Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Antonio Gramsci: Για τους Μπολσεβίκους, τη δυαδική εξουσία, και την κομματική οργάνωση

Μία πολύ ενδιαφέρουσα σειρά κειμένων σε μετάφραση του Lenin reloaded όπου με τα λόγια του ίδιου του Gramsci ξεμπροστιάζονται οι οπορτουνίσκοι που τολμάνε να τον επικαλούνται στο σήμερα, για να προάγουν ιδέες που καμμία απολύτως σχέση δεν έχουν με την σκέψη του μεγάλου ιταλού επαναστάτη. Ή μάλλον έχουν: Είναι απόλυτα εχθρικές προς αυτήν...
Παραθέτουμε και τα τρία κομμάτια συγκεντρωμένα σε μορφή pdf.

[...]
Οι διάφοροι τομείς πρέπει να προάγουν την δημιουργία κομμουνιστικών ομάδων σε όλα τα εργοστάσια, τα συνδικάτα, τους συνεταιρισμούς και τους στρατώνες, οι οποίες να προπαγανδίζουν ασταμάτητα τις ιδέες και την τακτική του Κόμματος και να οργανώνουν τα βιομηχανικά συμβούλια ώστε να ασκούν έλεγχο πάνω στην βιομηχανική και αγροτική παραγωγή. Αυτές οι ομάδες θα αναπτύξουν την προπαγάνδα που είναι αναγκαία για να καταληφθούν τα συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα, και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών με οργανικό τρόπο, κι έτσι θα γίνουν τα αξιόπιστα στοιχεία στα οποία οι μάζες θα αναθέτουν την δημιουργία πολιτικών Σοβιέτ και την εφαρμογή της προλεταριακής δικτατορίας. Η ύπαρξη ενός συνεκτικού και πολύ πειθαρχημένου κομμουνιστικού κόμματος με εργοστασιακά, συνδικαλιστικά και συνεταιριστικά τμήματα, τα οποία να μπορούν να συντονίζονται και να συγκεντρώνονται κεντρικά από την κεντρική εκτελεστική του επιτροπή, αυτη είναι η βασική και αναντικατάστατη προϋπόθεση κάθε πειράματος με τα Σοβιέτ. Αν δεν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση, κάθε πείραμα που προτείνεται πρέπει να απορρίπτεται ως παράλογο και ως χρήσιμο μόνο για αυτούς που θέλουν να συκοφαντήσουν την ιδέα των Σοβιέτ. Με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να απορρίψουμε την ιδέα ενός μικρού σοσιαλιστικού κοινοβουλίου, διότι θα γινόταν ραγδαία εργαλείο στα χέρια της ρεφορμιστικής και οπορτουνιστικής πλειοψηφίας στην κοινοβουλευτική ομάδα, σπέρνοντας δημοκρατικές ουτοπίες και αντεπαναστατικά εγχειρήματα.

8. [...] Το Κόμμα πρέπει να εκδόσει Μανιφέστο στο οποίο να τίθεται ρητά η επαναστατική κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας, να καλείται το βιομηχανικό και αγροτικό προλεταριάτο να οργανωθεί και να οπλιστεί, και να σκιαγραφούνται τα στοιχεία κομμουνιστικών λύσεων στα σημερινά προβλήματα:

 προλεταριακός έλεγχος στην παραγωγή και διανομή, αφοπλισμός των μισθοφορικών ένοπλων σωμάτων, έλεγχος της τοπικής διακυβέρνησης από εργατικές οργανώσεις.
[...]


2 σχόλια:

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.