Στο δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο για τις Θέσεις
του 19ου Συνεδρίου δημοσιεύτηκαν άρθρα που ασκούν αυστηρή κριτική στις
αδυναμίες, στα κενά και στα λάθη του ΚΚΕ με στόχο να αντιμετωπιστούν,
ώστε να εκπληρωθούν καλύτερα οι βασικές κεντρικές επιλογές του Κόμματος.
Υπάρχουν και άρθρα που κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Αξιοποιούν τις
αδυναμίες, τις παραλείψεις, τα κενά για να επιτεθούν, να υπονομεύσουν
τις Θέσεις και τη στρατηγική, τις νέες επεξεργασίες του ΚΚΕ.
Ορισμένα όμως άρθρα, των λεγόμενων από τον αστικό Τύπο «επώνυμων» πρώην στελεχών και ορισμένων δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη», ξεπερνούν κατά πολύ και αυτή τη δεύτερη κατηγορία. Πατούν σε άθλια ψέματα και αξιοποιούν συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις που εκτόξευσαν κατά του Κόμματος οι ανώνυμοι φραξιονιστές του διαδικτύου και οι ταξικοί πολιτικοί μας αντίπαλοι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν άρθρα που δημοσιεύτηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Γράφει π.χ. ο Π. Γεωργιάδης:
«Προβάλαμε την εργατική εξουσία και την εργατική κυβέρνηση παραιτημένοι από την πρόταση του 15ου. Ουσιαστικά, θεωρήσαμε την κυβέρνηση του 15ου κυβέρνηση αστικής διαχείρισης»!Πού το βρήκε γραμμένο ότι το 15ο Συνέδριο έβαζε ως επιδίωξη του ΚΚΕ τη δημιουργία κυβέρνησης; Ούτε έβαζε, ούτε έλεγε ότι το ΚΚΕ θα έπαιρνε μέρος σε τέτοια κυβέρνηση, αν αυτή κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις διαμορφωνόταν.
Αντίθετα το 15ο Συνέδριο υπογράμμιζε:
«Το ΚΚΕ κατευθύνει τη δράση του ώστε η αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη να αναπτύσσεται και να βαθαίνει η αντικαπιταλιστική συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Το ΚΚΕ σταθερά προσπαθεί να πείθει ότι δεν αρκεί να φύγουν τα αστικά κόμματα και οι σύμμαχοί τους από το τιμόνι της διακυβέρνησης. Πρέπει να ανατραπεί το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του. Να δημιουργηθεί μια νέα λαϊκή εξουσία, που δεν είναι άλλη από τη σοσιαλιστική».Αλλά υπάρχει και το εξής που δεν απαντά: Η κυβέρνηση για την οποία το 15ο Συνέδριο έλεγε ότι μπορεί να προκύψει, τι σχέση έχει με την κυβέρνηση που ο Π. Γεωργιάδης και άλλοι θεωρούν ότι έπρεπε το ΚΚΕ να προτείνει; Ποιες θεωρούν αντιιμπεριαλιστικές αντιμονοπωλιακές δυνάμεις, στις οποίες έπρεπε το ΚΚΕ να απευθυνθεί προεκλογικά; Ας τις πουν με το όνομά τους.
Τα όσα, λοιπόν, υποστηρίζει διαστρεβλώνοντας το 15ο Συνέδριο δεν είναι παρανόηση. Είναι ψέμα. Οπως είναι ψέμα και ο ισχυρισμός του ότι «θεωρήσαμε την κρίση προσχηματική»! Προφανώς μπερδεύει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις του ΚΚΕ.
Γράφει η Ελ. Μαυρούλη:
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα ατεκμηρίωτης εκτίμησης (σ.σ. εννοεί του Κόμματος) η άποψη περί ιμπεριαλιστικής Ελλάδας». Πού το βρήκε αυτό; Πού έχει διατυπώσει αυτή την άποψη το ΚΚΕ; Πουθενά. Οι Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο λένε: «Ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξής του, σε ενδιάμεση θέση στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, με ισχυρές εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ».Οσο ανόητο είναι να ισχυρίζεται κάποιος -το ΚΚΕ πάντως δεν το κάνει- ότι η αστική τάξη της Ελλάδας έχει τη δύναμη και τον επιθετικό ρόλο που έχουν οι αστικές τάξεις των ΗΠΑ, Γερμανίας, Ρωσίας, Κίνας κλπ., άλλο τόσο και περισσότερο ανόητο είναι να ισχυρίζεται κάποιος ότι η ελληνική πλουτοκρατία δε δαγκώνει το λαό, δε δαγκώνει τους λαούς προς τα έξω όπου και όταν την παίρνει! Οτι από υποτέλεια και όχι από συμφέρον είναι μέσα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Ας αφήσουν, λοιπόν, τα τεχνάσματα και τα μαγειρέματα λέξεων και εννοιών για να μπερδέψουν καθαρά πράγματα. Ποια κριτήρια για τον ιμπεριαλισμό, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, που έχει θέσει ο Λένιν δεν ισχύουν σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας; Ας απαντήσουν αν τολμούν. Το ΚΚΕ απαντάει ότι ισχύουν όλα και με το παραπάνω.
