Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η αλήθεια για το Φύλλο 8 της Πανσπουδαστικής

Με τις μέρες του Πολυτεχνείου να πλησιάζουν, τις μνήμες να αναζωπυρώνονται και την μεγάλη πορεία μνήμης και αγώνα της 17/11 να βρίσκεται στα σκαριά, τα μέλη του Κόκκινου Φάκελου επιχειρούμε να ανοίξουμε το θέμα του φύλλου 8 της Πανσπουδαστικής, που ταλαιπώρησε και θα ταλαιπωρήσει (φανταζόμαστε και φέτος) πολλές φοιτητικές και συνδικαλιστικές συνελεύσεις. Όλοι μας έχουμε τουλάχιστον μια φορά συμμετέχει σε κάποια συνέλευση στην οποία, τούτες τις μέρες, διάφοροι πραίτορες και προεστοί, διαφόρων παρατάξεων (από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΝΑΡ) επιχειρούν να καταγγείλουν τις δυνάμεις της ΚΝΕ ή του ΚΚΕ για το περίφημο φύλλο 8 της Πανσπουδαστικής.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, η φημολογία, οι διαδόσεις και η παραπληροφόρηση, έχουν δώσει την θέση τους στην ιστορική αλήθεια σε σημείου που αυτή είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί εάν κανείς δεν έχει την διάθεση να ψάξει βαθιά και να την αποκαλύψει. Πέραν της εσκεμμένης διαστρέβλωσης (που συνήθως προέρχεται από θρασίμια που τόλμησαν να αφαιρέσουν ψηφιακά τα συνθήματα στις πύλες του Πολυτεχνείου από τις αφίσες τους), θεωρούμε ότι και στον χώρο των σημερινών παρατάξεων υπάρχει κόσμος που δεν έχει για αντικειμενικούς λόγους ξεκάθαρο το τι υπήρξε και τι έλεγε το φύλλο 8. Για αυτούς τους λόγους θεωρούμε αναγκαία την ανάδειξη αυτού του θέματος.

1) Τι είναι και τι ήταν η"Πανσπουδαστική"

Ξεκινώντας να μιλάμε για το φύλλο 8 δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε πρωταρχικά στο τι είδους όργανο υπήρξε η "Πανσπουδαστική". Το έντυπο "Πανσπουδαστική" υπήρξε όργανο της Αντι-ΕΦΕΕ και όχι της ΚΝΕ. Η Αντι-ΕΦΕΕ ήταν ένα ανοιχτό φοιτητικό και σπουδαστικό συντονιστικό όργανο που δημιουργήθηκε στον αντίποδα της ξεπουλημένης ΕΦΕΕ της Δικτατορίας στην οποία είχαν πεντακάθαρα διεισδύσει και δυνάμεις της Ασφάλειας. Στην Αντι-ΕΦΕΕ δεν μετείχαν μόνο οι δυνάμεις της ΚΝΕ. Υπήρξε πλατύ συντονιστικό όργανο του οποίου οι συσχετισμοί δεν είναι γνωστοί ένεκα του καθεστώτος παρανομίας ή ήμι-παρανομίας υπό το οποίο λειτουργούσε. Η Πανσπουδαστική λοιπόν ως όργανο της Αντι-ΕΦΕΕ δεν υπήρξε οργανικά συνδεδεμένη με την ΚΝΕ και ούτε γνωρίζουμε σήμερα ποια μέλη της συντακτικής της επιτροπής ήταν μέλη και της ΚΝΕ. Η λαθροχειρία ξεκινά από την ταύτιση δύο ανομοίων πραγμάτων και από το γεγονός ότι η μετέπειτα φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ στα πανεπιστήμια τιτλοφορήθηκε Πανσπουδαστική (ή Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας). Έτσι αποσιωπάται το γεγονός ότι τα δύο αντικείμενα δεν ταυτίζονταν προς χάριν του ότι έφεραν το ίδιο όνομα.

2) Το φύλλο 8

Στην συνέχεια μπαίνει και το ζήτημα του τι ακριβώς αναφέρει το φύλλο 8 της Πανσπουδαστικής. Συνήθως στο διαδίκτυο και τα αμφιθέατρα κυκλοφορεί ένα απόσπασμα του φύλλου 8, άλλες φορές πλαστό άλλες όχι, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό αντικείμενο αναφοράς. Η πρώτη σελίδα του φύλλου παρουσιάζει εικόνες από την κηδεία του Κομνηνού και σε δύο δίστηλα αναφέρει ονόματα νεκρών του φοιτητικού κινήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναφορά σε προβοκάτορες δεν βρίσκεται στην πρώτη αλλά στην τρίτη και τέταρτη σελίδα του φύλλου. Η δεύτερη σελίδα περιέχει μια συνέντευξη από άγνωστο συνδικαλιστή και ένα άρθρο για τις αναδιαρθρώσεις που επιχειρεί η Χούντα στα Πανεπιστήμια. Στην τρίτη σελίδα εντοπίζουμε άρθρο- καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα Φυσικομαθηματικού που καταλήγει ως εξής "Ο δρόμος για τη νίκη περνά από την ενότητα όλων ανεξαίρετα των αντιδικτατορικών οργανώσεων και δυνάμεων σε κάθε χώρο. Ελάτε να συζητήσουμε και να χαράξουμε κοινό πρόγραμμα. Φυλαχτείτε από τους χαφιέδες που ποντάρουν πάνω στις πολιτικοιδεολογικές μας διαφορές" Το άρθρο λοιπόν της σελίδας 3 καθιστά ξεκάθαρο ότι η Πανσπουδαστική στόχευε σε ένα αρραγές ενιαίο αντιδικτατορικό μέτωπο που χώραγε κάθε οργάνωση και ιδεολογική διαφορετικότητα, γεγονός εκ διαμέτρου αντίθετο με τα όσα σήμερα καταγγέλλονται ότι τάχα μου, η Αντι-ΕΦΕΕ ήθελε να ελέγχει όλους τους φοιτητικούς χώρους και ότι όσους από αυτούς δεν έλεγχε τους χαρακτήριζε ως προβοκατόρικους.

