Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Περί χημικών και άλλων απαγορευμένων όπλων ο λόγος



Δεν παραθέτουμε φωτογραφίες με παραμορφωμένα 
θύματα του «agent orange» γιατί προκαλούν σοκ

Πορτοκαλί παράγοντας 

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Πορτοκαλί Παράγοντας (Agent Orange) είναι η κωδική ονομασία για ένα από τα φυτοκτόνα και αποφυλλωτικά που χρησιμοποιήθηκαν απο το Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για την απογύμνωση των δασών του Βιετνάμ. Το πρόγραμμα είχε το όνομα Επιχείρηση Ranch Hand και διήρκεσε από το 1961 μέχρι το 1971. Εκτιμάται από το Βιετνάμ πως η χημική αυτή ουσία σκότωσε ή ακρωτηρίασε 400.000 ανθρώπους και είναι υπεύθυνη για 500.000 παιδιά γεννημένα με δυσμορφίες.[1]

Η ουσία είναι μίγμα 50/50 από 2,4,5-Τ και 2,4-D και δημιουργήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ κυρίως από την εταιρία Μονσάτο και την εταιρία Ντόου. Το 2,4,5-Τ που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του παράγοντα βρέθηκε αργότερα να περιέχει την 2,3,7,8-τετραχλοροδιβενζοδιοξυνη, μια εξαιρετικά τοξική ουσία. Η ονομασία του παράγοντα οφείλεται στις πορτοκαλί ρίγες των βαρελιών (200Λ) μέσα στα οποία μεταφερόταν . Ο πορτοκαλί παράγοντας ήταν η πιο διαδεδομένη ουσία από τα λεγόμενα "Φυτοκτόνα του ουράνιου τόξου".[2]

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, και ανάμεσα στις περίοδους 1962 και 1971, ο στρατός των ΗΠΑ ψέκασε 50.000.000 λίτρα από χημικά φυτοκτόνα και φυλλοκαταστροφικές ουσίες. Εκτός από το Βιετνάμ, οι ουσίες ψεκάστηκαν επίσης και στο ανατολικό Λάος και σε μέρη της Καμπότζης, στα πλαίσια της επιχείρησης "Ranch Hand".[3] Στόχος αυτής της επιχείρησης ήταν η απογύμνωση των δέντρων στα δάση και τις αγροτικές περιοχές, περιοχές στις οποίες οι αντάρτες έβρισκαν κάλυψη και τροφή.[4][5]

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να βάζουν στόχο τις καλλιέργειες τροφίμων* τον Οκτώβριο του 1962, χρησιμοποιώντας κυρίως τον Μπλε Παράγοντα. Το 1965, 42 τοις εκατό των ψεκασμών ήταν αποκλειστικά σε καλλιέργειες τροφίμων.[5] Μετά από αυτό σημειώθηκε ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των πόλεων. Τα ποσοστά μετατόπισης ανθρώπων από τα χωριά στις πόλεις αυξήθηκαν στο Νότιο Βιετνάμ, καθώς οι αγρότες έφευγαν από τα χωριά τους προς τις πόλεις, οι οποίες ελέγχονταν από τις ΗΠΑ, Ο πληθυσμός του Νοτίου Βιετνάμ αυξήθηκε πάνω από 300%. Από 2,8 εκατομμύρια το 1958, σε 8 εκατομμύρια το 1971. Η συρροή ανθρώπων οδήγησε σε ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των πόλεων. Περίπου 1,5 εκατομμύρια ζούσαν σε παραγκουπόλεις της Σαϊγκόν, ενώ πολλοί ανώτερης κλάσης πολίτες και αμερικανικό προσωπικό ζούσαν σε συνθήκες πολυτελείας.[6]

Το αρχείο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ δείχνει πως τουλάχιστον 6,542 αποστολές ψεκασμού έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της επιχείρησης "Ranch Hand".[7] Μέχρι το 1971, το 12% ολόκληρης της έκτασης του Νοτίου Βιετνάμ είχε εμποτιστεί με φυλλοκαταστροφικά χημικά. Κατά μέσο όρο δεκατρείς φορές πάνω από το εγκεκριμένο όριο για οικιακή χρήση.[8] Στο Νότιο Βιετνάμ μόνο, περίπου δέκα εκατομμύρια εκτάρια αγροτικής γης τελικά καταστράφηκαν.[9] Σε μερικές περιοχές οι συγκεντρώσεις διοξίνης σε χώμα και νερό ήταν εκατοντάδες φορές πάνω από τα ασφαλή όρια που έχει θέσει το Γραφείο Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ.[10][11] Συγκεντρωτικά, πάνω από το 20% των δασών του Βιετνάμ είχαν ψεκαστεί τουλάχιστον μία φορά σε μία περίοδο εννέα χρόνων.[5]
_________
*Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο εξαναγκασμός σε λιμοκτονία από στέρηση τροφίμων,συνιστά έγκλημα "γενοκτονίας".

