Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Όταν μαλώνουν οι βούβαλοι, την πληρώνουν τα βατράχια

Τελικά τι ακριβώς γίνεται στην Κύπρο;
Και το βασικότερο. Γιατί;
Οι ενδείξεις λένε πως το ζήτημα, ξεπερνάει πάρα πολύ τον στενά οικονομικό χειρισμό κάποιας κατάστασης, και έχει να κάνει με πόλεμο κυριολεκτικά μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, καθώς μιλάμε για μία επίθεση που φαινομενικά στρέφεται εναντίον του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος, στην πραγματικότητα όμως έχει να κάνει με επίθεση της Δύσης εναντίον των Ρώσικων οικονομικών συμφερόντων, με όλες τις γεωπολιτικές προεκτάσεις που μπορεί να περιλαμβάνει μία τέτοια ενέργεια. Το τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τον λαό της Κύπρου που έχει βρεθεί στην μέση μιας τέτοιας σύγκρουσης, το αφήνουμε στην κρίση του καθένα.
Διαβάζουμε λοιπόν στην -κάθε άλλο παρά «αριστερή»- «φωνή της Ρωσίας», έναν σχολιασμό για το Κυπριακό ΟΧΙ στο σχέδιο του EUROGROUP, που στην Ελλάδα θα είχε υπερκεράσει αρκετές «αριστερές» πένες:

Κoύρεμα Ου Χρεωκοπία

Κολάζ: "Η Φωνή της Ρωσίας"
Ιστορικό «όχι» της Κύπρου για το κούρεμα στο τραπεζικό σύστημα.

Το μήνυμα από τις Βρυξέλλες προς την κυβέρνηση της Κύπρου ήταν σαφές : «Κούρεμα καταθέσεων ή άταχτη χρεωκοπία».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έσπευσε να δηλώσει πως «Η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». «Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974. Το πώς και ποιοι οδήγησαν την πατρίδα μας σε αυτήν τη θέση δεν είναι του παρόντος», δήλωσε σε διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η ζημιά που υφίσταται η Κύπρος ως χρηματοοικονομικό κέντρο είναι τόσο μεγάλη που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ.

Παράλληλα, οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας διαδηλώνουν έντονα και απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) χαρακτήρισε ως «Κακή απόφαση», που υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ, το φόρο επί των τραπεζικών καταθέσεων που επιβλήθηκε στην Κύπρο ως μέρος μιας διεθνούς διάσωσης της χώρας.

Εν τω μεταξύ, τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επικαλούμενα αναλυτές, σχολίασαν καθαρά αρνητικά την απόφαση που επέβαλε το Eurogroup στην Κύπρο.

«Ακόμα κι αν η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα, ο τρόπος που οι ηγέτες της Ευρώπης και της τρόικας αντιμετώπισαν το πρόβλημα, έθεσε ένα πολύ κακό προηγούμενο... υπονόμευσε την ιερότητα των ασφαλισμένων καταθέσεων», είπε, ο κ. Tran, ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του IIF, το οποίο εκπροσωπεί πάνω από 450 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 70 χώρες.

«Η ζημιά φαίνεται να έχει γίνει» και η απόφαση, που ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο, παραβίασε την εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελάχιστη εγγύηση στις τραπεζικές καταθέσεις στην ΕΕ των "27", συμπλήρωσε.
V.Putin
Παράλληλα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι αν ψηφιστεί ο νόμος για την επιβολή εισφοράς στις τραπεζικές καταθέσεις, θα είναι άδικος, αντιεπαγγελματικός και επικίνδυνος.

Τελικά, το Eurogroup μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη κατέληξε στο ότι οι μικροκαταθέτες πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους μεγάλους.

Και τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ποιεί την νήσσαν» όσον αφορά την απόφαση του Eurogroup να επιβληθεί εφάπαξ εισφορά στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στην Κύπρο στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 15 και 16 Μαρτίου.

Σχολιάζοντας τη στάση που τήρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, ο Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, δήλωσε: «Η απόφαση ελήφθη από το Eurogroup. Η Επιτροπή συμμετέχει στη συζήτηση για να διευκολύνει τις αποφάσεις και να παρέχει τεχνικές συμβουλές» και τόνισε πως η απόφαση είναι αποκλειστική ευθύνη του Eurogroup».

Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι το νομοσχέδιο αυτό υπονομεύει την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και στέλνει το μήνυμα ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν και άλλες μειώσεις, που θα αποτελέσουν το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη κουρελιασμένη αξιοπιστία της χώρας ως χρηματοοικονομικού κέντρου.

Παράλληλα, αυτό είχε ήδη αρνητικό αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τροφοδότησε τις ανησυχίες για επιβολή σκληρών μέτρων στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Το Eurogroup ως άλλη Πυθία έδωσε τον χρησμό « Κούρεμα ου χρεωκοπία». Η κυβέρνηση της Κύπρου έχοντας το «Γνώθι σαυτόν», κατάφερε να τον ερμηνεύσει ορθά, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για το κούρεμα του τραπεζικού συστήματος. 
Καταδεικνύοντας ότι την Ύβρη ακολουθεί πάντα η Νέμεσις. 
Αν αναρωτιέστε για το φορτισμένο ύφος του κειμένου, η εξήγηση του βρίσκεται σε μία μικρότερη είδηση από την ίδια πηγή