Και έτσι φθάνουμε στη σελίδα 4. H σελίδα 4 είναι ολόκληρη αφιερωμένη στην Ανακοίνωση- Απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου. O αναγνώστης που δεν εθελοτυφλεί θα εντοπίσει στην αρχή της ανακοίνωσης την παρακάτω προσθήκη της συντακτικής ομάδας της Πανσπουδαστικής.
 " Η συντακτική επιτροπή της Π πήρε την παρακάτω ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής αγώνα πολυτεχνείου που κυκλοφόρησε την Πρωτοχρονιά και που αποτελεί απάντηση στη διαβόητη ανακοίνωση της ΕΣΑ για τα γεγονότα του Νοέμβρη. Η "Π" παρόλο που σε ορισμένα σημεία της ανακοίνωσης έχει τις κάποιες επιφυλάξεις και συμπληρώσεις της, δε μπορεί παρά να δεχτεί με ενθουσιασμό το ντοκουμέντο αυτό που αποδείχνει την κρυστάλλινη ωριμότητα του κινήματός μας."
Τώρα, από που προκύπτει πως ένα κείμενο που υπογράφει η «συντονιστική επιτροπή αγώνα του πολυτεχνείου», και αναδημοσιεύεται «με επιφύλαξη», από ένα έντυπο της Αντι-ΕΦΕΕ, αποτελεί και «ντοκουμέντο» των επίσημων θέσεων της ΚΝΕ δεν έχουμε μπορέσει ακόμα να το καταλάβουμε. Επιπροσθέτως, ο λογικός αναγνώστης του παραπάνω θα συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει και μεγάλη οργανική σχέση ανάμεσα στην Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Πολυτεχνείου και την συντακτική ομάδα της Πανσπουδαστικής.

3) Η ανακοίνωση της ΕΣΑ και οι επικριτές του φύλλου 8

Αφού ξεκαθαρίσαμε λοιπόν το τι είναι τι στην υπόθεση του φύλλου 8, ας περάσουμε και σε μια μικρή διαπίστωση. Η ανακοίνωση της ΕΣΑ για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου κάνει λόγω περί: "αναρχικών στοιχείων τα οποία εισχώρησαν στον πανεπιστημιακό χώρο με σκοπό την διασάλευσιν της δημοσίας τάξεως (...)" . Η καταγγελία λοιπόν της ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου ως συκοφαντικής δεν επιβεβαιώνει τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΑ; Εμείς δεν θα εμπαίσουμε στο ίδιο σφάλμα. Δεν πρόκειται να πούμε βέβαια ότι ο αριστερός εξωκοινοβουλευτικός χώρος συνεργάζονταν ή εναγκαλίζεται με τις λογικές της Ασφάλειας. Θα πούμε μόνο αυτό που από την παραπάνω ανάλυση έγινε έκδηλο: Προκειμένου ο αριστερός οπορτουνισμός να λασπολογήσει θα προβεί μαθηματικά και σίγουρα σε ορισμένες διαστρεβλώσεις που δυστυχώς εμπεριέχουν (όπως εδώ) σοβαρό πολιτικό σφάλμα. Με άλλα λόγια, όταν επιχειρείς μια τέτοια πολιτική πιρουέτα κινδυνεύεις να βρεθείς άθελά σου και στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Και μια μικρή και φιλική παραίνεση: Το να διαχωρίζεσαι πολιτικά από το ΚΚΕ εάν αυτό επιθυμείς είναι θεμιτό. Όμως αυτό που πρέπει κάποτε να γίνει αντιληπτό είναι ότι υπάρχει σίγουρα πεδίο συμφωνίας σε κάποια 2-3 στοιχειώδη πράγματα. Όταν στον αγώνα του να διαχωριστείς στρεβλώνεις ακόμα και αυτά τα 2-3 πράγματα, σημαίνει ότι πρέπει κάποτε να ξεπεράσεις το κόμπλεξ αυτής ακριβώς της ιδεολογικής καταβολής.
Πηγή: Κόκκινος φάκελος
Το φύλλο 8 ολόκληρο και χωρίς περικοπές:


Βλέπε ακόμη:

18 σχόλια:

  1. πολύ διαφωτιστικό κείμενο με άρτια επιχειρηματολογία που πείθει, κυρίως εάν είσαι πρόβατο και χθεσινός στη πολιτική ιστορια.