Για τις αθλιότητες και τις τερατολογίες που αναμασά ο Γ. Πετρόπουλος τι να πρωτοπείς; Πέρα από το χολερικό λόγο των ύποπτων ιστοσελίδων, δυστυχώς γι' αυτόν υπάρχει το άρθρο του στον προσυνεδριακό διάλογο για το 15ο Συνέδριο, στο οποίο, ο ίδιος που κόπτεται (!) σήμερα για το 15ο Συνέδριο, έγραψε τότε:
«Από την πρώτη στιγμή που το Σχέδιο Προγράμματος δόθηκε στη δημοσιότητα, είχα εκφράσει την άποψη (...) πως πρόκειται για ένα ντοκουμέντο που απέχει παρασάγγας από αυτό που ονομάζουμε επιστημονική ανάλυση και (...) σε γενικές γραμμές (...) επιχειρείται να δικαιολογηθεί ο βολονταρισμός με τον οποίο οι συντάκτες του προσπαθούν να προδιαγράψουν το παρόν και το μέλλον του κινήματος»!Και όμως, αυτός ο κύριος έχει το θράσος να πετάει βρωμιές στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και να εμφανίζεται ως τιμητής του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.
Πρόκειται περί κατάντιας, ορισμένοι να επιχειρούν, αξιοποιώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, να πουν ότι το ΚΚΕ με τις Θέσεις του έρχεται σε αντίθεση με την ιστορία του και τη λενινιστική κληρονομιά.
Δεν είναι γελοίο να καταφεύγουν σε διάφορα τσιτάτα του Λένιν για να απορρίψουν αυτό που ο Λένιν απέδειξε και με το έργο του και με την πράξη, την μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917; Οτι ανάμεσα στο μονοπωλιακό καπιταλισμό και το σοσιαλισμό δεν υπάρχει ενδιάμεσο σκαλοπάτι;
Αποφεύγουν
σαν τον διάολο να τοποθετηθούν στα καίρια και συγκεκριμένα ζητήματα που
θέτει το 19ο Συνέδριο! Π.χ. είναι ο σοσιαλισμός επίκαιρος και
αναγκαίος, όσο ποτέ; Οι συμμαχίες του Κόμματος και η δράση του
καθορίζονται και κρίνονται πρώτα απ' όλα από το κατά πόσο υπηρετούν
αυτόν το σκοπό; Κατά πόσο ριζοσπαστικοποιούν τις συνειδήσεις της
εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, βοηθούν να χειραφετηθούν απέναντι
στην αστική τάξη, τα ανώτερα μεσαία στρώματα, την εργατική αριστοκρατία
κλπ;
Οταν πάνε ορισμένοι να τοποθετηθούν στα συγκεκριμένα, τότε αποκαλύπτονται. Π.χ., ο Π. Γεωργιάδης, αφού κατηγορεί το ΚΚΕ για όλες τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και τις αναδιατάξεις στο πολιτικό σύστημα, καταλήγει ότι «φανήκαμε φανερά ανέτοιμοι». Το ΚΚΕ βρέθηκε ανέτοιμο; Με ποιο κόμμα μας συγκρίνει στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο;
Τα συνθήματα που έριξε το ΚΚΕ «θα πτωχεύσει ο λαός ή η πλουτοκρατία», «πατριωτισμός είναι να μην πτωχεύσει ο λαός», «ξεσηκωμός», «λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε» κλπ τα διάβασε πουθενά αλλού ή τα είπε κανένας άλλος προτού να αρχίσουν να γίνονται ορατές οι συνέπειες; Υπάρχει άλλο κόμμα που να μάτωσε για να οργανώσει την εργατική λαϊκή πάλη, όσο το ΚΚΕ; Γίνανε αλλού μεγαλύτεροι αγώνες απ' ό,τι εδώ; Αλήθεια, η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού δεν έχει σχέση και με τις παρεμβάσεις συγκεκριμένων μηχανισμών, με εμφανή στόχο να εμποδιστούν λαϊκές μάζες να προσεγγίσουν τις θέσεις του ΚΚΕ; Δεν είδαν, δεν ξέρουν για αστικές δυνάμεις και ΜΜΕ, για στελέχη ΠΑΣΟΚ και συνδικαλιστικές δυνάμεις που στήριξαν στις πρώτες εκλογές το ΣΥΡΙΖΑ;
Τέλος, πάει πολύ να κατηγορούν το ΚΚΕ ότι αντιγράφει θέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που υιοθετούν όλο τον πυρήνα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και αξιοποιούν την πολεμική του κατά του ΚΚΕ, αλλά και αστικών κομμάτων, ακόμη και εθνικιστικών, όπως στην ουσία με τα περί κατοχής της Ελλάδας και τα περί άβουλης ελληνικής αστικής τάξης.
