Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Παρέλαση στη Μόσχα προς τιμήν της Μεγάλης Νίκης (+video)

Tα πολεμικά λάβαρα των μετώπων
To ρεπορτάζ που ακολουθεί είναι από το voice of Russia, και παρουσιάζει το ενδιαφέρον στην αμηχανία των σημερινών Ρώσων καπιταλιστών να διαχειριστούν την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης, καθώς για μία τουλάχιστον ημέρα τον χρόνο είναι "υποχρεωμένοι" να εξυμνήσουν την  ΕΣΣΔ και τον κόκκινο στρατό της,  να τιμήσουν τα σύμβολα και τις σημαίες της, να τραγουδήσουν τα τραγούδια και τους ύμνους της. Το παραθέτουμε με κάποια δικά μας link και φωτογραφίες.
_____________
Η Ρωσία εορτάζει την πιο σημαντική εθνική εορτή της. Σήμερα είναι η 68η επέτειος της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Ανήμερα της παλλαϊκής χαράς, ανήμερα της επετείου της απαλλαγής της χώρας μας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου από τους ναζί κατακτητές, σε όλες τις πόλεις, από το Βλαδιβοστόκ ως το Καλίνινγκραντ πραγματοποιούνται στρατιωτικές παρελάσεις. Η πιο πανηγυρική και θεαματική γίνεται στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

To "λάβαρο της νίκης" που ανοίγει την παρέλαση
Ακριβώς στις δέκα το πρωί έσπασε την απλωμένη πάνω από την Κόκκινη Πλατεία σιωπή η διαταγή:
Ξεκινά η παρέλαση! Κάτω από τη σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το λάβαρο της Νίκης προσοχή! Κλίνατε επ’ αριστερά σε υποδοχή επιφυλακής!

Υπό τους ήχους του αθάνατου τραγουδιού «Ιερός Πόλεμος», στο οποίο ο θρίαμβος της νίκης ενώνεται με τη θλίψη των εκατομμυρίων Σοβιετικών ανθρώπων, εισέρχεται στην Κόκκινη Πλατεία το Λάβαρο της Νίκης. Η παρέλαση ξεκινά.

Σύγχρονα οχήματα με ...σοβιετικά εθνόσημα!
Προς τους μετέχοντες και τους επισκέπτες, προς τους βετεράνους του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και ολόκληρο το λαό της Ρωσίας απευθύνθηκε ο Γενικός Αρχιστράτηγος και πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν:
Αγαπητοί πολίτες της Ρωσίας, σεβαστοί βετεράνοι, σύντροφοι στρατιώτες και ναύτες, λοχίες και ανθυπασπιστές, δόκιμοι και υπαξιωματικοί. Σύντροφοι αξιωματικοί, στρατηγοί και ναύαρχοι, σας συγχαίρω για την Ημέρα της Νίκης, ημέρα της δόξας του έθνους μας, που συνέτριψε το ναζισμό. Έχουν περάσει ήδη 68 χρόνια από το τέλος του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, αλλά η μνήμη γι’ αυτόν δεν σβήνει, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, από τους γονείς στα παιδιά, από καρδιά σε καρδιά. Η κύρια δύναμη αυτής της ιερής συγγένειας είναι η αγάπη στη Ρωσία, στο πατρικό μας, στους οικείους και την οικογένειά μας.

To τιμητικό έμβλημα
όπως διακρίνεται στα οχήματα
των ανάλογων μονάδων
Η γιορτή της Μεγάλης Νίκης παρέμεινε η κεντρική παλλαϊκή γιορτή, παρά τους συγκλονισμούς των τελευταίων δεκαετιών. Ρωσία τιμά το κατόρθωμα εκείνων, στους οποίους οφείλουμε την ελευθερία μας και την ίδια τη ζωή μας σήμερα, υπογράμμισε ο Πούτιν:
Θα θυμόμαστε πάντα ότι ειδικά η Ρωσία, η Σοβιετική Ένωση, κατέστρεψε τα μισάνθρωπα, αιματηρά, αλαζονικά σχέδια των Ναζί και δεν τους επέτρεψε να καταλάβουν τον κόσμο. Ο στρατιώτης μας υπερασπίστηκε την ελευθερία και την ανεξαρτησία, υπερασπιζόμενος την πατρίδα του. Χωρίς να λυπηθεί τον εαυτό του, απελευθέρωσε την Ευρώπη και πέτυχε τη Νίκη, το μεγαλείο της οποίας θα παραμείνει αιωνίως στην ιστορία.
Στολές και οχήματα εποχής. Αριστερά μία "κατιούσα"
Ο πόλεμος είναι το μεγαλύτερο κακό, που μπορεί να συμβεί στη Γη και τα βάσανα, που υπέστη ο λαός μας κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου είναι το πιο φωτεινό παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο. Και αυτό το δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί, είπε ο Γενικός Αρχιστράτηγος.