    Ποτε το κκε δεν αποκάλεσε προβοκάτορες κινήματα και αγώνες που δεν μπόρεσε να καπελώσει, ποτε δεν αποκάλεσε χαφιέδες προσωπικότητες της αριστεράς ή ακόμα και δικα του μέλη, προκειμενου να προασπίσει την πολιτική ατζέντα της ηγεσίας του, ποτε δεν υποτίμησε τους αγώνες εξωκοινοβουλευτικών αριστερών που έκαναν το λάθος να μην είναι κομμουνιστές.

    Πάντα αγκαλιάζει και υπερασπίζεται τους ανθρώπους που παλεύουν τον καπιταλισμό, τον φασισμό, τα μονοπώλια, την εξουσία και ποτε δεν τους παραδίδει στην ασφάλεια. Τιμάει τους αριστερούς αγωνιστές που αγωνίζονται για μια αταξική κοινωνία, βάζει στην άκρη τις ιδεολογικές διαφορες τους γιατί στην τελική, κοινός στόχος είναι η κατάρρευση του καπιταλισμού και ποτε δεν συνεργάζεται με το στυλοβάτη του συστήματος τη δεξιά. Δεν αποκηρύσσει κανέναν αγωνιστή που παλεύει ξέχωρα από την γραμμή του κκε, έτσι ώστε να μην φτάσει ποτε στο αμήχανο σημείο να τους αποκαταστήσει.

    Γενικά, το κκε είναι ένα κόσμημα φερεγγυότητας και αγαθων προθεσεων και φροντίζει μεσα από την δράση του να μην δρα διασπαστικά για τους αγώνες και τα αιτήματα της επαναστατικής αριστεράς.

    Το κκε,λοιπόν, δεν χρειάζεται να μάθει από τα λάθη του, γιατί, πολύ απλά, δεν κάνει ποτε λάθος.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @AfAzA:
      Αφού την έπαιξες την κασσέτα σου και το ευχαριστήθηκες (φαντάζομαι), θα μας πεις και κάτι για αυτά που λέει το κείμενο ή να υποθέσω πως δεν μπορείτε να αντιπαρατεθείτε με επιχειρήματα επί του οποιουδήποτε συγκεκριμένου ζητήματος και περιορίζεστε στην γενικόλογη λάσπη όπου ομολογουμένως τα καταφέρνετε καλύτερα;
      -Δεν μας λες και ποιά είναι η "επαναστατική αριστερά" όταν επανέλθεις;
      Γιατί η έκφραση είναι αντίφαση εν τοις όροις.
      Ή επαναστάτης θα είσαι οπότε είσαι και κομμουνιστής, ή "αριστερός" που θέλει έναν καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, οπότε δεν είσαι και επαναστάτης.
      Υ.Γ.
      Την αυτοκριτική σας για την λασπουριά που πετάτε στους κομμουνιστές θα την κάνετε ποτέ, ή το θεωρείτε τίτλο τιμής;

      Διαγραφή
    2. @AfAzA:
      Υ.Γ.2
      Ξέχασα να σου επιστρέψω τα περί "προβάτων" και "χθεσινών ανιστόριτων"...

      Διαγραφή
    3. TRASH ο καθένας τους ότι μπορεί κάνει για να συντηρείται η αρρώστεια που ζούμε, δεν έχουν ανάγκη αυτοκριτικής, καλά το πάνε. Για το πόσο "δεξιά" έχει πάει η "επαναστατική αριστερά" θέλετε να το ξεκινήσουμε;

      Διαγραφή
    4. @zoot horn rollo:
      Ο τύπος είναι χαρακτηριστικό δείγμα. Πετάει τρεις τόνους λάσπη, και δεν επισημαίνει ούτε μία(!!!!!) ανακρίβεια στο κείμενο το οποίο μπήκε υποτίθεται να σχολιάσει.
      Πες-πες, στο τέλος κάτι θα μείνει έλεγε ο δάσκαλος τους...

      Διαγραφή
  2. Για να πετάξει κάποιος λάσπη, πρέπει να είναι εμπαθής. Δεν υπάρχει καμια εμπάθεια σε αυτά που αναφέρω, οι αναφορές μου είναι απλά μια συμπύκνωση ιστορικων ενεργειών και χαρακτηρισμων αγωνιστών και κινημάτων που έκανε και κάνει το κκε, για το πολιτικο του όφελος.

