Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Μία ανάλυση ...διαχρονική τελικά

Π.Πουλιόπουλος
«Το ΚΚΕ …είναι
1. κόμμα της εργατικής τάξης,
2. το κόμμα των Ελλήνων εργατών,
3. ένα κόμμα επαναστατικό…
Αν μπόρεσε να διατηρήσει το πολιτικό μονοπώλιο και να ματαιώσει αλλεπάλληλες απόπειρες για τη δημιουργία άλλων εργατικών κομμάτων στη χώρα, τούτο δεν μπορεί να οφείλεται παρά στον αδιάρρηκτό του δεσμό με την εργατική τάξη και τις ιστορικές της τύχες»[16].
«Κλασσικό δείγμα στείρας κομματικής προπαγάνδας», θα μπορούσε να αναφωνήσει ίσως κάποιος λιγότερο καλόβουλος με μια πρώτη ματιά. Και όμως, το παραπάνω κείμενο δεν προέρχεται από κάποιο κομματικό έντυπο του ΚΚΕ, αλλά είναι άρθρο του Π. Πουλιόπουλου, του θεωρούμενου από πολλούς ως τον «πατέρα» του τροτσκισμού στην Ελλάδα[17].

Το άρθρο αυτό γράφτηκε ως απάντηση-παρατήρηση σε ένα δημοσίευμα της Verite, όργανο της τροτσκιστικής Γαλλικής Κομμουνιστικής Λίγκας (Αντιπολίτευση), το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι «το παρελθόν του ΚΚΕ είναι περίπου μια προδοσία και το παρόν του σχεδόν μηδέν»(σ.σ. τι πρωτότυπία και εδώ...)

Ο συγγραφέας, χαρακτηρίζει τα παραπάνω ως «ερασιτεχνικές εντυπώσεις», οι οποίες δημιουργούν «πρωτοφανή πολιτική σύγχυση»[18].
Πηγή: ΚΟΜΕΠ
___________
[16] «Σπάρτακος», τεύχος 6, Δεκέμβρης 1930, σελ. 13-14. Ο «Σπάρτακος» άρχισε να εκδίδεται το 1928 (από το 5ο τεύχος και έπειτα, τον ίδιο χρόνο) ως «Οργανο της Αντιπολίτευσης του ΚΚΕ» ή «λικβινταριστών». (Πουλιόπουλος Π. - Γιατσόπουλος Π).
[17] Ο Παντελής Πουλιόπουλος παραιτήθηκε από Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ το 1926, ενώ αρνήθηκε να κατέβει στις εκλογές του ίδιου χρόνου ως υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος. Ενώ, λίγο πριν το 3ο Συνέδριο του ΚΚΕ το Γενάρη του 1927, επέστρεψε στο ΚΚΕ, συνέχισε τη φραξιονιστική του πολεμική με το «Γράμμα στα μέλη του ΚΚΕ», στις 15.6.1927. Το δε Γενάρη του 1928 εκδίδει τον «Σπάρτακο» (βλέπε άνω). Τελικά η ομάδα των «λικβινταριστών», όπως ονομάστηκαν, του Πουλιόπουλου διαγράφτηκε από την Ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, τον ίδιο χρόνο.
[18] Οπως πριν, σελ. 13.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.