Πυροβολούν το ΚΚΕ με τα βόλια του αντίπαλου. Στόχος τους είναι να υπονομεύσουν τις αναγκαίες αναπροσαρμογές που πραγματοποιεί συλλογικά το ΚΚΕ, πατώντας πάνω στο 15ο και στα επόμενα Συνέδρια, καθώς και στα συμπεράσματα από την ταξική πάλη που διεξάγεται και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και παγκόσμια. Φαίνεται ότι γι' αυτούς αντεπανάσταση μάλλον... δεν υπήρξε, ή δεν είναι σε θέση να βγάλουν κανένα συμπέρασμα.
Οι συγκεκριμένοι δεν τολμούν να πουν τι είναι αυτό που μυρίζει δύσοσμα και δεν αντέχεται. Είναι ο σύγχρονος καπιταλισμός, της κρίσης, της διαφθοράς, της βαρβαρότητας, των πολέμων. Ο δρόμος που θα ήθελαν να βαδίσει το ΚΚΕ είναι αυτός που υιοθέτησαν άλλα κόμματα στην Ευρώπη και αλλού, τα οποία οδηγήθηκαν στον εκφυλισμό, στη μετάλλαξη και ανοιχτά στην προδοσία της εργατικής τάξης και του σοσιαλισμού.
Είναι φανερό ότι
αυτοί οι αρθρογράφοι δεν ενδιαφέρονται για να πείσουν τα μέλη του
Κόμματος, αλλά να προσφέρουν με τα γραφόμενά τους ως όπλα στον ταξικό
αντίπαλο για να τα ξαναστρέψει κατά του Κόμματος. Γνωστή η μέθοδος και
έχει επαναληφθεί πολλές φορές. Το ΚΚΕ όμως, εκτός του ότι είναι έμπειρο
και δοκιμασμένο, πατάει και γερά στην πραγματικότητα.
Ας
λυσσομανά η πλουτοκρατία και οι μηχανισμοί του συστήματος και από δίπλα ο
οπορτουνισμός. Οσο κι αν το θέλουν κι αν προσπαθούν, το ΚΚΕ δεν
πρόκειται να αφοπλιστεί πολιτικά και ιδεολογικά. Δεν τους φοβάται, ούτε
εξαγοράζεται. Εχει εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στις δυνάμεις του.
________
**Κάποιες υπογραμμίσεις,είναι δικές μας
αν έχεις όρεξη για χαβαλέ πάνε να δεις το σημερινό τρολλαρισμα του βήματος και τα σχόλια για να ξεκαρδιστείς...
ΑπάντησηΔιαγραφή@blogsevikos:
ΔιαγραφήΕυχαριστώ θα το κοιτάξω
Υ.Γ.
Χαθήκαμε...
τρέχω φίλε σαν παλαβός...
ΔιαγραφήΕίναι πάντως πρωτοφανές να γίνεται επώνυμη και προσωπική επίθεση σε μέλη του κόμματος για απόψεις που εκφράζουν μέσα από τον προσυνεδριακό διάλογο. Ολοφάνερα πρόκειται για απώλεια ψυχραιμίας από μεριάς του Π. Μεντρέκα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Νίκος Σαραντάκος:
Διαγραφή-Ο προσυνεδριακός διάλογος γίνεται επώνυμα και ανοιχτά. Κατά συνέπεια οι απαντήσεις δεν μπορούν παρά γίνονται το ίδιο. Αυτό είναι και το σωστό.