Εφέτος είχε το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης ο γενικός επιτελάρχης Πεζικού στρατηγός Βλαντίμιρ Τσίρκιν, ο οποίος αναφέρθηκε στον νέο υπουργό Άμυνας, ήρωα της Ρωσίας και στρατηγό Σεργκέι Σοϊγκού. Από το λιθόστρωτο της Κόκκινης Πλατείας παρέλασαν εκπρόσωποι όλων των σωμάτων του στρατεύματος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας και διήλθε στρατιωτικός εξοπλισμός. Οι άνδρες του πυροβολικού πέρασαν μπροστά από τις κερκίδες με το πλέον τρομερό όπλο τους, τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Msta-S, ενώ οι πυραυλικές μονάδες με ένα τα συστατικά της πυρηνικής ασπίδας της Ρωσίας, τα στρατηγικά πυραυλικά συστήματα Τopol-M. Ολοκληρώθηκε η παρέλαση της Νίκης με υπέρπτηση πάνω από την Κόκκινη Πλατεία αεροπορικών μέσων.

Με κάθε χρόνο που περνά οι τάξεις των βετεράνων αραιώνουν, ο χρόνος είναι αμείλικτος, αλλά σήμερα στους δρόμους της Μόσχας, ευτυχώς, βγήκαν πολλοί. Για εξηκοστή όγδοη φορά θυμούνται εκείνη τη χαρούμενη στιγμή, όταν έφθασε η είδηση για το τέλος του πολέμου και τα χρόνια δεν κατάφεραν να σβήσουν τη μνήμη εκείνης της ευτυχισμένης στιγμής:
Βετεράνοι κόκκινοι ναύτες. Έχουν λόγους να δακρύζουν...
- Η πλατεία ήταν γεμάτη και τα πάντα ξεχείλιζαν από ανθρώπους. Ήταν βράδυ και οι προβολείς περιφέρονταν πάνω απ’ τα κεφάλια μας, οι άνθρωποι πετούσαν νομίσματα στον αέρα, σήκωναν ψηλά τις σημαίες. Όλοι φωνάζουν, κάποιον φιλούν, κάποιος κλαίει.
- Στις 9 Μαΐου ήμουν ξαπλωμένος στο στρατιωτικό νοσοκομείο, όταν ανακοίνωσαν το τέλος του πολέμου, ήμασταν χαρούμενοι, όλη τη νύχτα δεν κοιμηθήκαμε, γύρω παντού φασαρία, όλοι φώναζαν «Νίκη!». Όλοι οι ασθενείς, άλλος χωρίς χέρια, άλλος χωρίς πόδια, όποιος μπορούσε να σηκωθεί, είχε σηκωθεί, άλλοι σέρνονταν. Αυτή είναι μια αξέχαστη εικόνα.
Η Μόσχα θα τιμήσει (σ.σ. τίμησε χθες) τους νικητές έως αργά το βράδυ. Παρελάσεις, εκθέσεις και συναυλίες θα διεξαχθούν σε διάφορες περιοχές της πόλης. Θα ολοκληρωθεί η γιορτή στις δέκα το βράδυ (σ.σ.χθες) με μεγαλειώδη πυροτεχνήματα. 70 κανόνια από 14 σημεία της Μόσχας θα χρωματίσουν τον ουρανό με εορταστικά βεγγαλικά.
____________
Ακολουθεί το βίντεο της παρέλασης από το Russia Today, όπου μπορείτε να ευχαριστηθείτε σφυροδρέπανα, κόκκινα λάβαρα και αστέρια με την καρδιά σας. Συγκινητική η στιγμή με τους δακρυσμένους βετεράνους του μεγάλου πατριωτικού πολέμου, στο άκουσμα του "ιερού πόλεμου". Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός πως για τους Ρώσους, ο πόλεμος αυτός επιμένει να χαρακτηρίζεται πρώτα και κύρια ως αντιφασιστικός.

