Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Η ‘Α Εθνική 40 χρόνια πριν. Περίοδος 1972-73(το έπος)

Από εφημερίδα της εποχής
Ένα ρετρό αφιέρωμα στην ‘Α Εθνική τέσσερις δεκαετίες πριν, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, που λέγαμε και κάποτε.

Η χρονιά 1972-73 είναι από πολλές πλευρές σημαδιακή. Αρχικά ο στρογγυλός αριθμός 40 στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε. Έπειτα, το 1973 είναι η τελευταία χρονιά που κύλησε εξ’ολοκλήρου μέσα στην δικτατορία. Ακόμη, το πρωτάθλημα της σεζόν ’72-73 είναι το πρώτο που με βρήκε ...γεννημένο, από την αρχή ως το τέλος του (σας είπα και τα χρόνια μου).
Και αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να είναι και η τελευταία χρονιά που στο Ελληνικό πρωτάθλημα αγωνίζεται και μία Κυπριακή ομάδα, η Ομόνοια Λευκωσίας, μία χρονιά πριν την εισβολή και ότι ακολούθησε.

Είναι και μία χρονιά με διάφορα ευτράπελα, που διέλυσαν κάθε πρόσχημα «ευταξίας» στην βιτρίνα του καθεστώτος των συνταγματαρχών, που ήταν το ποδόσφαιρο.

«Ελληνόπουλα» από τα βάθη του Αμαζόνιου, ανοιχτές δωροδοκίες, και το επικό κυνήγι του Κωσταντίνου στον Συνετόπουλο που μνημονεύεται ακόμη, είναι μερικά από αυτά.

Είναι ακόμη μία χρονιά ακατάριπτων μέχρι σήμερα ρεκόρ, και από τις δύο (!!!!) ομάδες που διεκδίκησαν μέχρι τέλους το πρωτάθλημα της περιόδου (Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ), αλλά και ρεκόρ προσέλευσης κόσμου στα γήπεδα, σε αριθμούς που σήμερα θα έμοιαζαν εξωπραγματικοί.

Τέλος ήταν μία χρονιά στην οποία συνυπήρξαν στο πρωτάθλημα, πολλοί τεράστιοι ποδοσφαιριστές, σε ποιότητα και αριθμό που δύσκολα θα ξαναδούμε στα γήπεδα μας.
Ποιόν να πρωτοθυμήθείς;
Κούδας, Μίμης Παπαϊωάνου, Αντωνιάδης, Αργυρούδης, Δεληκάρης, Δαβουρλής, και πολλοί άλλοι, αλλά και κάποιοι «νεοσσοί» τότε, που θα γράψουν ιστορία στην συνέχεια, όπως ο Πέτρος Ραβούσης ή ο Γιάννης Κυράστας.

Το αφιέρωμα είναι από το αθλητικό περιοδικό «Παγκόσμιοι» του Αυγούστου του 1995 και το δίνουμε σε μορφή pdf.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.