Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Μήνυμα του Α' Γραμματέα της ΚΕ Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας Πετρό Σιμονένκο, προς τους συντρόφους του στο κόμμα

σε μετάφραση Βασίλη Μακρίδη, μέσω fb
(Τα λινκ είναι δική μας προσθήκη)

Αγαπητοί σύντροφοι κομμουνιστές!

Απευθύνομαι σ’ εσάς σε μια από τις πιο δραματικές στιγμές στην ιστορία της χώρας μας. Κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων των τελευταίων τριών μηνών χύθηκε αίμα, σκοτώθηκαν άνθρωποι. Απειλήθηκε η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η ίδια η ύπαρξή της ως ένα ενιαίο, ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος.

Τα γεγονότα αυτά δεν έχουν μονοσήμαντο χαρακτήρα. Η συμμετοχή σε αυτά μεγάλων μαζών ανθρώπων, αντανακλά τη βαθιά κοινωνική δυσαρέσκεια προς την πολιτική του καθεστώτος του Γιανουκόβιτς και του περιβάλλοντός του, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα με κάκιστο τρόπο, εξαπάτησε το λαό, εγκατέλειψε τις προεκλογικές του υποσχέσεις και στη δυσκολότερη στιγμή εγκατέλειψε με δειλία τη θέση του. Με το θράσος του στον πλουτισμό, το συνάφι που σχηματίστηκε γύρω από τον Γιανουκόβιτς και πήρε το όνομα "Οικογένεια", προκάλεσε απέχθεια στους περισσότερους από τους υποστηρικτές και τους ψηφοφόρους του.

Όμως οι μαζικές διαμαρτυρίες δεν απέκτησαν χαρακτήρα ταξικής σύγκρουσης. Έγινε σκληρή μάχη ανάμεσα σε δύο παρατάξεις της ίδιας τάξης εκμεταλλευτών – της ολιγαρχικής αστικής τάξης, εκ των οποίων πιο οργανωμένη και πλήρως προετοιμασμένη ομάδα ήταν η παράταξη, η οποία ένωσε φιλοδυτικές, εθνικιστικές και ακροδεξιές εξτρεμιστικές δυνάμεις. Αυτές οι δυνάμεις χρησιμοποίησαν με τέχνη τη δυσαρέσκεια του λαού και με την υποστήριξή του πραγματοποίησαν ένα πραξικόπημα.



Την ίδια στιγμή η Δύση, παρεμβαίνοντας ανοιχτά και ωμά στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας, υποστήριξε τις ενέργειες των δυνάμεων της Ακροδεξιάς, καθώς αποσκοπούν σε μια σοβαρή αλλαγή της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη και τον κόσμο, στην καταστροφή των οικονομικών, πολιτιστικών και πνευματικών δεσμών αιώνων του ουκρανικού και του ρωσικού λαού, αλλά και των άλλων αδελφών λαών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και παραδίδουν την Ουκρανία υπό την «προστασία» των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και διαφόρων πολυεθνικών εταιρειών.

Οι ενέργειες των ακροδεξιών, με επικεφαλής τις «αναθρεμμένες» από το καθεστώς του Γιανουκόβιτς ανοιχτά νεοναζιστικές δυνάμεις - ιδεολογικές κληρονόμους των Ναζί εισβολέων, συνοδεύεται από μία νέα, εξαιρετικά επικίνδυνη έκρηξη της αντικομμουνιστικής υστερίας, από την καταστροφή – όπου υπάρχουν – των μνημείων του Λένιν και των ηρώων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, από συμμορίτικες επιθέσεις στις εγκαταστάσεις του Κόμματός μας στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της χώρας, από ηθική και φυσική τρομοκρατία εναντίον των κομμουνιστών και από την απαίτηση για απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας.

Όλα αυτά δείχνουν ότι οι δυνάμεις που κατέλαβαν την εξουσία μπορούν να προσφύγουν σε οποιεσδήποτε παράνομες ενέργειες, συνεχίζοντας απτόητες την καταστολή, όχι μόνο προς τα στελέχη του κόμματος, αλλά και προς τους απλούς κομμουνιστές.