8 σχόλια:

  1. Να σημειώσουμε τη λαθροχειρία που γίνεται από το Russia Today. Σημειώνεται κάτω στη φάσα ότι 27 εκ. Ρώσοι πέθαναν πολεμώντας τους Ναζί. Τα 27 αυτά εκ. είναι μάλλον σοβιετικοί και όχι μόνον Ρώσοι, αλλά φαίνεται ότι φοβόνται να γράψουν τη λέξη τα παλικάρια του RT.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Αντρέας:
      Πράγματι, αλλά το voice of Russia μιλάει για " τον θρίαμβο της νίκης (που) ενώνεται με τη θλίψη των εκατομμυρίων Σοβιετικών ανθρώπων,...", ενώ ακόμη και ο Πούτιν αναγκάζεται να πει πως "... η Σοβιετική Ένωση, κατέστρεψε τα μισάνθρωπα, αιματηρά, αλαζονικά σχέδια των Ναζί ..."
      Δεν μπορούν να την αποφύγουν την αναφορά, όσο και να θέλουν. Οι λαοί της Σοβιετίας νίκησαν τον ναζισμό με μπροστάρηδες αυτούς των οποίων το σύμβολο (το σφυροδρέπανο) δεσπόζει στην σημαία της νίκης.
      Πράγματι άβολη η θέση των Ρώσων αστών....

      Διαγραφή
    2. Υ.Γ.
      Ασε που ο Πούτιν είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί την προσφώνηση "σύντροφοι" που εξακολουθεί να είναι η επίσημη προσφώνηση στον Ρώσικο στρατό. Λογικά πρέπει να έφτυνε μετά...

      Διαγραφή
  2. "Κατιούσα" και όχι "κατιούζα"! Κατερίνα, Κάτια, Κατιούσα! Υποκοριστικό ονόματος είναι!
    Το ανυπέρβλητο για τα δεδομένα της εποχής όπλο των σοβιετικών!!!
    Έτσι για να πω πως γράφω κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Έτσι για να πω πως γράφω κάτι. :
      Το ότι είναι υποκοριστικό ονόματος το γνωρίζω.Για την προφορά έχεις δίκιο και διορθώνεται άμεσα. η γραφή είναι Катю́ша, και σύμφωνα με το λεξικό το ш προφέρεται ως παχύ "σα".
      Οι ναζί πάντως την ονόμαζαν "φυσαρμόνικα του Στάλιν":
      http://www.youtube.com/watch?v=y4oxGzUw4JQ

      Διαγραφή
    2. Σεχτάρ ο Τρομερός11 Μαΐου 2013 στις 10:39 π.μ.

      Χα, χα, χα!
      Το "αρμόνιο του Στάλιν"!
      Ηταν ένα εξαιρετικά ανορθόδοξο όπλο, από εκείνα που ποτέ δε θα έφτιαχναν οι αποστειρωμένοι σχεδιαστές όπλων των δυτικών μονοπωλίων! Ο λόγος: Ηταν απίστευτα ανακριβές στην βολή του, κυριολεκτικά βάραγε στο γάμο του καραγκιόζη!
      Κι όμως αποδείχτηκε στα πεδία των μαχών ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο, γιατί:
      1. Μεταφερόταν ευκολότατα με κοινά φορτηγά αυτοκίνητα, και κτυπούσε σε μηδέν χρόνο, την ώρα, που, εκείνα τα χρόνια, για να στηθεί και να κάνει την πρώτη βολή ένα κανόνι με την ίδια βολίδα χρειαζόταν τουλάχιστον μισή μέρα. Εδινε δηλαδή η Κατιούσσα το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.
      2. Είχε απίστευτη πυκνότητα πυρός. Μέσα σε 10 δευτερόλεπτα γέμιζε έκταση μικρότερη από στρέμμα με καμιά σαρανταριά μικρές βόμβες. Αρα, χωρίς να είναι ακριβές, προξενούσε μεγάλη καταστροφή.
      3. Ηταν και όπλο "ψυχολογίας". Εκανε φοβερό σαματά με τις απανωτές εκρήξεις και τις φλόγες, που έσκιζαν τον ουρανό, τσακίζοντας το ηθικό των φαντάρων του εχθρού. Και στον πόλεμο το ηθικό παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ότι π.χ. στο μπάσκετ...

      Διαγραφή
    3. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Η πλάκα είναι πως χρησιμοποιείται εξαιρετικά αποτελεσματικά ως και σήμερα! Ειδικά η χεσπολάχ τα μεταφέρει μέχρι και με ....γαϊδούρια!

      Διαγραφή
  3. και η παρέλαση του 1945
    ( http://www.youtube.com/watch?v=KOWa-wuJf4Q ).Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.