-Δεν νομίζω πως είναι θέμα "ψυχραιμίας" του Μεντρέκα. Είναι από τα πολύ "κρύα αίματα", ούτως ή άλλως.
-Και φυσικά το ζήτημα είναι αλλού:
Επιβεβαιώνεται ή όχι ο Μεντρέκας σε αυτά που καταλογίζει;
Είναι επί της ουσίας, σωστά ή λάθος τα όσα λέει;
Η ό,ποια κουβέντα δεν μπορεί παρά να σφορά αυτό...
Και φυσικά δεν μπορούμε να λούζουμε με ό,τι γουστάρουμε την ΚΕ, και όταν παίρνουμε απαντήσεις να λέμε "φάουλ -προσωπική επίθεση". Τα ζητήματα είναι πολιτικά.
Νίκο νομίζω ότι κάνεις αβίαστο φάουλ (τρείς βολές χαχαχα)...δεν βλέπω γιατί είναι απώλεια ψυχραιμίας η απάντηση σε επώνυμα (κακόπιστα και με εμφανείς σκοπούς για εμένα) άρθρα που κάνουν την νύχτα μέρα και από ορισμένους που από το ένα συνέδριο στο άλλο αυτοαναιρούν τις "κριτικές" τους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθλιότητες
ΑπάντησηΔιαγραφήτερατολογίες
έχει το θράσος
πετάει βρωμιές
ο κύριος αυτός (για μέλος του ΚΚΕ!)
......
και λέτε ότι δεν είναι απώλεια ψυχραιμίας; Τότε είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα...
@Νίκος Σαραντάκος:
ΔιαγραφήΗ έλειψη αστικών καλών τρόπων δεν αποτελεί πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των κομμουνιστών. Δεν είναι δική μου η ατάκα, ούτε του Μεντρέκα. Του Λένιν είναι, από την περίφημη "πολιτική διαθήκη" του.
Κατ' εμέ θα υπήρχε πρόβλημα, εάν ο Μεντρέκας δεν τεκμηρίωνε (σε αντίθεση με αυτούς τους οποίους κριτικάρει) αυτά που λέει με ντονουμέντα και επιχειρήματα.
Επαναλαμβάνω λοιπόν πως εκεί ακριβώς βρίσκεται και η ουσία για όποιον θέλει να συζητήσει πολιτικά.
Είναι μία ουσία, που σε δύο σου σχόλια αποφεύγεις να αγγίξεις.
Οπότε επαναλαμβάνω την ερώτηση:
Που είναι το λάθος ή η ανακρίβεια στο άρθρο του Μεντρέκα;
Καμιά φορά έχει σημασία και ο τύπος, πέρα από την ουσία. Το "ο κύριος αυτός" για ένα κομματικό μέλος είναι ατόπημα κομματικό, όχι κατά της αστικής ευγένειας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπί της ουσίας: το γράμμα του ΓΠ είχε κι αυτό κάποια στραβά, αλλά τα όσα λέει για τον φραξιονισμό ως προνόμιο της ηγεσίας είναι κτγμ ολόσωστα.
@Νίκος Σαραντάκος:
ΔιαγραφήΕγώ επιμένω πως σημασία έχει η ουσία και όχι ο τύπος. Θα συμφωνήσω δηλαδή μάλλον με τον ...Λένιν, παρά μαζί σου.
Και επί της ουσίας:
"Αν το κάποια στραβά" είναι η μη κατανόηση νοημάτων όπως ο ιμπεριαλισμός, η πλήρης διαστρεύπωση της έννοιας του ΑΑΔΜ (που δήθεν έβαζε στόχο συμμετοχής σε αστικές κυβερνήσεις), και ο χαρακτηρισμός ως "μη-λενινιστών" όσων διαφωνούν με αυτές τις ερμηνείες, μάλλον έχουμε διαφορετικό τρόπο αντίληψεις στους ακριβείς κάθε φορά χαρακτηρισμούς. Εξάλλου δεν τεκμηριώνει τίποτε.
Από την άλλη μεριά, μια και έβαλες μία πολύ βαριά κατηγορία περί "φραξιονισμού της ηγεσίας" (ποιάς ηγεσία; της ΓΓ, της ΚΕ, του ΠΓ;), περιμένω τόσο να την ορίσεις σανμ έννοια (προσωπικά δεν την καταλαβαίνω, συνεδρίαζε δηλαδή το ΠΓ χωρίς μη-,έλη του ΠΓ και αυτό συνιστά "φρταξιονισμό";), όσο και να την τεκμηριώσεις εσύ.
