Ενα πολύ ενδιαφέρον κείμενο από το ιστολόγιο Dies brumalis , που το αναδημοσιέυουμε κρίνοντας το αρκετά αξιόλογο, παρά τις επιφυλλάξεις που διατηρούμε για την προσέγγιση του, σε επί μέρους σημεία.___________
οι ιστορικοί ηγέτες της ΝΔ |
Η πολιτική ηγεσία δηλ. οι εταίροι της τρικομματικής κυβέρνησης έμπλεξαν το εγκώμιο του Καραμανλή, χωρίς να υπολείπεται σ’ αυτό και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρας. Ιδιαίτερα ο τελευταίος, στα πλαίσια προσπάθειας διεύρυνσης του … αριστερού τόξου, επαίνεσε τον Καραμανλή, ο οποίος γι’ αυτόν δεν «υπήρξε ποτέ παθητικός αποδεκτής εντολών, ούτε παρατηρητής, διέθετε πολιτικό τσαγανό, ο Καραμανλής υπήρξε ριζοσπαστικός στο συντηρητισμό του». Για να συνοψίσει ότι «Είναι ο πολιτικός που κατάφερε μια σπάνια πολιτική υπέρβαση. Να υπερβεί τα ασφυκτικά όρια στη χώρα, με τον εμφύλιο πόλεμο και τους ξένους προστάτες.»
...άνοιξε το δρόμο στο
πολιτικό του alter ego,
τον Α. Παπανδρέου
|
Ξαναγυρίζοντας σ’ εκείνα τα χρόνια, με την ύστερη γνώση που έχουμε αποκτήσει, να θυμηθούμε ότι η πτώση της δικτατορίας ενεργοποίησε τις διαδικασίες κοινωνικής ανακατάταξης που είχαν τεθεί σε κίνηση πριν από την επιβολή της, αλλά αδρανοποιήθηκαν στη διάρκειά της.
Με την πτώση της, η έντονη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων που έβγαιναν από τη δικτατορία έδειχνε να παίρνει πολλές φορές εκρηκτικές διαστάσεις. Παράλληλα, οι ζωντανές ακόμα μνήμες από τα χρόνια της αντίστασης τροφοδοτούσαν μια πολιτική ριζοσπαστικότητα που προοιωνιζόταν βαθιούς ιδεολογικούς μετασχηματισμούς και φαινόταν να παίρνει τόσο πιο καθαρή μορφή όσο πιο ξεκάθαρη ήταν η συνειδητοποίηση ότι τα προδικτατορικά αστικά κόμματα ήταν υπόλογα για τον ερχομό της δικτατορίας, καθώς, ακόμα κι αν δεν την προκάλεσαν άμεσα, στάθηκαν όμως ανίκανα να την αποτρέψουν ή και να την πολεμήσουν με αποτελεσματικότητα. Γι’ αυτό και η παλιά ΕΡΕ μεταλλάχτηκε σε Ν.Δ, για να απαλλαγεί από τη σκουριά της και το ένοχο παρελθόν της, ενώ το Κέντρο μετουσιώθηκε σε σοσιαλιστικό για να απορροφήσει τους κραδασμούς της κοινωνίας. Ο Καραμανλής, μέσα σ΄ ένα τέτοια περιβάλλον, συνετά δρων, θεμελίωνε τους νέους θεσμούς της ελληνικής δημοκρατίας, καταργούσε στην πράξη και θεσμικά τον αντικομμουνισμό, προσπαθώντας ν’ απαλλάξει την αστική τάξη από τις αμαρτίες της μετεμφυλιοπολεμικής διακυβέρνησης που κουβαλούσε αυτός και η παράταξή του και που αποσιώπησαν ευλόγως όλοι οι παρευρισκόμενοι στο Μέγαρο Μουσικής.
Η κομμουνιστική
αριστερά κυνδίνεψε να γίνει
μέρος του αστικού
πολιτικού συστήματος
|
όποιος νομίζει πως
μπορεί να παίξει το ρόλο
της γέφυρας μάλλον
υπάρχει περισσότερος
κίνδυνος να πέσει
στο βάραθρο
|
Δεν είναι λοιπόν άξιον απορίας ούτε το εγκώμιο στον Καραμανλή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ αισιοδοξεί να αναλάβει να απορροφήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις διασώζοντας το οικονομικοπολιτικό status. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέρνοντας στον λαβύρινθο του πολιτικού ρεαλισμού, προσανατολιζόμενος αποκλειστικά προς την εξουσία κι έχοντας χάσει ακόμα και την οπτική από την οποία θα μπορούσε να εκπορεύεται μια αριστερή πολιτική, υπερβαίνει τον αριστερό χαρακτήρα του προς εκείνη την κατεύθυνση που συγκλίνει με όλους αυτούς που παραβρέθηκαν στο μέγαρο μουσικής.
Μόνο που η μεταπολίτευση τελείωσε και το βάραθρο που χωρίζει αυτούς που είναι μέσα στο Μέγαρο μ’ αυτούς που διαδηλώνουν ή στέκουν στην ουρά για ένα κομμάτι ψωμί διευρύνεται και όποιος νομίζει πως μπορεί να παίξει το ρόλο της γέφυρας μάλλον υπάρχει περισσότερος κίνδυνος να πέσει στο βάραθρο.
Αναρτήθηκε από Προλύτης
Πηγή: Dies brumalis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.