    Ακόμα και η παραπανω ανάρτηση είναι δειγμα της ολοκληρωτικής λογικής του κκε. Λέτε: ‘Το έντυπο Πανσπουδαστική υπήρξε όργανο της Αντι-ΕΦΕΕ και όχι της ΚΝΕ. Η Αντι-ΕΦΕΕ ήταν ένα ανοιχτό φοιτητικό και σπουδαστικό συντονιστικό όργανο που δημιουργήθηκε στον αντίποδα της ξεπουλημένης ΕΦΕΕ της Δικτατορίας στην οποία είχαν πεντακάθαρα διεισδύσει και δυνάμεις της Ασφάλειας. Στην Αντι-ΕΦΕΕ δεν μετείχαν μόνο οι δυνάμεις της ΚΝΕ’ Άρα αν πάρουμε ως αληθές το δεδομένο αυτό, η Πανσπουδαστική υπήρξε όργανο αριστερών, μέρος του οποιου ήταν και κομμουνιστές. Άλλοι σύντροφοι γράψανε το καταπτυστο κείμενο για τους ‘ προβοκατορες της ΚΥΠ του Ρουφογάλη που ξεκίνησαν τα επεισόδια’ γιατί οι φράσεις ‘προβοκάτσια’ ,΄γελοια και αναρχικά συνθήματα’,’συρφετό των χαφιέδων’είναι άγνωστες για τους κομμουνιστές συντρόφους και δεν έχουν γίνει πιπίλα σε σημείο γραφικότητας μεχρι και σημερα.

    Παρόλα αυτά, με την μεταπολίτευση, το κκε αποφασίζει υιοθετεί το όνομα Πανσπουδαστική, που ήταν ένα ‘πλατύ συντονιστικό όργανο του οποίου οι συσχετισμοί δεν είναι γνωστοί’ και ‘ως όργανο της Αντι-ΕΦΕΕ δεν υπήρξε οργανικά συνδεδεμένη με την ΚΝΕ και ούτε γνωρίζουμε σήμερα ποια μέλη της συντακτικής της επιτροπής ήταν μέλη και της ΚΝΕ’ απόδεικνύοντας έχει τον τρόπο του να καπηλεύεται μνήμες και ονομασίες υπέρ του. Άρα πρέπει να ξεκαθαριστεί:ή η Πανσπουδαστική ήταν οργαγνο της πρώιμης ΚΝΕ και μετά την χούντα απέκτησε και υπόσταση φοιτητικής παράταξης ή για άλλη μια φορα το κκε εκμεταλλεύτηκε και υοθέτησε ένα όνομα που όπως ομολογείτε και εσείς, δεν ανηκε αποκλειστικά κομμουνιστες φοιτητές, με στόχο την καπήλευση.

    Ευτυχώς πάντως που το Πολυτεχνείο έγινε σχετικά πρόσφατα και ζουν κάποιοι άνθρωποι για να μας ενημερώσουν για την στάση των παρατάξεων τις πρώτες μέρες της εξέγερσης. Όταν βεβαια χρησιμοποιείς τους ορους προβοκάτορας, χαφιές, οπορτουνιστής σωρηδόν, επόμενο είναι κάποια στιγμή να την πατήσεις όταν ξεπροβάλλουν πραγματικα αυθόρμητες και ανεξάρτητες εξεγέρσεις και μετα προσπαθητε να τα μπαλωσετε.

    Επoμενως, όπως έγραψα και στην αρχή, χωρίς καμια εμπάθεια, μπορείτε να ερμηνευετε όπως θέλετε το φύλλο 8 της πανσπουδαστικής, να το παιζετε θεματοφύλακες της ιστορίας της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όμως εμενα και άλλους τόσους ανενταχτους δεν μας πείθετε, γιατί έχουμε μνήμη για το 1973, έχουμε ομως και μάτια για το 2008.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα το κατεβατό σου, "ανένταχτε", μη σώσεις και πειστείς, δε πειράζει...

      Διαγραφή
    2. @AfAzA:
      Θα μου ήταν αδύνατον να πείσω κάποιον που προσπαθεί να κάνει κριτική και μάλιστα υψηλού, πάνω σε ένα κείμενο που δεν έχει διαβάσει ποτέ του (για τέτοια προβατιά μιλάμε τώρα), μια και το συγκεκριμένο κομμάτι που αναφέρεις (περί προβοκατόρων κλπ) είναι γραμμένο από την συντονιστική επιτροπή της κατάληψης του πολυτεχνείου (ούτε το άρθρο διάβασες ούτε το φύλλο της "Π") και αναδημοσιέυεται από την "Π" με επιφυλλάξεις καθώς "έχει παραλείψεις και χρειάζεται διορθώσεις".
      Την τρελλή αντίφαση από την μία να κατηγορείς την ΠΚΣ πως καπηλεύτηκε την ονομασία της "Πανσπουδαστικής" και από την άλλη να αποκαλείς "πρώιμη ΚΝΕ την αντι-ΕΦΕΕ" δεν την καταλαβαίνεις προφανώς, αλλά δεν έχω και απαιτήσεις τέτοιες καθώς το πολιτικό σου επίπεδο είναι φανερό.
      Ας το κάνουμε λοιπόν τάληρα και για τους χαζούς. Η ΚΝΕ στην δικτατορία δεν είχε κάποια "δική της" φοιτητική παράταξη. Συμμετείχε στο σχήμα αντι-ΕΦΕΕ. Όταν έφταξε φοιτητική παράταξη αυτή ονομάστηκε "πανσπουδαστική" προς τιμή του έντυπου της αντι-ΕΦΕΕ στην οποία η ΚΝΕ συμμετείχε στην δικτατορία.
      Τι δεν καταλαβαίνεις;

