Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Αριστερά "διαπιστευτήρια" στο "αφεντικό" ειδήσεων του Mega

Η είδηση από το "βαθύ κόκκινο"

Λίγο ετεροχρονισμένα –δεν το ξέραμε και το μάθαμε τώρα από ακροατή στο chat του ρ/σ μας- θα θέλαμε όχι απλώς να το σημειώσουμε αλλά να καυτηριάσουμε το γεγονός ότι στελέχη της "αριστεράς" έδωσαν τα «διαπιστευτήρια τους» όπως αναφέρει ο φίλος αναγνώστης μας στο «αφεντικό» των δελτίων ειδήσεων του Mega Χρήστο Παναγιωτόπουλο.

Συγκεκριμένα κατά την παρουσίαση της ποιητικής του συλλογής «Το Αποτύπωμα» εκτός απ’ την πολιτική αστική ελίτ –Σαμαράς, Βενιζέλος κ.α- εκτός απ’ τα δημοσιογραφικά φερέφωνα του συστήματος – βλέπε Τσίμας, Παπαδημητρίου, Χατζηνικολάου κ.α- έδωσαν και το παρών μια σειρά στελέχη της "αριστεράς".

Από τους βουλευτές του Σύριζα, Μηλιό, Βαλαβάνη, Αθανασίου και τα στελέχη της «Αυγής» Φίλη, Καπάκο και Κατσάκο μέχρι τον διευθυντή της "Εφημερίδας των Συντακτών" Νικόλα Βουλέλη.

Δικό μας σχόλιο:
Στο "βαθύ κόκκινο" είναι πραγματικά τόσο αφελείς που να πιστεύουν πως η "αριστερά" του ΣΕΒ, του ΔΝΤ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των εφοπλιστών και των μεγαλοεκδοτών-καναλαρχών, του τρομονόμου κλπ, εντάσεται σε κάποιο άλλο υποσύνολο από αυτό της "αστικής πολιτικής ελίτ";

14 σχόλια:

  1. Πάει πολύ να κάνουν τους ανήξερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @zoot horn rollo:
      "Εποικοδομητική κριτική" ασκούν τα παιδιά...

      Διαγραφή
  2. Τίποτα το παράξενο ... το παράδοξο ... το αξιοσημείωτο !

    Φυσικό για τον κάθε είδος οπορτουνιστή, που ... σέβετε τον εαυτό του !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @faros:
      Δεν είμαι σίγουρος αν ο όρος "οπορτουνιστές" ταιριάζει πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ θα τον έλεγα καθαρόαιμο αστικό κόμμα...

      Διαγραφή
    2. Ήμουν της ίδιας άποψης. Τελευταία κατάλαβα τη χρησιμότητα του όρου και γιατί ταιριάζει στο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από άλλους όρους. Πρώτον δείχνει την κοινωνική βάση. Ψηφίζει συριζα, εργατιά με αστική νοοτροπία. Επίσης, ψηφίζει συριζα η εργατική αριστοκρατία. Ακόμα, ο όρος οπορτουνισμός, δείχνει κίνηση. Ξεκίνησαν από πού; Από την άρνηση του σοσιαλισμού, πέρασαν στην Ε.Ε. που τη θέλανε πιο λάιτ και ευρώπη των λαών, μετά στο λιγότερο κακό, και καταλήγουν στην πράξη, στα σωματεία, να μη διεκδικούν καν ψηλότερο μισθό. Στην πράξη επίσης, ενσωματώνουν σοσιαλδημοκράτες που κυβέρνησαν, επιδιώκουν να γίνουν κυβέρνηση-διαχειριστές κλπ. και πάνω απ' όλα, επίθεση φιλίας στο κκε.

      τσαφ

      Διαγραφή
    3. @τσαφ:
      Εάν θυμάμαι σωστά ο Λένιν όριζε ως οπορτουνισμό την επίδραση της αστικής ιδεολογίας μέσα στο εργατικό κίνημα.
      Τι σχέση έχουν αυτοί με το εργατικό κίνημα;
      Το ποιός τους ψηφίζει και το ποιός όχι είναι άσχετο μεαυτό.
      Δεν ψηφίζουν εργάτες την ΝΔ δηλαδή;
      Ή το ΠΑΣΟΚ παλιότερα;
      Ο ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα (και ο ΣΥΝ ή το "εσωτερικό" ακόμη πιο παλιά) ήταν πράγματι οπορτουνιστικά κόμματα. Είχαν αναφορές στον μαρξισμό και στο εργατικό κίνημα.
      Δεν είχαν αναφορές στο ...ΔΝΤ και στους βιομήχανους, ούτε στο ...ΝΑΤΟ και τους αμερικάνους όπως το σημερινό Τσιπρέικο.
      Το όρθο κατ'εμέ λοιπόν θα ήταν πως ξεκίνησαν πράγματι από τον χώρο του οπορτουνισμού κάποτε. Πλέον όμως η πεταλούδα του καθαρού αστισμού ξεπετάχτηκε από το οπορτουνιστικό της κουκούλι. Θεωρώ την μετάλλαξη ποιοτική (με μαρξιστικούς όρους), και τον ΣΥΡΙΖΑ καθαρόαιμο αστικό κόμμα.
      Στον χώρο του οπορτουνισμού θα κατέτασσα σήμερα την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για παράδειγμα.

