Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Νίκος Πουλαντζάς/Προς ένα δημοκρατικό σοσιαλισμό(απόσπασμα)

[...] η ιστορία δεν μας έχει δώσει ως τώρα επιτυχημένο πείραμα δημοκρατικού (σ.σ. διάβαζε αστοδημοκρατικού) δρόμου προς τον σοσιαλισμό: απεναντίας μας έδωσε αρνητικά παραδείγματα προς αποφυγήν και σφάλματα για μελέτη, πράγμα όχι αμελητέο. Ασφαλώς, μπορεί κανείς ν' αντιτείνει, στο όνομα φυσικά του ρεαλισμού (του ρεαλισμού της δικτατορίας του προλεταριάτου ή του ρεαλισμού των άλλων, των υγιώς σκεπτόμενων νεοφιλελεύθερων) πως αν αυτός ο δημοκρατικός σοσιαλισμός δεν υπήρξε ακόμη πουθενά είναι διότι είναι ανέφικτος. Ίσως: δεν έχουμε πια τη χιλιαστική πίστη, τη βασισμένη σε μερικούς σιδερένιους νόμους* μιας αναπόφευκτης δημοκρατικής και σοσιαλιστικής επανάστασης. Ένα όμως είναι βέβαιο: ο σοσιαλισμός θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα είναι σοσιαλισμός. Επιπλέον, η αισιοδοξία μας για τον δημοκρατικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό δεν θα πρέπει να μας κάνει να τον θεωρούμε σαν μια "βασιλική ατραπό", ευκολοδιάβατη και δίχως κινδύνους. Κίνδυνοι υπάρχουν, αλλά κάπως μετατοπισμένοι: τελικά, οι κίνδυνοι είναι να πάρουμε το δρόμο που οδηγεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις σφαγές και να είμαστε εμείς τα διαλεχτά τους θύματα.

Σ' αυτό θα απαντήσω ότι, κίνδυνος για κίνδυνος, είναι πάντως προτιμότερος παρά να σφάζουμε τους άλλους για να καταλήξουμε κι οι ίδιοι κάτω από το λεπίδι κάποιας Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας ή κάποιου Δικτάτορα του προλεταριάτου.

Κίνδυνοι του δημοκρατικού σοσιαλισμού που δεν μπορούσαμε σίγουρα ν' αποφύγουμε παρά μόνο μ' έναν τρόπο: να κάτσουμε φρόνιμα και να βαδίσουμε χωρίς λοξοδρομήματα υπό την προστασία και την επιτήρηση της προχωρημένης φιλελεύθερης δημοκρατίας. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία...
___________
Νίκος Πουλαντζάς/Προς ένα δημοκρατικό σοσιαλισμό
Από "Το κράτος, η εξουσία, ο σοσιαλισμός" (1978)
Μτφρ.: Γιάννης Κρητικός, εκδόσεις Θεμέλιο
Πηγή: Lenin reloaded
*Αν μία πίστη είναι βασισμένη σε "σιδερένιους (άρα επιστημονικούς) νόμους", τότε πως στα κομμάτια χαρακτηρίζεται "χιλιαστική";

6 σχόλια:

  1. Προβλήματα που βάζει το κείμενο:

    Α)Η «δημοκρατία» ως έννοια διαταξική. Αντιπαραβολή με την μαρξιστική αντίληψη περί δικτατορίας της κυρίαρχης τάξης (ανεξάρτητα από το πολιτικό της εποικοδόμημα) σε κάθε ταξική κοινωνία

    Β)Παραδοχή πως η άποψη του ειρηνικού περάσματος («δημοκρατικού δρόμου» στο κείμενο), «δεν μας έχει δώσει ως τώρα επιτυχημένο πείραμα», αντίθετα « μας έδωσε αρνητικά παραδείγματα προς αποφυγήν και σφάλματα για μελέτη,»

    Γ) Ο Πουλατζάς άθελα του αναγκάζεται να μας δώσει και την «λύση» στο «πρόβλημα» που ο ίδιος δεν μπορεί να αγνοήσει:
    « να κάτσουμε φρόνιμα και να βαδίσουμε χωρίς λοξοδρομήματα υπό την προστασία και την επιτήρηση της προχωρημένης φιλελεύθερης δημοκρατίας.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Πουλατζάς φαίνεται να κάνει καλά την δουλειά του, αλλά μόνο αν θεωρήσουμε ότι αναφέρεται σε πρώην πασοκους με IQ κάτω από το μέσο όρο των πασόκων (20).