      Η αντι-ΕΦΕΕ ήταν ένα πλατύ αντιδικτατορικό σχήμα, στο οποίο η ΚΝΕ συμμετείχε και άρα δεν καπηλεύτηκε τίποτε. Άλλοι καπηλεύονται ονόματα και αγώνες (από του ΕΑΜ και της ΕΔΑ μέχρι τα 450 ΚΚΕ που έχουν ιδρυθεί ως τα σήμερα)
      Ακόμη δεν υπήρχε κάποια "πρώιμη ΚΝΕ" το 1974, η κανονική ΚΝΕ υπήρχε, και η "Π" δεν ήταν φυσικά όργανο της.
      Εν κατακλείδι,
      πέρνετε ένα κομμάτι ενός κειμένου που έγραψε η συντονιστική του πολυτεχνείου και που δημοσιέυτηκε "με επιφυλλέξεις" από ένα έντυπο ένος πλατιού αντικτατορικού σχήματος στο οποίο συμμετείχε και η ΚΝΕ, και αφού φυσικά το διαστρεβλώσετε, προσπαθείτε μετά να πασάρετε αυτό που μαγειρέψατε ως επίσημη θέση του ΚΚΕ.
      Εάν αυτό δεν είναι βρώμα και λάσπη, τότε τι;
      Έμπλεος εμπάθειας είσαι, πράγμα που κάνει μπουμ, από το γεγονός πως επανήλθες να σχολιάσεις χωρίς να κάνεις τον κόπο να διαβάσεις κάν το #8 που παραθέτουμε ολόκληρο για να δεις τι λέει. Μπροστά σου είναι!
      Υ.Γ.
      Το όνομα Αγγελική Σωτήρη σου λέει κάτι;
      Υ.Γ.2
      Το 2008 ε;
      Που το ακολούθησε το 2010 να υποθέσω;
      Υ.Γ.3
      "Αριστερός" και ανένταχτος ρε φίλε δεν γίνεται. Ή θα προτάσεις την συλλογικότητα απέναντι στον ατομισμό και θα είσαι αριστερός (χωρίς εισαγωγικά) ή θα είσαι ανένταχτος γιατί η ατομάρα σου δεν χωράει πουθενά.
      Και τα δυό δεν κολλάνε....

      Διαγραφή
    3. @AfAzA:
      Υ.Γ.4
      Άνθρωπος με την στοιχειώδη πολιτική πείρα γνωρίζει πως τα "όργανα" της ΚΝΕ και του ΚΚΕ το γράφουν κάτω από τον τίτλο τους πως είναι τέτοια, σε αντίθεση με τις πρακτικές των λαμόγιων της "αριστεράς"

      Διαγραφή
    4. Επιμένεις ότι ένα κείμενο σαν αυτό που αναφέρει «Καταγγέλλουμε τη προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου την Τετάρτη, 14 του Νοέμβρη, 350 περίπου οργανωμένων πρακτόρων της ΚΥΠ (…) με σκοπό να προβάλλουν με κάθε μέσο τραμπουκισμού και προβοκάτσιας γελοία και αναρχικά συνθήματα που δεν εκφράζανε τη στιγμή και τις συγκεκριμένες δυνάμεις» έχει θέση σε ένα έντυπο, έστω ‘με επιφύλαξη’, όπως είναι η πανσπουδαστική, χωρίς κάποιοι από τους διαχειριστές να συμφωνούν μαζί του; Εσένα μπορεί να μην σου λέει τίποτα, αλλα για αλλα άτομα είναι ακόμα μια απόδειξη της συνταγής του κκε, ότι ‘ότι δεν μπορώ να το ελέγχω, το διαβάλω’.

      Εγώ γνωρίζω για την Αγγελική Σωτήρη που μάλιστα τύπωσε το διαβόητο τεύχος, εσύ μπορείς να μου πεις πια ήταν η περίφημη ‘Συντονιστική Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου’ που έστειλε ένα τέτοιο κείμενο και αναδημοσίευσε η πανσπουδαστική; Και όταν λέμε αναδημοσίευσε, δεν ενοούμε copy-paste που δεν υπήρχε τότε, αλλα γραμμένο λέξη-λέξη με γραφομηχανή και άρα αποτελεί μια ευσυνείδητη αναδημοσίευση κατά του ξεσηκωμού.

      Σου το έγραψα παραπάνω όσο πιο καθαρά μπορώ ‘Η δέχεσαι ότι το έντυπο της πανσπουδαστικής εκπροσωπούσε θέσεις της ΚΝΕ και δέχτηκε να αναδημοσιεύσει ένα κείμενο που μιλάει για πράκτορες και χαφιέδες από μια συντονιστική-φάντασμα ή δέχεσαι ότι μετά την μεταπολίτευση το κκε υοθέτησε το όνομα πανσπουδαστική καπελώνοντας μια πλατιά οπως λετε οι ιδιοι ομάδα ανθρώπων αντι-ΕΦΕΕ παρόλο που δεν ήταν όλοι κομμουνιστές. Οπως και να εχει, ολα εχουν το αρωμα κκεδιστικης πρακτικης. Και λεω κκεδιστικης και οχι κομμουνιστικης, γιατι εχω λογο και δεν ειναι ολοι οι κομμουνιστες το ιδιο.