      Διαγραφή
    4. Αυτό τον κόσμο που κατεβάζουν ή δεν κατεβάζουν (καθησυχάζοντάς τον πως θα φέρουν τα πάνω κάτω στην Ευρώπη) τον θεωρώ εργατικό κίνημα... άσχετα που δεν κινούνται από τον καναπέ.
      Ηττημένο εργατικό κίνημα είναι, με την αστική ιδεολογία ριζωμένη μέσα τους και το ΣΥΡΙΖΑ να την ενισχύει.

      Και μην ξεχνάμε ότι εαρ, συν, συριζα, μιλούσαν πάντα για ρεαλιστικές λύσεις, για τέλος της ιστορίας και άλλες πίπες, άσχετες με την πάλη των τάξεων, για λύσεις ουσιαστικά μέσα στον καπιταλισμό. (αυτό σήμερα σημαίνει και μέσα στις ιμπεριαλιστικές οργανώσεις, είτε είναι οργανωμένες στρατιωτικά όπως το ΝΑΤΟ, είτε μόνο οικονομικά)

      Διαγραφή
    5. "Ο οπορτουνισμός διαφοροποιείται σύμφωνα με τα στρώματα της αστικής τάξης στα οποία γυρεύει να στηριχτεί και στην υποταγή των οποίων προσπαθεί να παρασύρει το προλεταριάτο. Αυτά μπορεί να είναι, όπως στην περίπτωση της δεξιάς πτέρυγας, η βαριά βιομηχανία και το τραπεζικό κεφαλαίο. Στην περίπτωση αυτή, ο ιμπεριαλισμός αναγνωρίζεται χωρίς όρους σαν αναγκαίος. Το προλεταριάτο πρέπει να βρει την πραγμάτωση των συμφερόντων του στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο μεγαλείο, στη νίκη του «δικού» του έθνους. Η μπορεί να αναζητηθεί η προσάρτηση σε εκείνα τα στρώματα της αστικής τάξης που είναι μεν αναγκασμένα να συμμετάσχουν στην εξέλιξη, αλλά νιώθουν ότι παραμερίζονται σε δεύτερο πλάνο και που υποτάσσονται για αυτό πρακτικά στον ιμπεριαλισμό (και πρέπει να υποταχθούν), ωστόσο όμως γκρινιάζουν ενάντια σε αυτόν τον εξαναγκασμό και «εύχονται» τα πράγματα να πάρουν μια άλλη τροπή."

      http://wwwpraxisred.blogspot.gr/2012/09/gyorgy-lukacs.html

      Διαγραφή
    6. @τσαφ
      Εκείνο που δεν βγαίνει στην ανάλυση σου, είναι γιατί οι εργάτες του καναπέ που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ είναι "εργατικό κίνημα", και οι όμοιοι τους που ψηφίζουν ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ δεν είναι.
      Γιατί ούτε οι νεοδημοκράτες ούτε οι ΠΑΣΟΚοι είναι βέβαια "οπορτουνιστές". Αστοί του κερατά (όπως ακριβώς και οι ΣΥΡΙΖΑίοι) είναι.
      -Για το δεύτερο απόσπασμα που παραθέτεις, νομίζω πως μάλλον με επιβεβαιώνει. Το τσιπρέικο όχι μόνον δεν "γκρινιάζει" ή προσποιείται πως "εξαναγκάζεται" να υποταχθεί στον ιμπεριαλισμό, αλλά τον υπερακοντίζει και σε επιθετικότητα κάποιες φορές (η Δούρου ζήταγε επέμβαση στην Συρία αρκετά πριν αρχίσει ο Ομπάμα να το συζητάει στα σοβαρά)

      Διαγραφή
    7. Λέμε το ίδιο με άλλα λόγια. Το απόσπασμα μιλάει για οπορτουνιστές.
      Αυτό που κάνει τη διαφορά στους όρους είναι ότι τα αστικά κόμματα ξεκινάνε από την πάγια στήριξη των κεφαλαιοκρατών. Οι οπορτουνιστές ξεκινάνε από τον 3ο δρόμο με σκοπό το σοσιαλισμό (κάποτε μιλούσαν γι αυτό, υπάρχει ακόμα στο λόγο λαφαζανικών). Σε εποχές κρίσης-πολέμου, προσαρτίζονται στο κεφάλαιο.