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Κώστας:
      Δεν θα τον υποτιμούσα τόσο πολύ (ευφυέστατος άνθρωπος ο ίδιος) , και πιστεύω πως αξίζει τον κάπο να του ρίξει κανείς μια ματιά. Θα βρει τις ρίζες πολλών δεινών...

      Διαγραφή
    2. Δεν θεωρώ τον ίδιο χαζό, αλλά τα άτομα στα οποία απευθύνεται. Ο ίδιος είναι άξιος εκπρόσωπος των μικροαστών,που νομίζουν ότι σε ότι κολλήσεις την λέξη δημοκρατία δίπλα το κάνει καλό...

      Κώστας

      Διαγραφή
  3. Η δημοκρατία στον Πουλαντζά δεν είναι ακριβώς "διαταξική". Είναι ένα σύστημα στο οποία σε κάθε δεδομένη στιγμή μία ομάδα τάξεων συνασπίζεται σε μπλοκ εξουσίας και μέσα από τις δομές της αναπαράγει την εξουσία αυτή. Οι ίδιες όμως οι δομές είναι πεδίο ταξικής σύγκρουσης και ανταγωνισμού. Η ταξική πάλη δηλαδή διεξάγεται μέσα στο κράτος και όχι σε ένα αόριστο τοπίο έξω από αυτό. Οι καταπιεζόμενες τάξεις μπορούν είτε να υφαρπάξουν επανατατικά τις κρατικές δομές, είτε να τις αλλοιώσουν σταδιακά ώστε να εξυπηρετούν πλέον τα δικά τους συμφέροντα.
    Σε τελική ανάλυση πάντως ακόμη και αν επιλεχθεί ο επαναστατικός δρόμος και όλα πάνε σωστά οι αλλαγές πάλι σταδιακά θα γίνουν γιατί η αστική τάξη θα συνεχίζει να δίνει τον αντεπαναστατικό της αγώνα με διάφορες καλυμμένες μορφές. Οπότε ο "καθαρός" σοσιαλισμός είναι μία κατάσταση η οποία απαιτεί δεκαετίες δράσης, ωρίμανσης συνθηκών, πολιτιστικών μεταρρυθμίσεων, αλλαγής νοοτροπιών, καλλιέργεια συμμετοχικού πνεύματος κλπ. πέρα από βαθιές τομές στις παραγωγικές σχέσεις, στη σχέση διανοητικής - χειρονακτικής εργασίας, πόλης - υπαίθρου κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ανώνυμος1 Ιανουαρίου 2014 - 5:03 π.μ.:
      α)Καλή χρονιά
      β)Ένα ψευδώνυμο παρακαλώ. Κανόνες σχολιασμού του μπλογκ : http://fadomduck2.blogspot.gr/p/greeklish-2-greek.html
      γ)Δεν σε καταλαβαίνω. Την μία λες πως η "δημοκρατία" του Πουλατζά δεν είναι διαταξική, και την άλλη περιγράφεις το αστικό κράτος ως ένα "ουδέτερο" έδαφος (σαν να μπορούσε να υπάρξει οποιοδήποτε τέτοιο σε μια ταξική κοινωνία) εντός του οποίου διεξέγεται η ταξική πάλη.
      Το περιγράφεις εσύ σαν έδαφος "ουδέτερο", άρα και τελικά διαταξικό.

      Νομίζω πως τελικά η άποψη των Μαρξ και Λένιν αργότερα, πως "το αστικό κράτος δεν καταλαμβάνεται" (ως να ήταν ουδέτερο έδαφος που θα μπορούσε να καταληφθεί από τον καθέναν) "αλλά τσακίζεται", έχει τεκμηριωθεί επαρκώς θεωρητικά και έχει πέραν αυτού αποδειχθεί σωστή και στην πράξη.
      Κανονικά μετά την εμπειρία της Χιλής, δεν θα έπρεπε να ξαναγίνει ποτέ τέτοια κουβέντα...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.