταδίδει το BBC εδω http://www.bbc.com/news/world-europe-26405082
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας

3 σχόλια:

  1. Στέλνω το σχόλιο σε περίπτωση που βρεις τίποτα χρήσιμο μέσα σε αυτό.

    Πριν από λίγο έπεσα κατά τύχη σε ένα άρθρο στο Forbes με τίτλο "What Ukraine Needs Is An American-Style Shale Gas Revolution" http://www.forbes.com/sites/christopherhelman/2014/03/03/what-ukraine-needs-is-an-american-style-shale-gas-revolution/
    Δεν είναι τίποτα το φανταστικό σαν άρθρο, έχει όμως μια ενδιαφέρουσα πτυχή.

    Shale gas είναι το σχιστολιθικό φυσικό αέριο για το οποίο πολύ λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια καθώς υποστηρίζεται (κυρίως από τους αμερικάνους, οι ΗΠΑ άλλωστε υποτίθεται ότι έχουν τα υψηλότερα αποθέματα παγκοσμίως σε σχιστολιθικό αέριο) ότι θα αλλάξει εντελώς την κατάσταση στη παγκόσμια αγορά ενέργειας. Ο Πούτιν εμφανίζονταν εδώ και κάποιο διάστημα (σύμφωνα τουλάχιστον με τους WSJ, όπως βλέπω στο http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052970203406404578074551724226488) ανήσυχος για τις εξελίξεις.

    Στο αμερικανικό http://www.eia.gov/analysis/studies/worldshalegas/
    υπάρχει ανάρτηση με τίτλο: Technically Recoverable Shale Oil and Shale Gas Resources: An Assessment of 137 Shale Formations in 41 Countries Outside the United States.

    Στο Figure1 δίνεται ένας χάρτης που υποτίθεται ότι δείχνει περιοχές που αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως προς το σχιστολιθικό αέριο. Με κόκκινο οι περιοχές για τις οποίες υπάρχει μια εκτίμηση (σε αρχικό στάδιο ακόμα) ως προς το επίπεδο των αποθεμάτων που μπορεί να έχουν και με πορτοκαλί οι περιοχές με αυξημένη πιθανότητα να έχουν αποθέματα αλλά για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμα εκτίμηση για το ύψος αυτών.

    Από το χάρτη φαίνεται ότι όλη σχεδόν η Ουκρανία είναι περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος ως προς την ύπαρξη σχιστολιθικού αερίου. Φαίνεται επίσης ότι υπάρχουν δυο περιοχές με κόκκινο χρώμα (περιοχές δηλαδή που υπάρχει ήδη-έστω και σε πρώιμο στάδιο-εκτίμηση για ύψος αποθεμάτων), η μια στην ανατολική Ουκρανία και η άλλη στη Δυτική και μάλιστα-αν δεν κάνω λάθος-στο τμήμα εκείνο της Δυτικής Ουκρανίας στο οποίο οι ναζί έχουν τα υψηλότερα ποσοστά τους.

    Αν πατήσει κανείς πάνω στο πίνακα 3 (Table3), βλέπει ότι η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή (ξαναλέω ότι πρόκειται για αρχικές εκτιμήσεις-όχι για αποδεδειγμένα υπαρκτές ποσότητες) για την Ουκρανία, όσον αφορά τα αποθέματα σε σχιστολιθικό αέριο, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Φτάνει στο 45% της αντίστοιχης εκτίμησης για το σχιστολιθικό αέριο στη Ρωσία ενώ στην ΕΕ μόνο η Πολωνία και η Γαλλία εμφανίζουν μεγαλύτερα (πολύ λίγο μεγαλύτερα). Αν λοιπόν το σχιστολιθικό αέριο πρόκειται να παίξει τον τόσο σημαντικό ρόλο στη παγκόσμια αγορά ενέργειας όπως ισχυρίζονται κάποιοι, τότε η Ουκρανία αναδεικνύεται σε ακόμα πιο θερμή περιοχή για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ρα :
    Κοίτα τι βρήκα για αυτό:
    Οι ειδικοί είναι ωστόσο πολύ επιφυλακτικοί για την πραγματική δυνατότητα άντλησης αερίου από σχιστόλιθο στην Ανατολική Ευρώπη αφού πολλές προσπάθειες εξόρυξης στο παρελθόν είχαν καταλήξει σε αποτυχία. Τα σχέδια αυτά προσκρούουν επιπλέον στην εχθρότητα των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες. Εκατοντάδες άτομα είχαν διαδηλώσει τον περασμένο Οκτώβριο στην πόλη Lviv, την μεγαλύτερη πόλη στα ανατολικά της Ουκρανία, εναντίον της εξόρυξης της Chevron.

    http://www.koutipandoras.gr/article/108078/o-polemos-tis-energeias-gia-tin-oykrania

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για το σχιστολιθικό αέριο για αυτό προσπάθησα να τονίσω ότι όσον αφορά τα μεγέθη του μιλάμε για εκτικήσεις και μάλιστα σχετικά σε αρχικό στάδιο (και επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε και ως προς τις περιβαλλοντικές συνέπειες μιας και η τεχνολογία είναι ακόμα καινούργια). Φαίνεται όμως να απασχολεί απασχολεί πολύ τους ισχυρούς εστω και ως προοπτική αυτή της τη στιγμή. Παίζονται παιχνίδια πάνω σε αυτό. Ειδικά οι ΗΠΑ κ μέσα στην ΕΕ το Ην. Βασίλειο είναι οι υπέρμαχοί του.

    ρα

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.