Για αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι .

Υπό αυτές τις συνθήκες, κύριο μέλημά μας είναι να διατηρηθούν η δομή και η στελέχωση του κόμματος, ώστε να είμαστε σε εγρήγορση και να μην υποκύψουμε στις προκλήσεις.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε κάθε ευκαιρία για να διευκρινίζουμε στους εργαζόμενους τη φύση του πραγματοποιηθέντος πραξικοπήματος και τα επικίνδυνα επακόλουθά του για τους απλούς πολίτες – την απότομη επιδείνωση της οικονομίας, την αύξηση της ανεργίας και των υποχρεώσεων προς μισθούς και συντάξεις, την αύξηση των τιμών και των τιμολογίων, την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, την περαιτέρω εξαθλίωση του λαού.

Η ηγεσία του κόμματος και η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα στην Ανώτατη Ράντα (Βουλή) της Ουκρανίας θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, για να διατηρήσουν το κόμμα, για να υπερασπιστούν την ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Αγαπητοί σύντροφοι !

Μπροστά στο κόμμα, μπροστά στον καθένα από εμάς βρίσκονται νέες, βαρύτατες δοκιμασίες. Ας συσπειρώσουμε λοιπόν περισσότερο τις γραμμές μας, ας πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας στον αγώνα για τον δίκαιο σκοπό μας – το σοσιαλισμό!
Ο Α’ Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας &

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στην Ανώτατη Ράντα (Βουλή) της Ουκρανίας

Πετρό Σιμονένκο
εδώ το λινκ από ιταλικά



3 σχόλια:

  1. Εχω την εντυπωση ότι για να καταλαβει καποιος την κοινωνικη διαμορφωση της ουκρανιας, το πως σκεφτονται οι ουκρανοι και γιατι αντιδραει η καθε πλευρα, θελει σφαιρικη γνωση και αντιληψη της εθνολογικης συστασης της και της ιστορια της. Εχω σταματησει να βγαζω βιαστικα συμπαρασματα, διοτι οι εξελιξεις με ξεπερνουν. Το μηνυμα του γραματεα, δεν νομιζω ότι βοηθαει προς την εξηγηση της καταστασης.
    Γραφει o Σιμονενκο: ‘Η συμμετοχή σε αυτά μεγάλων μαζών ανθρώπων, αντανακλά τη βαθιά κοινωνική δυσαρέσκεια προς την πολιτική του καθεστώτος του Γιανουκόβιτς ….κυβέρνησε τη χώρα με κάκιστο τρόπο, εξαπάτησε το λαό, εγκατέλειψε τις προεκλογικές του υποσχέσεις και στη δυσκολότερη στιγμή εγκατέλειψε με δειλία τη θέση του ’. Αρα συμπεραινουμε ότι η εξεγερση ΕΠΡΕΠΕ να γινει, σωστα; Ο λαος δεν αντεξε άλλο αυτή τη κατασταση και ορθως ξεσηκωθηκε. Μεχρι εδώ καλα.
    Πιο κατω: Όμως οι μαζικές διαμαρτυρίες δεν απέκτησαν χαρακτήρα ταξικής σύγκρουσης. Έγινε σκληρή μάχη ανάμεσα σε δύο παρατάξεις της ίδιας τάξης εκμεταλλευτών..’ Ο δικαιος ξεσηκωμος ηταν σωστος, παρολο που αυτοι που ξεσηκωθηκαν και ηγουνται των διαδηλωσεων, ανηκουν στην ταξη των εκμεταλευτων;
    Αμεσως μετα: ‘Αυτές οι δυνάμεις χρησιμοποίησαν με τέχνη τη δυσαρέσκεια του λαού και με την υποστήριξή του πραγματοποίησαν ένα πραξικόπημα.’ Οι δυναμεις της ολιγαρχικής αστικής τάξης, παροτι ορθα ξεσηκωθηκαν εναντιων τουδιεφθαρμενου Γιανουκοβιτς, εκμεταλευτηκαν την οργη του λαου και επεβαλλαν την δικη τους ατζεντα. Όμως ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ πραγματοποιησαν πραξικοπημα, λεει ο Σιμονενκο. Υπαρχει μια αντιφαση στο κειμενο η το βλεπω μονο εγω; Ισως να φταιει η μεταφραση, πρεπει να σκεφτουμε και αυτό, γιατι εγω ξερω ότι όταν ο λαος δικαια εξεγειρεται και μαλιστα με τοση ενταση τοσες βδομαδες και υποστηριζει την ανατροπη δεν θα επρεπε να μιλαμε για επανασταση, αντι για πραξικοπημα; Το ότι οι δυναμεις της ακροδεξιας συμμετεχουν σε αυτές τις διαδηλωσεις σε ένα αρκετα μεγαλο ποσοστο και τις καπηλευονται ,δεν σημαινει ότι ο υπολοιπος λαος που αποτελει και την πλειοψηφια δεν εχει λογους θελει την ανατροπη.
    Πιο κατω, για να γινουν τα πραγματα ακομα πιο μπερδεμενα: ‘Οι ενέργειες των ακροδεξιών, με επικεφαλής τις «αναθρεμμένες» από το καθεστώς του Γιανουκόβιτς ανοιχτά νεοναζιστικές δυνάμεις - ιδεολογικές κληρονόμους των Ναζί εισβολέων, συνοδεύεται από μία νέα, εξαιρετικά επικίνδυνη έκρηξη της αντικομμουνιστικής υστερίας ’ Οι ενεργειες των ακροδεξιων θελουν λυσσαλεα την πτωση του Σιμονενκο αλλα ανατραφηκαν και από το ‘καθεστως’ του; Η αποδοση του κειμενου δεν είναι η καλυτερη δυνατη, εκτος και εάν αυτό που συμβαινει στην ουκρανια αποτελει μια μεγαλη διασταυρωση διευθαρμενων και λιγοτερο διευθαρμενων συσχετισμων, μια αντ-επανασταση πολιτικα απλαισιωτη με απουσια ηγετικων μορφων και παραγωγης θεσεων οπου βασιλευει ο μονοφθαλμος, δηλαδη η ακροδεξια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Γιωργος Διλιντας:
    Νομίζω πως κάνεις τα εύκολα-δύσκολα.
    Εάν στην Ελλάδα είχαμε προσπάθεια ένοπλου πραξικοπήματος από την Χρυσή Αυγή ενάντια στην όποια εκλεγμένη (έστω και αστοδημοκρατικά) κυβέρνηση, το οποίο θα τοποθετούσε το δεξί χέρι του Τσοχατζοπουλου ως κυβερνήτη μετά την επικράτηση του, θα ξέραμε πάρα πολύ καλά πως χειραγωγήθηκε η αγανάκτηση του κόσμου για να στραφεί τελικά εναντίον του. Το είδαμε σε μικριγραφία εξάλλου το έργου με την εκρηκτική άνοδο της ΧΑ.
    Τι σε κάνει να πιστεύεις πως εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά;
    Ο μόνος λόγος που δεν είχαμε την ανάλογη (ναζιστική) εξέλιξη με την Ουκρανία είναι πως δεν υπήρχε τέτοιος λόγος, μια και όλες οι πιθανές κυβερνητικές δυνάμεις στην Ελλάδα είναι όσο πιο φιλό-ΕΕ-ΝΑΤΟ είναι δυνατόν να ....είναι, οπότε δεν είχε κάποιο σοβαρό λόγο ο ξένος παράγοντας να σπρώξει στην εξουσία του ναζί όπως στην Ουκρανία.
    Τα υπόλοιπα τα ζήσαμε και εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Γιωργος Διλιντας:
    Υ.Γ.
    Η απόδοση σαφώς και δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αφού έπρεπε να περάσει από τρεις-τέσσερεις γλώσσες Ρώσικα-Ιταλικά-αγγλικά-Ελληνικά....
    Όποιος μπορεί να βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα, αυπρόσδεκτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.