Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014

Στον ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν την λύση: Ηθικές τράπεζες! (Ή μια ΜΚΟ θα μας σώσει)

Τουλάχιστον αυτό θα πιστέψει όποιος διαβάσει το παρακάτω εμετικό (τουλάχιστον) άρθρο του ecoleft, το οποίο και παρουσιάζουμε για να σχολιάσουμε στο τέλος.

Διαβάστε το (οι υπογραμμίσεις δικές μας):
___________

Η πιο ηθική τράπεζα όλου του κόσμου

Ξυπόλητα παιδιά "καταθέτουν" τα λιγοστά χρήματα τους
Μία ομάδα παιδιών του δρόμου στην Ινδία, άνοιξαν τη δική τους τράπεζα. Η τράπεζα, η οποία είναι γνωστή ως Children’s Development Khazana (CDK), συστάθηκε και σήμερα διευθύνεται από τα παιδιά της γειτονιάς Fatehpuri στο Δελχί.
Η τράπεζα ιδρύθηκε έχοντας ως αρχή πως τα παιδιά θα διαμορφώνουν όλους τους κανόνες και τις αποφάσεις.
Εθελοντές της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Πεταλούδες» για τα δικαιώματα του παιδιού, βοηθούν στην καθημερινή λειτουργία της τράπεζας για να λύσουν τυχόν οργανωτικά ζητήματα.
Παιδιά ηλικίας από 9 έως 18 ετών μπορούν να καταθέτουν στην τράπεζα οτιδήποτε, από μερικές πένες ως και λίρες και να παίρνουν το 3,5% των καταθέσεών τους. Μπορούννα κάνουν αναλήψεις μέχρι 5 λίρες κάθε φορά.

Είναι ανοικτή επτά μέρες την εβδομάδα και διευθύνεται ίσως από τον νεότερο τραπεζίτη στον κόσμο, τον 13χρονο Sonu. Όπως λέει ο ίδιος: «Εφυγα από το σπίτι μου και άρχισα να εργάζομαι σε έναν πάγκο που πουλούσε τσάι. Τότε γνώρισα κάποιους εθελοντές που μου είπαν για την τράπεζα. Ετσι ήρθα εδώ. Τώρα πηγαίνω σχολείο και είμαι επίσης και ο διευθυντής της τράπεζας. Τα παιδιά κάνουν καταθέσεις. Μπορούν να κάνουν αναλήψεις ανά πάσα στιγμή, εάν πρέπει να αγοράσουν κάτι για να φάνε ή ρούχα. Η τράπεζα είναι ανοικτή επτά ημέρες την εβδομάδα».
Ο 14χρονος Sheru, ο οποίος ζούσε σε μία αποβάθρα ενός σταθμού, είναι τακτικός πελάτης της τράπεζας. Όπως λέει: «Εχω ξεκινήσει να εξοικονομώ χρήματα στην Παιδική Τράπεζα. Πουλάω μπουκάλια νερού. Εβαλα όλα τα χρήματα που κερδίζω στον λογαριασμό μου. Εχω καταθέσει περίπου 5.000 – 6.000 ρούπιες (50-60 λίρες) μέχρι σήμερα. Θέλω στο μέλλον να καταθέσω περισσότερα στον λογαριασμό μου».
Ο Sheru λέει πως όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει φωτογράφος. Ελπίζει να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για να αγοράσει μία φωτογραφική μηχανή.
Η Raheemam, 15 χρόνων που εργάζεται μαζεύοντας υφάσματα και κουρέλια έχει επίσης λογαριασμό. Είπε: «Συνήθιζα να χάνω τα χρήματά μου. Μία μέρα γνώρισα μια εθελόντρια. Μου είπε για την τράπεζα των παιδιών και έτσι ήλθα εδώ. Τώρα δουλεύω πιο ελεύθερα. Ξέρω ότι τα χρήματά μου είναι ασφαλή. Μπορώ να αποσύρω τα χρήματα, όταν παραστεί κάποια ανάγκη».
Ο διαχειριστής της ΜΚΟ «Πεταλούδες», Shashidhar Sabnavis, δήλωσε: «Τα παιδιά του δρόμου μας έλεγαν ότι έχαναν τα λεφτά τους. Ή ότι είχαν την τάση να τα ξοδεύουν εδώ και εκεί. Ετσι, στις «Πεταλούδες» αποφασίσαμε να βάλουμε σε εφαρμογή την ιδέα της λειτουργίας μίας τράπεζας για αυτούς. Χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις τους στην τράπεζα για να καλύψουν τις μελλοντικές τους ανάγκες. Κάποια από τα παιδιά, χρησιμοποιούν τα χρήματα τους για να πάνε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή για να αποκτήσουν κάποια επαγγελματική κατάρτιση. Κάποια από αυτά τα χρησιμοποιούν για να ανοίξουν μικρές επιχειρήσεις».
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη φιλανθρωπική οργάνωση παρέχει επίσης εκπαίδευση, στέγη και φροντίδα στα παιδιά του δρόμου στο Δελχί.
Αν αηδιάσατε με την διαφήμιση των παραπάνω, πολύ καλά κάνατε. 'Αλλωστε μόνο σαν χλεύη στο πρόσωπο των μικρών αυτών παιδιών θα μπορούσαν να εκληφθούν.