      Υγ1. αναρωτήθηκες ποτε γιατί μια "λασπολογία" όπως την ονομάζεις εσύ μένει τόσα χρονια στην επικαιρότητα από δεξιούς και αριστερούς; Μήπως γιατί το κκε έχει αποδείξει ότι παραμένει πρωτοπόρος στην καπήλευση ή την υποτιμηση αγώνων που δεν ελεγχονται απο αυτο;

      Υγ2 Όσο για το σχόλιο περί ΄αριστερού και ανένταχτου΄, δηλώνω ανένταχτος χωρίς όμως να είμαι ποτε αρνητικος στη συμμετοχη αριστερών κινήσεων αφου αγωνιζόμαστε εναντια στον ίδιο εχθρό. Και η Ανταρσυα και ο Σύριζα δίνουν το χέρι στους ανένταχτους αναρχικούς και υπαρχει υποστηρίξη ακομα και εαν δεν συμφωνουμε σε ολα. Για το κκε, το ξέρω εκ πειρας, μας βλέπει τουλάχιστον σαν μιάσματα. Ας είναι, καμια κακια δεν υπάρχει.

      Υγ3 Δε θα απαντήσω στα σχόλια περί’ χαζών’, αλλα σε παραπέμπω σε ένα όχι τόσο άσχετο παράδειγμα: τι έγιναν οι ειρωνείες σου, εσενα, του leninreloaded και λοιπών χειροκροτητών του Περισσού, όταν ένας καλός φίλος και συναγωνιστής (αν και διαφωνουμε πολιτικα σε αρκετα)ο Αλέκος Χαλβατζής σας εγραφε οτι κατι δεν παει καλα με την τακτικη του κομματος; Θυμάμαι ακόμα που αναρωτιόσασταν,'' που βλέπει την πτώση του κόμματος αφού βαδίζουμε στο +5%, το ΠΑΜΕ σαρωνει, η κνε είναι πιο δυνατή από ποτε'' κτλ. Και τελικα η ειρωνια γυριζει μπουμερανγκ, οπως παντα.

      Διαγραφή
    5. Ρε κρίμα τα κατεβατά λέμε, με όλα τα "κλισέ" μέσα, αφου βάζεις και Αλέκο Χαλβατζή (αν τον έλεγαν Αλέκο Κάτιαλλο θα δίνατε σημασία, αν έλεγε ακριβώς τα ίδια; που είναι αυτή η ψυχή να μας δώσει τα "φώτα" του;) έδεσε το γλυκό. Αφού προτιμάς και τους συριζαίους και τους "βελισσαράτους" επειδή σε γλύφουν για καμιά ψήφο εντάξει, προχώρα...

      Διαγραφή
    6. @AfAzA:
      Αφού μάθαμε ότι είσαι "ανένταχτος" -χειροκροτητής των θαυμαστών του Ομπάμα, πάλι καλά για να ξέρουμε και με τι μιλάμε. Το βρωμιάρικο δεν της παρέμβασης σου επιβεβαιώνεται και με τα περί Αλέκου Χαλβατζή (τον ήξερες και πριν ξεφτιλιστεί δημοσίως ή να υποθέσω πως τότε τον έμαθες και εσύ;).
      Το να παπαγαλίζεις το σόφισμα, το ΚΚΕ όπου δεν συμμετέχει το καταγγέλει (λες και αν συμφωνούσε δεν θα συμμετείχε), και όπου συμμετέχει το "καπελώνει" (λες και δεν είναι λογικό και δημοκρατικό η μεγαλύτερη δύναμη να περάσει και τις απόψεις της τελικά) δεν προσθέτει κάτι στην συζήτηση πέραν μίας ακόμη απόδειξης της εμπάθειας σου.
      Την ίδια βλακεία για το όνομα της "Π" πόσες φορές θα την πεις;
      Και πόσες φορές έχεις καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ για καπέλωμα της ΕΔΑ (90% ΚΚΕ) από τον τίτλο του κομματικού έντυπου (Αυγή) και τον ΣΥΝασπισμό για καπηλεία του τίτλου του εννιαίου ΣΥΝασπισμού (90%ΚΚΕ) με τα οποία και ελάχιστη (ΣΥΝασπισμός) έως και μηδενική (ΕΔΑ) σχέση είχαν;
      Ρωτάω γιατί προφανώς ούτε ο ίδιος παίρνεις στα σοβαρά το σόφισμα που θέτεις.
      -Την καταγγελλία "κατά του ξεσηκωμού" που ακριβώς την βλέπεις; Βλέπεις εσύ η συντονιστική της κατάληψης να ή η "Π" να καταγγέλλει κανέναν ξεσηκωμό; Γιατί εγώ την χούντα διαβάζω να καταγγέλει... Για αυτό μιλάω για βρωμιά και για λάσπη. Γιατί αν κατείγγειλλε τον ξεσηκωμό, δεν την λιάνιζε η ΕΣΑ την Σωτήρη όταν την έπιασε λίγο αργότερα στο παράνομο τυπογραφείο της "Π". Λίγη τσίπα ρε!
      Πριν ξανασχολιάσεις, διάβασε το #8 της "Π" που ολοφάνερα δεν διάβασες ακόμη. Έχω κατανόηση για το γεγονός πως η μικροαστίλα του κάθε λογής "ανένταχτου" χειροκροτητή του Ομπάμα και της ΕΕ είναι απρόσβλητη από την πραγματικότητα, αλλά αφιερώνω χρόνο στο μπλογκ. Πρώτα θα διαβάσεις το #8, και μετά θα το σχολιάσεις.
      Υ.Γ.
      Και "ανένταχτος", και ΣΥΡΙΖΑ, και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και "αριστερός" και "επαναστάτης"; Δεν παίζεσαι ρε φίλε, -τρικυμία εν κρανίω ή τουρλού του μικροαστισμού.
      Και πράγματι, στους κομμουνιστές προξενούν μία απέχθεια οι ατομικιστές μικροαστοί που χωρίς καμμία πολιτική συγκρότηση έχουν το θράσος να παριστάνουν και τους τιμητές των πάντων. Χαρακτηριστική η κασέτα που εξακολουθείς να παίζεις αναφερόμενος σε ένα έντυπο που ολοφάνερα δεν μπήκες στον κόπο να διαβάσεις ποτέ...
      Δεν βαριέσαι, θα έχει θέση και σε εσένα στα ΜΑΤ του Δραγασάκη αύριο-μεθαύριο...

