Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα ...κυανό!


Η ελληνική σημαία από την επίσημη
ιστοσελίδα της προεδρίας της δημοκρατίας
Εθνική επέτειος σήμερα, και μια και θα ξεδιπλώσουμε τις εθνικές μας σημαίες, είπαμε να ρίξουμε μία ματιά και στην ιστορία τους, αφού από ότι βλέπουμε κάποιοι έχουν βαλθεί να μας τρελλάνουν, παρουσιάζοντας ως ελληνική, ακόμη και την σημαία του Βίσμαρκ και του Κάιζερ Γουλιέλμου!

Πριν και κατά την διάρκεια της επανάστασης λοιπόν, υπήρχε μία πανσπερμία σημαιών χρωμάτων και συμβόλων, αφού η κάθε περιοχή ή οπλαρχηγός, κατασκεύαζε το δικό του αυτοσχέδιο ή μη, «μπαϊράκι». [1]

Η σημαία του Κλανδά
Ετσι μπορούμε να δούμε σημαίες σε όλα τα χρώματα της ίριδας και με διάφορους συμβολισμούς, με ανάμεσα τους να ξεχωρίζουν, η ελληνοτουρκική(!!) μπλέ κόκκινη που χρησιμοποιούνταν από τους έλληνες ναυτικούς στο αιγαίο κατά την τουρκοκρατία, η σημερινή σημαία της ...Γεωργίας(!) που χρησιμοποίησε ο Άνθιμος Γαζής, και το παλαιότερο φεουδαρχικό λάβαρο του Κορκόνδειλου Κλαδά που περνώντας στον συμπολεμιστή του Ιωάννη Καστριώτη, γιό του εθνάρχη των Αλβανών Σκεντέρμπεη, μετεξελίχθηκε στη σημερινή σημαία της ...Αλβανίας, με τον μάυρο δικέφαλο αετό σε κόκκινο φόντο!

Η σημαία του Ρήγα
Η πρώτη πρόταση για την σημαία του κράτους που θα αναδύονταν μετά την επανάσταση, έγινε από τον «προφήτη» και μάρτυρα της, Ρήγα Φεραίο. Η σημαία αυτή ήταν τρίχρωμη κόκκινη-άσπρη-μάυρη με ένα ...ρόπαλο(!) ως σύμβολο στο μέσο της. Ούτε σαν κεντρικό της σύμβολο τον σταυρό είχε δηλαδή, ούτε με τα χρώματα και το σχέδιο της σημερινής καμμία απολύτως σχέση.




των ελλήνων εφοπλιστών επί
τουρκοκρατίας
Την ίδια πάνω-κάτω με την προσθήκη κάποιων θρησκευτικών συμβόλων, χρησιμοποίησε και η πρώτη «επίσημη» ελληνική στρατιωτική οργάνωση, που ως γνωστό υδρίθηκε στην ...Μολδαβία(!) και πολέμησε στην ...Ρουμανία(!!), ο «ιερός λόχος».
Μετά τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς, πως ύπηρξε η ανάγκη για ένα εννιαίο σύμβολο του ελληνικού κράτους μετά την ύδριση του.

Η σημερινή σημαία λοιπόν καθιερώνεται με απόφαση του «εκτελεστικού» μετά από πρόταση του Μαυροκορδάτου στα 1822, η οποία καθορίζει πως:
«α) των μεν κατά γην δυνάμεων η σημαία, σχήματος τετραγώνου, θα είχεν εμβαδόν κυανούν, το οποίο θα διηρείτο εις τέσσαρα ίσα τμήματα από άκρων έως άκρων του εμβαδού β) η δε κατά θάλασσαν σημαία θα ήτο διττή' μία διά τα πολεμικά και άλλη διά τα εμπορικά πλοία. Και της μεν διά τα πολεμικά πλοία το εμβαδόν θα διηρείτο ες εννέα οριζόντια παραλληλόγραμμα, παραμειβομένων εις αυτά των χρωμάτων λευκού και κυανού' εις την άνω δε προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού εσχηματίζετο τετράγωνον κυανόχρουν, διηρημένον εν τω μέσω δι' ενός σταυρού λευκοχρόου. Της δε διά τα εμπορικά πλοία διωρισμένης το εμβαδό θα ήτο κυανούν' εις την άνω προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού εσχηματίζετο ωσαύτως τετράγωνον λευκόχρουν και διηρημένον εν τω μέσω δι' ενός σταυρού κυανοχρόου.»[2] 

Η ελληνική σημαία σε χρώμα
...γαλανό(!) από την wikipedia
Έτσι λοιπόν η σημερινή επίσημη σημαία του ελληνικού κράτους, είναι αυτή που καθιερώθηκε σαν σημαία του πολεμικού ναυτικού το 1822 μετά από την πρόταση του Μαυροκορδάτου.