Στην Κύπρο έχουν “κλειδώσει” οι λογαριασμοί αρκετών Ρώσικων κρατικών φορέων

Η Ρωσία ανησυχεί για το κλείδωμα των λογαριασμών ρωσικών κυβερνητικών οργανισμών στις κυπριακές τράπεζες, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

“Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό ανοικτών δημόσιων υπηρεσιών που λειτουργούν μέσω της Κύπρου και αυτή τη στιγμή έχουν κλειδωθεί τα χρήματα τους για ακατανόητους λόγους, αφού η πηγή αυτών των χρημάτων είναι φανερή και τα χρήματα φαίνονται παντού. Πρόκειται για κρατικούς φορείς”, δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Γι 'αυτό ειδικά είμαστε υποχρεωμένοι να επιδεικνύουμε αυτή την αρκετά σκληρή στάση σχετικά με τα γεγονότα που αφορούν την Κύπρο και το διακανονισμό του χρέους της Κύπρου».
Το τελευταίο ρεπορτάζ με τις δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού αναλυτικότερα, όπως δίνεται από capital.gr και αναδημοσιεύθηκε από το Praxis, δεν αφήνει νομίζουμε αμφιβολία για το πολύ χοντρό παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη του λαού της Κύπρου.

Medvedev: Απειλεί με ακύρωση της συμφωνίας φορολογίας με την Κύπρο

Ντημήτρι Μεντβέντεφ
Ανοιχτό άφησε ο Ρώσος πρωθυπουργός Dimitry Medvedev το ενδεχόμενο να καταγγείλει η Ρωσία τη συμφωνία διπλής φορολόγησης με την Κύπρο, στην περίπτωση που το τραπεζικό σύστημα στη Μεγαλόνησο σταματήσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ρωσικών κεφαλαίων, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η Κύπρος με τη Ρωσία έχουν υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης που σημαίνει ότι ρωσικό εισόδημα από επιχειρήσεις, τόκους, κ.ά. το οποίο φορολογείται στην Κύπρο δεν φορολογείται στη Ρωσία και το αντίστροφο. Δηλαδή εισόδημα που φορολογείται στη Ρωσία δεν μπορεί να φορολογηθεί στην Κύπρο. Η συμφωνία αυτή έχει αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για την τοποθέτηση ρωσικών κεφαλαίων στην Κύπρο και η απειλή για την ακύρωσή της δεν είναι καλό νέο για την οικονομία του νησιού καθώς μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη λόγο για εκροές ρωσικών κεφαλαίων.

"Έχουμε μία συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Κύπρο. Δεν ξέρω έαν θα χρειαζόμαστε τη συμφωνία σε αυτή την περίπτωση", δήλωσε ο Medvedev σε συνέντευξη του σε μια σειρά ευρωπαϊκών ειδησεογραφικών πρακτορείων. "Μπορεί να τεθεί ζήτημα διακοπής ή καταγγελίας της συμφωνίας".

Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου μπορεί να επιφέρει πολλές επιπτώσεις, σύμφωνα με το Ρώσο πρωθυπουργό. "Έχουμε εδώ λόγους και εθνικά συμφέροντα: τόσο οι τράπεζες όσο και ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων επιχειρηματιών διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία εκεί".

"Και αυτό δεν σημαίνει ότι προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από την κουρτίνα της ειδικής δικαιοδοσίας της Κύπρου. Όχι, αυτή είναι απλώς μια άνετη μορφή δραστηριότητας. Όλοι ξέρετε πως ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών δραστηριοποιούνται μέσω οχημάτων ειδικού σκοπού, και αυτή είναι μια κοινή διεθνής πρακτική", είπε.

"Μπορούν να υπάρξουν πολλές, πάρα πολλές συνέπειες", δήλωσε ο Medvedev.

Η κατάσταση στην Κύπρο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά τοπικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων

Ο Ρώσος πρωθυπουργός πιστεύει πως η κατάσταση στην Κύπρο μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια νέα σειρά χρηματοπιστωτικών κρίσεων.

"Πέρα από κάθε αμφιβολία, όλοι στην Ε.Ε. ανησυχούν πως η κατάσταση αυτή μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα σειρά χρηματοπιστωτικών κρίσεων", δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ο Medvedev.

Ερωτηθείς αν η απόφαση που ελήφθη για τη λύση του προβλήματος χρέους της Κύπρου θα επηρεάσει τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ ο Medvedev απάντησε: "Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις".

Το πρόβλημα της Κύπρου δεν πρέπει να απασχολεί μόνο την Ε.Ε.

Άποψη του Dmitry Medvedev είναι πως οι συζητήσεις για πιθανές λύσεις στο πρόβλημα του κυπριακού χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνουν όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

"Πιστεύουμε πως τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης θα πρέπει να γίνονται μεταξύ διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών παρά να χαντακώνονται πίσω από την φράση "η Κύπρος δεν θα πρέπει να συζητά με κανέναν άλλον", είπε. "Τότε, αφήστε τους να πάρουν όλες τις αποφάσεις εντός της Ε.Ε., αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι καλό".

Ο Medvedev έχει ασκήσει κριτική στις δράσεις των Ε.Ε. και κυπριακής κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος. "Μέχρι στιγμής οι ενέργειες της Ε.Ε. και της Κομισιόν σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση μού θυμίζουν δυστυχώς ταύρο εν υαλοπωλείω", είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός. "Έχω την αίσθηση πως κάθε δυνατό λάθος που μπορούσε να γίνει σε αυτή την περίπτωση, έχει ήδη γίνει". 
πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.