      Διαγραφή
  3. Κύριε Αφάζα
    Το "κατάπτυστο κείμενο" που αναδημοσιεύει η Πανσπουδαστική Νο8 δεν είναι δική της εκτίμηση.
    Είναι η εκτίμηση της ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ και μάλιστα το υπογράφει η ίδια η συντονιστική επιτροπή.
    Αν λοιπόν θέλετε να αναφέρετε κάτι στους αγωνιστές που κυνηγήθηκαν και βασανίστηκαν μετά την εξέγερση από τη χούντα και το χαφιεδομάνι της, και να τους κρίνετε σαν κατάπτυστους να το πείτε σε αυτούς.

    Αλλά δεν θα είστε ο πρώτος που θα τους πειτε σαν κατάπτυστους. Σας πρόλαβαν -ιστορικά- οι βασανιστές της χούντας. Διότι όπως λέτε έχετε και ιστορική μνήμη και θα θυμάστε -φαντάζομαι- τι βασανιστήρια πέρασαν οι "κομμουνιστές υποκινητές της εξέγερσης".

    Αλλά το αστικό κράτος για άλλο λόγο έχει αναπτύξει την πολεμική στην Πανσπουδαστική Νο8 κι όχι στη Συντονιστική Επτροπή της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου που υπογράφει το κείμενο που το λέτε "κατάπτυστο" (συνήθως το ίδιο κατάπτυστη να ήταν και η εξέγερση σε όσους επιτείθονται πλαγίως στην συντονιστική επιτροπή της εξέγερσης).

    Η Πανσπουδαστική είναι κατάπτυστη για την αστική τάξη γιατί ήταν το πιο σταθερό αντιχουντικό έντυπο στη φοιτητική νεολαία
    και ειδικά το Νο8 γιατί γράφει και το έπος του Πολυτεχνείου αλλά κυρίως γιατί ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ που το αστικό κράτος θέλει να σβήσει από τη μνήμη του λαού. Στην πρώτη σελίδα.

    Αυτό είναι ολοφάνερο για όλους εμάς που διαβάσαμε την Πανσπουδαστική ως ιστορική μνήμη και δεν ζήσαμε τα γεγονότα.

    α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περί "αυθόρμητου":
    Αντιγράφοντας από τη θέση 42 του 19ου

    Πρόκειται για γενιές που βιώνουν μεγάλες απώλειες και υστερήσεις σε σχέση με τις ανάγκες τους, αισθάνονται μεν απέχθεια προς το αστικό πο­λιτικό σύστημα με τη μια ή την άλλη μορφή, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζο­νται από το κλίμα της αντεπανάστασης.