Όχι μόνο με την προσπάθεια να διαπαιδαγωγηθούν τα παιδιά του δρόμου με την συνείδηση του «επιχειρηματία», όχι μόνο με το πέρασμα σε μικρά παιδιά της ιδέας πως τα ωράρια και οι αργίες είναι «ξεπερασμένα πράγματα» ("η τράπεζα είναι ανοιχτή 7 ημέρες την εβδομάδα"), όχι μόνο με την νομιμοποίηση της παιδικής εργασίας (αφού τα μικρά παιδιά δεν έχουν απλώς «καταθέσεις» από την «δουλειά τους», αλλά εργάζονται και στην «τράπεζα» -σε ποιό χρόνο άραγε, και πληρώνονται για αυτόν από κάποιον;), αλλά και με την απροκάλυπτη εκμετάλλευση τους από την ΜΚΟ αφού όπως μας πληροφορεί το άρθρο «μπορούν να καταθέτουν στην τράπεζα οτιδήποτε, από μερικές πένες ως και λίρες και να παίρνουν το 3,5% των καταθέσεών τους. Μπορούν κάθε φορά να κάνουν αναλήψεις μέχρι 5 λίρες».

Τα υπόλοιπα δηλαδή χρήματα που μαζεύονται (χωρίς να μπορούν να αναληφθούν άμεσα), που ακριβώς βρίσκονται;

Το άρθρο του ecoleft δεν μας διαφωτίζει επάνω σε αυτό, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε εύλογα πως βρίσκονται μαζεμένα πλέον σε μία κανονική (από τις άλλες-τις «ανήθικες») τράπεζα, και τοκίζονται. Ότι άλλο θα ήταν παράλογο ή αρκετά εντυπωσιακό ώστε να αναφέρεται στο άρθρο-διαφήμιση της παιδικής εκμετάλλευσης.

Ακόμη δεν μας λένε αν αυτή η «τράπεζα» δίνει κάποιο τόκο για τα χρήματα που κατατίθενται σε αυτήν από τους ανήλικους εργαζόμενους-καταθέτες της.

Το αυτονόητο είναι πως δεν δίνει, αφού αφενός κάτι τέτοιο θα αναφέρονταν στην διαφημιστική στην ουσία καταχώρηση που κάνουν οι θεομπαίχτες, και αφετέρου αφού είπαμε πως η τράπεζα είναι «ηθική». Δηλαδή προφανώς δεν δανείζει με τόκο και άρα δεν μπορεί να αποδώσει και τόκους.

Αλλιώς θα φορολογείτο κλπ κλπ...


Κοινώς δηλαδή κάποιοι πρέπει να τσεπώνουν χωρίς να τους αποδίδουν πουθενά, τους τόκους που εισπράττονται από τις «ανήθικες» τράπεζες για τις καταθέσεις των παιδιών-εργαζόμενων.

Τα παραπάνω θεωρήθηκαν αρκετά θετικά ώστε να παρουσιαστούν με τον τίτλο «Η πιο ηθική τράπεζα όλου του κόσμου» από ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται «αριστεροί».

Και την συζήτηση για το τι δουλειά μπορεί να έχει η «ηθική» με την οικονομία (δηλαδή καμμία απολύτως!), και μάλιστα για κάποιον «αριστερό», την θεώρησα πολύ αυτονόητη για την ανοίξω....
Υ.Γ.
Να σκέφτονται άραγε στην Κουμουνδούρου ανάλογες λύσεις και για τα προβλήματα της Ελλάδας, "στο σήμερα" όπως ηδονίζονται να λένε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.