Ισραηλινή επίθεση με βόμβες λευκού φωσφόρου
(ναπάλμ)

Ρίχνουν απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου

ΛΟΝΔΙΝΟ

O ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί πράγματι βόμβες λευκού φωσφόρου* κατά τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Λωρίδας της Γάζας σύμφωνα με νέο δημοσίευμα των «Τimes» του Λονδίνου το οποίο επιβεβαιώνει την πληροφορία που είχε δημοσιεύσει από την αρχή της εβδομάδας η εφημερίδα. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι εμπειρογνώμονες αναγνώρισαν βόμβες λευκού φωσφόρου που φέρουν την εγγραφή Μ825Α1 σε αποθέματα πυρομαχικών του ισραηλινού στρατού από φωτογραφίες οι οποίες ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έσπευσε να διαψεύσει ότι χρησιμοποιούνται παρόμοια οπλικά συστήματα. «Είναι άδειες,δεν έχουν εκρηκτικά,ούτελευκό φωσφόρο.Δεν υπάρχει τίποτε στο εσωτερικό. Τις εκτοξεύουμε για να στοχεύσουμεπροτού ρίξουμε πραγματικές βόμβες,δεν προορίζονται για να σκοτώσουν ανθρώπους»δήλωσε με έμφαση η εκπρόσωπος του στρατού.

Ερωτώμενη για τις φωτογραφίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και απεικονίζουν νέφη καπνού που δημιουργούνται ύστερα από ρίψη οβίδων επέμεινε λέγοντας:«Χρησιμοποιούμε ό,τι χρησιμοποιούν και οι άλλοι στρατοί και δεν χρησιμοποιούμε κανένα όπλο που είναι απαγορευμένο από το διεθνές δίκαιο».

Ωστόσο ο Νιλ Γκίμπσον, εμπειρογνώμονας της στρατιωτικής επιθεώρησης της Βρετανίας «Jane΄s», δήλωσε κατηγορηματικά ότι «τα συγκεκριμένα βλήματα περιέχουν φωσφόρο».Διευκρίνισε μάλιστα ότι «πρόκειται για έναν εξελιγμένο τύπο βόμβας που δεν φέρει την εξαιρετικά καυστική ουσία του φωσφόρου στο περίβλημα αλλά μέσα σε μικρές σακούλες».

O πως εξήγησε, οι υφασμάτινες συσκευασίες, 116 τον αριθμό, διασπείρονται στον αέρα αφού πυροδοτηθούν από το εκρηκτικό γέμισμα που φέρουν οι οβίδες και εκρήγνυνται ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα. Η καύση αυτού του μείγματος διαρκεί 5 έως 10 λεπτά και δημιουργεί πυκνά νέφη καπνού, τα οποία αποτελούν ιδανική μέθοδο «απόκρυψης» για τις χερσαίες δυνάμεις.

Πολλές είναι οι μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών στη Λωρίδα της Γάζας που επιβεβαιώνουν ότι συχνά αντικρίζουν «πολύ ασυνήθιστα» τραύματα. «Δεν μοιάζουν με τα άλλα εγκαύματα που βλέπουμε συνήθως.Πρόκειται για εγκαύματα τρίτου βαθμού,τα οποία δεν φαίνεται να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά» δηλώνει στους «Τimes» oΝαφέζ Αμπου Σαμπάν , επικεφαλής του τμήματος εγκαυμάτων στο νοσοκομείο της Αλ Σίφα. Και τονίζει με έκπληξη: «Τα τραύματα είναι πολύ βαθιά και εντελώς διαφορετικά από τα συνήθη».

Αντίστοιχα βλήματα βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες και στις αποθήκες πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται ως όπλα κατά προσωπικού, καθώς αυτό απαγορεύεται από το τρίτο πρωτόκολλο της Χάρτας περί των Συμβατικών Οπλων που υπεγράφη στη Γενεύη το 1980.
Πηγή: Το Βήμα
________
*Πιο γνωστές και σαν "ναπάλμ". Είχαμε την "τιμή" να τις δοκιμάσουν εκτεταμένα εναντίον του ΔΣΕ και των χωριών που είχαν την ατυχία να βρίσκοντα κοντά στο θέατρο των επιχειρήσεων, στον Γράμμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.