    Με την "καλή τους την καρδιά", τα άτομα αυτά συμμετείχαν σε αγανακτισμένους και με την καλή τους την καρδιά ψήφισαν τη ΝΔ2 (καμμένος), επειδή νοιαζότανε για την πατρίδα, το ΠΑΣΟΚ2 (συριζα), επειδή ήτανε δύναμη αντιμνημονιακή και προοδευτική ή απολιτικοποιήθηκαν πλήρως ή έγιναν ναζί. Όλα αυτά με την καλή την καρδιά και το "αυθόρμητο", το "ηθικό" στοιχείο να μπαίνει πάνω από πολλά.

    http://leninreloaded.blogspot.com/2013/11/karl-marx.html?showComment=1384514788596#c1705269468585559130

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο Εrodotos, που υπάρχει και εκεί αυτό το κείμενο, υπάρχει ένα σχόλιο πολύ κάτω με μία μαρτυρία που λέει ότι τελικά το κείμενο αυτό (της ΣΕ) ήταν πλαστό. Το παραθέτω σε περίπτωση που μπορείς να μάθεις ή βρεις περισσότερο αφού σε περίπτωση που είναι αλήθεια κάτι τέτοιο, μιλάμε για 2 ξεβρακώματα σε ένα για όσους πετάνε λάσπη!
    Το link:
    http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/01/kne-katadikazei-panspoudastiki/#comment-2209

    Και το κείμενο:
    Μία δήλωση 17 μελών της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου για ένα δημοσίευμα της «Πανσπουδαστικής», οργάνου της «ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ»

    Εμείς οι «17», μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, που προέκυψε από δύο μέλη κάθε Σχολής εκλεγμένα από τις Γενικές Συνελεύσεις των Σχολών που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της τριήμερης κατάληψης του Πολυτεχνείου, διαβάσαμε στο 8ο φύλλο της «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ», οργάνου της «ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ», κείμενο με τίτλο «Ανακοίνωση – απάντηση» της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου.

    Επειδή και στο παρελθόν παρουσιάσθηκαν και άλλες ανακοινώσεις, επικαλούμενες την καθολική έγκριση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, κρίνουμε σκόπιμο να τονίσουμε ότι εμείς ποτέ δεν λάβαμε μέρος στη σύνταξη ή την υπογραφή καμμίας παρόμοιας ανακοίνωσης και, φυσικά, ούτε της παραπάνω.

    Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα είχε σαν καθήκον και επιδίωξη την υπεύθυνη και μοναδική αντιπροσώπευση των φοιτητών και την συντονισμένη προβολή των αιτημάτων και συνθημάτων που εξέφρασαν τον αγώνα εκείνων των ημερών και μέσα στις τότε συγκεκριμένες συνθήκες. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, δεν μπορεί να ανατεθεί στην Συντονιστική Επιτροπή και, πολύ περισσότερο σε κάποια μέλη της, ο ρόλος της παντοτινής έκφρασης του φοιτητικού κινήματος.

    Η επίκληση του ονόματος της Συντονιστικής Επιτροπής για την κάλυψη και προβολή ορισμένων γνωμών και θέσεων, ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε κριτική που θα μπορούσε να ασκήσει κανείς για το περιεχόμενό τους, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη.

    Νομίζουμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρέπει να γίνονται, γιατί μονο καλό δεν προσφέρουν στην ενότητα του αγώνα.

    «17 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ»

    Σημείωση: Για την διατύπωση και την υπογραφή των παραπάνω απόψεων δεν ήταν δυνατό να βρεθούν για να συμμετάσχουν όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου, εξ αιτίας των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν (φυλακές, παρανομία κλπ).

    Περιοδικό «Δημοκρατία», μηνιαία Δημοκρατική επιθεώρηση, «Ομάδα Δημοκρατίας», τεύχος 82 (5/1974)

    Kώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είπαμε
    Ο στόχος της αστικής τάξης είναι η Πανσπουδαστική Νο8 ως αντιχουντικό έντυπο
    και γιατί αναφέρει τους δεκάδες νεκρούς του Πολυτεχνείου.
    Η αστική τάξη έτσι ήθελε να αποδυναμώσει το μοναδικό -σχεδόν- έντυπο μαζικής ανάγνωσης που μιλάει για το έγκλημα στο Πολυτεχνείο.

    Με τους μηχανισμούς που διαθέτει το κράτος, μετέφερε αυτή τη θέση της ΕΣΑ και της χούντας σε ακροαριστερές/α-α οργανώσεις που κρατάει ακόμα και σήμερα την ίδια θέση της ΕΣΑ.

    Πλαγίως η Πανσπουδαστική αναφέρεται γκεμπελίστικα σαν πηγή της το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Ο μηχανισμός παραγωγής προβοκάτσιας είναι προφανής.

    Για όσους θέλουν να μάθουν τις θέσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ αναφέρουν τα επίσημα όργανα τους, τον Οδηγητή, το Ριζοσπάστη, το συνέδριο του ΚΚΕ που έγινε λίγες μέρες μετά από την εξέγερση κι όλοι οι σύνεδροι του ΚΚΕ μιλάνε για τη λαμπρή εξέγερση εκείνων των ημερών.

    Αλλά ο αντικομουνιστικός οχετός έχει άλλο σκοπό, όπως πάντα.

    α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Kώστας:
    Αυτό είναι αρκετά παλιό και έχουμε κάνει και αναφορά σε άλλη ανάρτηση μας για το ίδιο ζήτημα (http://fadomduck2.blogspot.gr/2012/11/8.html).
    Μέχρι και σήμερα όμως δεν έχει πιστοποιηθεί τίποτε απολύτως πάνω στο ζήτημα. Χαρακτηριστικά αναφέρω την άποψη του Ιού της ελευθεροτυπίας:
    http://www.iospress.gr/ios2004/ios20041128a.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.