Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Πέμπτος χρόνος

Σε τρεις μέρες (σ.σ. γράφτηκε στις 28/12/13) θα μπούμε στον πέμπτο μνημονιακό χρόνο. Ο οποίος θα είναι χειρότερος από τους τέσσερις προηγούμενους. Γιατί οι συνέπειες της κρίσης συσσωρεύονται χρόνο με το χρόνο και τα εργατικά νοικοκυριά έχουν καταναλώσει όλα τους τα αποθέματα.

Δε θα μπούμε σε συζήτηση για το αν θα έχουμε ανάπτυξη 0,4% ή 0,6% ή αν το ΑΕΠ θα μείνει στα ίδια ή αν θα έχουμε νέα χρονιά καπιταλιστικής ύφεσης (που για μας είναι το πιθανότερο, δεδομένου ότι ο ελληνικός καπιταλισμός κλείνει το 2013 με -4%, στην καλύτερη περίπτωση).

Εκείνο που έχει σημασία είναι πως ακόμα και μια ανάπτυξη ελάχιστα πάνω από το μηδέν δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τίποτα στην κοινωνική πραγματικότητα. Δε θα μειώσει καν την ανεργία, όπως προεξοφλούν όλα τα επιτελεία του κεφαλαίου, οι θεσμικοί οργανισμοί του.
Πάνω απ’ όλα, δε θ’ αναχαιτίσει την κινεζοποίηση, αλλά αντίθετα θα τη βαθύνει. Κυρίως στο δημόσιο τομέα, δεδομένου ότι στον ιδιωτικό τομέα έχει διαμορφωθεί εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που –σε συνδυασμό με την αυθαιρεσία των καπιταλιστών– επιτρέπει την εξασφάλιση εργατικής δύναμης με ασιατικές τιμές και εργασιακές σχέσεις. Τέτοιο βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης δεν γνώρισε ο ελληνικός καπιταλισμός ούτε στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Ο βασικός στόχος της μνημονιακής επιτήρησης, η κινεζοποίηση της ελληνικής εργαζόμενης κοινωνίας επιτεύχθηκε. Στόχος του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού είναι πλέον η συντήρηση αυτού του καθεστώτος. Συντήρηση που μπορεί να γίνει και με μικρομερεμέτια τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα διευθετούν την κοινωνική οργή, χωρίς ν’ αλλάζουν την ουσία της κινεζοποίησης.

Τέτοια μερεμέτια υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια μερεμέτια μπορεί να κάνει ακόμη και η μνημονιακή πολιτική συμμαχία που κυβερνά. Τα περιθώρια κάποια στιγμή θα υπάρξουν και ο καυγάς θα γίνεται για κάποια ψίχουλα.

Μπορούν τα μερεμέτια, μπορούν τα ψίχουλα να εξαφανίσουν την κινεζοποίηση; Μπορούν να βγάλουν την εργατική τάξη από την εξαθλίωση;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Οχι, γιατί ο καπιταλισμός δεν έχει περιθώρια να επιστρέψει καν σε κεϊνσιανά μοντέλα παλαιότερων δεκαετιών. Αυτή η δυνατότητα εξέλιπε ΟΡΙΣΤΙΚΑ από το σύγχρονο καπιταλισμό.

Γι’ αυτό και το δίλημμα που επανέρχεται δεν είναι «μερκελιστές ή κεϊνσιανοί», όπως υποστηρίζουν οι σύγχρονοι –ροζ απόχρωσης– σοσιαλδημοκράτες, αλλά το παλιό εκείνο σύνθημα που σφράγισε την πορεία του προλεταριάτου στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα:
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ.

Καλή χρονιά, αγωνιστική!
Από την "Κόντρα"

7 σχόλια:

  1. δεν περιμένω από τους πασοκoθρεμμένους και αμερικανοπορωμένους αστούς να ξεσηκωθούν.

    Γιατί να μην συγκροτηθεί το πραγματικό προλεταριάτο, τους μετανάστες του 1,5 εκατομμυρίου που πολεμάνε κάθε μέρα να σταθούν στα πόδια τους και να ζήσουν αξιοπρεπώς, αντιμέτωποι με αποκλεισμούς και φασίστες; Βγάλτε τον Ριζοσπάστη και το site του 902 στα πακιστανικά, στα αλβανικά, στα ρουμανικα για να μάθει ο αδικημένος αυτός κόσμος να διεκδικεί και να γεμίζει τους δρόμους. Διεθνισμός στην πράξη!
    nosotros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @nosotros:
    Σου έχω μία απάντηση και τρεις ερωτήσεις:
    Η απάντηση:
    Όποτε μπορεί το ΚΚΕ και πολύ περισσότερο το ΠΑΜΕ, προσπαθεί να βγάλει να πολύγλωσσα φυλλάδια, ακριβώς για τον λόγο που λες.
    Το βγαίνει πολύγλωσσος ο "Ρ" ή το 902 είναι πρακτικά αδύνατο για πάρα πολλούς λόγους.

