Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Αθήνα: Μαχητική η απεργιακή πορεία των ταξικών δυνάμεων ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής-αργίας

Συμμετέχουν σωματεία μισθωτών και αυτοαπασχο-
λουμένων, ενώ μεγάλη είναι η αλληλεγγύη και συμπαράσταση

Μαζική, μαχητική πορεία στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής-αργίας. Περισσότερο από μία ώρα απεργοί εμποροϋπάλληλοι, διαδηλωτές μικρέμποροι, μαζί με άλλα σωματεία και φορείς διασχίζουν το εμπορικό κέντρο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κανένας φόβος καμία υποταγή, με τη λαϊκή συμμαχία η Κυριακή-αργία να μην καταργηθεί», απευθύνουν κάλεσμα αγώνα και συστράτευσης για την υπεράσπιση της Κυριακής-αργίας. Η πορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από τα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας διέσχισε τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, ενώ έξω από τα καταστήματα «ΗΟΝDOS» στην Ομόνοια και «NOTOS» έγιναν ομιλίες.

Μιλώντας η Ντίνα Γκογκάκη, γενική γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, έξω από τα «ΗΟΝDOS», σημείωσε ότι η κατάργηση της Κυριακής-αργίας συμπληρώνει και ενισχύει το αντεργατικό οπλοστάσιο της εργοδοσίας για να πλουτίζει ακόμη περισσότερο σε βάρος των εργαζομένων.

Από την πλευρά του ο Στάθης Σαχινίδης, πρόεδρος του Σωματείου Μικρών Εμπόρων και Αυτοαπασχολουμένων Α' Αθήνας, τόνισε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα φέρει νέο κόστος λειτουργικό, βιολογικό, ψυχολογικό και κοινωνικό, ενώ προειδοποίησε ότι οι συνέπειες θα είναι ακόμη πιο επώδυνες για τις γυναίκες.

Έξω από τα «ΝΟΤΟS» σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Μάκης Μπίκας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ενώ κάλεσμα αγώνα ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους του κλάδου απηύθυνε ο Μουσταφά Αχμέτ, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στα «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΤΙΑ».

Τα απεργιακά συνθήματα που ήδη δονούν την ατμόσφαιρα επίσης είναι: «Η Κυριακή είναι των εργαζομένων και δεν την παραχωρούμε», «Κυριακή υποχρεωτική αργία - Όχι στη δουλειά ήλιο με ήλιο».
Ήδη πολλά σωματεία μισθωτών στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και αυτοαπασχο-
λουμένων, μικρεμπόρων δίνουν μαζικό, αποφασιστικό «παρών». Μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στα LIDL, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), το Σωματείο Αυτοαπασχολουμένων Κουρέων και Κομμωτών η «Αδελφότητα», ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων-Μικρεμπόρων Α' Αθήνας, η Ένωση Βιοτεχνών Αλουμινίου - Σιδήρου Αθήνας, ο Σύλλογος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Αθήνας και ο Σύλλογος Ραδιοηλεκτρονικών Ελλάδας.

Στο πλευρό τους πολυμελής αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Οι εργαζόμενοι στα «Πράκτικερ» μαζί με το σωματείο τους δίνουν τη μάχη της σημερινής απεργίας έξω από τα καταστήματα της αλυσίδας.
Να σημειώσουμε ότι μεγάλη είναι η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στη σημερινή απεργία και άλλων κλάδων εργαζομένων όπως το ΣΕΤΗΠ, η Ένωση Λογιστών Αθήνας, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Τομέα Αθήνας. Επίσης από την ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Θεωρούν ότι τα σχέδια κατάργησης της Κυριακής-αργίας δεν αφορούν μόνο το εμπόριο, αλλά και τους ίδιους.

Η σημερινή μαζική απεργιακή κινητοποίηση αναδεικνύει την ανάγκη η κοινή δράση μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων στο εμπόριο να αποκτήσει γερά θεμέλια. Ενάντια στην πολιτική επιτάχυνσης της συγκεντροποίησης του κλάδου σε λίγα μονοπωλιακά χέρια, με τσακισμένα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και με αφανισμένους τους μικρέμπορους.
Παράλληλα κάνουν «φύλλο και φτερό» το κυβερνητικό επιχείρημα ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα βοηθήσει τους εργαζόμενους καταναλωτές,χαρακτηρίζοντάς το ως κάλπικο και προκλητικό. Απαντούν προσθέτοντας για το ίδιο επιχείρημα ότι στους εργαζόμενους λείπουν χρήματα και όχι χρόνος. Όσοι τώρα ακούνε ότι μπορούν επιτέλους να ψωνίσουν και τις Κυριακές, να είναι σίγουροι ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι και στο δικό τους κλάδο με τα σχέδια κατάργησης της Κυριακής-αργίας.

Η πορεία συνεχίζει να διασχίζει τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, με τα συνθήματα, τις ντουντούκες, τα πανό και τις ανακοινώσεις να μοιράζονται στον κόσμο, με το απεργιακό κάλεσμα να τυγχάνει ιδιαίτερα θερμής υποδοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.