Υ.Γ.
ΔιαγραφήΚαι όσο για την κατινιά του ΓΠ, πως αυτοί που ήρθαν μετά το '91 "δεν ξέρουν τάχα σε τι κόμμα μπήκαν", θα έλεγα πως υσχίει ακριβώς το αντίστροφο για κάποιους, για μία αρκετά μεγάλη πριν το '91 περίοδο.
Την κατηγορία περί φραξιονισμού της ηγεσίας δεν την έβαλα εγώ -αλλά συμφωνώ μαζί της με βάση τις εμπειρίες μου. Δεν είναι θέμα που συζητιέται δημόσια. Ας μη συμφωνήσουμε.
Διαγραφή@Νίκος Σαραντάκος:
ΔιαγραφήΕγώ απλά περιμένω να μου ορίσεις τι εννοείς με τον όρο "ηγεσία", και σε σε τι συνίσταται ο "φραξιονισμός" της.
Αν είναι θέμα "που δεν συζητιέται δημόσια" όπως λες, τότε λογικά δεν θα έπρεπε να το θέσεις-σχολιάσεις δημόσια.
Συνακόλουθα θα έπρεπε να κατακρίνεις και όποιον το έκανε, αντί να τον δικαιώνεις, άνευ επιχειρημάτων μάλιστα.
Μα, ούτε εγώ το συζητάω, αναφέροντας παραδείγματα, ούτε ο ΓΠ στο άρθρο του. Αν δεν το βλέπεις, δεν πειράζει. Όσοι το διάβασαν και έχουν πείρα και τα μάτια τους ανοιχτά, ξέρουν τι σημαίνει "ο φραξιονισμός ήταν ανέκαθεν προνόμιο της ηγεσίας".
Διαγραφή@Νίκος Σαραντάκος:
ΔιαγραφήΑυτό που λες είναι ό,τι χειρότερο. Γιατί εάν δεν τεκμηριώνεις μία κατηγορία, αφαιρείς από τον άλλον και το δικαίωμα να την αντικρούσει.
Κατά συνέπεια εκτοξεύεις ό,τι κυριολεκτικά θέλεις, αφαιρόντας ταυτόχρονα το δικαίωμα του αντίλογου από τον θιγόμενο. Δεν ξέρω εάν μία τέτοια τακτική συνάδει με τις αρχές ενός πολιτισμένου και επικοδομητικού διάλογου...
Φαντάσου το λίγο:
Να λέω για κάποιον ΔΗΜΟΣΙΑ, "αυτός είναι κλέφτης!", και όταν μου ζητάνε να πω ποιόν έκλεψε, να απαντάω πως αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί δημόσια...
Αν δεν μπορώ να το αποδείξω λοιπόν δημόσια (για τους Χ ή Ψ λόγους, καλό θα ήταν να μην το πω και δημόσια καθόλου....
Οστόσο ακόμη περιμένω το εύκολο. Τον ορισμό της "ηγεσίας".
ΟΣΟΙ ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΟΥΝ.ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ.ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΚΕ.ΚΑΖ
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΚΑΖ:
ΔιαγραφήΗ εντύπωση που εγώ έχω είναι πως θα ήθελαν να μετατρέψουν το Κόμμα σε ΣΥΡΙΖΑ (όχι σε συνιστώσα του), ζηλεύοντας τρόπον τινά τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη βέβαια η πολιτική που προτίνουν, πράγματι θα οδηγούσε το Κόμμα αρχικά σε ρόλο "συνιστώσας" σε πρώτη φάση, και σε πλήρη εξαφάνιση κατά δεύτερη, αφού κανείς δεν γουστάρει τις απομιμήσεις όταν μπορεί να έχει το πρωτότυπο.
Ακόμη και στενά εκλογικά να το δει κανείς, το πάθημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έγινε προεκλογικά ουρά του ΣΥΡΙΖΑ για να χάσει το 70%(!!) της εκλογικής της δύναμης, δεν μοιάζει να προβληματίζει τους οπορτουνιστές εντός του Κόμματος.
Εκείνο που προβληματίζει εμένα είναι πως προφανώς τα πιστεύουν όσα λένε, και είναι φυσιολογικό.
Φαντάσου τώρα να έχεις μπει στο ΚΚΕ πριν το '91 και μετά το '85, και να έχεις διαπαιδαγωγηθεί με την άποψη πως η γραμμή της περιόδου εκείνης ήταν ότι κοντινότερο στον "μαρξισμό-λενινισμό"...