Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Το σχέδιο ανεξαρτησίας της Σκωτίας παρουσιάζει η περιφερειακή της κυβέρνηση

Το προσχέδιο της πλήρους ανεξαρτητοποίησής της από το Ηνωμένο Βασίλειο Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας δημοσιοποίησε η περιφερειακή κυβέρνηση της Σκωτίας, εν όψει του δημοψηφίσματος το οποίο θα λάβει χώρα για το θέμα το Σεπτέμβριο του 2014.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Άλεξ Σάλμοντ, τόνισε ότι το 670 σελίδων σχέδιο, γνωστό και ως «Λευκή Βίβλος», θέτει εκτός αμφισβήτησης τη δυνατότητα της Σκωτίας να μετατραπεί σε επιτυχημένο πλήρως ανεξάρτητο έθνος.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, οι σκωτσέζοι ψηφοφόροι θα απαντήσουν στο ερώτημα: «Πρέπει η Σκωτία να μετατραπεί σε ανεξάρτητη χώρα» με ψηφοδέλτια «ναι» ή «όχι».

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης σημείωναν πρόσφατα ότι «ο χρόνος τελειώνει» για το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας σε ό,τι αφορά την ανάγκη να απαντήσει στις προκλήσεις μιας ενδεχόμενης ανεξαρτησίας.

«Οδηγός για μια ανεξάρτητη Σκωτία»


Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας, 
Άλεξ Σάλμοντ.
Το πόνημα της Λευκής Βίβλου τιτλοφορείται «Το μέλλον της Σκωτίας: Ο οδηγός σας για μια ανεξάρτητη Σκωτία» και φέρει τη σφραγίδα του κ. Σάλμοντ και της αναπληρωτή του, Νίκολα Στάρτζον, που το παρουσιάζουν σε εκδήλωση στο Κέντρο Επιστημών της Γλασκώβης.

Η σκωτσέζικη κυβέρνηση έχει περιγράψει το προσχέδιο ως ντοκουμέντο – σταθμό, με πυρήνα την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το ΕΚΣ, τα οικονομικά της χώρας βρίσκονται σε καλύτερα κατάσταση συγκριτικά με εκείνα του Ηνωμένου Βασιλείου ως όλου, παρέχοντας μια ισχυρή βάση επιχειρηματολογίας εν όψει του δημοψηφίσματος.
Μιλώντας στην υπηρεσία του BBC στη Σκωτία λίγο πριν από την παρουσίαση του σχεδίου, η κ. Στάντζον σημείωσε ότι πρόκειται για ντοκουμένο «κυριολεκτικά γεμάτο γεγονότα, αριθμούς και πληροφορίες», επικεντρωμένο ακριβώς στα ζητήματα στα οποία ζητεί απάντηση ο λαός της χώρας.

Η αναπληρώτρια πρώτη υπουργός της Σκωτίας θα κάνει σχετική δήλωση στο κοινοβούλιο της χώρας την Τρίτη το απόγευμα, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι πλέον η πίεση βρίσκεται στην πλευρά η οποία τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ένωση με την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία, οι οποίες συναποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου 2014 θα ψηφίσουν όλοι οι Σκωτσέζοι οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει τα 16 τους χρόνια.
Πηγή: Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Το διακύβευμα είναι η απευθείας υπαγωγή της Σκωτίας στην Ε.Ε. και δε μπορεί να είναι τυχαίο που αυτό ξεκινάει στη βρετανία, το ισχυρότερο κάποτε καπιταλιστικό και ιμπεριαλιστικό κράτος, με την πρωτοπόρα αστική τάξη.

    gdmn1973

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @gdmn1973:
    Η πιθανότητα διάλυσης μιας από τις παγκόσμιες (και παραδοσιακές) ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, θα έπρεπε να μας απασχολήσει περισσότερο ως προς τις πιθανές της συνέπειες. Εγώ συμπέρασμα για αυτές δεν μπορώ να βγάλω ακόμη, αλλά την θεωρώ σημαντικότατη είδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.