Από που εμπνεύστηκε όμως ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος την σημαία αυτή; Κάπου εδώ πρέπει να φύγουμε από τον «εθνικό μας μύθο» και να προσγειωθούμε απότομα στην πραγματικότητα, αφού ο εμπνευστής της σημαίας μας ήταν ο υδριτής του «Αγγλικού κόμματος» και επίσημος εκφραστής της Αγγλικής επιρροής στην Ελλάδα.


Η σημαία της
εταιρείας
ανατολικών
Ινδιών
Ετσι λοιπόν εμπνεύστηκε ή διάλεξε σαν σχέδιο, ένα καθαρά βρεττανικό τέτοιο, αυτό της σημαίας της «εταιρείας ανατολικών ινδιών», αλλάζοντας ελαφρά το σχήμα και τα χρώματα της. Άλωστε και οι άλλες δύο σημαίες που προτείνονται (πεζικού- εμπορικού ναυτικού) δεν είναι παρά αντίγραφα των αντίστοιχων αγγλικών σε άλλα χρώματα[3]

Ποιά χρώματα έβαλε όμως στην θέση των εγγλέζικων ερυθρόλευκων; Εδώ τα πράγματα είναι σαφή, αφού σαν χρώματα της νέας σημαίας καθορίζονται το -προσοχή- «κυανό» (σκούρο μπλε) και το «λευκό». Πως όμως η «κυανόλευκη» ελληνική σημαία κατέληξε στην γνωστή σε όλους μας (ανεπαίσθητη αλλά πολιτικά σημαντική η διαφορά) «γαλανόλευκη»;



Ανεπίσημη σημαία της Βαυαρίας
Και εδώ τα πράγματα είναι απλά, αφού όπως πληροφορούμαστε από την Wikipedia και πάλι, το χρώμα άλλαξε για να ταιριάζει με αυτό της σημαίας της πατρίδας του βασιλιά Όθωνα, Βαυαρίας, που μας κουβάλησαν εδώ πέρα οι μεγάλοι «προστάτες» μας.

Παρόλα αυτά συνέχισαν να χρησιμοποιούνται όλες κυριολεκτικά οι αποχρώσεις του μπλε, με το παράδοξο του να μαθαίνουμε στο σχολείο πως «της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό», αλλά αυτό να είναι εντελώς λάθος αφού η σημαία της πατρίδας μας έχει χρώμα «κυανό» με κάθε επισημότητα, όπως μπορεί να δει κάποιος με μία επίσκεψη στην επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας της δημοκρατίας μας, όπου παρουσιάζονται τα σύμβολα του ελληνικού κράτους.


Η ...ελληνική σημαία
Η σημαία της πατρίδας μας λοιπόν, έχει τα χρώματα της Βαυαρίας αποτυπωμένα επάνω σε σχέδιο της αγγλικής εταιρείας ανατολικών ινδιών, και τους συμβολισμούς βρέστε τους εσείς.
Κατά αυτόν το τρόπο ίσως και να μην είναι και πολύ μακρυά από την αλήθεια αυτοί που την παρουσιάζουν (βλέπε σχόλιο εδώ) δίπλα στην σημαία του Ράιχ των Κάιζερ.
Με την Γερμανία έχουν σχέση και οι δύο....
________
[1] Μία μικρή μόνο γεύση μπορεί κάποιος να πάρει εδώ και εδώ
[2]Βλέπε wikipedia: Η σημαία της Ελλάδας
[3]Η σημαία που καθιερώνεται το 1822 για το εμπορικό ναυτικό είναι και αυτή αντίγραφο της αντίστοιχης αγγλικής (με αλλαγή χωμάτων) που χρησιμοποιούταν από το 1620–1707 (english flags- βλέπε και εικόνα),
1620–1707 English Red Ensign
Η πρώτη σημαία του εμπορικού ναυτικού

ενώ φυσικά και η σημαία του πεζικού (και πρώτη επίσημη του κράτους) χωρίς τις ρίγες, είναι και αυτή στο ίδιο σχέδιο, με αντιστροφή και αλλαγή χρωμάτων, με την γνωστή αγγλική σημαία με τον σταυρό του αγίου Γεωργίου (βλέπε εικόνα κάτω)
St George's Cross
Οι ομοιότητες στα σχέδια είναι εμφανείς


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.