Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Στρατιωτικές ξελίξεις από το ανατολικό μέτωπο

Update:
Αμερικάνοι μισθοφόροι της graystone (πρώην black water) εθεάθησαν στο αεροδρόμιο του Κίεβου και καθ'οδό προς Οδησσό...

Reuters: Ρωσικός αποκλεισμός στα στενά του Κερτς

Πριν από λίγα λεπτά, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο φιλοδυτικούς Ουκρανούς συνοριοφύλακες, μετέδωσε την πληροφορία ότι ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στα στενά του Κερτς.

Τα στενά του Κερτς είναι η στενή λωρίδα που χωρίζουν την Κριμαία από την Ρωσία και είσοδος της Αζοφικής Θάλασσας. Εκεί όπου μόλις χθες ανακοινώθηκε η συμφωνία Ρωσίας-Κριμαίας για την κατασκευή γέφυρας σύζευξης των δύο ακτών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Aπέπλευσε εκτάκτως η ναυαρχίδα του (πρώην...) ουκρανικού Στόλου Hetman Sahaidachny από την Σούδα

Απέπλευσε από την Σούδα η πρώην ουκρανική φρεγάτα και ναυαρχίδα του ουκρανικού Στόλου (ή εν πάση περιπτώσει ότι έχει απομείνει από τον Στόλο η φρεγάτα Hetman Sahaidachny που αυτομόλησε και τάχθηκε με δήλωση του πλοιάρχου των αξιωματικών του και του πληρώματος υπέρ της ανεξάρτητης δημοκρατίας της Κριμαίας.

Χθες το defencenet.gr αποκάλυψε ότι το σκάφος δεν βρίσκεται ούτε στην Σεβαστούπολη, ούτε στην Οδησσό, αλλά στην ... Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο ναύσταθμο της Σούδας!

Τώρα, ρωσικές πηγές αναφέρουν στο defencenet.gr ότι αυτή την στιγμή βρίσκεται 40 μίλια βορειοανατολικά του Καφηρέα και περί τις 11.30 αναμένεται να φτάσει στα Στενά για να περάσει στην Μαύρη Θάλασσα.

H φρεγάτα επρόκειτο να αποπλεύσει την Τετάρτη, αλλά έλαβε εντολή από την κριμαϊκή κυβέρνηση να πλεύσει άμεσα στην Μαύρη Θάλασσα.

Η φρεγάτα προερχόμενη από την επιχείρηση θαλάσσιας επιτήρησης "Αταλάντα" του ΝΑΤΟ στον κόλπο του Άντεν, πέρασε το Σουέζ και από τις 28 Φερβουαρίου, δηλαδή την ημέρα που εκδηλώθηκε το κίνημα ανεξαρτησίας της Κριμαίας.

Το πλήρωμα όμως, από χθες το βράδυ ανακοίνωσε ότι "Παύει να υπακούει στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου και εφ'εξής τίθεται υπό τις εντολές της ανεξάρτητης δημοκρατίας της Κριμαίας"!

Έτσι όταν όλοι έψαχναν την ουκρανική ναυαρχίδα στην Κριμαία, αυτή "αναβαπτιζόταν" στην Σούδα!

Πάντως, όπως σημείωνε ήδη από χθες το defencenet.gr (διαβάστε σχετικά εδώ) δεν είχε σηκώσει ρωσική σημαία το σκάφος και αυτό ισχύει και για σήμερα.

Κατ'αυτό τον τρόπο έληξε και η κρίση που πήγαινε να δημιουργηθεί καθώς η "κυβέρνηση" του Κιέβου ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση να μην επιτρέψει τον απόπλου του σκάφους, ενώ εξακολουθεί το αίτημα προς την τουρκική κυβέρνηση να μην επιτρέψει την διέλευση από τα Στενά.

Από ρωσικής πλευράς όταν τους τέθηκε το ζήτημα από το defencenet.gr η αντίδραση ήταν ακαριαία (είχαν προηγηθεί και οι δηλώσεις Βενιζέλου από την Μόσχα που επιβάρυναν το όλο κλόμα πολύ): "Δε νομίζουμε ότι μπορεί κανείς να απαγορεύσει στο πλοίο, αν όντως έχει αποφασίσει το πλήρωμα να ενταχθεί υπό τις εντολές της κριμαϊκής δημοκρατίας να αποπλεύσει από την Σούδα. Υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν σα να ήθελε η Ελλάδα να θέσει υπό αμφισβήτηση την μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών"...

Τώρα το ζήτημα έχει τελειώσει, καθώς ούτε καν το σκέφθηκε η Αθήνα να μην επιτρέψει τον απόπλου του σκάφους.

[...]