    Και οι ερωτήσεις μου τώρα:
    -Μόνο οι μετανάστες είναι εργατική τάξη;
    -Τους έλληνες εργάτες τους βγάζεις απέξω; Περίεργος αυτός ο εθνικισμός από την ανάποδη, ειδικά όταν συναντάει τον άλλον (τον κανονικό) από την πίσω πόρτα (και οι φασίστες κινούμενοι από αλλού λένε πως δεν υπάρχει ταξικός πόλεμος μεταξύ των ελλήνων)
    -Πότε βγάλατε εσείς την Βαβυλωνία στα Πακιστάνικα και δεν το έμαθε κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για ποίους έλληνες μιλάμε αυτούς που ακόμα και σήμερα υποστηρίζουν τους φασίστες δολοφόνους ή τους μαζόχες που ψηφίζουν μνημόνιο; για να μην πούμε και για τους άλλους που πιστεύουν ότι ο Τσίπρας θα κάνει επανάσταση. Στη περιοχή που μένω, νιώθω πιο ασφαλής με τους μετανάστες που οι περισσότεροι είναι και φιλότιμοι και δουλευταράδες, αλλα εκείνο που δεν έχουν είναι καθοδήγηση. Γνωρίζω για τα φυλλάδια του ΠΑΜΕ απλά έλεγα μήπως είναι καλή ιδέα να γίνεται πιο μόνιμη ενημέρωση, από κάποιο σαιτ έστω που δεν έχει το βαρυ κόστος εφημερίδας. nosotros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ nosotros:
      -Μιλάμε για του έλληνες εργάτες που αγωνίζονται ή που ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να τους τραβήξουμε στον αγώνα, και που υποφέρουν σαν θύματα της εκμετάλλευσης. Το προφανές είναι πως δεν μπορούμε να τους κάνουμε πάσα ούτε στους ναζί του Μιχαλολιάκου, ούτε στους απατεωνίσκους του ΣΥΡΙΖΑ.
      -Η οργάνωση των μεταναστών είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα που δεν μας έχει απασχολήσει λίγο στο ΠΑΜΕ.
      Επιγραμματικά πάντως θα πω, πως είναι ένα κομμάτι της ελληνικής (δεν το γράφω τυχαία το "ελληνικής") εργατικής τάξης με πολλές ιδιαιτερότητες εξ αιτίας των οποίων δεν μπορούν να καταστούν αυτό που εμείς λέμε "πρωτοπορία".
      Να τους θέτεις ως αποκλειστικό επαναστατικό υποκείμενο δε, είναι εντελώς άτοπο για μία ολόκληρη σειρά λόγων, τους οποίους εάν θέλεις τους συζητάμε ξεχωριστά.
      -Για τα σάιτ που λες τέλος,υπάρχει ένα σημαντικό πρακτικό πρόβλημα. Το να βρεις ανθρώπους που να μιλάνε εξίσου καλά και τις δύο γλώσσες, να είναι εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική τεχνολογία και την δημοσιογραφία ταυτόχρονα (για να μπορούν να γράφουν και να μεταφράζουν σε πραγματικό χρόνο), και να έχουν άφθονο χρόνο να αφιερώσουν σε αυτό το πράγμα σε εθελοντική βάση.
      -Πόσοι τέτοιοι Αλβανοί, Πακιστανοί, Βούλγαροι ή Μπαγκλαντέζοι λες να υπάρχουν; Προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν...

      Διαγραφή
  4. Οι Αναρχικοί όλο ΙΔΕΕΣ είναι!

    Αλλά αφού την είπες την ιδέα σου...
    Μπράβο! ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ!!!

    Θα το αναλάβεις εσύ; Να το αφησουμε απανω σου; Θα τα καταφέρεις;

    Τι λές;

    ΑΛΗΣ

    Υ.Γ. «Εμείς» ξέρουμε ρώσικα, πάντως... αν χρειαστείς βοήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @nosotros:
    Καλή χρονιά είπαμε;

    С Новым Годом! nosotros

    ΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @nosotros
    Βαγγέλη Γαβριηλίδη, έσυ είσαι;
    mall

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.