      Πλέον το κεφάλαιο έχει εισχωρήσει τόσο βαθιά στο κόμμα τους (99,9% χρηματοδότηση) που μπορείς να πεις ότι δεν έχουν σχέση με το ενεργό εργατικό κίνημα. Η όλη τους πορεία τους καθησύχασε όμως τους εργάτες. Άσε που πάντα θα βρεις ποιοτικά άτομα στο χώρο τους, που δεν έχουν καταλάβει τί κάνουν.


      τσαφ

      Διαγραφή
    8. @τσαφ:
      Η διαφορά μας είναι πως εγώ πιστεύω πως η μετάλλαξη έχει ολοκληρωθεί πλήρως, στον βαθμό που πλέον έχουν αποβάλει ακόμη και τα μεταρρυθμιστικά στοιχεία από την ατζέντα τους.
      Κάνοντας μάλιστα μία σύγκριση, θα έλεγα πως το ΠΑΣΟΚ του '70-'80 είχε ξεκινήσει από πολύ αριστερότερες θέσεις, και είχε απείρως μεγαλύτερη γείωση με την εργατική τάξη, όχι μόνο από το ξεκίνημα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ το '90, αλλά και του ΚΚΕ εσωτερικού του '68.
      Ωστόσο ουδέποτε χαρακτηρίστηκε "οπορτουνιστικό" κόμμα το ΠΑΣΟΚ καθώς ήταν από την αρχή ξεκάθαρο πως πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό πολιτικό-ιδεολογικό χώρο. Στην αρχή του της σοσιαλδημοκρατίας και στα στερνά του καθαρόαιμα αστικό. Όσο ξεκάθαρο είναι πλέον και το τσιπρέικο.
      Για τα "ποιοτικά άτομα" τώρα που λες πως υπάρχουν εκεί μέσα (και μιλάω σε επίπεδο μελών και επάνω), επίτρεψε μου να διαφωνήσω.
      Το σκέφτομαι ως εξής:
      Αν κάποιος είναι εκεί μέσα συνειδητά και γνωρίζοντας τον ρόλο που παίζουν, είναι κοινός απατεώνας όταν δηλώνει έστω "αριστερός".
      Εάν μετά τα όσα έχουν συμβεί μετά τις εκλογές, καποιος δεν έχει ακόμη καταλάβει το τι παίζεται εκεί πέρα, είναι νοητικά καθυστερημένος.
      "Ποιοτικό" δεν τον λες σε καμμία εκ των περιπτώσεων...

      Διαγραφή
  3. Πάντως δεν πρέπει να έχουμε παράπονο από την άρχουσα τάξη: μηχανορραφεί, διαστρεβλώνει, κατηγορεί, λασπολογεί, συκοφαντεί, αλλά έχει και το χρόνο να ασχοληθεί με την τέχνη και να γράψει ποίηση. Αυτές οι ευαισθησίες τους μάραναν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λέμε το ίδιο με άλλα λόγια. Το απόσπασμα μιλάει για οπορτουνιστές.
    Αυτό που κάνει τη διαφορά στους όρους είναι ότι τα αστικά κόμματα ξεκινάνε από την πάγια στήριξη των κεφαλαιοκρατών. Οι οπορτουνιστές ξεκινάνε από τον 3ο δρόμο με σκοπό το σοσιαλισμό (κάποτε μιλούσαν γι αυτό, υπάρχει ακόμα στο λόγο λαφαζανικών). Σε εποχές κρίσης-πολέμου, προσαρτίζονται στο κεφάλαιο.

    Πλέον το κεφάλαιο έχει εισχωρήσει τόσο βαθιά στο κόμμα τους (99,9% χρηματοδότηση) που μπορείς να πεις ότι δεν έχουν σχέση με το ενεργό εργατικό κίνημα. Η όλη τους πορεία τους καθησύχασε όμως τους εργάτες. Άσε που πάντα θα βρεις ποιοτικά άτομα στο χώρο τους, που δεν έχουν καταλάβει τί κάνουν.

    Άρα,
    τί συμφέροντα εξυπηρετεί : αστικά, μικροαστικά, εργατικής αριστοκρατίας.
    ρόλος στο εργατικό κίνημα : να καθησυχάσει, να προδόσει, να ξεγελάσει, μα θρέψει αυταπάτες.
    τί κόμμα είναι : οπορτουνιστικό

    υ.γ.: τους καθηγητές και τους οτάδες τους έχουνε δικούς τους

    τσαφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.