Τμήμα ειδήσεων defendenet.gr

"Πολωνικός Εσπερινός": Τεθωρακισμένες φάλαγγες οδεύουν προς Ουκρανία - Ζητά την βοήθεια του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με ρωσικές πληροφορίες που προήλθαν από δορυφορική παρατήρηση, υπάρχει κινητοποίηση πολωνικών στρατιωτικών δυνάμεων και αιφνιδιαστική διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας, προφανώς λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες θεάθηκαν φάλαγγες τεθωρακισμένων οχημάτων (ΤΟΜΑ), που μετακινούταν από τις πόλεις Γκόρζοβ Βιελκοπόλσκι και Σλούσκ, πιθανόν προς τα σύνορα με την Ουκρανία.

Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο naTemat, ο εκπρόσωπος του πολωνικού Γενικού Επιτελείου, αναφέρει ότι πρόκειται για την διεξαγωγή έκτακτων ασκήσεων, για να διακριβωθεί η πολεμική ετοιμότητα του πολωνικού Στρατού, (πράγμα που δύναται να γίνει πιστευτό αυτήν την στιγμή).

Ο πολωνός Συνταγματάρχης Tomasz Szulejko εκ μέρους του γενικού επιτελείου, διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για ασκήσεις των πολωνικών δυνάμεων, για την διατήρηση της αποτελεσματικότητας και της μαχητικής ισχύος των πολωνικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με βίντεο αλλά και πληροφορίες, υπάρχουν μεγάλες φάλαγγες στρατιωτικών οχημάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ΤΟΜΑ “Росомаха” (AMV Patria) που συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις, να κινούνται με ταχύτητα στην εθνική οδό μεταξύ των πόλεων Katowice και Wroclaw και άγνωστη κατεύθυνση.

Επίσης παρατηρήθηκαν τουλάχιστον 30 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού BMP–2, να μεταφέρονται στις σιδηροδρομικές πλατφόρμες, στο σταθμό του Lebork.

Eίναι σαφές ότι οι Πολωνοί συγκεντρώνουν δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα κρατούν εφεδρείες μήπως δεχθούν επίθεση και από την Λευκορωσία. Ταυτοχρόνως ΤΟΜΑ μεταφέρθηκαν και στην περίμετρο του ρωσικού θήλακα του Καλίνινγκραντ στην Βαλτική, κάτι που λογικά θα πρέπει να έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην Μόσχα

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι "H χώρα του, συντάσσεται πλήρως με την Ουκρανία, και υπόσχεται παράλληλα να βοηθήσει στην διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής".

Για το λόγο αυτό, στην Πολωνία αυτήν την στιγμή πραγματοποιούνται κινήσεις στρατευμάτων για την σύνδεσή τους με την κατάσταση στη γειτονική Ουκρανία, καταλήγει το δημοσίευμα.

Το ότι σε λίγες ώρες συγκαλείται το έκτακτο συμβούλιο του ΝΑΤΟ κατόπιν του αιτήματος της Πολωνία είναι εξόχως ανησυχητικό. Η συνεδρίαση έχει αντικείμενο το Άρθρο 4 και την επίκληση βοηθείας από την συμμαχία σε μέλος που κινδυνεύει.

Αν η Πολωνία αποφσίσει μόνη της να στηρίξει την παράνομη κυβέρνηση του Κιέβου και να να βοηθήσει στην διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής, σίγουρα πάει να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου.

Όλα αυτά ενώ φορτίο όπλων και εκρηκτικών προσπάθησαν να περάσουν στην Κριμαία ιπράκτορες της κυβέρνησης του Κιέβου..

Τους ανακάλυψαν οι Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κριμαίας, σύμφωνα με ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Κατασχέθηκαν περί τα 400 κιλά εκρηκτικά, όπλα και χειροβομβίδες, από Κοζάκους και άνδρες της Berkut, οι οποίοι έχουν καταφύγει στην Κριμαία.

Ο οπλισμός μεταφέρονταν με φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε φανατικός Ουκρανός, «από την πλατεία Μεϊντάν», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ. Σύμφωνα με τις αρχές της Κριμαίας, τα όπλα προορίζονταν για την δημιουργία πυρήνων αναταραχής στο εσωτερικό.

«Είναι δυτικοί Ουκρανοί από το Λβοφ (.σ.σ: πολωνική πόλη, άρα είναι πολωνικής καταγωγής από τις περιοχές που προσάρτησε η Σοβιετική Ένωση το 1945). Ονομάζονται Μαξίμ Σεπετάιλο και Βασίλι Πούσκο. Παραδέχτηκαν συμμετείχαν, από τον Δεκέμβριο στα γεγονότα της πλατείας Μεϊντάν», ανέφερε, πάντα σύμφωνα με το ρωσικό ρεπορτάζ, πηγή των Κριμαϊκών Δυνάμεων Αυτοάμυνας.

Οι άνδρες της Berkut επέδειξαν τυφέκιο Kalashnikov στους δημοσιογράφους – ένα από τα μεταφερόμενα – το οποίο είχε βάλλει πρόσφατα, όπως είπαν, εξετάζοντας την κάννη του. Το φορτίο των κατασχεμένων όπλων επιδείχθηκε και σε συνεργείο του δικτύου Sky News.

Ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.